Vai kāds individuālā darba veicējs - patenta lietotājs varētu, lūdzu, apskaidrot no reālās pieredzes kā izpaudās/izpaužas visas formalitātes ap šo ietu - kādas atskaites sniedzat, cik regulāri, kā jūs veicāt/veicat uzskaiti, vai tiešām vairāk nekādi nodokļi nav jāmaksā, vai klientiem tiek izsniegts kaut kāds samaksu apliecinošs dokuments utt. Interesē kā likumiski sniegt foto pakalpojumus ar vismazākajām neērtībām sev (ar jebkādu grāmatvedību esmu uz jūs un nekad nav bijusi darīšana ar citu darbības formu kā vien parasts darba līgums). Krustu šķērsu lasu pieejamo informāciju, taču ļoti noderētu uzzināt reālo pieredzi, kā tas 'dabā" izpaužas.
Lūgums arī tiem, kas pārdod savus darbus bilžu bankās, padalieties, lūdzu, kā veicat uzskaiti un norēķinaties ar atbildīgajām iestādēm, kā esat reģistrējies atbildīgajā iestādē saistībā ar šo darbības veidu. Gribu saprast vai šī lieta arī iet zem patentmaksas?. Mulsina tas, ka pārsvarā visi stoki ir ASV, speciālās nodokļu formas un viss pārējais.
nāksies vien tev darīt, kā visiem pārējiem ... no sākuma aiziet uz konsultāciju pie laba grāmatveža un pēc tam aiziet uz konsultāciju pie laba jurista un visi tavi jautājumi taps atbildēti
var arī uzdot jautājumus VID'am, bet man personīgi bija grūti izprast ko viņi man atbild un lai to saprastu tik un tā nācās jautāt grāmatvedim/juristam. (:
īsumā patentmaksa labi strādā, ja saņem $$$ no LV uzņēmuma. ja gribi taisīt biznesu ārpusē, un stoki ir ārpusē, nāksies vēl papildus reģistrēties kā pvn maksātājam, un tur mana interese pazuda.
nesix:var arī uzdot jautājumus VID'am, bet man personīgi bija grūti izprast ko viņi man atbild un lai to saprastu tik un tā nācās jautāt grāmatvedim/juristam. (:
īsumā patentmaksa labi strādā, ja saņem $$$ no LV uzņēmuma. ja gribi taisīt biznesu ārpusē, un stoki ir ārpusē, nāksies vēl papildus reģistrēties kā pvn maksātājam, un tur mana interese pazuda.
Interesanti gan zināt, kāpēc vajadzētu reģistrēties kā PVN maksātājam?;-0 Domāju, ka šāds apgalvojums ir izskaidrojams tikai ar to, ka jūs ar VID runājāt dažādās valodās... p.s. Ir vesels lērums Latvijas amatnieku, kuri nav PVN maksātāji, taču ilgstoši strādā caur ETSY.
Paldies visiem, kas atbildēja. Juristu šajā gadījumā gan vēl neredzu jēgas meklēt. Ko jurists var palīdzēt? Diemžēl man nav neviena grāmatveža pie kā "aiziet". Te arī ir tomēr sava specifika ar intelektuālo īpašumu un ārzemēm, kurš katrs grāmatvedis vis neder. Cerēju šobrīd saprast vismaz orientējoši kā tas notiek, kādu padomu rast no kāda, kas jau "izkodis" to lietu.
Arī radās jautājums kāpēc darbā ar stokiem jāreģistrējas kā PVN maksātājam. Saprotu ja pārsniedz atļauto gada limitu, taču tam, kas vispār sāk ko darīt par to dotajā brīdī nebūtu jāuztraucas. Lai gan kopsumma samazinātais atļautais budžets gada griezumā tomēr šķiet par mazu, ja vēlas visus ar foto saistītos pakalpojumus darīt legāli.
Jan: Diemžēl man nav neviena grāmatveža pie kā "aiziet". Te arī ir tomēr sava specifika ar intelektuālo īpašumu un ārzemēm, kurš katrs grāmatvedis vis neder. .
Grāmatvedim nekad nav bijis un nav sakara ar intelektuālo īpašumu no ārzemēm. Grāmatvedis iereģistrē darījumus uzņēmumam, kurš reģistrēts LV teritoriālajā vienībā, kurai piesaistīta LV likumdošana, kur viss skaidri apstāstīts, kā grāmatojas darījumi no ārzemēm. Nezinu gan tādu grāmatvedi, kurš atļautos saukt sevi par grāmatvedi un šos darījumu veidus nepārzinātu. Par ko un no kā saņemta nauda, grāmatvedim nav nekādas daļas, jo tas ir un paliek darījums ar ārzemēm. Kas attiecas uz jurisprudenci - jurists tik vien pastāstīs, cik var pats atrast likumdošanā - kāds uzņēmējdarbības veids piemērojas uzņēmējam. Tava galvenā rūpala būs tikai un vienīgi atskaites VID-am. Viss.
Dīvaini, kad sauc fotografēt pa velti tad tas ir apvainojums fotogrāfiem, bet kad vajag grāmatvedības konsultācijas pa velti pašam, tad tas ir baigi ok ...
Pilnīgi nevajadzīgi tendenciozs komentārs. Es savus draugus fotografēju bez jebkādas atlīdzības. Diemžēl, viņu vidū nav grāmatvežu. Tad kāda jēga no foruma, tikai muļķīgus jokus plēst? Es gan labprāt dalos ar savu pieredzi, ja kādam tā ir noderīga, un par to honorāru nepiestādu.
Pekse ej patrinies gar stenderi, ja tev kasās. Vienādiņ atradīsies kādi kam kasās. Ja nav ko atbildēt par tēmu, tad var taču sevi neapgrūtināt un nerakstīt.
Uzdevu (tas bija ~ š.g. janvārī) VID'am šādu jautājumu: "Vai iespējams saimnieciskās darbības veikšanai izmantojot patentmaksu, bet sniegt pakalpojumus arī ārpus LV, citā EU valstī, piem. EE vai LT? Vai EE/LT juridiska persona var apmaksāt šādu rēķinu, ko piestādījusi LV fiziska persona - patentmaksas maksātājs?"
... un saņēmu atbildi:
Labdien! Izskatot Jūsu jautājumu elektroniskā veidā, sniedzam šādu informāciju. Informējam, ka 2015.gada 30.novembrī tika veikti grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", nosakot, ka sākot ar 2016.gada 1.janvāri, patentmaksas maksātājs vienlaikus nevar būt pakalpojumu sniedzējs saimnieciskās darbības veicējam (arī komersantam) viņa saimnieciskās darbības ietvaros, ja saimnieciskās darbības veicējs (arī komersants) darbojas tajā pašā saimnieciskās darbības jomā, par kuru patentmaksas maksātājs maksā patentmaksu. Par reģistrēšanos nodokļu maksātāju reģistrā sniedzot pakalpojumus ES dalībvalstī iesakām interesēties attiecīgās valsts kompetentās iestādēs. Atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 55.panta pirmajai daļai nodokļa maksātājs reģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā, pirms tas: 1) veic ar nodokli apliekamos darījumus; 2) saņem tādus pakalpojumus iekšzemē, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar šā likuma 19.panta pirmo daļu; 3) sniedz tādus pakalpojumus, kuru sniegšanas vieta saskaņā ar šā likuma 19.panta pirmo daļu ir cita dalībvalsts un attiecībā uz kuriem par nodokļa samaksu ir atbildīgs pakalpojumu saņēmējs. Tādējādi, ja iekšzemes nodokļa maksātājs citas dalībvalsts nodokļa maksātājam vēlas sniegt pakalpojumus, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19.panta pirmo daļu, tad iekšzemes nodokļa maksātājam pirms šo pakalpojumu sniegšanas ir jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā.
Cita atbilde: Papildus paskaidrojam, ka Pievienotās vērtības nodokļa likums nosaka par pienākumu pakalpojumu saņēmējam aprēķināt nodokli un nomaksāt attiecīgās dalībvalsts budžetā atbilstoši 19.pantam, savukārt Latvijas maksātājam pirms pakalpojumu sniegšanas jāreģistrējas PVN maksātāju reģistrā. Tādējādi pirms pakalpojumu sniegšanas ES dalībvalsts apliekamai personai Jums jāreģistrējas PVN maksātāju reģistrā. Izrakstot rēķinu PVN nepiemēro, jo par nodokļa nomaksu ir atbildīgs pakalpojuma saņēmējs, rēķinā jānorāda atsauce "nodokļa apgrieztā maksāšana", darījumu norāda PVN deklarācijas 48.2 rindā un PVN II pielikumā.
Redzi, arī individuālais komersants ir fiziska persona, bet lai veiktu darījumus pat ar ASV uzņēmumiem un no viņiem saņemtu naudiņu, nav jābūt PVN maksātājam. ..nemaz nerunājot par darījumiem iekšējā Eiropas tirgū. p.s. VID skaidrojumiem ir maza jēga, jo viņi nevis pēc būtības atbild uz jautājumiem, bet cenšas birokratizēt jebkuru procedūru un šādā veidā arī interpretē likumu, pat tādos gadījumos, kad tiem nav tādu tiesību. p.p.s. Es runāju par pastāvošo biznesa praksi un nevis to, kā mēģina to interpretēt VID's.
Lūk arī ir problēma, kāpēc nolēmu te ienākt un uzjautāt pēc reālas pieredzes - palasījos to VID depešu. Ja ietu konsultēties uz vietas, tur vēl jābūt lielai veiksmei lai trāpītu uz kādu, kas to specifisko lietu pārzin.
Kā jūs saprotat šo daļu? "patentmaksas maksātājs vienlaikus nevar būt pakalpojumu sniedzējs saimnieciskās darbības veicējam (arī komersantam) viņa saimnieciskās darbības ietvaros, ja saimnieciskās darbības veicējs (arī komersants) darbojas tajā pašā saimnieciskās darbības jomā, par kuru patentmaksas maksātājs maksā patentmaksu."
Tad jau sanāk ka neviens (patentmaksātājs) Etsy nevar notirgot savus adītos cimdiņus, jo Etsy nodarbojas ar cimdiņu tirdzniecību. Pēc loģikas - neviens nevar tirgot savas bildes tam, kas nodarbojas ar bilžu pārdošanu, tā? Tirgoties vari tikai individuāli 'uz ielas', nekādas trešās personas - uzņēmuma, kas nodarbojas ar darinājumu tirdzniecību. Vai es ko nesaprotu?
Šis vispār ... no comment "Par reģistrēšanos nodokļu maksātāju reģistrā sniedzot pakalpojumus ES dalībvalstī iesakām interesēties attiecīgās valsts kompetentās iestādēs." Sanāk, ka, lai notirgotu cimdiņus uz n vastīm, jāgriežas pie šo valstu atbildīgajām iestādēm.
Jan:Citagaisma kāds ir jūsu skatījums par to visu? Ir kāda informācija?
Citagaisma pielies Tev daudz savas gudrības, tikai pēc tam problēma tā, ka VIDa darbinieki to visu redzēs krietni savādāk un var palūgt krietnu summiņu atlocīt nodokļos, ja ne sodos. Tā ka kārto lietas pēc piederības, nevis vienojies ar garāmgājējiem kā visam notikt
Es vēl par to štukoju un nesaprotu, kā tad visi tie tirgoņi Etsy var tirgoties, ja daļa pilnīgi noteikti lieto patentu (tam jau tas ir domāts - sīkražošanai un tirgošanai). Tad kāda atšķirība cimdi, zeķes, zābaciņi vai bildes. Etsy jau ir ASV.
Pekse:Dīvaini, kad sauc fotografēt pa velti tad tas ir apvainojums fotogrāfiem, bet kad vajag grāmatvedības konsultācijas pa velti pašam, tad tas ir baigi ok ...
Pekse tiešām ir sapi$usies meistarībā ar saviem "domu graudiem". Sniegt konsultācijas par fotografēšanu vēl nenozīmē fotografēt. Domājams, ka cilvēks parastais nez vai pēc ~5min konsultācijas uzreiz sāks bildēt?
Man nekad nav bijis patenta nevienā jomā. Esmu IK un manai sievai ienākoājā tūrismā ir IK, un nekādi PVN maksātāji neesam. Taču tas netraucē paipaloties, ebajoties, arī etsijoties. Tas varbūt aiz to, ka esam laucinieki, un ar naudas gribētājiem mēs neielaižamies nekādos jautājumu/atbilžu vakaros, un darām visu iespējamo, lai VID'a darbinieki priecātos mūs redzōt, dzirdot vai nodokļus maksājot un nevis muļķigi skraidām uz katru viņu paģērējumu vai svilpienu.
Citagaisma pielies Tev daudz savas gudrības, tikai pēc tam problēma tā, ka VIDa darbinieki to visu redzēs krietni savādāk un var palūgt krietnu summiņu atlocīt nodokļos, ja ne sodos. Tā ka kārto lietas pēc piederības, nevis vienojies ar garāmgājējiem kā visam notikt
VID lūgumam ir jābot likumiski noformētam. ..un ja uzņēmējs ir muļķis, Latvijā viņš vienmēr dabūs sodus, un "nenomaksātus nodokļus". Mūsu zemītē neviens nodokļu patērētājs neatsrādā savu algu un liekās sev gana liels priekšnieks, taču tas nenozīmē, ka uzņēmējiem ir jābūt tikpat glupiem. Lai gan reizēm škiet, ka vieni muļki no otriem kāš naudu, kamēr gudrie šēmo uz nebēdu.
Pekse:Dīvaini, kad sauc fotografēt pa velti tad tas ir apvainojums fotogrāfiem, bet kad vajag grāmatvedības konsultācijas pa velti pašam, tad tas ir baigi ok ...
Pekse tiešām ir sapi$usies meistarībā ar saviem "domu graudiem". Sniegt konsultācijas par fotografēšanu vēl nenozīmē fotografēt. Domājams, ka cilvēks parastais nez vai pēc ~5min konsultācijas uzreiz sāks bildēt?
Tu vari domāt kas tev ienāk prātā, bet paskaidrot cilvēkam forumā kas viņam būtu labāk par sfēru kuru viņš nepārzina ir neiespējami. Grāmatveži tavai zināšanai mācās, iegūst pieredzi un lasa likumus, skaidrojumus, interpretācijas izmaiņas utt. un konsultācijas ir maizes darbs. (savilki paralēles ar fotogrāfiem, mācās, pērk tehniku, utt, tādi taču kungi jūsu parastie argumenti kapēc pa velti neviens nebildē). Domā grāmatveži naudu pelna čekus līmējot un PPR grāmatojot programmā vai tomēr vērtība ir tam lai izdomātu kā klientam labāk, izdevīgāk, izskaidrot riskus? Uzskatu ka ir neētiski to jautāt forumā, tikpat neētiski kā fotogrāfu kungiem" lūgt kāzas nobildēt pa velti" ko te neviens neraujas. Interesanti kapēc uz tādiem topikiem ir pilns atbildēm lai meklē muļķus citā vietā, bet par grāmatvedību tas ir lietu kārtībā. Varbūt grāmatvežu forumā arī atbild par fotogrāfiju, nezinu. Nav redzēts forumā ka kāds skaidrotu elementāras lietas fotogrāfijā, tādi personāži tiek ātri pasūtīti labākajā gadījumā uz googli vai kādu linku, sliktākajā vēl tālāk. Tad, kad cilvēks ābeci ir apguvis un jautā vienu vai otru un viņam ir viedoklis, tad jau var pateikt savas domas, nav jau žēl. NilS pareizi raksta - lietas jākārto pēc piederības. Zobus taču paši sev nelabojiet? Es, starp citu, nevienu "domu graudu" nepateicu, tikai kosntēju faktu, ka cilvēks grib pa velti dabūt to, kas vispār ir pa maksu. Bet protams, fotogrāfija ir svēta, bet grāmatvedība tāds sūds vien ir. OK, peace, me off.
Normāliem ļaudīm ar daudzmaz sakarīgi formulētu jautājumu esmu desmitiem skaidrojis elementāras pamatlietas. Nav žēl izlīdzēt, jo ne jau par ābeci fotogrāfijā maksā simtus un tūkstošus un daudzi te ir centušies palīdzēt, cita lieta, ka vaicātāji parasti nemaz nesajēdz ko viņiem stāsta un kāpēc
Taču salīdzināt skaidrojumu - kā uz matricas vairāk nonāk gaisma ar kāzu nobildēšanu ir, maigi sakot, nekorekti
" Bet protams, fotogrāfija ir svēta, bet grāmatvedība tāds sūds vien ir. OK, peace, me off."
Cilvēk, tev mājās viss ir labi? Izklausās, ka tev ir liela problēma kaut kur. Varbūt te ir kāds psihologs, kas tev var sniegt konsultāciju par free, ja nevari atļauties. Spriedze ir jūtama. Varētu padomāt ka tev personīgi prasīja sniegt maksas konsultāciju un atteicās samaksāt. Vai tu esi fotogrāfs, kas izmanto patentu un var dalīties reālā pieredzē, ja vēlas (kā bija tēmas pieteikumā)? Ja nē, nu tad pacenties neizvirst ne par tēmu ar negatīvu vārstījumu (priekš kam pasaulē vairot negatīvo?!).
Vispār, palasīties, tāda dienas izklaide. Par šo vispār pasmējos "Uzskatu ka ir neētiski to jautāt forumā, " Es lasīju kaut kādā LA rakstā, ka patents ir izsniegts (nepaskatījos kura gada raksts) vairāk kā 70mit fotogrāfiem (šķiet kopā tur vispār bij vien kādi 120 patenti, vairs neatceros precīzi. Pret šo skaitli fotogrāfu patentu apjoms ir ievērības cienīgs). Kāpēc būtu neētiski kādam no viņiem uzjautāt vai viņi ir apmierināti ar šo darbības formu un kā viņi to organizē?
Citagaisma, paldies par atbildi. Ja varu lūgt, nedaudz ieskicēt attiecības ar VIDu IK gadījumā. Cik tur bieži, kas un kā notiekas.
Mani uzrunāja tas patents, jo visapkārt raksta, ka vieglākā darbības forma papīru ziņā, kā arī norēķinu ziņā. Un vēl tas, ka tik daudzi fotogrāfi šo formu ir izvēlējušies. Es jau rakstīju - papīrdarbs mani neiedvesmo. Interesē, protams, arī jebkura cita forma, kas max atvieglotu dzīvi.
Diemžēl diskusijas sākumā minētais jautājums grāmatvedības alēlēs nekorelējas ar tāda līmeņa jautājumu kā "kā uz matricas nonāk gaisma". Analogs jautājums grāmatvedībā būtu - piemēram "kādiem rekvizītiem jābūt uz čeka" vai "kā es varu saņemt skaidru naudu no klienta". Šis jautājums ir vienlīdzīgs ar "Kā bildēt kāzas?". Ne jau čeku skaitīšanai tabulās algo grāmatvedi. Jebkurā gadījumā nav mana darīšana, sorry ja kādu aizvaino mans viedoklis vai tas liekas nekorekts.
Ja mēs runājam par analogiem bezmaksas fotografēšanai, tad tas, manuprāt, būtu, ja kāds prasītu viņa vietā kārtot grāmatvedības uzskaiti un sagatavot bilanci par brīvu.
Savukārt mans jautājums bija vienkārši dalīties personīgajā pieredzē, kurš to vēlas darīt. Nav spiesta lieta.
Citagaisma, paldies par atbildi. Ja varu lūgt, nedaudz ieskicēt attiecības ar VIDu IK gadījumā. Cik tur bieži, kas un kā notiekas.
Četras reizes gadā atskaites un vienu reizi gadā ienākumu deklarācija, ja neesi PVN maksātājs, nenodarbini citus ļaužus, t.i. ja ir vienkāršā ieraksta grāmatvedība.
Esmu viens no tiem 70 spartiešiem un varu teikt to, ka šī sistēma man šķiet ideāla. Nav pat atskaites jāraksta VIDam, samaksāji savu nodokli un šancē Un vai naudu saņēmi aploksnē, kāzās, vai tas bija rēķins kādai iestādei - viens pīpis, nodoklis tāpat samaksāts un tīri papīri. Klientiem izdevīgāk, nav jāmaksā PVN pa virsu. Vienīgi nedrīkst sniegt pakalpojumus patentmaksātājiem, kuri ir tai pašā nozarē, ja pareizi sapratu. Bet ja tāda vajadzība rodas gan jau ka var pashēmot un būs risinājums. Ir limitēta max summa gadā, bet diez vai Tu viņu sasniegsi, bija kaut kas ap 30k+, ja pareizi atceros. Nu pensijas fondā tur daudz neieskaitās un soc garantiju faktiski nav, par to jādomā pašam. Stoku gadījumā nav ne jausmas kā tas viss izskatās no VID puses
LV ir ļoti augsts slieksnis PVN maksātāja obligātajai reģistrācijai, liekas, 50k gadā (tik "resnam" fotogrāfam gan nevajadzētu būt problēmām doties pie profesionāļiem nevis aizvainotā tonī klabināt forumā). Protams, var vienmēr pats uzprasīties un maksāt jau no pirmā € (dažiem biznesiem tas ir būtiski, bet fotogrāfija vulgaris nebūs no tiem).
Par patentiem šodienas izpildījumā neko nezinu, esmu saimnieciskās darbības veicējs un MUN maksātājs, atskaites un nodokļa nomaksa reizi ceturksnī. Un viss. Var strādāt kaut ar Antarktīdu.
Mani arī ar šogadu no fiksētā nodokļa aizdzina uz mikrouzņēmumu, tajā stulbajā bjustgalterijā nesajēdzu pilnīgi neko, reizi ceturksnī eju pie grāmatvedes, maksāju cēneri, viņa man visu nokārto.
NilsS:Esmu viens no tiem 70 spartiešiem un varu teikt to, ka šī sistēma man šķiet ideāla. Nav pat atskaites jāraksta VIDam, samaksāji savu nodokli un šancē Un vai naudu saņēmi aploksnē, kāzās, vai tas bija rēķins kādai iestādei - viens pīpis, nodoklis tāpat samaksāts un tīri papīri. Klientiem izdevīgāk, nav jāmaksā PVN pa virsu.
Pilnīgi piekrītu! Patentmaksu maksāju jau trešo gadu. Sistēma ir pat ļoti OK, bet ir viens knifs, kas būtu jāzina attiecībā par turpmāko šāda veida darbību. Līdz šim maksimālais gada ieņēmumu slieksnis bija 50000 eur. Skaidrs, ka šādu ciparu, Latvijā darbojoties, diez vai iespējams pacelt, bet nekas nav neiespējams. Taču sūdi sāksies ar nākamo gadu, jo saiema, pieņemot pagājušā gada Latvijas budžetu, ir izdarījusi grozījumus un no 2017. gada 1.janvāra stāsies spēkā norma, kas paredz patentmaksātāja gada ienākumu slieksni samazināt līdz 15000 eur , bet pārsniedzot šo summu, likums noteiks reģistrēties par PVN maksātāju. Īsti vairs neatceros vai ienākumu sliekšņa pārsniegšanu aprēķinās no gada kopējās summas vai arī no attiecīgi vidējā paredzētā mēneša cipara. Taču tas patiesībā būtu mazākais par ko uztraukties. Ikvienam taču ir skaidrs, ka turpmāk diez ko jēdzīgi dzīvot no aptuveni štukas mēnesī (ja vien nedzīvo naturālajā saimniecībā) nesanāks. Nu karoč, pidari tie deputāti!
Paldies par atsaucību. Ir skaidrs, ka patents tiešām eksistē reālajā dzīvē. Vēl atliek interesējošs jautājums par stokiem, vai tur nav kādi zemūdens akmeņi kamdēļ bilžu bankas nevarētu klasificēt zem patenta.
Par 15tk. Vai tad patenta gadījumā kaut ko ir iespējams norakstīt izdevumos? Ja nē, rad sanāk jebkādu ieņēmumu limits pašvaki gan, īpaši tiem, kas orientējas uz lielgabarīta pasākumiem
Jan: Par 15tk. Vai tad patenta gadījumā kaut ko ir iespējams norakstīt izdevumos? Ja nē, rad sanāk jebkādu ieņēmumu limits pašvaki gan, īpaši tiem, kas orientējas uz lielgabarīta pasākumiem
Patentmaksātājam nav nekādu ceturkšņa atskaites jānodod, ne arī gada pārskati jāsūta VIDam. Faktiski nav nekādas grāmatvedības, tikai ieņēmumu uzskaite pēc kuras tad vajadzības gadījumā patentmaksātāju varēs drātēt Tā kā nav jāaizpilda un nav jāiesniedz nekāda ienākumu/izdevumu bilance, tad visi patentmaksātāja tēriņi ir tikai paša patentmaksātāja problēma
Kā jau teicu pirmīt, "100 gudrās galvas" apbrīnojamā kārtā prot sadirst visu, kas līdz šim ir bijis kaut cik piemērots vietējo aborigēnu izdzīvošanai. Ja būtu saglabāts iepriekšējais apgrozījuma līmenis līdz 50000, tad man pilnīgi pofig tāda transporta izdevumu, tehnikas amortizācijas vai ražošanas līdzekļu izdevumu norakstīšana, utt. Tobiš dari, strādā un rēķinies ar izdevumiem audzējot savu tehnikas parku.
talavietis:Pag, tie 15000 ir peļņa vai apgrozījums?
VIDa mājaslapā un saeimas likumu grozījumos atradu tekstu ieņēmumi. Šajā gadījumā tas varētu nozīmēt apgrozījums. Taču ej nu sazini, kā tur ir patiesībā. Palasot tos visus noteikumus un normas, arvien mazāk palieku pārliecināts, ka tur ir rakstīts latviski
Saimnieciskai darbībai varēja norakstīt arī izdevumus, piem. varēja nopirkt darba instrumentus un noteiktā kārtībā gadu pa gadam tos pamazām laist izdevumos. Kā ir ar patentmaksu? Es reāli saprotu, ka tas 15 tk ir pilnīgi nieks, jo fotogrāfa darbam vajag gan aprīkojumu, kurā ietilpst datortehnika, fotoaprīkojums, automašīna ..utt/ ja kā piemēru ņemam kāzu bombilas/ Visticamāk, ka tas limits tāds ar radīts, lai zem tā varētu paslēpties tikai klūdziņpinēji un knipelētāji. Fotogrāfiem jau šis statuss vairs neder.
kaut kas labam garastāvoklim no senseniem laikiem: