Oliss: Un tas atkal ir teorētiski, nu varbūt vēk kādam tā ir paveicies. Varu teikt no savas pieredzes es divas reizes mēģināju dabūt ES struktūr fondu naudu un abas reizes neko nedabūju Man tā arī pateica ka mans produkts ir ļoti labs un noteikti būs vajadzīgs, bet...... pat pirmo reizi viens no atteikuma argumentiem bija ka es par maz paprasiju naudu Un vēlreiz atkārtošu man nav paziņas draugu šajās sfērās un neesmu nahals un godīgi naudu nedabūšu un ne jau tādēļ ka produkts ir slikts vai nevajadzīgs.
Nejauc dažādas lietas. Eiropas naudu, lai dabūtu, ir jāiet caur birokrātiju, un tur izvērtēšanu veic ierēdņi, kas attiecīgi var būt saistīts (protams ne vienmēr) ar pazīšanos un korupciju. Eiropas nauda ir faktiski neatmaksājama palīdzība (dāvinājums). Riska kapitāla fondi ir privātas naudas fondi, kas iet kapitālā ar noteiktu naudas summu (saņem daļu akciju/kapitāla daļu) un ar savām kontrolējošām amatpersonām valdē/padomē. Un pēc noteikta laika (kad bizness ir palaists un aigājis) tie iet ārā no kapitāla (Tu atpērc no viņiem akcijas/kapitāla daļas) un no amatpersonu sastāva. Tā tāda vienkāršota shēma, praksē mēdz būt šitik vienkārši un mēdz būt dažādas sarežģītākas shēmas. Un te nu nekādas pazīšanās vai kukuļi nav vajadzīgi, ir nepieciešama laba ideja, labi prezentēt savu ideju un pārliecināt, ka pasākums aizies.
imgfoto:Ak dies.... vajadzēja aiziet uz kādu no dažiem jēdzīgajiem kantoriem, kas nodarbojās ar struktūrfondiem...par nelielu, bet taisnīgu atlīdzību 10-20% no atbalsta apjoma būtu izbīdījuši...
Nezinu kā ir tagad, bet agrāk bijā tā ka tie kantori prasija 8-10% un pusi no summas sākumā pusi kad nauda ienāks, bet ja nedabūs nu tad to pusi atpakaļ nedod, grāmatvediski norakstāma summa, bet ne finansiāli.
Projektu izvērtēšana bankās....smalks pasākums Atceros, kā vārdā nenoskautās bankas vēlākais viceprezidents bija kādos kursiņos padzirdējis par BEP... nu ko nācās uzradīt klienta vietā, jo divļimonu projekts aizietu pa pieskari...
Naudas plūsmu vārdāneminētajā bankā, šķiet, vēl līdz 2000. gadam vadīja tabulās, kas bija netiešās naudas plūsmas un peļņas zaudējuma aprēķina krustojums
imgfoto:Ak dies.... vajadzēja aiziet uz kādu no dažiem jēdzīgajiem kantoriem, kas nodarbojās ar struktūrfondiem...par nelielu, bet taisnīgu atlīdzību 10-20% no atbalsta apjoma būtu izbīdījuši...
Par to mazumu, jā tā varētu būt problēma. Cilvēki bija atēdušies...ja projekts nebija pietiekami liels, skaitījās ka nav vērts ķēpāties( salikt gatavās matricās biznesa plāna ciparus, ja kāds nezin, tad dara to no otra gala(nepieciešamā rezūltāta), pagrūst kādam studentam sarakstīt lirisko sadaļu(ko neviens ar veselo saprātu apveltīts cilvēks tā pat nelasa, un aiziet ar atkatu uz attiecīgo institūciju)... Nu jā...varbūt pat jāsaka, ka visvairak atēdušies droši vien bija ierēdņi, kas negribēja ar sīkumiem smērēties...
Ar ko nebūt negribu teikt ka tā bija 100% gadijumu...bet nu tendencīte tāda bija...
Laikam vajadzēja, jo sūda 15000ls neiedeva Altumā,projektu ari neatgrieza, un pēc laika skatos ka ar manu projektu dragā augša jaunie censoņi, laikam rada gabali vai kas tur, a es par projekta uzraxtīšanu biju 500ls samaxājis. Nu lai jav aizrijās protams, bet tas ka skatās ne tikai uz tavu sabiedrisko stāvokli un raduraxtiem, kā ari uz tautisko piederību un pilsonību ir fakts, visu tikai iedzimtajiem ar sakariem.
alvils:joprojām palieku pie sava - sekss ir labāks par ekonomiku!
Bet politika ir ienesīgāka par abiem kopā...
politika var sanākt ne tikai ienesīga, bet arī iznesīga (ar kājām pa priekšu). tāpat kā pokeris... kadiem dažiem var būt ienesīgs tikai uz tūkstošiem citu mudaku, kurus tas putina ārā, rēķina. a pa tv jau rāda tikai tos dažus.
eh, nav ko strideties. biznesa plaans NAV aizpildiit formaa laucinjus ar vaardu limitu - tas ir izplaanot SEV (vai klientam) uz priekshu, kas ir tas, ar ko jaareekjinaas, kuraa briidii bus nepiecieshams investet, lai nerastos pudeljkakli (reizem krietni atrak, utt)
Piekriitu RobertsJ, gan par Eiropas birokratiju (nez kapec no 6 lidzigiem uznjemumiem kas piedalijas viena projekta, pieteikumu naudas atmaksai iesniedza un naudu atpakalj dabuja tieshi ta komanda, kura bija 2 ekonomisti ), gan ar to, ka nepieciešams ideju prezentēt un pārliecināt.
2 ļimonu projekts... nu, nav slikti. Prieks, ka aizgāja.
chukmasoff, altumaa ir gruuti pikji dabuut, vismaz shobriid. bet idejas gaisaa lidinas, tas ari ir fakts, ta ka, nav teikts, ka nospeera - nav ari teikts, protams, ka nenospeera...
versatile:chukmasoff, altumaa ir gruuti pikji dabuut, vismaz shobriid. bet idejas gaisaa lidinas, tas ari ir fakts, ta ka, nav teikts, ka nospeera - nav ari teikts, protams, ka nenospeera...
Tur jav tā lieta ka nospēra, jo griezās sadarbībā pie biznesa partneriem kuri bija norādfīti projektā, nezinot ka tie partneri ir mani čomi, un ne ar vienu citu nesadarbosies... Tā nu džeki ari palika uz ledus ar piķi...Citādāk jav ari nebūtu uzzinājis
versatile: biznesa plaans NAV aizpildiit formaa laucinjus ar vaardu limitu - tas ir izplaanot SEV (vai klientam) uz priekshu, kas ir tas, ar ko jaareekjinaas, kuraa briidii bus nepiecieshams investet, lai nerastos pudeljkakli (reizem krietni atrak, utt)
Tas jau ir tas, ko pie mums gandrīz neviens nesaprot - ka biznesa plānu vajag gatavot nevis bankai vai investoram tajā brīdī, kad vajag piķi dabūt par jebkuru cenu, bet ka biznesa plāns ir jāsagatavo sev jau uzsākot biznesu, un pēc tam darbojoties, laika gaitā tas visu laiku jākoriģē. Un nevis bizness jātaisa uz dullo un uz čuju, ka sanāks...
versatile: biznesa plaans NAV aizpildiit formaa laucinjus ar vaardu limitu - tas ir izplaanot SEV (vai klientam) uz priekshu, kas ir tas, ar ko jaareekjinaas, kuraa briidii bus nepiecieshams investet, lai nerastos pudeljkakli (reizem krietni atrak, utt)
Tas jau ir tas, ko pie mums gandrīz neviens nesaprot - ka biznesa plānu vajag gatavot nevis bankai vai investoram tajā brīdī, kad vajag piķi dabūt par jebkuru cenu, bet ka biznesa plāns ir jāsagatavo sev jau uzsākot biznesu, un pēc tam darbojoties, laika gaitā tas visu laiku jākoriģē. Un nevis bizness jātaisa uz dullo un uz čuju, ka sanāks...
un tas ir tas, kāpēc ekonomistus nevienam nevajagot - jo viņu rakstītajos biznea plānos primārais mērķis parasti nav Kajēna pēc pusgada...
Oliss, nu es tak nezinu... Mana dzīves pieredze liek domāt, ka kantori kuri ņema zem 10% komisiju, nemaz necerēja saņemt vairak par tiem 3-5%... Tāds haļavšiku ķeršanas modelis, kāpēc nopērties ar 5 lieliem projektiem un nopērties pa īstam, ja var ielikt sludekli: "Garantējam eiropas fondu apguvi par 5% komisijas maksu" salasīt 253 mazus(kā likums nekompetentakus) klientus, nokāst 2.5% un atstat tikai reprezentativus tēriņus + dažus studentus makalatūras štancētājus?
Labi atsaucu: EKONOMISTUS VAJAG, tikai noteikti ne tik daudz
Biznes existē kā man jav ļoti sen, un vajadzīhgas tikai papildinvestīcijas, no nules mūsdienās uzs;akt nebūtu prāta darbs, papriekšu vajag ilkgadējas iestrādes vis maz gadus 5 un tad var nemt kredītus lai izplestos, a sakuma no savas kabatas visu jaliek ieķšā.
chukmasoff: Biznes existē kā man jav ļoti sen, un vajadzīhgas tikai papildinvestīcijas, no nules mūsdienās uzs;akt nebūtu prāta darbs, papriekšu vajag ilkgadējas iestrādes vis maz gadus 5 un tad var nemt kredītus lai izplestos, a sakuma no savas kabatas visu jaliek ieķšā.
Protams, ka jāsāk ir pašam. Bet arī pašam ir jāsāk ar normālu, sakarīgu biznesa plānu pašam priekš sevis, lai būtu atskaites punkts, lai būtu iezīmēta virzība, lai ir čeklists, pēc kura sekot līdz pasākumam un to koriģēt, lai var pareizus lēmumus pieņemt...
Savas darbības laikā esu 5 biznesa plānus uzrakstijis. No pirmā kādus 30%, jo neko no tā nesapratu un bez biznesa plāna nevarēja firmu atvērt, nākamos 3 priekš naudas dabūšanas un vienu tāpat turpmākai darbībai..... Nesen pārlasiju to ko es biju paredzējis uz šo laiku nav piepildījies, vot krīzi nebiju paredzējis
kad tad tas tā ir bijis, ja nu vienīgi 90. gadu sākumā varbūt, jo 90. vidū un vēlāk firmas reģistrācijai toč biznesa plāns mnav bijis vajadzīgs. Ā, ja nu vienīgi Tev kāda licencējama darbība, tad gan...
Oliss: to ko es biju paredzējis uz šo laiku nav piepildījies, vot krīzi nebiju paredzējis
Nu tur gan nebūsi nekāds retais izņēmums Nu bet 100% visu nekad nevar paredzēt, bet kaut kādas vadlīnijas pašam sev vienmēr labāk, ka ir pie rokas...
chukmasoff: Biznes existē kā man jav ļoti sen, un vajadzīhgas tikai papildinvestīcijas, no nules mūsdienās uzs;akt nebūtu prāta darbs, papriekšu vajag ilkgadējas iestrādes vis maz gadus 5 un tad var nemt kredītus lai izplestos, a sakuma no savas kabatas visu jaliek ieķšā.
Protams, ka jāsāk ir pašam. Bet arī pašam ir jāsāk ar normālu, sakarīgu biznesa plānu pašam priekš sevis, lai būtu atskaites punkts, lai būtu iezīmēta virzība, lai ir čeklists, pēc kura sekot līdz pasākumam un to koriģēt, lai var pareizus lēmumus pieņemt...
Nezinu kas ir čeklists un vis pārejais, man par to papīra lietu gādā profesionāls ekonomists, man ir tikai idejas un to ideju tehniskās puses risināšana jazin, es pat negribu iebraukt taja papīru kaudzē, pat par biznesa plāniem ,es uzzīmēju kas un kā, bet apreķinus un grāmattvedības lai karto kam tas kartojams.
kad tad tas tā ir bijis, ja nu vienīgi 90. gadu sākumā varbūt, jo 90. vidū un vēlāk firmas reģistrācijai toč biznesa plāns mnav bijis vajadzīgs. Ā, ja nu vienīgi Tev kāda licencējama darbība, tad gan...
Oliss: to ko es biju paredzējis uz šo laiku nav piepildījies, vot krīzi nebiju paredzējis
Nu tur gan nebūsi nekāds retais izņēmums Nu bet 100% visu nekad nevar paredzēt, bet kaut kādas vadlīnijas pašam sev vienmēr labāk, ka ir pie rokas...
Kā nevarēja 90 vidū kad mani atvļināja deļ veselības no dienesta, vērām fīrmsa gan krievijā gan LV uz visādiem bomžiem , bez kādiem plāniem, priekš vienreizējiem darijumiem, tad vis bija daudz vienkaršāk ne kā tagad.
RobertsJ:
Kā nevarēja 90 vidū kad mani atvļināja deļ veselības no dienesta, vērām fīrmsa gan krievijā gan LV uz visādiem bomžiem , bez kādiem plāniem, priekš vienreizējiem darijumiem, tad vis bija daudz vienkaršāk ne kā tagad.
Kā man šitais patīk kontekstā ar visiem nodokļiem!!!
Oliss:es ar draugiem firmu dibinājām 1992. gadā un bez biznesaplāna nereģistrēja a un vēl statūti bija uz lapām 20 nevis kā tagad 1 A4
Nu par 92. gadu nezinu, bet 95. toč vairs nekāds biznesa plāns pie reģistrācijas nebija nepieciešams.
Bet statūti uz lapām padsmit bija līdz brīdim, kamēr komerclikums stājās spēkā (01.01.2002.), pirms tam statūtos tika bezjēdzīgi pārrakstīta attiecīgi puse SIA vai AS likuma
chukmasoff: Nezinu kas ir čeklists un vis pārejais, man par to papīra lietu gādā profesionāls ekonomists, man ir tikai idejas un to ideju tehniskās puses risināšana jazin, es pat negribu iebraukt taja papīru kaudzē, pat par biznesa plāniem ,es uzzīmēju kas un kā, bet apreķinus un grāmattvedības lai karto kam tas kartojams.
Tad jau tev viss ir kārtībā un tas jau ir tas, par ko es runāju. Nav jau svarīgi, vai pats saplāno, vai nolīgsti cilvēku, kurš tavu redzējumu un idejas detalizētāk saplāno un aprēķina. Un nav jau tev jārokās papīru kaudzēs, bet ir jābūt idejas realizācijas plānam, kuru tu galvenajās pozīcijās pārzini.
Man jautājums ar paceltu rociņu-kāpēc visi tie ekonomisti nav arī sekmīgi uzņēmēji?(Tāpēc,ka reālā dzīve ir sarežģītāka par skolā iemācītajām gudrībām,kuras visu laiku atgremo).Varbūt tāpēc mums valstī tāds bardaks,ka visi dzīvo ilūzijā?
ekoists:Man jautājums ar paceltu rociņu-kāpēc visi tie ekonomisti nav arī sekmīgi uzņēmēji?(Tāpēc,ka reālā dzīve ir sarežģītāka par skolā iemācītajām gudrībām,kuras visu laiku atgremo).Varbūt tāpēc mums valstī tāds bardaks,ka visi dzīvo ilūzijā?
ne visaas skolas maca atgremot, dazhaas par tada veida izdaribam neljauj ekshus nolikt pie kam, ekonomists nav uznjemejs - uznjemejdarbibas vaditajs gan - nejauc pirkstu ar locekli
un daudzi ir. parastakais scenarijs - lidz 30-35 darbs korporacija/banka, pec tam attista savu biznesu.
protams, te mes atkal nerunajam par EVF, ISMA, EKA un tamlidzigam blondinju slaukshanas mashinam un to subproduktiem.