Esmu iesācējs. Pirms neilga laika iegādājos Canon EOS550 ar parasto EFS 18-55mm objektīvu. Lieta tāda ka fotogrāfējot krēslā (ārā) jeb pustumsā bez zigspuldzes fotografijas sanāk izplūdušas Saka ka šādos apstākļos būtu jālieto cits objektīvs ar labāku "gaismu" ka arī manualie režīmi.
Jautajumi?
1. Kāds fotoaparāta manuālais režīms būtu jālieto fotogrāfējot pustumsā āra ne iekštelpās. 2. Ko nozīmē termins "gaisma"? 3. Kādu objektīvu ne no paša dārgākā gala ieteiktu lietošanai krēslas?pustumsas gapstākļos?
1.Sākumā derētu iepirkt kādu populāru foto grāmatu (kaut vai to pašu bieži pieminēto Dž.Hedžko "Fotografēšana", izlasīt tās "ābeces patiesības" un saprast, kā ekspozīcijas iestatījumi iespaido attēla kvalitāti. Ja pāris vārdos, jāuzliek tāds minimālais ISO, lai ekspozīcija mazkustīgam objektam nav garāka par 1/10-1/20 sek (cik nu kuram netrīc rokas) un diafragmas cipars kaut nedaudz lielāks par "kitinieka" maksimālo atvērumu. Tad bildēm nevajadzētu būt "izsmērētām".
2.Termins gaisma ir tik plašs, ka tā iztirzāšanai ne tikai forumā, bet arī grāmatplauktā pietrūks vietas...
3.No nedārgā gala vislabāk eksperimentam paņemt EF 50/1,8 (ap 50 Ls) . Cenas / kvalitātes attiecība noteikti labāka, nekā 50/1,4 (ap 200 Ls)...
"lai ekspozīcija mazkustīgam objektam nav garāka par 1/10-1/20 sek (cik nu kuram netrīc rokas) un diafragmas cipars kaut nedaudz lielāks par "kitinieka" maksimālo atvērumu"
Sākumā es atvaonojos, iespējams par tik stulbiem jautajumiem, vismaz šajā forumā dažiem ta šķiet.
Jā es noteikti iegādāšos kādu fotografēšanas apgūšanas grāmatu. Vēlējos pajautāt, kas ir diafragmas cipars un kur tas ir redzams fotoaparātā?
Tepat forumā bija lieliska ideja - cilvēkam, kurš neko nezin un nesaprot, vajag ieteikt pirkt pašu labāko un dārgāko objektīvu. Un, tā kā tāpat nekas nesanāks, tad to varēs par puscenu nopirkt
marisarb:"lai ekspozīcija mazkustīgam objektam nav garāka par 1/10-1/20 sek (cik nu kuram netrīc rokas) un diafragmas cipars kaut nedaudz lielāks par "kitinieka" maksimālo atvērumu"
Sākumā es atvaonojos, iespējams par tik stulbiem jautajumiem, vismaz šajā forumā dažiem ta šķiet.
Jā es noteikti iegādāšos kādu fotografēšanas apgūšanas grāmatu. Vēlējos pajautāt, kas ir diafragmas cipars un kur tas ir redzams fotoaparātā?
Mjā- sajēga kā blondīnei... Vai bija vērts pirkt spoguļkameru?
Diafragmas cipars rāda, cik liels caurums atvērts gaismas plūsmai. Teorētiski (matemātiski) tas nozīmē- cik daudz objektīva atvēruma "ripulīši" ietilpst fokusa attālumā. Jo lielāks ripulītis (caurums), jo vairāk gaismas iet caur objektīvu, jo mazāks cipars. Diafragmas cipari ir standarta , parasti šāda rinda- 1,8-3,5-5,6-8-11-16-22 utml. Ceru, ka spēsi šos cipariņus atrast uz kādas no objektīva skalām...
Paldies, es sapratu un arī spēju atrast šos ciparus Paldies vēlreiz Izlasīšu norādītos rakstus.
P.S. Runājot par šiem "blondo" komentāriem, neticu ka cilveks nopērkot spoguļkameru uzreiz kļust par profesionāļiem un visu zinošiem. Ikviens pirmo reizi saskaroties ar spoguļkameru sākotnēji, vairāk vai mazāk ir "blonds". Vai piekritīsit?!
marisarb: P.S. Runājot par šiem "blondo" komentāriem, neticu ka cilveks nopērkot spoguļkameru uzreiz kļust par profesionāļiem un visu zinošiem. Ikviens pirmo reizi saskaroties ar spoguļkameru sākotnēji, vairāk vai mazāk ir "blonds". Vai piekritīsit?!
Vismaz man šķiet, ka cilvēks parasti pērk spoguļkameru tikai tad, kad jau ir sasniedzis zināmu sagatavotības līmeni...
Ja marisarb ir īsts profils nevis provokācijām domāts feiks,tad gribētos viņu paslavēt.Viņš vismaz interesējas par pamatiem un cenšas tos apgūt.Es zinu veselu rindu"fotomākslinieku" kuriem tieši tāpat nav ne sajēgas,kas ir diafragma un slēdzis.Un šis fakts viņus ne mazākā mērā neuztrauc un netraucē nodarboties ar lielo māxlu.
marisarb:Esmu iesācējs. Pirms neilga laika iegādājos Canon EOS550 ar parasto EFS 18-55mm objektīvu. Lieta tāda ka fotogrāfējot krēslā (ārā) jeb pustumsā bez zigspuldzes fotografijas sanāk izplūdušas Saka ka šādos apstākļos būtu jālieto cits objektīvs ar labāku "gaismu" ka arī manualie režīmi.
Jautajumi?
1. Kāds fotoaparāta manuālais režīms būtu jālieto fotogrāfējot pustumsā āra ne iekštelpās. 2. Ko nozīmē termins "gaisma"? 3. Kādu objektīvu ne no paša dārgākā gala ieteiktu lietošanai krēslas?pustumsas gapstākļos?
Man arī liekas, ka spoguļkamera ir vienkārši pārieša uz nākamo līmeni, kad pamati ir apgūti. Protams, tagad moderni ir pirkt spoguļkameru kā pirmo kameru un tad uzdot muļķīgus jautājumus nevis lasīt grāmats vai apskatīt video internetā, bet tāda tā mūsdienu saprašana ir.
Sen vairs sabiedrībā nav viss tā kā kādreiz bija.
Marisarb, par Zaulona piedāvātajiem kursiem neko nezinu, bet aizej pie Jura Popova uz kursiem, tur pamatus tev iemācīs.
Friidis:
marisarb: P.S. Runājot par šiem "blondo" komentāriem, neticu ka cilveks nopērkot spoguļkameru uzreiz kļust par profesionāļiem un visu zinošiem. Ikviens pirmo reizi saskaroties ar spoguļkameru sākotnēji, vairāk vai mazāk ir "blonds". Vai piekritīsit?!
Vismaz man šķiet, ka cilvēks parasti pērk spoguļkameru tikai tad, kad jau ir sasniedzis zināmu sagatavotības līmeni...
imgfoto:Mani tomēr nomoka fundamentāls jautājums: Ar ko "pustumsa" ārā atšķiras no "pustumsas" iekštelpās? Tiešām, KURŠ, manuālais režīms derētu pirmajai?
Lai to izzinātu ir jāpalasa, kas ir krāsu temperatūra, kāda tā ir rītā, vakarā, konkrētā gadalaikā, telpās, ārā, konkrētā apgaismojumā. Skaties un vēro. Bieži gadās, ka paviršs skatītājs neredz šis nianses un tad kad attiecīgā nokrāsa parādās uz fotogrāfijas vai gleznā šo nokrāsu balansu pieņmem par kļūdainu - tik nedabīgas krāsas. 'He būtu pavērojuši savus ģimjus pēc pjankas sraņņika neona gaismā.
Ļoti smieklīgs topiks. Gribu nopirkt riepas, bet kas tie par uzrakstiem uz tām.
imgfoto:Mani tomēr nomoka fundamentāls jautājums: Ar ko "pustumsa" ārā atšķiras no "pustumsas" iekštelpās? Tiešām, KURŠ, manuālais režīms derētu pirmajai?
"pustumsā" ārā atšķirībā no "pustumsas" iekštelpās debesis relatīvi gaišas!
Ka lai sagatavojos ja nav atbilstos fotoaparats?. Man ir bijusi neskaitami ixusi un citi ziepjutrauki, bet tiesi sobrid man ir interese pariet uz kautko nopietnaku, apgut kaut ko jaunu. Neesmu no tiem, kurs nopircis sadu fotoaparatu tikai tapec, lai padizotos saviem kaiminiem vai draugiem. Sobrid es vairak vai mazak meginu apgut fotografesanas pamatus bez kaut kadu maksas kursu palidzibu, jo ta ir tiraka naudas izgrusana. Ir pieejami visdazadaka literatura interneta un ar si foruma palidzibu es meginu to apzinat. Paldies tiem, kuri atbildeja uz man interesejosajiem jautajumiem.
par expozīciju un diafragmu un to savstarpējo mijiedarbīu jālasa gŗamatās. BET - fotografējot krēslā (nerunājot par dienu) IR jālieto STATĪVS!!!! un šad tad arī ar automātiksajiem režīmiem kaut kas var sanākt
Čista samācīsies. Būsi didakts obsolūtais. Te tādi ir daudzi, tie nervozie "mākslinieki". Sameklē čomu (pa vai bez naudas), kurš pastāstīs Tev visu to ko sākumā jāzin. Sāc krāt naudu normāliem objektīviem un sakarīgam agregātam (canon nav savas naudas vērts)
eltoro:Bez šaubām, kursi pie atzītiem sava aroda meistariem ir zemē nomesta nauda)) Matemātiku nav jāmācās un skolotāji pēc definīcijas ir āži Vai ne???
Ko tie učuki var samācīt, paši dunduki. iela iemāca visu.
eltoro:Matemātiku nav jāmācās un skolotāji pēc definīcijas ir āži Vai ne???
Nedaudz novirzoties no tēmas - ir dažādi skolotāji. Ir tādi, pie kuriem varu kaut ko iemācīties. Un ir tādi, kurus es mācu un laboju kļūdas Foto jomā varētu pat gadīties, ka otro ir pat vairāk kā pirmo, lai gan ir pilnīgi skaidrs, ka no fotogrāfēšanas es neko nejēdzu.
Edit: Pateicoties viechas pareizajiem iebildumiem, tiek nedaudz koriģēts par mācīšanu un iemācīšanos
Noteikti ir tādi skolotāji,kurus tu vari pielabot un arīdzan pamācīt.Tādu,kuri tev varētu iemācīt gan nepastāv.Var izskaidrot,parādīt un pierādīt savu taisnību,bet nevar otram ko iemācīt.Principā.Mācīties vajadzēs katram pašam,caur savām kļūdām un pieliekot savu paša darbiņu jeb piepūli.Protams,ir labi ja tev ierāda pareizo virzienu un palabo tevi un pārliecina,lai tu velti netērētu pūles nepareizā virzienā...bet jārukā būs pirmkārt pašam študentam .Tā tāda vispārīga mācīšanās "teorija" un attiecas ne tikai uz blendi-diafragmu-apertūru.
blaac salīdzinājums ar riepu pirkšanu nebūs īsti korekts.Es,piemēram,zināt jau zinu kas ir 16 un kas 205-55,bet faktiski es šos cipariņus neizmantoju.Servisā pasaku,ka vajag ziemenes un viņi man piedāvā visas iespējamās cenu kategorijas,no kurām arī izvēlos.Un patiesībā pie kājas man tie cipari-lai viņi tur montē uz diskiem kā grib... Fotogrāfijā šie elementārie jēdzieni,tādi kā diafragma,kalpo par izteiksmes līdzekļiem,varētu teikt tā ir foto valoda-katrs saprot,kā viss mainās,ja aizver ciet vai vaļā.Un bildēt, neizmantojot tos, ir tas pats kas rakstīt stāstus vai dziesmu vārdus nezinot elementāro pareizrakstību un gramatiku.Uz zilo jau savu reizi var arī sanākt kāds avangardisks ražojums bez komatiem...