Lieta tāda, ka esmu ticis pie pavecas kameras, kas izmanto pasen aizliegto PX625 dzīvsudraba 1.35V barošanas elementu. Varbūt, ka kādam ir zināms, vai latvijā var dabūt kādu aizstājēju šai nolādētajai baterijai? Sārmu baterijas nederēs, jo tai kamerai nav sprieguma maiņas mikroshēmu.
Nē, nederēs gan. Sārmu baterijai uz mūža beigām sāk kristies spriegums un attiecīgi sāk melot arī mērīšana. Izrādās, ka man tai kamerai esot īpašs gadījums, ka nav iebūvēta sprieguma kompensēšanas mikroshēma. Pa lielam, lai karotu ar to sprieguma maiņu arī ieviesa tos dzīvsudraba elementus. Tagad tik tie aizstāti ar sudraba vai cinka tabletītēm, jo redz dzīvsudrabs neesot pārāk veselīgs uzturā.
A kas pa kameru? es tās baterejas mainiju reizi gadā, principa pēc, ne tāpēc ka mainītos mērījumi. Filmu spogulenēm eksponometrs tik maz patērē to bateriju, ka ne reizi nejutu izmaiņas. Nu labi, 2x gadā var nomainīt
Canon tālmērs QL17 ar 45mm f/1.7 fiksēto lēcu un Copal lapiņu slēdzi. Tas, ka eksponometrs ēd maz ir taisnība, man Canon AE1-P ar vienu bateriju nostrādāja kādus piecus gadus. Plus vēl skaiti, ka tam ir elektromagnētiskais slēdzis.
Jādomā, ka nekāds hitrais gājiens te nesanāks. Būs vien jāpasūtina gudrā pāreja, lai es varētu izmantot 1.5V sudraba baterijas. Sūdīgi tik, ka tā gudrā pāreja man izmaksās vairāk par stulbo kameru.
Vajadzētu būt konstanti nepareiziem mērījumiem. Esmu dzirdējis, ka dažus eksponometrus var piekalibrēt, bet tas ir atsevišķajiem eksponometriem. Pentax spogulenēm vispār ir iebūvēta elektronika, kas ļauj stūķēt iekšā praktiski jebko.
Mans viltīgais gājiens būtu tāds - bāžu iekšā kreiso baču, ar kādu ārējo eksponometru notestēju rādījumus, ja vajag, tad piekalibrēju ar filmas ISO mainīšanu, šitā man Yashicai jādara, jo eksponometra elements ir gandrīz nosprādzis, un bildējot ar ISO100 filmu uz ripas jāliek ISO800.
Jā, tas ir variants, tomēr domāju to kameru uzdāvināt savai draudzenei... Tāpēc tur vajag elegantāku risinājumu. Pāreja maksā 29 mārciņas. Varbūt, ka kaut kur lētāku atradīšu.
Aha, tā likās ka līdzīgs.. Vispār ar filmu bliežot grūti nolaist lažu ar ekspozīciju. Domāju ka kļūda ar sudraba baču nevarētu būt dramatiska. koroč baču iekšā un vienu īso testfilmu jābliež. Ja ne, tad vari sūtīt pāreju un tā..
Jā, baču nopirkšu un pēc tam apskatīšos, cik daudz viņš kļūdās. Besīgi tik, ka viņam maksimālais ātrums 1/500 un maksimālais ISO 800. To ISO, tiesa, arī prātīgs cilvēks mācēs apiet.
Labi ka nau kā zenitam, no 1/30 līdz 1/500, bik dabū iesvīst pustumsā bildējot!! Iekruķī uz B un tad mēģina simulēt kaukādu tur 1/4 vai 1/8, bet rezultāti ciešami sanāca!
A to verķi nevar atskruvēt un tā pa prasto, barošanas ķēdē ielodēt preteklību,lai šī tos 1.5v nosēdina uz 1.35v ?Kaut kādiem vecajiem aparātiem tā varēja izdarīt.
Da ko tu galvu lauz, es savā Olympus 35RC ieliku RD Electronics pirktu visparastāko ķīnīzeru LR9 tabļetku, salīdzināju ar 2 digitālajiem Canoniem c/w režīmā, arī ar veco Prakticu, ar C sakrita pilnībā, Prakticai atšķīrās par kādu 0,5 EV.
Battery Replacement on the Olympus 35 RC Now for the bad news, the 1.35 volt mercury oxide battery cell that is used in the 35-RC is no longer longer sold over the counter in the US or Europe. That's a shame, because mercury oxide cells maintain a very even and reliable discharge voltage which is perfect for these old CdS light cells. So, it may pay do a search for either the PX625 or PX13 button cells while there are few left from sources on the web. The other alternative is to try one of the zinc-air replacements for the mercury oxide cells, which also deliver a steady 1.35 volts over their life. Wein markets a zinc-air replacement cell that really works, but has a limited life span once its seal is opened. In a dry desert climate that limited lifespan may only be two months. In the humid climate where I live, they last a maximum of four months. The Wein Cells are available in better camera shops and are suppose to retail for $4.00. Another alternative that requires some ingenuity is to use a PX675 size zinc-oxide hearing aid cell. A more preferred and permanent solution is to have light meter calibrated to accept an easy to find silver oxide battery cell. This usually can be done while having the camera cleaned lubed and adjusted at a reputable/competant repair facility. Silver oxide cells are widely available, and provide a constant voltage over their life. However this voltage is about 1.55 volts, so you can't just drop one in yourself and expect to have accurate exposures. In case you are considering the use of alkaline cells, be aware that their oultput voltage will decline significantly during use, resulting in a wide range of inaccurate meter readings.
Jā, Harald... Baterija ir elementu Leviatāns. Priecīgu Lāčplēša dienu.
Tad izskatās, ka cinka oksīda elements arī būs tāds niķīgs variants... Nu neko, pajautāšu, vai tas labotājs Lāčplēšielas komakā var šādu ķiruģiju izdarīt.
RudeWolf:Jā, Harald... Baterija ir elementu Leviatāns. Priecīgu Lāčplēša dienu.
paldies un same to You! nevaidzētu mērīšanas precizitātei smagi atšķirties - vismaz, man domāt, to var ar korekciju kompensēt. ko pie Pentax SuperProgram novēroju - pēc uzrakstiem U1=U2, bet 1 elements strādāja, otrs ne. I jau mazs, tā, ka laikam U bija pie vainas, ka mazliet nedavilka.
Nu ja bliež ar kaut kādu Ektāru, tad jau kļūdīties būs grūti. Es jau teicu- paprovēšu iestūķēt to sidraba tableti. Ja digitālais teiks, ka tās ekspozīcijas ir ok, tad viss ok.