Citam vērtīga citam bezvērtīga, bet joprojām aktuāli lai nemetiet ārā to kas ir vecs un putekļu pilns! Ja ir kaut kas aizķēries tad droši PM un sarunās kaut ko, protams jo simboliskāk, jo lapāk - neesmu ebay perekups kuram tas viss nāks atpakaļ, tāpēc nesolu augstāko cenu tirgū un izdevīgus nosacījumus kredītam! Nav nekādi spīdošākie aparāti (Hasseli, Rollei utt), bet doma, gan jau, būs skaidra kas interesē! www.flickr.com...
Es biju sagrabinājis 44 foto un 5 kinokameras, visi vairāk vai mazāk strādājoši, bet man bija retāki krievu isstrādājumi: pirmie FED, Zorkij, Smena, Vesna, Ļubiteļ, arī ne pārāk bieži sastopamie FED-Atlas, Ļeņingrad, Zarja un Kristall. Slaucīju putekļus gadus 10, apnika un atdevu Ilgvaram Naglam, viņš vēl dullāks, tam bija ap 300 tādi savākti. Liekas, kaukurā čumodānā uz bēniņiem viena Zarja mētājas.
Šodien vēl neesi perekups, bet pienāks diena, kad vecie hlami par normālu žūksni tiks pārdoti. Kameras kolekcijā atkārtojas un pašam fiksi uzmetot aci nevienu bildi ar filminieku neredzu.
Barista - kas kuram ir liels žūksnis! Tas ko varbūt dabūtu par šīm kamerām ir apmēram divas mēnešalgas, iespējams nepilnas (neskaitot ja kādreiz kādam draugam/draudzenei kaut ko fotografēju, bet arī tas vairāk prieka pēc)!Redz, kas kuram vairāk ir svarīgs, citam nauda citam bauda, es nopelnu un tērēju tajā kas man patīk, protams, viss dzīvē var mainīties un ja dzīve piespiestu, protams pārdotu, bet tad tiešām jānotiek šausmīgām lietām, krājkontiem jāizdzēšas, krājkasītei jāsadeg un vēl pie visa jāaiziet no darba un jāpaliek bez tehnikas utt utt.!Baigi acīgs centies būt, es pat digitālās bildes knapi saņemos publicēšanai virtuālajā vidē, kur nu vēl lai publicētu filmas... un vai es minēju ka es fotografēju ar bildi - varbūt es nemaz to nedaru, vien glabāju, lai atrādītu viesiem un interesentiem!
Nu nezinu nezinu. Man jau liekas, ka īstenam filmu fanātiķim un kolekcionāram piedien arī pašam kaut ko ar attiecīgo tehniku, attiecīgā reliģijā pabildēt, nevis tikai uz 6D. 6D bildes taču citiem rādi, kolekciju arī esi publiskai apskatei izlicis. Ko ta filmu bildes slēpt, ko? Arī komentārā esi minējis, ka visas kameras izņemot 2 strādā. Un kāds tad ir Tavs kolekcijas mērķis? Muzejs? Just for fun?
Kolekcijas mērķis ir personīgais muzejs, protams ka lielākā daļa ja nav pārbaudītas ar filmu tad fiziski ir pačubinātas un pārbaudītas, nav jau tā ka nav bildes ar filmu taisītas, bet neesmu viņas digitalizējis, Petri arī iz bijusi kāzās līdz paķerta, bet kā jau minēju, tas kas tur ir publicēts ir maza daļa no visa ko vēl varētu nopublicēt, gana daudz darba ir arī meža nozarē, ne tikai ar fotogrāfiju ņemties, protams, ir cilvēki kas nosēž 8h dienā darbā un ar to viss beidzas, man darba grafiks ir stipri savādāks un stundas arī ir savādākas, tam visam pa vidu vēl jāpaspēj pafotografēt un strādāt mājās, kam dators ir visa viņa dzīve, tas lai sēž un publicē bildes kaut katru dienu! Ir cilvēki kas visā meklē āķi aiz kā pieķerties un pavilkt uz vienu vai otru pusi... cits vienkārši priecājas par to, ka ir kāds kurš neizmet visu ārā konteinerī un grib kādam parādīt arī kāda tehnika ir bijusi agrāk, jo mūsdienu bērni jau pat vairs nesaprot kas ir telefons ar pogām!Jauku vakaru!
Par bērniem tiesa. Kad dēls 7gadnieks ieraudzīja F5, pirmais jautājums bija a kur ekrāns un parādi bildi Pārsteigts arī bija ieraugot pirmo reizi audio kaseti Toties datoru un telefonus pārzin vienkārši perfekti. Pat nezinu labi tas vai slikti.
Barista:Nu nezinu nezinu. Man jau liekas, ka īstenam filmu fanātiķim un kolekcionāram piedien arī pašam kaut ko ar attiecīgo tehniku, attiecīgā reliģijā pabildēt,
Man ar tā kādreiz likās - padzirdēju, ka Jelgavā viens aktīvi vāc un taisa vecas fototehnikas izstādi (laba par Eiropas piķu grezni restaurēta muzeja telpās) - nodomāju nu super puisis un par cik pats biju aizņemts, tad caur starpniekiem iedevu savu mintīgo lielformāta Graflex uz izstādes laiku un kkādas garmošku maszās Agfas šim uzdāvināju ...
Pienāk laiks kad izstāde pogājas vaļā un tur božemoj... nu vājprāta nabagu šņega 90% kā ņirgājās par padomju darbaļaudīm un 10% plastmasas ziepji ar kuriem 90tajos ņirgājās par 3 pasaules valstīm + kuri 3 gadi "Latgalītes" torgaša spainī mirkuši - un kaktā mirdz Graflex ar Schneideru virsū nu un Agfas da Exaktas ar princeses
Puisis izrādījās agrāk redzēts, lādzīgs, sakarīgs, prieks ar šo krogā pasēdēt, bet... viņš pilnīgi neko nerubī no fototehnikas, neprot bildēt, neprot novērtēt ko atradis, ko pērk, ko izstāda...
Un tā viņš dragā... - reku materiāls jāskatās no vidus:
neesmu redzējis sen ko savācis (ja satiktu nebūtu jēga vaicāt kas jauns jo viņš neredz starpību starp Rolleiflex TRL par 4000e un Ļubiķeļu par 4e) bet bija parādījies 6x6 Kijevs un rotējošais skatumeklētājs dažāda fokusa attāluma tālmēru optikai
Vienīgais, kas varētu būt interesants, man ir DDR "Praktica Nova" korpuss, darba kārtībā.
Ir arī veca "Smena-8", kuru labprāt samainītu pret "Smena-2" - manu pirmo fotoaparātu, kura oriģināls diemžēl kautkur noklīdis. Mana pirmā spoguļkamera - tēva "Zenit-S" gan ir saglabājusies piemiņai.
Interesanta ir doma ka gribās personīgo muzeju. Man sanāca tā, ka pavasarī saņēmu mantojumā veca fotogrāfa rīkus, nekā daudz nebija, bet doma bija ka to, ko sev atstāšu es arī pamēģināšu vai atstāšu citu, sentimentālu iemeslu dēļ. Tā pie manis paliks pirmais fotoaparāts ko turēju rokās bērnībā "Siluet Elektro", vai Smena 8 kura laikam ir gandrīz katrās mājās. Zenit 19 tika izbildētas pāris filmas, bet, diemžēl jāpiekrīt senākā topikā Māra teiktajam - ja gribās bildēt ar filmu, tad jāatrod atiecīgs fotoaparāts, un Zenit tāds nav. Tas paliks kā piemiņa par vecotēvu. Tika atdzīvināts FED1, patreiz iet piermā filma, redzēs kas sanāks. Tiem kas saka ka bildēt ar filmu nav praktiski mūsdienās atbildu, ka arī makšķerēšana, skatoties no zvejniecības viedokļa ir visai neefektīva nodarbe Man laikam vienkārši patīk mehānika tas nenozīmē, ka netiek bildēts ar moderno tehniku to, kam vajag attiecīi kvalitatīvu rezultātu, filma ir kā hobija apakšhobijs pavisam sev. Tiks doti prom Zenit 3M ar netīru prizmu, Iskra (Agfas kopija), nezinu vai strādā, man neizdodas slēdzi iedarbināt un kasešu fotoaparās Moment (ru.wikipedia.org...)) Samaksa kaut kāda simboliska, man intereses darbināt šo tehniku nav un tapēc arī sev neatstāšu. Ja interese raksti, tikai nedēļu būšu prom.
Salīdzinājums ar makšķerēšanu perfekts )) Daudziem patiešām ir smagas problēmas saprast, ka ir cilvēki, kuriem fotogrāfija ir "ceļojums", process nevis tikai ātrs rezultāts webā samest bildes un saņemt maģiskos LIKE
Neviens jau to īpaši netaisās apstrīdēt. Varētu vienīgi diskutēt par dažu filmas fanātu absolūto pārliecību, ka tikai viņu nodarbe ir īstā un vienīgā Foto Māksla, bet visi pārējie ("digitālisti") nodarbojas ar plaša patēriņa lētuču ražošanu...
Ja iskra ir ejoša tad tas nav tas sliktākais krievu aparāts platajai filmai, nepavisam nav tas sliktākais.Pagriez iskru ar objektīvu pret sevi, augšā uz objektīva ir kloķītis ar kuru uzvelk slēdzi. bet apmēram uz pulksten 4 ir kloķītis kuru nospiežot uz leju slēdzis nostrādās, ja būs kārtībā (kas gan šim notiks) un uzvilkts.Ar pogu uz kameras slēdzis nostrādā tikai vienu reizi pēc katras filmas kadra pārtīšanas un kamera korekti strādā tikai kad filma ir iekšā.Iskru dzimtas problēma ir kadru skaitītāja mehānisms un kā jau visām atvāžamajām kamerām jāskatās vai objektīvs atverot nostājas savā vietā taisni un neļogās, ja tas kārtībā un tālmērs kārtībā, tad kamera ir gana vērtīga(nu tobiš nemaksā "pecīti" ) un lietojama. Momentam praktiskā pielietojuma vērtības nav, tikai kolekcijas,to savukārt nosaka stāvoklis(parasti viņi labā stāvoklī jo materiālus dabūt bija pagrūti un kameras maz lietotas) un komplektācija, nu vismaz ādas futrālis, ja dokumenti un sažuvis filmas komplekts klāt , tad pavisam labi.
Friidis:Neviens jau to īpaši netaisās apstrīdēt. Varētu vienīgi diskutēt par dažu filmas fanātu absolūto pārliecību, ka tikai viņu nodarbe ir īstā un vienīgā Foto Māksla, bet visi pārējie ("digitālisti") nodarbojas ar plaša patēriņa lētuču ražošanu...
Bet Tu iedomājies onka 50 gadus bildējis ar filmu. Tad veikalā viņam pasaka, sorry filma ir mirusi, vairs nav. Onka ieiet 500px.com, ierauga tos šķībos greizos WB, šopā pārkruķītās krāsas u.c. artifišal "efektus" t.sk. perešopa un kompresijas radītos "specefektus". Loģiski, ka onkam iestājas šoks un jams saka nu čo za hu***
Es pats jau arīdzan piederu tiem "onkām"- 50 gadu ar filmu man nesanāks, bet kādi 35 noteikti, un no tiem diezgan daudz rutīnas- ikdienas darba vajadzībām, arī kāzu u.c, haltūriņu sabildēts, attīstīts un sakopēts gana daudz (vārds "profesionāli" te laikam nebūs īsti vietā). Tā kā pats "analogais" process man vairs nemaz nešķiet "romantisks"- esmu to "atēdies" līdz nelabumam.
Bet esmu pietiekami daudz strādājis arī ar digi, lai saprastu, ka Tevis minētie "specefekti" ir tikai dažādu veidu diletantisma vai sliktas gaumes izpausmes. Labs meistars arī ar pieticīgiem štrumentiem pratīs panākt pieklājīgu rezultātu...
Un vēl- vai tad visiem fotogrāfiem obligāti jātaisa dižā māksla? Man pilnīgi pietiek ar ceļojumu un ģimenes foto
Friidis: Un vēl- vai tad visiem fotogrāfiem obligāti jātaisa dižā māksla?
Bet iedomājies jauns gurķis paņem kredītu, nopērk 5D ar 70-200/2.8. Uztaisa pārs bildes, ieliek internetā - bļin neviens nebalso, Jolans ar Baristu vispār nolamā par pēdējo mēslu. Jaunietis sagrauts, kredīts jāmaksā, atdeves nekādas. Ņem fotošopu, atrod selective colors funkciju, atrod gradientu kā uzlikt, pabraukā ar pocīti turpu šurpu - kas pa bildi. Ieliek internetā - bams, laiki nāk kā traki. Adrenalīns asinīs , dofamīns, oksitosīns, endorfīns kosmosā - dzīve izdevusies
60uz5komats6:Ja iskra ir ejoša tad tas nav tas sliktākais krievu aparāts platajai filmai, nepavisam nav tas sliktākais.Pagriez iskru ar objektīvu pret sevi, augšā uz objektīva ir kloķītis ar kuru uzvelk slēdzi. bet apmēram uz pulksten 4 ir kloķītis kuru nospiežot uz leju slēdzis nostrādās, ja būs kārtībā (kas gan šim notiks) un uzvilkts.Ar pogu uz kameras slēdzis nostrādā tikai vienu reizi pēc katras filmas kadra pārtīšanas un kamera korekti strādā tikai kad filma ir iekšā.Iskru dzimtas problēma ir kadru skaitītāja mehānisms un kā jau visām atvāžamajām kamerām jāskatās vai objektīvs atverot nostājas savā vietā taisni un neļogās, ja tas kārtībā un tālmērs kārtībā, tad kamera ir gana vērtīga(nu tobiš nemaksā "pecīti" ) un lietojama. Momentam praktiskā pielietojuma vērtības nav, tikai kolekcijas,to savukārt nosaka stāvoklis(parasti viņi labā stāvoklī jo materiālus dabūt bija pagrūti un kameras maz lietotas) un komplektācija, nu vismaz ādas futrālis, ja dokumenti un sažuvis filmas komplekts klāt , tad pavisam labi.
Jā, saprašana nāca ka Iskra strādās tikai ar filmu. Padomāšu, moš tomēr mēģināt darbināt, redzēs. Bet Momentam tiešām ir vērtība tikai foto muzejam, tapēc arī piedāvāju topika autoram. Ja nē mēģināšu likt ebay, sev atstāt negribu, ārā mest mazliet neērti.