forum.gif
Vēlos iegādāties 24" monitoru.
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / diskusijas / Vēlos iegādāties 24" monitoru.
    Iet uz lapu
  1. <
  2. 1
  3. 2
  4. >
IerakstsAutors
Publicēts: 04.04.11 21:34
 citēt
Var būt,kāds pārdot ko labu,vai var ieteikt kādu moni pirkt.Lietots tiks tikai foto apstrādei un sērfošanai internetā.
Publicēts: 04.04.11 21:45
 citēt
Nopērkot 30", bilde lielāka būs. ;-)
Publicēts: 04.04.11 21:55
 citēt
Eizo FlexScan SX2462W foto apstrādei vaidzētu būt ļoti labam, par sērfošanu hvz....
Publicēts: 04.04.11 22:53 labots
 citēt
Nu vecīt , šeit uz vietas pat pieticīgāku izmēru NORMĀLU nav kur nu vēl 24 :):) Es te ilgi meklēju pavisam vienkāršu DELL G2210 un neviens nevarēja man neko pat apsolīt kur nu vēl piegādāt par saprātīgu cenu un laiku:):)
Publicēts: 04.04.11 22:58
 citēt
labāk paņem divus 13" varēsi divas bildes uz reiz apstrādāt ;)
Publicēts: 04.04.11 23:04
 citēt
Lunis:Nu vecīt , šeit uz vietas pat pieticīgāku izmēru NORMĀLU nav kur nu vēl 24 :):) Es te ilgi meklēju pavisam vienkāršu DELL G2210 un neviens nevarēja man neko pat apsolīt kur nu vēl piegādāt par saprātīgu cenu un laiku:):)

...ar ko tevis pieminētais ir tik labs??
Publicēts: 04.04.11 23:17
 citēt
Man ir HP ZR24w par to cenu ko maksā ļoti labs. ir IPS matrica, krāsas diezgan precīzi rāda un diezgan ergonomisks.

Vēl varu ieteikt arī Dell U2410 www.tftcentral.co.uk...

bet abus šos dabūt te uz vietas diezgan maza cerība.

Es savu sūtiju no ebay.de
Publicēts: 04.04.11 23:20
 citēt
Publicēts: 04.04.11 23:46 labots
 citēt
jā.. par delu ar ips tikai labākās atsauksmes pagaidām. protams nav iekosta ābola, bet cena arī ļoti draudzīga
Publicēts: 04.04.11 23:58
 citēt
Ja pareizi atceros, tad Dell izmanto tās pašas matricas, ko Apple. Vienīgais, ka pērkot Dell tu nemaksā par Apple dizaineru kokaīnu un Džobsa orgāniem.
Publicēts: 04.04.11 23:59
 citēt
Billy:Man ir HP ZR24w par to cenu ko maksā ļoti labs. ir IPS matrica, krāsas diezgan precīzi rāda un diezgan ergonomisks.

Nem tik ciet , reku rītā būšost veikalā:) aio.lv...
Publicēts: 05.04.11 08:21
 citēt
nu var dabūt dell u3011, ar PVA matricu... bet tie jau ir 600+ ls
Publicēts: 05.04.11 08:24
 citēt
shvaboc:nu var dabūt dell u3011, ar PVA matricu... bet tie jau ir 600+ ls

gan izmērs,gan cena nav sagremojama.Palikšu laikam es pie Luņa ieteiktā DELL U2410
Publicēts: 05.04.11 09:02 labots
 citēt
Jolan:

gan izmērs,gan cena nav sagremojama.Palikšu laikam es pie Luņa ieteiktā DELL U2410

Ieteikt jau es varu TIKAI ar to dabusjanau ta ir ka ir:) Nedoma ja vinis saka ka BUSS tad ari reali ir , kautgan MEGINAT protams var:) Man vispar kops laika gala visa datortehnika ir DELL razojums , savulaik sjie birojam piegadaja pa loti labam cenam beigas tad nu viss parejais ar tika nemts pie viniem tas tiesa bijsa USA kantoris Exs teritorials gggg :face-wink::face-grin:
Publicēts: 05.04.11 09:23
 citēt

PVA matricu :amazing::amazing::amazing: par tādu jaunizgudrojumu var maksāta arī vairāk :big_smile:
Publicēts: 05.04.11 09:35
 citēt
nekāds jaunizgudrojums nemaz arī nav...
en.wikipedia.org...
Publicēts: 05.04.11 13:56 labots
 citēt
lietoju viewsonic vw2025wm ar mva matricu par 100 Ls, nu labi jauns maksāja virs trīs simtiem... un nekāda vaina www.prad.de...
Publicēts: 05.04.11 15:29 labots
 citēt
Lunis:
Jolan:

Ieteikt jau es varu TIKAI ar to dabusjanau ta ir ka ir:)

Kad janvārī Ekorplazā pirku savu DELL U2311H, tur uz vietas bija arī u2410, U2711 u.c. Delli ar IPS matricām.

Savu DELL U2311H pirkumu nenožēloju.
Te apskati:
www.flatpanelshd.com... - šajā apskatā daudz salīdzināts ar u2410
www.tftcentral.co.uk... - apskata priekšpēdējā lapā salīdzinājums ar citiem moņiem, t.sk., 2410

Es ilgi rakos pa netu un nonācu līdz tai izvēlei. kad pirku Elkorā, teica, ka noliktavā esot vēl uz vietas. Skatloga cena laikam bija 167 vai 169, sarunāju lētāk. Bet pat ja runājot nevar sarunāt cenas atlaidi, tad 5% ar Elkor karti jebkurā gadījumā uzreiz var dabūt nost. Pa manam labāk pirkt Elkorā nekā kādā sētas internetveikalā, kurš var aizvērties, un tad problēmas aiznest uz garantiju, ja tādu vajag.

Mani novērojumi atbilst aptuveni pārskatiem - ka sākotnējos uzstādījumos Brightness pa daudz uzkruķīts, un mazliet pa daudz sarkanais bija. Bet tas viss pieregulējams. Pagaidām gan neesmu vēl kalibrējis hārdvēriski, tikai ar calibrize.com , bet ir labi :)

Pa manam, tad pašlaik foto apstrādei nav labāka monitora cenu kategorijā līdz 200 LVL. Un no apskatiem, nav neko sliktāks par DellU2410, daudzos rādītājos pat labāks

Un vēl - ja ņem Dell u2311h, nepaņem netīšām Dell P2311H - tas ir ar TN matricu un ar pavisam citiem rādītājiem. kā arī neņem Dell U2211H - lai arī ar to pašu rezolūciju, bet tas ir 21,5 collu, nevis 23 collu monitors un būs pa mazu. Man līdz šim bija 19 collu 4:3 attiecības monitors un šis dells, lai arī 23 collu monitors, bet ir 16:9 attiecībā, un faktiskais ekrāna augstums ir par pat apmēram par puscentimetru zemāks kā tas 19 collu monitors. Un bilžu apstrādei 16:9 attiecība ir baigi labā - visi apstrādes programmu rīku paneļi pa malām un bildi var redzēt pietiekamā lielumā. Arī ar nebilžu programmām baigi ērti, wordā, piemēram, var mierīgi divus dokumentus blakus skatīt. vai arī exelī var labi platas tabulas apskatīt. OneNote piezīmju programma arī baigi labi pārskatāma (ja tādu lieto).

Vēl ar ko nesajaukt laikam ir Dell E2311H.

Laba lieta arī ir 4 USB porti - divi apakša, divi sānā. man pie apakšējiem pieslēgta klaviatūra un pele, pie sāna printeris, Un brīvajā pie sāna ērti iebāzt flešku vai pievienot telefonu, kad vajag sinhronizēt.
Vienīgais mīnušiņš - varēja būt HDMI ports, bet var iztikt

Bet tas, ja pietiek ar tām 23 collām, ja nu gluži vajag 24 collas, tad šis nederēs :)

Un tomēr, ja ņem lielāku, es ieteiktu labāk tad iespringt uz Dell u2711h, nevis ņemt to 2410
Publicēts: 06.04.11 00:15
 citēt
> Un tomēr, ja ņem lielāku, es ieteiktu labāk tad iespringt uz Dell u2711h, nevis ņemt to 2410.

Pilnīgi piekrītu! Monitora izmēram IR nozīme.

Fočiks tev uzbildē bilduku ar kādiem 6mpix un vairāk. Lai to objektīvas zīmējumu, asuma dziļumu, bokehu un visu pārējo tā patiesi izjustu, baigi vajadzīgs to bildi redzēt 1:1, jebšu 100%, jebšu pikselis pikselī. Ja neskatās pikselis pikselī, tad jau tur uz tā LCD ekrāna sākās visādas interpolēšanas un pārrēķināšanas štelles.

Tad lūk, 30 collu monitori tev piedāvā Whooping 4mpix. Ar šiem 4 megapikseļiem jau var diezgan jēdzīgi sajust to 15mpix bildi, jo fragments ir pietiekami liels 1:1 izpildījumā. Protams, kad skatos ieskanētas bildes, tad atkal nekā - uz monitroa fragmentus skatoties neko no filmas nevar saprast (cik graudaina tā būs uz A1 izdrukājot un tamlīdzīgi).

Starp citu - monitoru attīstība ir apstājusies, tamdēļ būtu vērts noskatīt kādu modernu, kārtīgi atvēzēties un nopirkt labu labo. Jo fočikus (nezin kapēc) pērk ar baigo overkillu (piemēram, 6mpix), bet NEVIENS to bildi ko nobildējis i nemaz nav spējīgs ieraudzīt.

Es tā padomāju, un nopirku skarbi krutu monitoru. Nenožēloju - es to arī teļļuka vietā izmantoju. ;-)
Publicēts: 06.04.11 01:12
 citēt
Pofih tie asuma dziļumi, tos tā pat kaut uz pro moņa nevar redzēt īpaši perfektāk, nu vis maz laikam man ar acīm ir ta ka neredzu atšķirību diviem blakus stāvošiem, viens pro un otrs nepro, un ir maza atšķiriba vai ir 24" vai 30". Visa sāls ir krāsu temperatūrā un kalibrācijā lai vis maz var redzēt to kas būs izdrukāts, un visu to pixeļu "skaistumu" tā pat var redzēt tikai uz papīra, un tad ja bilde ir ar drukāta uz gaismošanas iekārtām, vis parejais ir tikai probniki, kaut uz uberkruta pritera drukāts, ir salīdzināts .
Publicēts: 06.04.11 12:09 labots
 citēt
chukmasoff:Pofih tie asuma dziļumi, tos tā pat kaut uz pro moņa nevar redzēt īpaši perfektāk, nu vis maz laikam man ar acīm ir ta ka neredzu atšķirību diviem blakus stāvošiem, viens pro un otrs nepro, un ir maza atšķiriba vai ir 24" vai 30". Visa sāls ir krāsu temperatūrā un kalibrācijā lai vis maz var redzēt to kas būs izdrukāts, un visu to pixeļu "skaistumu" tā pat var redzēt tikai uz papīra, un tad ja bilde ir ar drukāta uz gaismošanas iekārtām, vis parejais ir tikai probniki, kaut uz uberkruta pritera drukāts, ir salīdzināts .

\m/ \m/

V.

P.S. Attopies. Neba visu uzreiz drukā uz sava LVL 39.90 Vērtā HP printera ar iespraustu fočuka vadu - lai probņukus var ievērtēt.

P.P.S. 30`` ir 2x vairāk pikseļu. Turklāt to bļivums collā ir lielāks - bilde sastāv no smalkākiem punktiņiem. Tā rezultātā objektīva zīmējuma nianses un bildes telpiskums ir jūtams ievērojami labāk.
Publicēts: 06.04.11 14:41 labots
 citēt
Vaards:
chukmasoff:Pofih tie asuma dziļumi, tos tā pat kaut uz pro moņa nevar redzēt īpaši perfektāk, nu vis maz laikam man ar acīm ir ta ka neredzu atšķirību diviem blakus stāvošiem, viens pro un otrs nepro, un ir maza atšķiriba vai ir 24" vai 30". Visa sāls ir krāsu temperatūrā un kalibrācijā lai vis maz var redzēt to kas būs izdrukāts, un visu to pixeļu "skaistumu" tā pat var redzēt tikai uz papīra, un tad ja bilde ir ar drukāta uz gaismošanas iekārtām, vis parejais ir tikai probniki, kaut uz uberkruta pritera drukāts, ir salīdzināts .

\m/ \m/

V.

P.S. Attopies. Neba visu uzreiz drukā uz sava LVL 39.90 Vērtā HP printera ar iespraustu fočuka vadu - lai probņukus var ievērtēt.

P.P.S. 30`` ir 2x vairāk pikseļu. Turklāt to bļivums collā ir lielāks - bilde sastāv no smalkākiem punktiņiem. Tā rezultātā objektīva zīmējuma nianses un bildes telpiskums ir jūtams ievērojami labāk.

Es neko nedrukāju uz HP printera, es drukāju tikai un vienīgi BFSa, a probnikus uz pixmas MP 970, bet nu tās nav bildes tās tikai probnikiem.
Publicēts: 06.04.11 17:35 labots
 citēt
Un BFS, savukārt, tālāk to tavu bildi drukā pie draugiem Avotu ielā, fotocentrā.elvē ;) ;)
Publicēts: 06.04.11 17:52
 citēt
Vaards:Un BFS, savukārt, tālāk to tavu bildi drukā pie draugiem Avotu ielā, fotocentrā.elvē ;) ;)

Nu es nezinu kur viņi drukā , bet bilzu kvalitāte ir labaka ne ka uz pro printera.
Publicēts: 06.04.11 18:10
 citēt
chukmasoff:
Vaards:Un BFS, savukārt, tālāk to tavu bildi drukā pie draugiem Avotu ielā, fotocentrā.elvē ;) ;)

Nu es nezinu kur viņi drukā , bet bilzu kvalitāte ir labaka ne ka uz pro printera.

Varētu palūgt pro printera nosaukumu?
Publicēts: 06.04.11 20:29
 citēt
Vaards:pie draugiem Avotu ielā, fotocentrā.elvē ;) ;)

Tie nav DRAUGI tas ir būtībā viens kantoris :):) Tā tāda tradīcija katram biznesa virzienam dibināt savu kantori , man tā ar saglabājusies no tiem laikiem:):)
Publicēts: 06.04.11 20:37
 citēt
laiksfoto_lv:
chukmasoff:

Viņiem tur čupām mašinu Noritsu 3701 HD , Epson 7800 , Epson 11880 kādreiz liekas bija arī KODAK LFP 3062 :)
Publicēts: 07.04.11 05:24
 citēt
Lunis:
laiksfoto_lv:

Viņiem tur čupām mašinu Noritsu 3701 HD , Epson 7800 , Epson 11880 kādreiz liekas bija arī KODAK LFP 3062 :)

Luni, ir skaidrs uz kādas tehnikas fotogrāfijas izgatavo BFS (ja viņu mājas lapa nemelo), bet gribētos zināt tā PRO printera nosaukumu, kurš lika vilties chukmasoff!
Publicēts: 07.04.11 07:37 labots
 citēt
chukmasoff:
Es neko nedrukāju uz HP printera, es drukāju tikai un vienīgi BFSa, a probnikus uz pixmas MP 970, bet nu tās nav bildes tās tikai probnikiem.

A uz kā tad bfs drukā?! Uz noritsu, ja izmērā līdz a3 (jo tas platāk kā 30cm nedrukā), un lielākus uz Epson tintes printeriem. Un tie lielie epsion printeri izmanto tādas pat tintes un tehnoloģijas, kā epson vidēji lielie PRO klases tintes fotoprinteri. Un tādas pat kvlaitātes pro tintes printerus, kas labāki par noritsu, ražo arī canons un hp. tādas mašīnas kā noritsu un citu ražotas līdzīgas (piem. fuji) ir mašīnas, kas domātas širpotreba drukāšanai lielveikalu fotolabos lielu ikdienas apjomu drukāšanai. Protams, ka tie noritsu būs labāki par kaut kādiem maziem multifunkcioņāliem tintes printeriem/skaneriem u.t.t., vai zemākās klases tintes fotoprinteriem, bet ne par pro klases fotopinteriem.
Publicēts: 07.04.11 10:52
 citēt
Nu uz kakpapīra var drukāt ar dajebkādu superuber kruto mega printeri nekas labs tā pat ārā neiznāks. Un papīrs LV ir problēma, pie kuras paši esam vainīgi, jo kā pasaka, ka par A3 būs jāmaksā vairāk par 2-3 Ls, tā interese pazūd. Nerunājot nemaz par A2 vai A1.

Bet par monitoriem, jāpiekrīt Vaardam. Izmēram ir nozīme un kvalitātei arī. Kaut gan es 30-nieku neņemtu, manuprāt 27 ir max, bet 24 ir par maz. Man tagad ir 22 un gribas lielāku. Piesēdos pie 30 un diez ko labi nebija. Vai nu baigi tālu jāsēž vai arī kakls sāk sāpēt. Protams, pie visa pierod:)
Jāsaprot, ko īsti darīsi. Ja daudz PS jāstrādā, tad 30 collas nav vajadzīgas. Tā pat koncentrējies uz vienu punktu kad apstrādā un vieglāk ir pabīdīt bildi, nekā grozīt galvu. Ja maz apstrādā, bet vairāk skatās un rāda citiem tās bildes, tad jā, tad arī 30 ir par maz:)
Publicēts: 07.04.11 11:59
 citēt
Senders:Nu uz kakpapīra var drukāt ar dajebkādu superuber kruto mega printeri nekas labs tā pat ārā neiznāks. Un papīrs LV ir problēma, pie kuras paši esam vainīgi, jo kā pasaka, ka par A3 būs jāmaksā vairāk par 2-3 Ls, tā interese pazūd. Nerunājot nemaz par A2 vai A1.

Bet par monitoriem, jāpiekrīt Vaardam. Izmēram ir nozīme un kvalitātei arī. Kaut gan es 30-nieku neņemtu, manuprāt 27 ir max, bet 24 ir par maz. Man tagad ir 22 un gribas lielāku. Piesēdos pie 30 un diez ko labi nebija. Vai nu baigi tālu jāsēž vai arī kakls sāk sāpēt. Protams, pie visa pierod:)
Jāsaprot, ko īsti darīsi. Ja daudz PS jāstrādā, tad 30 collas nav vajadzīgas. Tā pat koncentrējies uz vienu punktu kad apstrādā un vieglāk ir pabīdīt bildi, nekā grozīt galvu. Ja maz apstrādā, bet vairāk skatās un rāda citiem tās bildes, tad jā, tad arī 30 ir par maz:)
Lielaku par 24"" tiešam nevajag bilzu apstrādei, liels protams prasās filmu skatīšanai tur gan gribas pat vairāk kā 30" bet tad
laiksfoto_lv:
chukmasoff:

Canon PIXMA Pro9000, biju nopircis un pec paris mēnešiem notirgoju, jo biju domājis ka drukās līdz''igi kā Noritsu gaismošanas agregāts, bet stipri vīlos kvalitātē, un ari tintes patēriņš nežēlīgs.
Publicēts: 07.04.11 15:55 labots
 citēt
Tas, ka Canon Pixmai piebliezis klāt uzrakstu PRO, vēl neko nenozīmē, lai gan nav arī pats sliktākais printeris savam laikam! Ja profesionālis iedomājas, ka 300,- Ls vērts printeris ir salīdzināms ar printeriem, kuri maksā pāri 2000,- Ls (tie tad laikam jādēvē par "supermuperPRO)...
Ne velti tika uzdots jautājums par printera nosaukumu, jo skaļi apgalvojumi var maldināt vienkāršos lietotājus, kuri nu steigšus skries visu drukāt uz minilaboratorijām, pat neiedziļinoties konkrētas minilaboratorijas specifikācijās.

Par monitoriem. Pēc tam, kad bildes pierod apstrādāt uz 27 collu monitora, pie mazāka jau grūti piesēsties. :shame:
Publicēts: 07.04.11 16:05 labots
 citēt
Dell U2410H (24 collu) ;) pašam ir U2311H (23)... (abi varianti atrodami Capital veikalos).

Kad abus blakām veikalā redzēju - košāks izskatījās 24nieks, bet cena ar x2 par H-IPS, 23niekam ir e-IPS.

RobertsJ - sarkanās krāsas piesātinājums kā ar mājienu pazūd ja nomaina standart krāsu režīmu uz custom (pēdējā pat neko neregulējot), bet man pat tas standart labāk patīk - vizmaz zinu ka bildi neuztaisīšu ar sarkanu ģīmi :)
Publicēts: 07.04.11 16:06
 citēt
laiksfoto_lv:
Par monitoriem. Pēc tam, kad bildes pierod apstrādāt uz 27 collu monitora, pie mazāka jau grūti piesēsties. :shame:

Kā jau teici, tad pierast var pie visa, bet jautājums vai vajag. Es pērkot tableti arī domāju, ka jo lielāka, jo labāka. Pat tagad vēl grūti, kamēr to roku pārstiep no vienas puses uz otru. Ja tagad pirktu, tad ņemtu M izmēru (par intousiem runājot). Tas pats ar monitoriem. 27 vēl varbūt, bet tā ir robeža, manuprāt.
Publicēts: 07.04.11 16:08
 citēt
Senders:
laiksfoto_lv:

Kā jau teici, tad pierast var pie visa, bet jautājums vai vajag. Es pērkot tableti arī domāju, ka jo lielāka, jo labāka. Pat tagad vēl grūti, kamēr to roku pārstiep no vienas puses uz otru. Ja tagad pirktu, tad ņemtu M izmēru (par intousiem runājot). Tas pats ar monitoriem. 27 vēl varbūt, bet tā ir robeža, manuprāt.

Pie komforta pierast tiešām var, un pierod ātri! :face-grin:
Publicēts: 07.04.11 17:07
 citēt
laiksfoto_lv:Tas, ka Canon Pixmai piebliezis klāt uzrakstu PRO, vēl neko nenozīmē, lai gan nav arī pats sliktākais printeris savam laikam! Ja profesionālis iedomājas, ka 300,- Ls vērts printeris ir salīdzināms ar printeriem, kuri maksā pāri 2000,- Ls (tie tad laikam jādēvē par "supermuperPRO)...
Ne velti tika uzdots jautājums par printera nosaukumu, jo skaļi apgalvojumi var maldināt vienkāršos lietotājus, kuri nu steigšus skries visu drukāt uz minilaboratorijām, pat neiedziļinoties konkrētas minilaboratorijas specifikācijās.

bija izmantots aro Canon lielais printeris no imagePROGRAF sērijas. un ari neapmierinaja. Protams klientiem pofig , tie neiedziļinās visā štele un lielformata druka ir drukājama uz jebko, bet ja priekš sevis ta praktiski lielaku par A3 īpaši nevajag, un ja lielaku drukāju ta parasti uz audekla, nu bet tā ir cita opera.
Publicēts: 07.04.11 17:25
 citēt
Šad un tad sanāk drukāt uz Epson Stylus Pro 7880 un var teikt tikai to labāko! Interesētu kvalitātes kritēriji, pēc kuriem tiek salīdzināta laboratorijas druka ar printera druku!
Publicēts: 07.04.11 19:59
 citēt
laiksfoto_lv:Šad un tad sanāk drukāt uz Epson Stylus Pro 7880 un var teikt tikai to labāko! Interesētu kvalitātes kritēriji, pēc kuriem tiek salīdzināta laboratorijas druka ar printera druku!

Nu es to ta nemāku apstāstīt to ir jaredz ka saliek abas bildes blakām ta var redzet
Publicēts: 07.04.11 20:30
 citēt
chukmasoff:
laiksfoto_lv:Šad un tad sanāk drukāt uz Epson Stylus Pro 7880 un var teikt tikai to labāko! Interesētu kvalitātes kritēriji, pēc kuriem tiek salīdzināta laboratorijas druka ar printera druku!

Nu es to ta nemāku apstāstīt to ir jaredz ka saliek abas bildes blakām ta var redzet

Bet kaut kādiem, kaut vai tīri subjektīviem, kritērijiem jābūt! Vai tiešām ir tā, ka neliela formāta (pieņemsim, ka A3) ielaminētas bildes saliekot blakus 100% spēsi identificēt, kura fotogrāfija ir izgatavota ar Noritsu HD versiju vai izdrukāta ar kvalitatīvu printeri?

Teorētiski, par šo jautājumu varētu veidot jaunu diskusiju, lai nejauktos iekšā monitora tēma.
Publicēts: 07.04.11 21:35
 citēt
Billy:Man ir HP ZR24w par to cenu ko maksā ļoti labs. ir IPS matrica, krāsas diezgan precīzi rāda un diezgan ergonomisks.

www.salidzini.lv...) ............. :what:
Jauns tematsAtbildēt
    Iet uz lapu
  1. <
  2. 1
  3. 2
  4. >

Mana info:

Forum saīsnes:

Meklēt
Kategorijas