Pastāsti man, kāda bilde tur sanāktu ar tavu telefonu?
Par pirmo grūti spriest, Tev kkā neveiksmīgi samazinātas tās bildes attiecīgi ar telefonu būtu asākas, bet gan jau tik ļauni ar to objektīvu nav un noputrojies samazinot.
Tumsas bildes kuras ar citu objektīvu ne 12-32mm bildētas būtu vai nu tumšākas vai trokšņainākas jo telefonam tak max 4sek slēdzi var uzlikt.
Lasu, ka daudzi prātīgi spriedumi ir izteikti un runa patiesībā ir par to, kurā vietā novilkt to "kvalitātes robežu". Tā ir un paliks subjektīva, jo ja mēs ejam virzienā no lielāka formāta uz mazāku, viss pakāpeniski un monotoni pasliktinās - jūtība, trokšņainība, izšķirtspēja. Vienīgais patīkamais izņēmums un labā ziņa telefoniem un ziepīšiem ir aberācijas. Absolūtos skaitļos izteiktas tās samazinās līdz ar visas optiskās sistēmas izmēriem, bet relatīvos skaitļos izteiktas (piemēram, % no attēla augstuma) paliek nemainīgas.
Objektīvs ar gaismas kūli "zīmē" tieši tāpat, kā gleznotājs ar pindzeli - nav grūti iztēloties atšķirību, cik detalizētu attēlu ar savu pašu smalkāko otiņu viņš uzzīmēs uz 1 m2 audekla, un cik detalizētu uz pastmarkas. Optiskā sistēma strādā tāpat - bezgalīgi mazas tālas zvaigznītes attēlu fokālajā plaknē Baldones teleskops ar 120 cm diametra spoguli uzzīmēs tieši tikpat lielu, kā mobilā telefona objektīvs uz sava sensoriņa (pie noteikuma, ka abas sistēmas ir ideālas, tas nozīmē bez aberācijām, un apertūras skaitļi vienādi).
Viss tas, ko Māris raksta par plakanumu un neplakanumu, asuma dziļumu u.t.t. ir tas, kas katram jāizlemj pašam. Es savu robežu esmu novilcis ap APS-C un 4/3 formātu un man liekas, ka tas ir kompromiss, ar ko var dabūt abus - gan "viss asumā", gan "galvenais asumā".
Ar supertumšo standartzūmu uz 5,6 portrets sanāk šitāds. Var nepieņemt, bet 1,8 objektīvi 4/3 un APS-C ir čupām, fons būtu vēl neuzkrītošāks un tad pat Māris varētu neiebilst. Paliek tikai NilsS, kurš pateiks, ka ar kropotām smadzenēm un bez FF nav aršana....
GunarsII:Lasu, ka daudzi prātīgi spriedumi ir izteikti un runa patiesībā ir par to, kurā vietā novilkt to "kvalitātes robežu".
"kvalitāte" jau tā kā viegli apjēdzama, izšķirtspējā, lineāros un aberāciju kropļos - ar pirmo faktoru pietiek, lai reklāmai m4/3 nederētu, bet mājai un tūrismam ļoti ok.
Objektīva dotajai bildītei ir tīri vizuāla starpība ko redz no thumbnaiļiem i vaļā neverot
Nu smuks tas 1,8. Man kā zvērinātam amatierim pilnīgi pietiek, pie tāda varu arī apstāties. Mani jaunieši, dēls un znots, savā jaunības maksimālismā bildē ar fulfreimiem, nu bet tur arī mērķi ir citi.
Man ir pazīstams skolotājs, kurš profesionāli bildē savai skolai ar kaukādu Aļimpusu, ļoti līdzīgu spogulim Silver ispildījumā, un nemaz nedomā par lielākiem formātiem.
Schneider:Man ir pazīstams skolotājs, kurš profesionāli bildē savai skolai ar kaukādu Aļimpusu, ļoti līdzīgu spogulim Silver ispildījumā, un nemaz nedomā par lielākiem formātiem.
Pārsvarā skolā bildē ar telefoniem un vispār neko nedomā - kas var būt skumjāka vieta par skolu?
Gvido Kajons ielas skatus arī bildē ar Oliju un kkādiem fiksiņiem. Man arī vislabāk ielai patīk f5,6 - f8 un leņķis ekvivalents 50mm uz šaurās filmas kadra. Vienīgi bail, ka ar m4/3 ko nokavēšu tāpēc pierastāk ir "uz lietu" ņemt lielu kameru. Te ar nekur nav mazāk par f5,6:
Schneider:Es šodien muzeja arhīvam skolā bildēju represiju piemiņas pasākumu, kamēr manas bildes konvertējās, feizbukā jau tā paša pasākuma telefonbildes iekšā.
No pagātnes aspekta var ierēkt, bet būtībā jau reportieris ir nozare kur tas tā kā būtu normāli - kamerā wifi un telofonā iedarbināts softiņš - un Tavas bildes iet redaktoram augšā reālajā laikā.
Man te beidzamajā veslības problēmu reklamēšanā bij presene un tur starp reportieriem bij veseli divi kam uz statīva pie kameras kkāda ātrā wifi kastīte un telefons (kam drošvien neviens nummuru nezin ) - viss - reāla tiešraide.
Mana avīze iziet reizi nedēļā un pilsētas lapai derēs arī pirmdiena, sevišķi, ja rīt ir vēl viens represēto pasākums. Muzeja arhīvam vispār steidzamības nav. Bet tiem, onlainā strādājošiem, laikam vispār kvalitātes prasību nav, galvenais ir laiks, kā jau te rādīju piemērus no prezidenta kancelejas šķībajām bildēm ar pa stūriem isstaipītajiem ģīmjiem.
A ko tai avīzei elektroniskā versija nav? Jelgavā ar ir tikkai 3 ziņu kantori un papīra versijas tik diviem + arī reizi nedēļā, bet kam interesē nedēļu vecas ziņas - netā visiem trijiem kantoriem ir reāla konkurence kurš ātrāk - pat minimāli pasēžot kāda pasākuma afterpārtijā tā beigās vari apskatīt cik briesmīgi esi sabildēts.
Labi Jelgava province, avīzes fotogrāfam maksā kkādu apvainojošu summu, bet bildes kvalitātei ātrums netraucē - ciešama tehnika + iemaņas un bildi nevajag apstrādāt (mok piekadrēt) - tas par ko Lunis runā - reportāža nav reklāma kur bildi vēlāk dienām laiza un pucē.