Bet vispār, ja jau mēs par Bindi, Gleizdu un prātā nāk vēl daži, par kuru papīru eksistenci gan man nav ne jausmas, varbūt ir pat atbilstoši, tad sanāk, ka viņi sagatavo baru tālāko diletantu, jo viņi taču ne tikai sevi nekaunīgi sauc par fotogrāfiem, bet pat saka, ka par tādiem var padarīt citu. Un citi nāk, un mācās, un pat maksā par to naudu!
Binde un Gleizds pēc izglītības ir mehāniķi, Bresons - gleznotājs grafiķis, bet Kapa mūzdienu ispratnē laikam būs politologs. Arī viens no pazīstamākajiem latviešu karikatūristiem Gunārs Bērziņš nav pabeidzis nevienu mākslas skolu.
Latvijas Fotogrāfu Savienība uzskata, ka saukt sevi par fotogrāfu vai profesionālu fotogrāfu var tikai tie, kuri var uzrādīt kādu no iepriekš minēto profesionālo kvalifikāciju sertifikātiem. Un kuru rausta, ko usskata kaukāds nozares entuziastu pulciņš, kurā ir 25 biedri?
TesMens:nelāga ir, ka viņi var censties aptīt ap pirkstu kādu grupiņu valdībā vai tai tuvu stāvošu nezinīšu par šiem jautājumiem un radīt savai grupai labvēlīgus likumus. Līdzīgi, kā priores piemērā, Amatniecības kameras apliecība, ko izsniedz AK, bija nepieciešama, lai reģistrētos par patentmaksas maksātāju.
Ja tie aptītie negrib saņemt nodokļus piem., no patentmaksātājiem, lai jau tinās ap to marnicu uz nebēdu.;-)
Profesionāls fotogrāfs ir tups termins. Tikpat labi var prostitūtas saukt par profesionālām. Vai tas, ka viņa skaitīsies "profesionāla" ar sertifikātu/diplomu nozīmē, ka bauda būs vienmēr labāka par studentītes-amatieres veikumu?
Es tā īsti visār nesapratu raksta jēgu...tā kā velk uz to, lai "klienti" pieprasītu bumāgas?
Kungi! Nu gan atradušu jaunumu! Cik gadus jau dzīvojam kapitaļizmā un vēl mutes vaļā no brīnumiem. Zēni meklē legālus vai puslegālus veidus, kā apčakarēt savus līdzpilsoņus. Tādu veidojumu pilna pasaule, sākot ar tā saukto "valsts pārvaldi", brīvību un "brīvu" tirdzniecību.Vēlu veiksmi neiekrist izliktajos tīklos~!
3rdHalf:Profesionāls fotogrāfs vienkārši ir cilvēks kura iztikas avots ir fotogrāfija!
Re! Pat nevajadzēja veselu rakstu rakstīt!
...
Un nē - neēsmu profesionālis un arī negribētu būt!
Tu neko neesi izlasījis, šis arguments tika pieminēts un nolīdzināts ar zemi! Un pareizi - tas, ka es sevi pasludinu par dakteri un dziedēju ļaudis prasot honorāru, mani nenostāda vienā līmenī ar ģimenes ārstu
Atslēgas vārds profesionālismam vairumā nozaru ir BIEŽUMS. Amatierim reizēm var izdoties tikpat labi kā profesionālim, bet profesionālim izdodas vienmēr. Amatiere namamāte var cept brīnišķīgas kūkas, bet tad, kad nāks ciemiņi, kūka neizdosies. Katrs mēs varam iemest basītī pa kādam trīspunktniekam, jautājums tikai, cik bieži. Katram ir gadījies pa burvīgam foto kadram, bet pavisam cita lieta, kad vajag 100% rezultātu.
Čaļi mēģina sevi pataisīt par lēmējiem fotonozarē. Maksimums uz ko tēmē, ir sertifikācija un atļauju izdošana plus monopolizēta eiropas un valsts naudiņu apgūšana neskaidriem mērķiem. Jebkuras nozares sertifikācijas sistēmā nav svarīgi, cik tas vai cits sertifikators labi pieprot savu amatu, bet gan tas, cik viņš ir pietuvināts valsts varai un spēj ietekmēt likumdošanu. Ir vairāki piemēri, kad personas vai to grupas caur biedrībām vai savienībām noteica kādas nozares sertifikācijas obligātumu un to monopolizēja.
3rdHalf:Profesionāls fotogrāfs vienkārši ir cilvēks kura iztikas avots ir fotogrāfija!
Re! Pat nevajadzēja veselu rakstu rakstīt!
...
Un nē - neēsmu profesionālis un arī negribētu būt!
Tu neko neesi izlasījis, šis arguments tika pieminēts un nolīdzināts ar zemi! Un pareizi - tas, ka es sevi pasludinu par dakteri un dziedēju ļaudis prasot honorāru, mani nenostāda vienā līmenī ar ģimenes ārstu
Pilnīgas muļķības tur sarakstītas. Tajā klasifikātorā drīzāk būtu jāraksta sertificēts fotogrāfs, nevis profesionāls. Tās ir atšķirīgas lietas.
Piemērs: Drīz likšu valsts eksāmenu un būšu "sertificēts" metinātājs. Es nebūšu "profesionāls" metinātājs kamēr ar to nepelnīšu naudu. Tajā pašā laikā mans draugs ir "profesipnāls" metinātājs, jo viņa darba līgumā ir rakstīts metinātājs, lai gan skolā nav gājis un valsts papīru nav dabūjis.
mazliet skumīgi. Kārtējais pasākums, kur paši rīko sev, paši kasās, paši dala godalgas, paši vērtē, paši piedalās. Vārīšanās savā sulā. Tirgum vajag ļaut noregulēties pašam - labajiem maskās, sliktajiem ne. Man, piemēram, par foto nemaksā - ar to viss pateikts. Regulēšana nepieciešama nozarēs, kur iespējams nodarīt būtoisku kaitējumu - tāpēc servisi apdrošina civiltiesisko atbildību, tāpēc ārstiem jāmācās tik, cik jāmācās (un arī būtu jāapdrošinās). Fotogrāfs sniedz prastu pakalpojumu; strīdi risināmi civiltiesiskā kārtībā. Zec it. Protams, ir labi, ka ir Marnici, kas spriež par paradigmu nobīdes dinamiku pastāvošā laikmeta kvintesenciālā eksistenciālisma žanrā, bet, nedomāju, ka tas ir vienīgais kritērijs, pēc kura vērtēt dajebko. Sūzenas Sonntāgas citēšana pirms naktsmiera iespaidu uz bildēm neatstāj, pārbaudīts.
versatile:mazliet skumīgi. Kārtējais pasākums, kur paši rīko sev, paši kasās, paši dala godalgas, paši vērtē, paši piedalās. Vārīšanās savā sulā. Tirgum vajag ļaut noregulēties pašam - labajiem maskās, sliktajiem ne. Man, piemēram, par foto nemaksā - ar to viss pateikts. Regulēšana nepieciešama nozarēs, kur iespējams nodarīt būtoisku kaitējumu - tāpēc servisi apdrošina civiltiesisko atbildību, tāpēc ārstiem jāmācās tik, cik jāmācās (un arī būtu jāapdrošinās). Fotogrāfs sniedz prastu pakalpojumu; strīdi risināmi civiltiesiskā kārtībā. Zec it. Protams, ir labi, ka ir Marnici, kas spriež par paradigmu nobīdes dinamiku pastāvošā laikmeta kvintesenciālā eksistenciālisma žanrā, bet, nedomāju, ka tas ir vienīgais kritērijs, pēc kura vērtēt dajebko. Sūzenas Sonntāgas citēšana pirms naktsmiera iespaidu uz bildēm neatstāj, pārbaudīts.
Jā, stipri sakrīt ar manām domām īpaši par Sontāgu un kvintesenci bet tie ļaudis, kur tur ņemas, tak ir 2/3 šķira, kas nešancē ne dārgās kāzās, ne smalkos banketos, ne ienesīgos reklāmas projektos. Tāpēc jau viņiem ir tik svarīgi klasificēt un pedalizēt, tiem pārējiem atliek strādāt
Dāmas un kungi! Esmu jaunpienācējs Fotoblogā. Un jautājums no pretējās puses - kas ir profesionāla foto video aparatūra no juridskā viedokļa? Kurš parametrs to nosaka? Kur ir robeža? Kadra izmērs? Kameras konstrukcija?
Rundāles pils fotografēšanas atļaujai ir divas cenas - parastā un profesionālā. Īpaši stulbajiem pie kases ir bilde ar divu veidu kamerām - SLR siluets un SLR siluets uz stilizēta trijkāja. Otrais būtu profesionāls. Ar mobilo telefonu drīkst bildēt bez maksas.
LdzC uzvedības noteikumi stacijās vienkārši aizliedz profesionālu foto, video bez saskaņošanas. Gan jau ir vēl citi gadījumi.
Varbūt šādāos gadījumos jāņem Nikon Coolpix A (€800 APS-C ziepju trauciņš) un muļķīgi jāsmaida?
Atvainojos, ja šī tēma apspriesta iepriekš. Meklētājs gan neatrada.
Ņem līdzi savas kameras instrukciju, kuras beigās ir Spesifikeišns, lai tajās atrod un ar pirkstu parāda punktu, kurā būtu raksturojums - Profešenel. Tāda nav pat Ķenoniem EOS 1DsX Mark XVIII.
Isolette:Dāmas un kungi! Esmu jaunpienācējs Fotoblogā. Un jautājums no pretējās puses - kas ir profesionāla foto video aparatūra no juridskā viedokļa? Kurš parametrs to nosaka? Kur ir robeža? Kadra izmērs? Kameras konstrukcija?
No juridiskā nav. Dabā tas izpaužas tā, ka profesionāla foto aparatūra ir aparatūra, ko lieto profesionālis sava uzdevuma veikšanai. Dažreiz tas var būt arī telefons...
Tāpat kā dažam labam "profesionālam" muzikantam- "profesionāls" instruments dažreiz var būt arī ķemmītes?.... Mūžu dzīvo, mūžu mācies- agrāk naivi domāju, ka profesionāļu instrumenti ir konstruēti un ražoti kā īpašas precizitātes, uzticamības, ilgmūžības utt utml verķi..
Profesionālam rakstniekam profesionālā pildzpalva, profesionālam šoferim profesionālās riepas, profesionālam maizniekam profesionāls priekšauts, bet profesionālam fotogrāfam.........
Gribēju atgriezties pie sākuma. Vajag saukt lietas īstajos vārdos!!! Tas kas rakstījis šo rakstu, pilnīgi noteikti nedraudzējās ar galvu, un tā savienība, kura publicē savā lapā šādus rakstus ir plānprātiņu savienība. Ne skolas, ne augstskolas diploms nekad nav noteicis profeionalitāti. Var beigt ar izcilībudu kaut piecas augstskolas, bet profesijā būt MĒSLS. Profesionālis it tas, kurš pelna ar šo naudu. Slikts, labs vai izcils, tas jau ir cits stāsts.