"Šitā iecere ar diezgan provokatīvo nosaukumu "Patriotisma skola" ir galīgi garām. Tādus var rīkot skolās, jaunākajās klasēs..."
Viss pareizi (arī tālākais texts)... patiesībā skolot nevienu netaisos, tikai eksperinentēju un izzinu vidi... Skolās? Skolās no valsts, manuprāt ir tikai rīkojums izkarināt Valsts karogus (ar abšaubāmu rezultātu) patriotismam. Ja nebūtu Daugavas Vanagu finansējuma, tad arī jaunākās klasēs (un ja nav audzināšanas ģimenēs), pēdējie patriotisma asni tiktu samīdīti vispārējā masu pesimismā.
Forša ideja, Elton! Taču patiesībā domāju, ka mums ir viena cita diena, kurā atcerēties savus karavīrus – 11. novembris, Lāčplēša diena. Tajā dienā tiešām ir ko atzīmēt – tika izcīnīta un nosargāta brīvība. Tā būtu arī diena, kad demonstrēt patriotismu, atcerēties un pieminēt leģionārus, kuri cīnījās tieši par to pašu 25 gadus vēlāk. Ziepes rodas no tā, ka viena daļa letiņu, šķiet, ik pa laikam grib, galvenokārt jau sev, atgādināt – redz, kā mēs toreiz, baigākā pārspēka priekšā vairākās kaujās par augstieni 93,4, tomēr, iebāzām tiem utainajiem. Nu iebāzām, jau iebāzām Taču daudz par vēlu un nevis tad, kad vajadzēja 39. un 40. gadā. Somi aizstāvējās, tad, kad vajadzēja gandrīz katrā ģimenē zaudējot pa vīram, taču Ziemas karu viņi piemin bez liekas pompas, lai arī viņiem tiešām ir ko. Latvijas armija 40. gadā kauties nevarēja, un tieši tāpēc, ap 16. martu joprojām ir tik daudz kņadas. Protams, vecie iet pie pieminekļa atcerēties cīņu biedrus, taču pārējie, ja vispār kaut ko domā, tad vienkārši izkliedz savu sāpi – redz kā letiņi cīnījās, redz kā aizstāvējās. Protams, ka aizstāvējās, un pateicoties viņiem daļai tautas radās iespēja paglābties no mongoļu-tatāru jūga uz ilgiem gadiem. Taču, var teikt grib – tā nebija Latvijas armija. Un tieši tāpēc 16. marts nav diena, kad demonstrēt patriotismu, kad atcerēties un pieminēt latviešu karavīra varonību.
pffff, Orvels cīnījās par anarhismu, nevis pret krieviem, nevis pret sociālistisko krieviju, nevis pret komunismu! pēdējā laikā Vonnegūts patīk labāk par Orvelu, taču nacisms sūkā jebkurā gadījumā, savukārt patriotisms noteikti NAV divu svešu impēriju kara varoņu vai upuru piemiņa! ņemot vērā, ka karš bija PASAULE PRET NACISTIEM, Elton, Tev piestāv tā amerikāņu kovboja cepure!, tas drīzāk ir nacisms. vestures zinātāji ibio!
"Orvels cīnījās par anarhismu, nevis pret krieviem, nevis pret sociālistisko krieviju, nevis pret komunismu!"
Oho! Nez kāpēc tieši padomju savienībā Orvels bija stingri aizliegts? Nez kāpēc mani pazņas tika apcietināti tieši 84-tā gada un Briežu Mednieka dēļ? Un kur tev tie krievi vislaik rēgojas?
1. "Ukraiņu patriotisms" - šis ironiskais vārdu salikums noteikti ir nācis no krievijas bla bla bla 2. "cīnījās pret SSiešiem" - kur Latvijā bija SS vienības..... -
1. "Ukraiņu patriotisms" - šis ironiskais vārdu salikums noteikti ir nācis no krievijas bla bla bla liekas ka Elton tu vēstures grāmatās izlasi tikai virsrakstu un tekstu lasi katru 13 teikumu. Pārlasi vēlreiz 2. "cīnījās pret SSiešiem" - kur Latvijā bija SS vienības..... - Latvijā bija 2 SS divizioni, viens ap Valmieru, Cēsīm, otrs ap Jelgavu Tukumu un Rīgā bija Baltijas SS štābs. Laikam to nezināji????
aibeks:Šitā iecere ar diezgan provokatīvo nosaukumu "Patriotisma skola" ir galīgi garām. Tādus var rīkot skolās, jaunākajās klasēs, (vecākajās tas arī neies cauri, tanī vecumā jau sāk analizēt un domāt pats). Vispār, ieraugot šito, atcerējos savus oktobrēna laikus, tad ticēju visam, ko man skolotāji borēja galvā. 1991. ticēju, ka nu beidzot sāksies patiesi jauna dzīve, aktīvi piedalījos visā, kas tolaik notika. Nu un kur mēs esam nonākuši 20 gados? Eiropas pakaļā! Puse latviešu aizbraukuši. Ko nepanāca okupanti 50 gados, to izdarīja "patrioti" daudz īsākā laikā. Patriotisms ir miris, un reanimēt to būs vai cik grūti! Lai jau katrs svin, ko grib, bet aģitācija noderēs pirms nākamajām vēlēšanām (ja vispār kāds vel uz tām aizies).
"Taču, var teikt grib – tā nebija Latvijas armija. Un tieši tāpēc 16. marts nav diena, kad demonstrēt patriotismu..."
Latvijas armija, protams, tā nebija, kurš teica Latvijas? Bet, lai gan Latvija bija tai brīdī zaudējusi valstiskumu, latviešu patrioti (reizē ar piespiedu rekrutētajiem) tomēr kaut ar paša vella armiju, bet tomēr cīnījās pret pašu lielāko Ļaunumu uz pasaules- boļševismu. Kara beidzamajā fāzē skaidri apzinoties, ka šis Ļaunums nedrīkst atgriezties Latvijas zemē. Es to saucu par patriotismu. Apvienot 11-jā novembrī un aizmirst savulaik Daugavas Vanagu izvēlēto dienu ieteica VVF pateicoties saviem konsultantiem no Vīzentāla centra, līdz ar to tie man liekās tādi kā piespiedu svētki... bet tas tikai tāds mans viedoklis...
Sapper-kurš nu būtu runājis par kindzuļiem...paskaties ar kādu tekstu pats ienāci.Konkurss ir konkurss,man svarīgi precīzi zināt nolikumu,jo balvas gana iespaidīgas.Ja es kaut ko gribu fotogrāfēt,tad ne jau patriotisku jūtu vadīts.Man patīk emocijas gan uzvarētājiem,gan zaudētājiem.Ja jau par konkursu,tad būtu interesanti pieaicināt arī žūrijā kādus leģionārus,paklausīties viņu redzējumu par tā laika notikumiem.Savādāk sanāk,ka pareizais viedoklis ir tiem,kuriem ar to nav nekāda sakara.
Eltons:"Taču, var teikt grib – tā nebija Latvijas armija. Un tieši tāpēc 16. marts nav diena, kad demonstrēt patriotismu..."
Latvijas armija, protams, tā nebija, kurš teica Latvijas? Bet, lai gan Latvija bija tai brīdī zaudējusi valstiskumu, latviešu patrioti (reizē ar piespiedu rekrutētajiem) tomēr kaut ar paša vella armiju, bet tomēr cīnījās pret pašu lielāko Ļaunumu uz pasaules- boļševismu. Kara beidzamajā fāzē skaidri apzinoties, ka šis Ļaunums nedrīkst atgriezties Latvijas zemē. Es to saucu par patriotismu. Apvienot 11-jā novembrī un aizmirst savulaik Daugavas Vanagu izvēlēto dienu ieteica VVF pateicoties saviem konsultantiem no Vīzentāla centra, līdz ar to tie man liekās tādi kā piespiedu svētki... bet tas tikai tāds mans viedoklis...
Protams, Tev taisnība tai ziņā, ka patriotismu nebūt var demonstrēt tikai savas armijas rindās. It īpaši, ja savas armijas vairs nav un Zelta Orda te pat pie durvīm. Citas iespējas nebija, un tas ir patriotisms. Taču to, kamdēļ cīņas kopā ar vella armiju ir jāatceras ik gadu, demonstrējot, dziedot utt, un it īpaši no to puses, kas vellu nekad nav redzējuši, saprast grūti. Tikpat grūti, kā Vanagu izvēli par labu 16. martam. Tiešām, vells ar ārā...- kaujas par kaut kādu augstieni 93,4 pie kaut kādas Sapronovkas sādžas Krievijā, izrādās ir bijušas tās pašas svarīgākās. Protams, 15. un 19. divīzijas bija kopā un Vanagi ar to vēl šodien mums dod draudzīgu mājienu, ka tā bija tā brīža Latvijas armija. Vai vismaz daļa. Nu bet nebija! Armija nav tika kaušanās, bet arī pašu stratēģija, plānošana, apgāde, utt. Un vai tiešām cīņas pie Sapronovkas vai vienalga vells pie kādas tur –ovkas patriotisma gara uzturēšanai var būt nozīmīgākas vai tādas pat kā Lāčplēša diena? Man noteikti ne. Tad jau Mores kaujas labāk. Tās vismaz bija uz Latvijas zemes.
Abiem Kantoriem bij pilnīgi pie kājas Latvijas intreses,armija un tauta.Abos bij brīvprātīgie,kā arī kurus "palūdza" iekļauties varonīgajos spēkos.Abiem bij pilnīgi līdzīgas metotodes nepaklausīgo,nesaprotošo bauru apskaidrošanai.Tā, kad te muldēt par viena kantora ,vai otra kantora mīlu pret Latviju galīgi nevietā.Abiem bij viena intrese:pasaules pārvalde.
AGNOS:Abiem Kantoriem bij pilnīgi pie kājas Latvijas intreses,armija un tauta.Abos bij brīvprātīgie,kā arī kurus "palūdza" iekļauties varonīgajos spēkos.Abiem bij pilnīgi līdzīgas metotodes nepaklausīgo,nesaprotošo bauru apskaidrošanai.Tā, kad te muldēt par viena kantora ,vai otra kantora mīlu pret Latviju galīgi nevietā.Abiem bij viena intrese:pasaules pārvalde.
+++
Patriotizms, nav karoga vicināšana, nav ari patriotisku dziesmu dziedāšana, un vēl jo vairāk atceres dienu pārveršana kaut kādos jēlos politiskos farsos.Patriotizms ir darbs savas zemes uzplaukšanas labā, un tur nav nozīmes tautībai vai ideoloģijai, tikai diemžēl gan augstajos varas ešalonos kuri uzslkata sevi gan par "patriotiem" gan par naceonāļiem gan zemajās virtuves "patriotu" aprindās ir tikai viena riešana, un baurošana, un vainīgo meklēšana...Bet nekas nav darāms lietas labā lai mainītos, bet tādšdas ir naceonālās tradīcijas.Un nekas nemainīsies ari pēc 50 gadiem.
Ekoists piemeta kolosālu ideju... žēl tikai ka par vēlu es pats sāku domāt par šādiem konkursiem... Tiešām, jāpieaicina Skreija, Lācis vai kādi vēl no LNKB... žēl Romanovskis un citi jau paspēj aiziet, kamēr mēs te muldam... un sarīkot kopīgu bilžu skatīšanu un atmiņu vakaru šai sakarībā. Tikai savlaicīgi jāgatavojas. Nākamgad, kā piemēram ap šādu laiku, vai arī iekļaujoties kādā pasākumā tipa "ZEM SVEŠIEM KAROGIEM, AR LATVIJU SIRDĪ"
Eltons:Oho! Nez kāpēc tieši padomju savienībā Orvels bija stingri aizliegts?
hvz, pēc kāda principa psrs laikos cenzēja grāmatas. cits autrs, nikolajs nosovs uzrakstīja anarhistisku grāmatu "ņeznaika na luņe", man afigenna patīk, pirms trim gadiem vēlreiz pārlasīju. nebija aizliegta. droši vien tāpēc, ka stulbie kompartijas cenzori saskatīja tikai to, ka grāmata ir klaji vērta pret kapitālismu, nepiefiksējot, ka patiesībā pret jebkuru sistēmu tieši tāpat kā orvela 1984 un dzīvnieku ferma, bet orvelu aizliedza, jo viņa rakstītajā nebija manāms kapitālisma nonicinājums pietiekošā mērā (lai gan dzīvnieku fermā arī tas ir), bija vienkārši pret jebkuru valsts iekārtu, jebkuru sistēmu. iespējams, ka soc.vald. bija sazīmējamas orvela aprakstītās iezīmes apspiedošajā valsts varā... katrā ziņā orvela teksti noteikti nav vērsti tieši pret sociālismu, kapitālismu un konkrēti psrs.
alvils:pffff, Orvels cīnījās par anarhismu, nevis pret krieviem, nevis pret sociālistisko krieviju, nevis pret komunismu! pēdējā laikā Vonnegūts patīk labāk par Orvelu, taču nacisms sūkā jebkurā gadījumā, savukārt patriotisms noteikti NAV divu svešu impēriju kara varoņu vai upuru piemiņa! ņemot vērā, ka karš bija PASAULE PRET NACISTIEM, Elton, Tev piestāv tā amerikāņu kovboja cepure!, tas drīzāk ir nacisms. vestures zinātāji ibio!
Piekrītu,ka patriotisms nav tikai kara varoņu slavināšana no abām pusēm.Bet pēdējais Pasaules karš nu gan nebija PASAULE pret FAŠISMU.Te nu tu kļūdies pašos pamatos.Un šo karu nepavisam nesāka vieni paši fašisti un pārējie karoja pret viņiem.
kāda tur fērma vai neznaika, tur vēl ir japiedomā, bet šamais ari bija aizliegts... Šausmene odnako, "Day after tomorrow" nav ne kāda jaunā ideja izrādās
1948. gads, Ļenigradas skola, 6 klase, skolotāja jautā: Bērni, kurš no jums piedalījās blokādes laikā pilsētas aizstāvēšanā? Volodja tirina roku, es,es,es !! Skolotāja vaicā: Un kā tu Volodja palīdzēji kareivjiem? Volodja lepni: Es artilēristiem lādiņus pienesu ! Skolotāja: Un ko tev teica artilēristi ? Volodja: Gut, Voldemar, gut !
Приходит бабка в военкомат. - Дайте мне партизанскую медаль и льготы! - А вы партизанили? - Сама-то нет, а партизан снабжала - носила им сало, хлеб, молоко... - Да, без жратвы не повоюешь... - А как же! Они мне все "данке, данке"... - Так то ж были немцы! - Немцы, немцы. Но из ГДР.
Pret SS? Protams. Bet pagrūti Tev būs materiālu atrast. Pat Kuriļieši, cik atceros, cīnījās pret vērmahtu, nevis hitlera elitāro apsardzi.
nu vispaar latvieshu puikas jau 41. gadaa lielu frontes posmu pieMaskavaa notureeja pret Guderiana Panzer diviizijaam, boljsheviki gan nedeva tik smukus nosaukumus kaa Lettische SS, patiesiibaa taa tautu draudziiba arii Sarkanajaa armijaa izpaudaas-labi, ja tikai atsevishkju bataljonu nosaukumos figureeja Latishkaja (laikam tika noformeeta 1a diviizija (palabojiet)?). Ar shito gribu pateikt, ka veel ilgi pirms 15. un 19. diviiziju formeeshanas latvieshi jau ciiniijaas sarkanarmieshu pusee, ja gribi rakt dziljaak - paskaties latvieshu sarkanos streelniekus, kas ciiniijaas 1pk laikaa (un veelaak arii sarkano pusee pilsonju karaa) par veelaak tik niistajaam boljsheviku idejaam, 2u pilnu diviiziju (+ garizona vieniibas) sastaavaa (sanaaca pat korpuss tur laikam), apturot Vaacijas impeerijas karaspeeka doshanos taalaak uz Petrogradu (frontes iecirknii ap Narvu un atsevishkjaas vietaas liidz pat Minskai). Reaali sanaak taa, ka fakti runaa pret muusdienu nacionaalistu veestures trakteeshanu. Latvijas Waffen SS diviizijas tika formeetas (tikai Militaaraa policija patiesiibaa ar lielu latvieshu iipatsvaru praktiski tika izveidota uzreiz peec Riigas atbriivoshanas 1941. gadaa) tikai 1a iemesla deelj-frontes liiniju visaa garumaa peec 6. armijas (ne tikai) izniicinaashanas pie Staljingradas Vermahtam praktiski vairs nebija iespeejams nosegt. Riit laboshu tekstu, izskataas, ka miegs (pareizaak taa nepietiekamiiba) dara savu.
Tikpat grūti, kā Vanagu izvēli par labu 16. martam. Tiešām, vells ar ārā...- kaujas par kaut kādu augstieni 93,4 pie kaut kādas Sapronovkas sādžas Krievijā
tas datums taapeec, ka abas diviizijas 1a korpusa sastaavaa pirmo reizi ciiniijaas kopaa 1aa kaujas uzdevumaa
Осенью 1940 года Латвийская армия была преобразована (приказом № 0191 наркома обороны СССР С. К. Тимошенко от 17 августа 1940 г.) в 24-й территориальный корпус РККА (181-я и 183-я стрелковые дивизии). 23 февраля 1941 г. бойцы территориального корпуса приняли воинскую присягу РККА. В июне 1941 г., незадолго до начала войны, начались массовые репресии - аресты и расстрелы военнослужащих корпуса. Среди арестованных был и командир корпуса, вызванный в Москву якобы на курсы при Генштабе. 29 июля 1941 г. он был приговорен к расстрелу. Был расстрелян и командир 183-й дивизии. В результате к началу войны корпус утратил боеспособность и в серьёзный бой не вводился, даже несмотря на получение пополнения из других военных округов. При отступлении на территорию РСФСР в июле 1941 года были официально распущенны по домам (демобилизованы) все желающие военнослужащие корпуса. В августе 1941 г. немногие оставшиеся в строю, после проверок, были направлены в различные части Красной Армии. Началось формирование 201-й Латышской стрелковой дивизии
chukmasoff: При отступлении на территорию РСФСР в июле 1941 года были официально распущенны по домам (демобилизованы) все желающие военнослужащие корпуса.
chukmasoff: При отступлении на территорию РСФСР в июле 1941 года были официально распущенны по домам (демобилизованы) все желающие военнослужащие корпуса.
Vai šis teikums neliekas smieklīgs?!?
Nav tur nekas dīvains, pirmajās nedēļās sarkanārmijai ne kādas kontrole no centra nebija, un es personīgi zināju cilvēkus kuri dienēja tieši tajās divīzijās un kuriem vienkarši pateica lai laižas pa mājām.
Turpmāk pievēršamies tikai KONKURSAM un mākslai! Pirmie darbiņi jau parādās. Veiksmi arī pārējiem! Paldies Fotobloga administrācijai par pirmās lapas noformējumu!