forum.gif
Autoratlīdzības aprēķināšana
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / diskusijas / Autoratlīdzības aprēķināšana
  1.  
IerakstsAutors
Publicēts: 07.12.10 16:47
 citēt
Laba diena. varbūt kāds ir saskāries un zin kā īsti tiek aprēķināta autoratlīdzība un cik jāmaksā nodoklis nu tā lai viss būtu korekti.

Paldies.
Publicēts: 07.12.10 16:54 labots
 citēt
Neesi slinks - palasi ... www.akka-laa.lv ;)

Īss izilkums no lapas "Lai izmantotu jebkuru aizsargātu autoru darbu, pirms darba izmantošanas ir nepieciešams saņemt atļauju no autora (vai no autortiesību organizācijas, ja autors konkrēto darbu izmantojuma veida administrēšanu ir uzticējis autortiesību organizācijai), kā arī vienoties par atlīdzību par darba izmantošanu. Autoru darbu izmantošana bez atļaujas ir tiesību pārkāpums un var tikt sodīta."

Tātad - iesniedz aprakstu un palūdz lai uztaisa tāmi! lai viņi paši sēž un rēķina!:D
Publicēts: 07.12.10 17:08
 citēt
nevisi ir tik augstprātīgi un paceļ degunu un tik saka - man pofig, rēķiniet paši.
Publicēts: 07.12.10 17:12
 citēt
Autoratlīdzība atkarīga no nolemtajiem procentiem un nodokļu nomaksas veidiem:) Piemēram vai tas ir honorārs vai darba samaksa , saņēmējs ir pašnodarbināta persona utt. Nodoklū grāmata un vēl vesela virkne apstākļu.
Publicēts: 07.12.10 17:14 labots
 citēt
Vienreizēji honorāri un nodokļi
2010. g. 01. jūnijs
Jautājums

Firma A noslēdza līgumu ar firmu B par reklāmas pakalpojumiem portālā (video rullītis). Šim mērķim tika pieaicināti speciālisti (scenārists, režisors, aktieris…), kuri saņems vienreizējus honorārus. Kādi nodokļi jāpiemēro, izmaksājot honorāru (autoratlīdzību) un kādi līgumi jāslēdz ar šiem speciālistiem?

Atbilde

Izmaksājot honorāru par autora darbu, tiek atskaitīti izdevumi, kas saistīti ar šī ienākuma gūšanu, noteikto normu apmērā:

zinātnisko darbu, literatūras un mākslas darbu, izgudrojumu un dizainparaugu autoru izdevumi, kas saistīti ar to radīšanu, izdošanu, izpildīšanu vai citādu šo darbu izmantošanu, par kuriem autori saņem honorāru (likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 10.panta 1.daļas 4.punkts).

Minēto izdevumu veidu, apmēru un piemērošanas kārtību nosaka MK noteikumu Nr.793 73.punkts:

- 40 % apmērā no autoratlīdzības (honorāra) summas: par mūzikas darbu (operas, baleti, operetes, mūzika citiem skatu­ves darbiem, kamerdarbi, simfoniskie, vokāli simfoniskie un kora darbi, darbi pūtēju orķestrim) radīšanu un publicēšanu;

- 30 % apmērā no autoratlīdzības (honorāra) summas par māksliniecisku grafiku un fotodarbu radīšanu iespiešanai un izstādēm, kā arī datorgrafiku un videodarbu radīšanu.

Tātad firmai A, izmaksājot autoratlīdzību speciālistam, ir jāietur 26% iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Aprēķinā ar nodokli apliekamo summu var samazināt par attaisnotajiem izdevumiem, kuru apmērs ir atkarīgs no veicamā darba un noslēgtā līguma. Jūsu gadījumā tie var būt izdevumi 40% vai 30% apmērā (augstākminētie) no autora honorāra summas.

Tas nozīmē, ja izmaksājamās atlīdzības summa ir 1000 lati, tad ienākuma nodokli aprēķina šādi:

Apliekamais ienākums ir 700 lati = 1000 – 1000 x 30%

Ienākuma nodoklis ir 182 lati = 700 x 26%

www.d-k.lv...

JĀ neaizmirsti ka no 1.01.2011 mainās atsevišķas nodokļu likmes!!!
Publicēts: 07.12.10 17:16
 citēt
aigarsa:nevisi ir tik augstprātīgi un paceļ degunu un tik saka - man pofig, rēķiniet paši.

Nevis par augstprātību iet runa, bet par to, ka tas tā kā būtu viņu darbs. ;)

Labi - rēķini pats www.akka-laa.lv... un nebrīnies, ja atsviedīs pāris reizes atpakaļ, jo kaut kas būs ne tā noformēts! ;)
Publicēts: 07.12.10 22:10
 citēt
Lunis, honoraari un autoratliidziibas liigums ir dazhaadas lietas ..... gadu atpakalj bija taa;
Izdevumi 15%, kam nebija jāzuraada nekaadas kviitis
IIN (iedziivotaaju ienaakuma nodoklis autoratliidzibas gadiijumaa) 15%

Un taatad, ja autoratliidziiba pirms nodokljiem ir 1000ls , tad izskataas taa:

Izdevumi
1000x15%=150 LVL

IIN
1000 - 150 = 850*15%=127.50 LVL

Neto autoratliidziibas izmaksai:
1000 - 127.50 = 872.50 LVL

Shaadu sheemu lietoju 3 gadus un ar VID nebija nekaadu probleemu.

Nav bijis vajddziibas shogad interseeties, cik ir autoratliidziibai IIN (vai ir mainiijies). bet to tachu var noskaidrot.
Publicēts: 07.12.10 22:35
 citēt
Ļoti atvainojos autoram - paķēru tēmu no otras puses!

Joprojām ir 15% un dansiga(s) variants, bet jāpalasa bik vid.gov.lv un lv.lv- bija idejas kā to vajag paaugstināt!
Publicēts: 07.12.10 22:53
 citēt
15% procenti nav privātpersonām,tiem ir 26%
Publicēts: 07.12.10 22:54
 citēt
ekoists, kopsh kura laika?
Publicēts: 07.12.10 22:59
 citēt
Nu te ir nedaudz sīkāk lv.lv..., bet nu vienalga ieteiktu painteresēties par jaunajām likumu izmaiņām - par šo tēmu arī bija ... tak visvienkāršākais ir viņiem pašiem piezvanīt (VID) un paprasīt kas un kā - atbildēs un pie tam vēl pieklājīgi ... :face-wink:

p.s. Uzjautrināja šis citāts "Autoratlīdzības aplikšana ar 25% nav pārkāpums, taču autoram izdevīgāka ir 15% likme." Žetons autoram!
Publicēts: 08.12.10 01:02
 citēt
redz, nav īsti vienprātības.
man atkal te skaidroja, ka ir jādara šādi:
(bruto summai jāatņem 15% un tad no iznākuma ņem 26% ko arī maksā kā IIN.
Publicēts: 08.12.10 01:06
 citēt
atnjemamie procenti atkariigi no veicamo darbu rakstura.
Publicēts: 08.12.10 01:08
 citēt
nez, man ar autoratlīdzību sanāk tā, lai es saņemtu 200 Ls "uz rokas" 54 Ls jāatdod caurajā kabatā.
Publicēts: 08.12.10 01:15
 citēt
aigarsa:redz, nav īsti vienprātības.
man atkal te skaidroja, ka ir jādara šādi:
(bruto summai jāatņem 15% un tad no iznākuma ņem 26% ko arī maksā kā IIN.

Kurš Tev skaidroja? Tur jau tas "gemorojs", ka ir dažādi izņēmumi. Tikko sazvanījos ar pāris cilvēkiem - tie kas strādā maksā no 15-20% no ienākumiem - skaņotāji, gaismotāji, režisori, operatori - cilvēki, kuri strādā par autoratlīdzībām ... Sorry - vid amatpersonu nesazvanīju un sapratu - ir jau viens naktī! :D Tak piezvani uz VID un Tev paskaidros, cik ir tieši Tev jāmaksā ... ;)
Publicēts: 08.12.10 01:16
 citēt
Gabiz:nez, man ar autoratlīdzību sanāk tā, lai es saņemtu 200 Ls "uz rokas" 54 Ls jāatdod caurajā kabatā.
Bet deklarēšana ir no 600 ls - ir iespējas ... :)
Publicēts: 08.12.10 02:08
 citēt
aigar, ja rit pa dienu atgadinasi, varu iedot a-atl kalkulatoru.
Publicēts: 08.12.10 02:12 labots
 citēt
versatile:aigar, ja rit pa dienu atgadinasi, varu iedot a-atl kalkulatoru.

Tak labāk paskaidro - kalkulators derīgs ja precīzi zini par ko iet runa ... Nianses ta vairāk vai mazāk, bet jābūt arī noformējumam ... :)
Publicēts: 08.12.10 07:21
 citēt
dansiga:ekoists, kopsh kura laika?

www.fotoblog.lv...
Publicēts: 08.12.10 10:51
 citēt
ir varianti. pārdod un pērk darbu ar visām autōrtiesībām vai bez. ja bez - 1X, 5X vai 127X izmantošanai. skat. kā Miķelis Džeksōns nopirka autōrtiesības uz Bītlu dziesmām.
Jauns tematsAtbildēt
  1.  

Mana info:

Forum saīsnes:

Meklēt
Kategorijas
Diskusijas

Šobrīd online (0):