Cafe_Racer:Lielie onkoļi un tantes dara tā - [url=https://www.youtube.com/watch?v=04ToZllEXVk
Es]https://www.youtube.com/watch?v=04ToZllEXVk
Es[/url] vot domāju, vai 645 pentaksis priekš Latvijas būs pietiekami labs...
Domā ka gleznu pārbildēšanā tieši fotoaparāts ir tas svarīgākais? Kāds, varbūt pat šajā tēmā jau pieminēts cilvēks, šobrīd bildē ar 5DSr un Zeiss milvus 85/1.4, bet šim arī d800 esot. Kāds savā laikā priekš mākslas muzeja bildēja ar D800 par stikliem nepajautāju. Kāds, jau pavisam pasen, uz sony lika hasseļa pamatnieku, teica ka sony labākas krāsas, un hasseļa pamatniekam ģeometrija laba. Ja domā par P645, tad padomā arī par GFX50.
Es vot domāju, vai 645 pentaksis priekš Latvijas būs pietiekami labs...
Domā ka gleznu pārbildēšanā tieši fotoaparāts ir tas svarīgākais? Kāds, varbūt pat šajā tēmā jau pieminēts cilvēks, šobrīd bildē ar 5DSr un Zeiss milvus 85/1.4, bet šim arī d800 esot. Kāds savā laikā priekš mākslas muzeja bildēja ar D800 par stikliem nepajautāju. Kāds, jau pavisam pasen, uz sony lika hasseļa pamatnieku, teica ka sony labākas krāsas, un hasseļa pamatniekam ģeometrija laba. Ja domā par P645, tad padomā arī par GFX50.
Ja glezna ir 60x80 collas, un gribi dabūt ārā tādu pašu repliku, tad bildes iegūšanas tehnika, manuprāt ir ļoti būtisks jautājums. Šobrīd redzu trīs tehnoloģiskos risinājumus - A. 8x10 collu kamera ar proviju un turpmāko skanēšanu. Taču tā ka tīstīt pats neprotu, tad daudz kas atkarīgs no ārpakalpojum sniedzēja. B. Vidējā formāta kameras vai digipakaļas. Nezinu vai ar vienu kadru tik lielai bildei pietiks. C. Da jebkāds digiparāts un tad šūšana no daudziem kadriem.
Tad nu šobrīd skatos, domāju un vērtēju, kāds risinājums šādu REGULĀRU uzdevumu pildīšanai būtu optimālākais no cenas/kvalitātes attiecības.
D. 4x5/5x7/8x10 kamera un "dajebkāds" labāk bezspogulis ko bīdīt pa kadru un bildēt daudzrindu panorāmu, tad nebūs šūšanas gļuku, jo attēla projekcija uz filmas plaknes nemainīsies, nū un protams stabila konstanta gaisma.
Vienam darbam šitais darbs ir vērts, bet ja jābildē dahujā - pārāk liels čakars līmēt kopā un koriģēt ģeometriju.
ps. Ja kaut ko līdzīgu dara - jāizmanto nevis Potošops, bet PTGui, jo tam. ja nemaldos, bija automātiska ģeometrijas taisnošana atkarībā no izmantotā objektīva un rindu un kolonnu skaita.
Tas kā puisis caur polarizēto stiklu grāmatu pārbildēja īsti neder pindzelētām bildām... neticās, ka materiāls viņam diez ko labs sanāca ja gaismo ar vārgu gaismu, aiz muguras logs kuram pats šūpojas pa priekšu.. tur ir katra bildīte bik savādāka - ja aiz loga mākoņi ar sauli mainas, tad ļoti savādāka... tā gaismot nevar.
Pats reprodukcijas bildēju ar 800 un 105mm micro - tādiem katalogiem un grāmatām kādas LV iespiež pietiek pari galvai. Gribētos citu optiku, bet apzinos, ka sev - izdruku lielums un poligrāfija neuzrādītu ne mazāko starpību.
Ja divmetrīga izdruka, tad cita lieta. Gan jau ar ff bezspoguļa bīdīšanu pa 4x5" pietiktu. Jebkurā gadījumā svarīgākais tai nodarbē ir gaisma un baltā balanss kurš retu reizi drīkst būt "pareizs" - gaismu vajag tādu kādā mālēts un balansu piegriezt autoram blakus sēžot (vai ja beigts, tad specam blakus sēžot). Taisīt vakara saulē malētai bildei reprodukciju vēsā vai "baltā" gaismā piegriežot wb pēc kartes var, bet tas ir tikai izejas fails - izskatās šis krietni savādāk kā autors iecerējis.
@maris. Jautājums par to kameras bīdīšanu caur 4x5: Kāda ir ekanomiskā un kvalitatīvā atšķirība starp bildēšanu ar panorāmisko tehniku un bildēšanu caur 4x5? Manā izpratnē - pietiekami kvalitatīvs, mūsdienu standartiem atbilstošs 4x5 objektīvs maksā afigeno naudu. Tajā pašā laikā panorāmiskā metode ir krietni lētāka, bet taisa izlocītu projekciju un ielocītu fokusa plakni.
Punktus jau panorāmiskai bildei uzģenerēs kosmiskus, bet sastāv tā no 2, 4, 9 utt. bildēm kurām katrai taisno gan bišķi sfēru gan pamatīgi perspektīvi... kur ta tāds frankenšteins bez kompromisiem. Viena objektīva projekcijai jau tik sfēra jāpataisno - pret vidu asi ielikt palīdz vislētākais lāzera līmeņkrusts.
60uz5komats6:D. 4x5/5x7/8x10 kamera un "dajebkāds" labāk bezspogulis ko bīdīt pa kadru un bildēt daudzrindu panorāmu, tad nebūs šūšanas gļuku, jo attēla projekcija uz filmas plaknes nemainīsies, nū un protams stabila konstanta gaisma.
Un no matstikla es varēšu dabūt bildi, ko vēlāk izsstiept uz 60x80collām?;-0
Ir tak tādas 4x5 pakaļas kurām ciparnīcu bīda pa labi/kreisi, augšu leju. Bīdi savu matricīti pa 4x5" objektīva projekciju un spaidi pulti. Mazākām izdrukām pietiks ar pāris kadriem vidū, divmetrīgām lielāko daļu no laukuma.
Maris:Ir tak tādas 4x5 pakaļas kurām ciparnīcu bīda pa labi/kreisi, augšu leju. Bīdi savu matricīti pa 4x5" objektīva projekciju un spaidi pulti. Mazākām izdrukām pietiks ar pāris kadriem vidū, divmetrīgām lielāko daļu no laukuma.
T.b. bezspogulis kalpo kā digipakaļa? Es bildēju ar normālu lielformāta kameru ar normālu lielformāta objektīvu? Hm, tad jau varbūt 850 epsonu var piemontēt? Un beigu galā, tad jau lielformāta aparātu ar digipakaļu.
Bezspogulis, spogulis - nu jebkas kam var dabūt pliku matrici - kaut micro 4/3 vai kas tur vēl mazāks-pentax1 vai kā sauca tik jo mazāka matrica jo no vairāk kadriem jālipina.
Reprodukcijai jau nekas nav jāloka attiecīgi ir kustināmi adapteri kur pat kameru nevajag -
šitais ir pasmalks ar kontroles matstiklu, bet bij kkāds prastāks pa160e kas ff kadram 6x6 projekciju dalīja 6 daļās - no d800 tur 120Mpx sanāk tik vēl turpat 1000e par 120mm macroplanāru.
2m bildai nepietiks (epsonam garšojosos 360dpi nedabūt), bet nu palielu kartiņu var nodrukāt.
var jau skenerim atslēgt lampu, bet tur bija kkādi gļuki ar stikla atspīdumu vai ko tur vēl kāpec ultra rezultātam nederēja. A tā skenējošās ciparu pakaļas nekustīgiem kadriem tak ir
60uz5komats6:D. 4x5/5x7/8x10 kamera un "dajebkāds" labāk bezspogulis ko bīdīt pa kadru un bildēt daudzrindu panorāmu, tad nebūs šūšanas gļuku, jo attēla projekcija uz filmas plaknes nemainīsies, nū un protams stabila konstanta gaisma.
Ar šo jautājumu tu atbildēji uz jautājumu "vai man ir pietiekoši zināšanu un prasmes darīt šo darbu"
P.S. un ar nākošo ideju par epsonu apstiprināji ka nē
asuma kontrole ar LV un tupa nobīda pa 3 punktiņiem, apmet otrādi atkal nobīda pa 3 punktiņiem un 6x6 gatavs - tiesa vajag vai nu kameru vai kkādu struņķi novirpot kur objektīvu iestiprināt. Tas tad ja objektīvs fokusējas ar savu iekšēju vītni.
60uz5komats6: Ar šo jautājumu tu atbildēji uz jautājumu "vai man ir pietiekoši zināšanu un prasmes darīt šo darbu"
var jau darīt - nu neizprot cilvēks kā bilde projicējas - pofig dara mehāniski atkārtojot darbības.
Maris:Ir tak tādas 4x5 pakaļas kurām ciparnīcu bīda pa labi/kreisi, augšu leju. Bīdi savu matricīti pa 4x5" objektīva projekciju un spaidi pulti. Mazākām izdrukām pietiks ar pāris kadriem vidū, divmetrīgām lielāko daļu no laukuma.
T.b. bezspogulis kalpo kā digipakaļa? Es bildēju ar normālu lielformāta kameru ar normālu lielformāta objektīvu? Hm, tad jau varbūt 850 epsonu var piemontēt? Un beigu galā, tad jau lielformāta aparātu ar digipakaļu.
Ir kas tā dara, bet problemātiska ir skanera pārbūve. Principā, sir jānoņem izgaismojošā lampa un jāliek skanerim speciāla programmatūra, lai apietu lamas drošību, kas neļauj skanēt, ja tā nedarbojas. Nākamais, liela daļa krāsaino skaneru ir melnbalti skaneri, kuri izgaismo skanējamo ar R,G un B apgaismojumu, Prnncipā, lai no tiem dabutu krāsainu attēlu - bilde jāskanē trīs reizes ar R, G un B filtriem uz lēcas... ...principā - baigā piša.
ps. Man kaut kur bija viens akadēmiskā projekta pdf dokuments, par šito tēmu. Ja atradīšu - iepostošu
Citagaisma:
Ar šo jautājumu tu atbildēji uz jautājumu "vai man ir pietiekoši zināšanu un prasmes darīt šo darbu"
Pilnīgi Tev piekrītu, ka zināšanu man nav, taču tas nenozīmē, ka nebūs. Es taču nesaku ka man vajaga to rīt. Ir ideja, ir Eironaudas, jādomā vai var ideju īstenot... Tad nu tagad pamazām apzinu situāciju, tehnoloģijas, tehnikas. ..bet ja pats netikšu galā, gan jau samksāšu Tev, un Tu kā zinātājs visu izdarīsi. ..un ja tehnika būs tā labākā, Tev ik prieks būs ar to strādāt, vai ne?;-)
Maris: var jau darīt - nu neizprot cilvēks kā bilde projicējas - pofig dara mehāniski atkārtojot darbības.
Arī pareizi. Ja es varu dabūt gatavu to padarīšanu, bez zināšanām par procesu, tad man pirmajam brīdim ar to pietiek. Galvenais man ir rezultāts un nevis process. Ja bez procesa pārzināšanas rezultātu nevarēs dabūt, būsim studierēt procesu.;-)
60uz5komats6:
Pilnīgi Tev piekrītu, ka zināšanu man nav, taču tas nenozīmē, ka nebūs. Es taču nesaku ka man vajaga to rīt. Ir ideja, ir Eironaudas, jādomā vai var ideju īstenot... Tad nu tagad pamazām apzinu situāciju, tehnoloģijas, tehnikas. ..bet ja pats netikšu galā, gan jau samksāšu Tev, un Tu kā zinātājs visu izdarīsi. ..un ja tehnika būs tā labākā, Tev ik prieks būs ar to strādāt, vai ne?;-)
Nu ja jau europas nauda, tad kur problēma nopērc hasselblad H5D Multishot versiju 200mpix režīms būs gana labs priekš repro darbiem, vairāk pikseļu ir tikai skanējošajām sistēmām, vienšāviena sistēmas beidzas ~100mpix.
Citagaisma:
Nu ja jau europas nauda, tad kur problēma nopērc hasselblad H5D Multishot versiju 200mpix režīms būs gana labs priekš repro darbiem, vairāk pikseļu ir tikai skanējošajām sistēmām, vienšāviena sistēmas beidzas ~100mpix.
Būdamam muļķim negribas tik dārgu pričendāli pirkt.;-) Eironaudas, lai arī tagadiņ no helikopteriem svaida, taču paša finansējums jau arī jāiegulda. Bet tas fotodiokss uzrunāja... Tik man jāpērk kāds parāts klāt, jo tie kas man ir tie viņiem netiek atbalstīti.
Man nav laba pieredze ar fotodiox izstrādājumiem, gan vienkāršākiem un drusku citai tehnikai, bet kantora kvalitātes tendenci tas parāda. Un kāda tad ir tā tehnika kas ir? Varbūt tas būtu pareizais jautājums ar ko bija jāsāk: "ir tas un tas, kā ar minimāliem ieguldijumiem panākt visvairāk pikseļus"
P.S. tas bīdamais pričendālis mani ir interesējis, tiesa citai vajadzībai, vobšem nonācu pie secinājuma, ka tādu var pagatavot visticamāk no neobonda( nē nu ja uzfrēzēt no Al būtu labāk, bet tāda veida meistari man nav zināmi un ja atrastos, tad droši vien nopirkt gatavu būtu lētāk), pat biju ~uzmetis uz papīra konstrukciju. Vobšem ja es uz sava 6x9 uzlieku puskadra sony a6300, tad ~21 kadrs un ~315 mpix.
Fandango:Es nezinu, kāpēc pēc visa, ko še uzzināju, mana pieredze ir, ka es LNMM šo to esmu bildējis ar Canon 60D ar macro 60 un ar 6D un šādiem tādiem zūmiem. mana pers. pieredze kaut kā neklapē ar cepienu par tēmu.
Ja Tu vari nobildēt un vēlāk izdrukāt no tā ko esi nobildējis 1.4x2.1m lielu reprodukciju, tad par šādu repliku esmu stāvā sajūsmā.
60uz5komats6:Man nav laba pieredze ar fotodiox izstrādājumiem, gan vienkāršākiem un drusku citai tehnikai, bet kantora kvalitātes tendenci tas parāda. Un kāda tad ir tā tehnika kas ir? Varbūt tas būtu pareizais jautājums ar ko bija jāsāk: "ir tas un tas, kā ar minimāliem ieguldijumiem panākt visvairāk pikseļus"
P.S. tas bīdamais pričendālis mani ir interesējis, tiesa citai vajadzībai, vobšem nonācu pie secinājuma, ka tādu var pagatavot visticamāk no neobonda( nē nu ja uzfrēzēt no Al būtu labāk, bet tāda veida meistari man nav zināmi un ja atrastos, tad droši vien nopirkt gatavu būtu lētāk), pat biju ~uzmetis uz papīra konstrukciju. Vobšem ja es uz sava 6x9 uzlieku puskadra sony a6300, tad ~21 kadrs un ~315 mpix.
Ir viss, kas nepieciešamais mobilai fotostudijai ar momentālo druku uz vietas. 4x400 lampas ar radiosinhronizatoriem, G7 panasoniki ar 2.8 zūmiem, veselu lērumu foniem un mitsubishi drukas mašīnām no 10x15, līdz 20x30. Principā der noteiktajam mērķim, un maz kam vēl vairāk. Paša lietošanā ir Sigma. Tā ka nķamo projektu var droši sākt no nulles.;-) ..un to es šobrīd arī cenšos apzināt.
Citagaisma:Bet tas fotodiokss uzrunāja... Tik man jāpērk kāds parāts klāt, jo tie kas man ir tie viņiem netiek atbalstīti.
Kas nu tur ko balstīt - ja apmierināsies ar 6x6, tad jebkuru 6x6+ objektīvu kas fokusējas nebīdot plakni var pie tā daikta kaut ar kartona rori un makgaivereni pietīt par uzvirpotu cilindriņu nemaz nerunājot. Fokusu uzplakni jau LV redzēsi ideāli.
Lai arī nav "digitālais" objektīvs, bet smc pārklājums uz cipariem ļoti labi uzvedās un reprodukcijai tak vienalga, ka Pentaxoptika nav nekāda tur ūberai mākslaiīsti derīga.
To 42vai cik tur pikseļi Alfu vēl klāt un pa 3500 eināri Tev klabata kas dos ārā 150Mpxbildu pēc montāžas un apgraizīšanas do dies drukas kompim neuzkārties
Citagaisma:Bet tas fotodiokss uzrunāja... Tik man jāpērk kāds parāts klāt, jo tie kas man ir tie viņiem netiek atbalstīti.
Kas nu tur ko balstīt - ja apmierināsies ar 6x6, tad jebkuru 6x6+ objektīvu kas fokusējas nebīdot plakni var pie tā daikta kaut ar kartona rori un makgaivereni pietīt par uzvirpotu cilindriņu nemaz nerunājot. Fokusu uzplakni jau LV redzēsi ideāli.
Lai arī nav "digitālais" objektīvs, bet smc pārklājums uz cipariem ļoti labi uzvedās un reprodukcijai tak vienalga, ka Pentaxoptika nav nekāda tur ūberai mākslaiīsti derīga.
To 42vai cik tur pikseļi Alfu vēl klāt un pa 3500 eināri Tev klabata kas dos ārā 150Mpxbildu pēc montāžas un apgraizīšanas do dies drukas kompim neuzkārties
Diemžēl neko pašfrēzētu, pašlīmētu un lietotu eirobirokrāti naetmaksā.;-(
60uz5komats6: P.S. tas bīdamais pričendālis mani ir interesējis, tiesa citai vajadzībai, vobšem nonācu pie secinājuma, ka tādu var pagatavot visticamāk no neobonda( nē nu ja uzfrēzēt no Al būtu labāk, bet tāda veida meistari man nav zināmi un ja atrastos, tad droši vien nopirkt gatavu būtu lētāk), pat biju ~uzmetis uz papīra konstrukciju. Vobšem ja es uz sava 6x9 uzlieku puskadra sony a6300, tad ~21 kadrs un ~315 mpix.
No Al lētāk pirkt gatavu, bet priekšmets tik vienkāršs, ka vari to izfrēzēt no melna orgstikla kas jau ir gana stiprs - ja klausa kāda vektorprogramma (nu tur Ai vai Corel), tad sarasē ko vēlies un aizsūti šitiem izgriezt: ultrastils.lv...
Viņiem var dot 2D failus norādot, ka tādas krāsas līnija vai plakne tiek izfrēzēta tādā dziļumā, savādākas krāsas citā dziļumā utt. - ļoti lēti un vienkārši var dabūt gatavas primitīvākas lietas. Melns orgstikls līdz 10mm noteikti ir pieejams mok i biezāks + tas ideāli līmējas, var griezt vītnes (kurām jau vajadzīgā diametra caurumus izfrēzēs vai vietu iezīmēs).
Citagaisma: Diemžēl neko pašfrēzētu, pašlīmētu un lietotu eirobirokrāti naetmaksā.;-(
Nu un? Kameru, adapteri un stiklu atmaksā - ta viss izgāžas jo nevari pats samaksāt par plastmasas caurules gabalu? Vai Eiropa aizliedz pietuvināt oficiāliem krāmiem 1 eksemplārā izgatavotas lietas?
Stulbajam ķīniešu saules kolektoram pats uzmetināju rāmi, lai tas būtu precīzi pret dienvidiem - Eiropai nebija pilnīgi nekādu iebildumu.
Ar esošo tā pašvaki, ja būtu vienšāviena kamera, tad ganjau ka tavas lampas varētu lietot, ja taisa bīdamu daudzšāvienu sistēmu, tad tavu panasa bezspoguli var lietot, abus vienlaicīgi nē(neticu ka tās ir kādas hiperkrutas lampas ar stabilu impulsu). Ja mesjē nevēlās neko piļīt pats, haselis nav pa kabatai , bet baigi gribās, tad: ņemam esošo panasu, ņemam 645 pentaksa vai mamiyas stiklu, ņemam 2 kipona šift adapterus M/P 645->N un N->m43, kabinam to visu kopā pagriežam šiftus perpendikulāri un piļijam daudzrindu panorāmu.Paļodzīgi, ganjau ēnas metīs iekšejā konstrukcija pie ekstrēmiem bīdijumiem, bet ar mātesvārdu piedalīšanos ganjau ka atēlu iegūsi. Parēķināju, max teorētiskais kadra laukums tādai konstrukcijai(realitātē/visdrīzāk var sanākt mazāks) 43x48mm un lietojot G7 panasu 139mpix. Pusi no ~šādas konstrukcijas laiku pa laikam veiksmīgi lietoju.
60uz5komats6:Ar esošo tā pašvaki, ja būtu vienšāviena kamera, tad ganjau ka tavas lampas varētu lietot, ja taisa bīdamu daudzšāvienu sistēmu, tad tavu panasa bezspoguli var lietot, abus vienlaicīgi nē(neticu ka tās ir kādas hiperkrutas lampas ar stabilu impulsu). Ja mesjē nevēlās neko piļīt pats, haselis nav pa kabatai , bet baigi gribās, tad: ņemam esošo panasu, ņemam 645 pentaksa vai mamiyas stiklu, ņemam 2 kipona šift adapterus M/P 645->N un N->m43, kabinam to visu kopā pagriežam šiftus perpendikulāri un piļijam daudzrindu panorāmu.Paļodzīgi, ganjau ēnas metīs iekšejā konstrukcija pie ekstrēmiem bīdijumiem, bet ar mātesvārdu piedalīšanos ganjau ka atēlu iegūsi. Parēķināju, max teorētiskais kadra laukums tādai konstrukcijai(realitātē/visdrīzāk var sanākt mazāks) 43x48mm un lietojot G7 panasu 139mpix. Pusi no ~šādas konstrukcijas laiku pa laikam veiksmīgi lietoju.
Doma man patīk. Bet nesaprotu tik vienu, kāpēc jāņem pentakša vai māmmiņas stiklu, ja var paņemt 645pentaksi. Pentaksis tomēr ir 4x lētāks par hasseli. ;-) Stāsts jau ir par to, ka vēl jau p20000 epsons jāpērk, jo ideja/projekts jau ir par reprodukcijas centru un nevis pliku fotoaparatūru.