Pamaniju ka dažās bildēs ir tāds kā pleķis, mazs, tumšs (neteiktu melns bet drīzāk pelēks, caurspīdīgs) pārs dienas atpakaļ nejauši sanāca nobildēt tieši pret sauli ar 400 iso un 1/5 slēdža ātrumu. īsti nevar saprast kad parādijās tas pleķis, jo uz dažām bildēm ir, uz dažām atkal nav... brīžiem izteiktāks, brīžiem gandrīz nav. domājams ka no tās saules varētu būt ''piedegusi'' matrica.... ko lai iesāk? arī matricu mēģināju tīrīt ar to ierīci kas līdzīga klizmas aparātam (pēc pamācības no ytubes hah) bet nekā...
ja tas ir puteklis, tad nav problēmu, nepažēlošu latus 40 un aiznesīšu uz canon centru, nav žēl priekš sava eosiņa. heh bet vai tas var būt ''apdegums'' no saules? no tā visvairāk bail.
tikko izmēģināju, F/29 un tur skaidri un gaiši redz pat kontūras, un pilnīgi melnu izteiktu plankumu, kad F/3.5 tad knapi bāls... tātad puteklītis vai ne?
nobildē bildi un ieliec citiem paskatīt, ja redz pie 2.5 tad jau diezgan traks puteklis. Pie tam tas ir kaut kas paliels, jo tam 400 krateklis pietiekami normāli dara savu darbu. Kad lietoju, tad nereizi nebija nekādu putekļu zem F11, lai gan objektīvi tikai mainīti gandrīz visās iespējamās vietās.
Atkarībā no kurienes aug bizes. Bet par jautājumu tad tas ir viens liels un izteikts puteklis. Matricai vai kāto dēvē arī par attēla sensoru var izdegt pikseļi, tos parasti redz bildējot uz tumša, bet uz gaiša un ar šauru objektīvu un ar lielu f redz putekļus. Putekļiem mēdz piemist nejaukas īpašības, ja tas ir liels, trekns to protams var nokratīt ar kratītāju, bet tas parasti atstāj sava nejaukā dibena nospiedumu un to ar kratīšanu nosts nedabūsi.
gundega21:tikko izmēģināju, F/29 un tur skaidri un gaiši redz pat kontūras, un pilnīgi melnu izteiktu plankumu, kad F/3.5 tad knapi bāls... tātad puteklītis vai ne?
vai cik mēs ''gudri'' tas ka varbūt tu saproti no foto lietām vairāk nekā es (stipri šaubos) nedara tevi par pārāku. jo ja tu būtu tik gudrs kā izliecies, tad pastāstītu man (nezinītei) kas un kā, nevis smējies par mani! nožēlojama attieksme, tiešām! ja nevēlies palīdzēt, lūdzu neraksti vispār!
gundega21:vai cik mēs ''gudri'' tas ka varbūt tu saproti no foto lietām vairāk nekā es (stipri šaubos) nedara tevi par pārāku. jo ja tu būtu tik gudrs kā izliecies, tad pastāstītu man (nezinītei) kas un kā, nevis smējies par mani! nožēlojama attieksme, tiešām! ja nevēlies palīdzēt, lūdzu neraksti vispār!
es tik mācos rakstīt (vēl neiet no rokas)
vis tak labi - vispirms pēc nervu potes un tad pucēt matricu
tev var līdzēt ugunsdzēsēji. Pameklē savā apkārtnē kādu ugunsdzēsēju depo, tā starp izbraukumiem, viņi Tev visu apdegumu izšļutenēs ar savām šļutenēm tā ka nekas vairs nesvils un nepiesvils. (tie ir tie ar tām sarkanajām mašīnām)
pirmo reiz mūžā priecājos par netīrību man jau sastāstija ka noteikti izdedzis caurums matricā un ''čiks'' ir. bet kur tādu traipu būšu noķērusi, patiešām nezinu... objektīvu nost vispār nēesmu ņēmusi... p.s. kā ir ar to tīrīšanu? vislabāk cik esmu dzirdējusi nest uz canon centru , jap?
bet tomēr vēl par tiem ''apdegumiem'' uz matricas.... kā tie izskatās uz bildes? ja vispar izskatās? kā atpazīt tādu? :P piedodiet par tadu jautājumu, bet mani māc zinjkārība. un kā gan savādāk uzzināt ja ne jautājot...
bet tomēr vēl par tiem ''apdegumiem'' uz matricas.... kā tie izskatās uz bildes? ja vispar izskatās? kā atpazīt tādu? :P piedodiet par tadu jautājumu, bet mani māc zinjkārība. un kā gan savādāk uzzināt ja ne jautājot...
nja, saprotu laikam ka vairs nav jēgas kādam te ko prasīt. liels paldies tiem kas palīdzēja! un atvainojos tiem kam liku svīst rakstot bezjēdzīgus uzbraucienus cilvēkam kas no šīm lietām neko daudz nesprot.... piedodiet, nejau visi mēs piedzimstam ar fotoaparātu rokās!
gundega21:nja, saprotu laikam ka vairs nav jēgas kādam te ko prasīt. liels paldies tiem kas palīdzēja! un atvainojos tiem kam liku svīst rakstot bezjēdzīgus uzbraucienus cilvēkam kas no šīm lietām neko daudz nesprot.... piedodiet, nejau visi mēs piedzimstam ar fotoaparātu rokās!
nja, saprotu laikam ka vairs nav jēgas kādam te ko prasīt.
vispaar tieshaam nevajag, turklaat saliki bildes-nu visiem ir iespeeja izraadiit savu gudriibu, kas shiten ir baigi aktualizeejies. es piemeeram joprojaam nespeeju sanjemties paprasiit dazjus jautaajumus par gruntsmakshkjereeshanu makshkjernieu forumos, jo shamie makshkjerniei ir galvastiesu neshpetnaaki par fotomuldonjaam. par teemu-nopeerc ausu puljkjus pa 25 santiimiem un tiiri matricu, saules ljaunaa iedarbiiba Tevi ir saudzeejusi. pagaidaam