Tā kā es esmu strādājis Medicīnas akadēmijas precīzo (spektrofluorometrisko) pētījumu laboratorijā un savukārt esmu augstāk minētā šķidruma lietotājs, tad atļaušos teikt dažus vārdus par šo tēmu.
Šņabi iegūst sajaucot spirtu (C2O5OH) ar ūdeni (H2O). Bet tas nav vienkārši maisījums. Slavenā krievu ķīmiķa Mendeļējeva pirmais zinātniskais darbs, par ko viņam piešķīra doktora grādu, saucas „Par spirta šķaidīšanu ar ūdeni”. Viņš pierādīja, ka, sajaucot 500 mililitru spirta ar 500 mililitru ūdeni, iegūst 950 mililitrus, kas norāda uz šņabi kā jaunu ķīmisku vielu. Kā raksta viņa biogrāfi, Mendeļējevs esot diezgan daudz pielietojis savu eksperimentu rezultātus, kā rezultātā pēc tam izveidoja savu pasaulslaveno periodisko tabulu, kas tikai norāda uz šņabja labvēlīgo ietekmi.
Līdz šai vietai viss šķiet ļoti vienkārši. Tālāk tā nav. Absolūti tīra spirta un ūdens vienkārši nevar būt. Priekš precīziem ķīmiskiem pētījumiem maksimāli attīrītu spirtu iegūst trīsreiz destilējot, bet ūdeni destilē divas reizes (bidestilāts). Par cik es strādāju ķīmiskā laboratorijā, varat iedomāties, ka es šādu maisījumu, protams, pagaršoju. Nu, un – nu, nav! Nav tās garšas.
Vienkāršāk ir ar ūdeni (lai man piedod profesionāļi). Latvijā ir ievērojami laba ūdens krājumi, kura sastāvs ir tā kā vajag (starp citu arī Rīgas krāna ūdens, ja to attīra).
Sarežģītāk ir ar spirtu. Pirmkārt 100% spirta nav. Tuvu tam var saglabāt spirtu tikai hermētiski noslēgtos traukos, vai glabājot zem ētera vai eļļas kartiņas. Citādi spirts momentāli savienojas ar gaisā esošajiem ūdens tvaikiem un paliek 96%. Bet tas nu būtu sīkums. Daudz svarīgāk ir no kā spirts iegūts, jo, vienreiz destilējot, spirtā paliek apmēram 1% (bet varbūt vairāk) citu spirtam līdzīgu ēterisku vielu (to sauc par pirmspirtu jeb jēlspirtu). Ja ir bijis pareizs izejmateriāls, ir ļoti labi. Galu galā konjaks tiek iegūts no vīnogu pirmspirta, rums no cukurniedrēm, kalvados no āboliem, sļivovica no plūmēm, viskijs no graudiem (šo sarakstu varētu vēl turpināt).
Spirtu daudz lētākā ceļā var iegūt arī pārstrādājot naftas un koksnes produktus (tehniskais spirts). Tikai šeit piemaisījumi ir pavisam citi un ne īpaši garšīgi. Starp citu, kādreiz teica, ka labs spirts zilgmo. Galīgas muļķības. Zilo toni ultravioleto staru ietekmē dod tieši naftas pārpalikumi. (Varbūt, ka kontrolei varētu izmantot to pašu aparātu ar kuru pārbauda naudas zīmes?!)
Lai iegūtu spirtu, kas derīgs šņabja ražošanai to destilē otrreiz un attīra (retificē). Tā tiek iegūts tā saucamais pārtikas, medicīniskais vai augstākā labuma tehniskais spirts. Un tomēr arī šeit paliek ap 0,1% piemaisījumu, kas nosaka garšu. Vislabākie ir tie, kuri rodas no graudiem (ne velti uz „augstas kvalitātes” šņabja pudelēm raksta, ka tas ir izgatavots no tīra graudu spirta).
Un tagad par ko citu. Šņabi ražo attiecīgās rūpnīcās, bet visiem ir zināms, ka to taisa arī mājas apstākļos un to tautā sauc par krutku. Ja neapskata jautājuma juridisko pusi, tad tādas krutkas nemaz nav. Ir tikai labs un slikts šņabis. Ja tas ir ražots no labiem izejmateriāliem un ievērojot tehnoloģiju, viss kārtībā. Diemžēl tas notiek reti. Varu nosaukt galvenās vainas:
1. Spirts nav pietiekamas kvalitātes (lētākas cenas dēļ); 2. Lai spirta un ūdens maisījums pēc visiem Mendeļējeva likumiem pārvērstos par šņabi istabas temperatūrā vajag vismaz trīs dienas. (var uzkarsēt līdz vārīšanās temperatūrai un pēc tam atdzesēt, tad process notiek ātrāk).
Un vēl viena, bet ļoti būtiska piezīme. Spirts ir kaitīgs, to zina visi, bet bez etilspirta (C2O5OH) eksistē arī metilspirts (C2O3OH), kas ir vēl lētāks. Tas ir īsta inde un cilvēkus, kas to pārdod, vajadzētu arestēt, ja ne vairāk. Diemžēl es to zinu, jo tā aizgāja bojā viens mans labs draugs. Sarežģīti ir tas, ka pēc garšas un smaržas tos ir ļoti grūti atšķirt. Tāpēc nekad nedrīkst pirkt krutku no svešiem cilvēkiem.
Un nobeigumā, kāpēc es visu to rakstu. Cilvēks ir grēcīgs, to zina visi. Un šad vai tad kādu šņabi izdzers. Nu, tad lai viņš vismaz zina, ko lieto.
Smartin..... 1. šņabja ražošanā ūdeni nevis destilē (tas ir dārgs process), bet gan filtrē 2. maximālais spirta procents kas pasaulē ir iegūts ir 98.7%..... 3. no naftas pārtikas spirtu iegūt praktiski nav iespējams, jo dabūt nost lielo daudzumu propanola un metanola ir tuvu nullei 4. garšu spirtam nosaka tikai aldehīdu un fūzeļu % daudzums tilpumā. 5. augstvērtīgu šņabi var iegūt arī no kartupeļiem, bet to nedara tikai tādēļ, ka 1l spirta vajaga daudz vairāk kg kartupeļu nekā graudus.
!!!!!!pats galvenais metanola-metilspirta formula ir CH3OH nevis C2O3OH !!!!!! etenola-etilspirta formula ir C2H5OH nevis C2O5OH
Oliss:[/cite 2. maximālais spirta procents kas pasaulē ir iegūts ir 98.7%.....
ēēē... es te reizēm ar *Jaunpagasts+* galveno inženieri spēlēju šahu un paintervēju par ieteikumiem mājasdarbiem (kandža) un salīdzinoši atšķirīgo procesu kunga darbavietā - nu i jams stāstīja, ka viņu ražotnē spirts tiek attīrīts molekulārā līmenī ar elektrolīzi un kkādā momentā tīrības pakāpe ir tuvāk simtam kā 98,7... tāpēc jau etilspirtu tehniskām vajadzībām sauc par dehidrētu un pat uzglabāts jams tiek 99,6% koncentrācijā, bet ražošanas procesā procents brīdi esot vēl augstāks
tas viss ir tikai teorētiski un iespējams ka kādas sekundes simtdaļā tā arī ir tie 99.6%, bet sasniedzot normālu temperatūru, spiedienu visi % krīt ar lielu blīkšķi
hm... nu tā specifikācija jau ir andelējamam produktam ne mirklim... čota šaubos, ka viņi degvielas ražotājiem piegādā spirtu zem spiediena da īpašā temperatūrā - tā manta tak nav tik dārga... gan jau tik hermētiska cisterna ar atsūktu gaisu vai sazinkas
nu hvz - paprasīšu puisim vai jamie ar to produkta specifikāciju blēdās
negatIvs: ja tic parunai, ka labi tur, kur mūs nav, tad pašreiz atkal labi varētu būt Birzgalē .....
netici visādām parunām! Man ir dikti labi mājās!
dabiski, mājās ir labi, kaut pieļauju, ne visiem tas tā......, vēl labi ir fazendā img.fotoblog.lv... , šodien kārtējais mistiskais plenērs, pat baloni piekarināti .........
negatIvs: dabiski, mājās ir labi, kaut pieļauju, ne visiem tas tā......, vēl labi ir fazendā img.fotoblog.lv... , šodien kārtējais mistiskais plenērs, pat baloni piekarināti .........
ak tā Tava fazenda! Man ar šodien bij plenērs pagalma zālājā, balonus nekārām, tā pat bija forši!
No ārpuses Tavs vasaras darbs izskatās pabeigts (nu tas džuljetas balkoniņš)
- No ārpuses Tavs vasaras darbs izskatās pabeigts - (c) tusne .... neskatoties uz visādiem sprunguļiem riteņos, no ārpuses piebeidzu, iekšpusē vēl ir ko darīt ..... img.fotoblog.lv...