ak34:dansiga, Lunis labi aprakstīja kam jābūt kāzu bildēs. vēl var pieķert klāt tusiņu - sanāk dienu bildēt un kādu 1-2h strādāt ar bildēm pie datora. Kopā kādas 16h darba jeb 2 dienas. savukārt man no kāzām vajag tik to ko rakstīja Lunis - sanāk maksimāli 3-4h darbs. Un par to 100 Ls ir par daudz.
Bet kā jau rakstīju - tirgus ir tirgus un ja tādas cenas ir, tad laikam jau tam ir iemesls. Ne vienmēr tirgū darbojas racionāli aģenti - pamēģini šādas stundu likmes prasīt par parastām reportāžām vietējām ziņu aģentūrām - 100-300 Ls par dienas darbu.
par 3 st reportaazhu es prasu 50 ls .... kas sanaak kaazu reportaazhas izpratnee 12:3=4x50=200, BET .... parastajai reportaazhai nav jaataisa smukum bildes, kaa tas ir ar kaazaam!!! UN ..... ja tu vari iziet 12 st bildeetaam bildeem cauri 2 st - perfekti .... man gan tas aiznjem kaa minimums - dienu
Ja konkreeti TEV nevajag bildes no visa kaazu pasaakuma - taa ir cita lieta! P.S. jā - redzēju Tavu kāzu bildes ;-)))))
ak34:dansiga, Lunis labi aprakstīja kam jābūt kāzu bildēs. vēl var pieķert klāt tusiņu - sanāk dienu bildēt un kādu 1-2h strādāt ar bildēm pie datora. Kopā kādas 16h darba jeb 2 dienas. savukārt man no kāzām vajag tik to ko rakstīja Lunis - sanāk maksimāli 3-4h darbs. Un par to 100 Ls ir par daudz.
Bet kā jau rakstīju - tirgus ir tirgus un ja tādas cenas ir, tad laikam jau tam ir iemesls. Ne vienmēr tirgū darbojas racionāli aģenti - pamēģini šādas stundu likmes prasīt par parastām reportāžām vietējām ziņu aģentūrām - 100-300 Ls par dienas darbu.
Es neņemtos salīdzināt kāzu foto ar preses fotogrāfa darbu atalgojuma ziņā.
Augstā maksa principā ir kā labs filtrs klientu atsijāšanai, cilvēki ar skaidru domu par vēlamo rezultātu un spēju vērtēt galaproduktu, bieži vien nemaz negaužas par izmaksām. Problēmas sākas ar tielētājiem, kas grib, lai bildē visu dienu par 100ls un vēl paši patur iespēju tev pisināt prātu pēc tam. Es pacēlu cenu par 40% salīdzinot ar pagājušo gadu, tik dēļ tā, lai mazāk jābildē kāzas un vairāk varētu pieslēgties katrām kāzām individuāli. Ražošana pa lēto pilnīgi nerullē, tad labāk nedarīt neko šajā jomā
Kas attiecas par rakstiņu, tad tie 3k $ ir vidējā alga ASV, tādejādi sanāktu 500Ls par kāzām pēc vietējās mērauklas. ASV vienīgi visi godīgi maksā nodokļus utt tādejādi, ja noņemtu nodokļus sanāktu 300Ls uz rokas, KAS arī ir aptuvenās tirgus cenas kāzu fotogrāfiem Latvijā.
P.S. Man izskatās ka ak34 nekad nav bildējis kāzas, tādēļ gribētu redzēt kā ak34 izdzīvotu tikai ar fotobiznesu.
P.S. (speciāli ak34) Cik atceros Tu darbojas datorindustrijas jomā, tad nu man vienam paziņam pieder IT kompāniju, kur viņš sarēķināja ka viens programmētājs dienā viņam izmaksā 130Ls (alga, nodokļi, ofiss, grāmatvedība utt). TAD vienu kāzu nobildēšana sanāk kā divas darba dienas.... (sākot no līgavas ģērbšanas līdz mičosānai pēc pusnakts) + bilžu caurskatīšana retušs aizņem vismaz 2-3 dienas (dažiem man zināmiem TOP LV fotogrāfiem pat vairāk)...
Tas Tev nav aiziet divas trīs stundas hoķi pabildēt...
Kad beidzot fotoknipsētāji (tipa profesionālie fotogrāfi) par kāzām, fotosesijām un citiem pasākumiem sāks nodokļus valstij maqksāt????? Jeb varbūt kādus pārdesmit vidam pasviest lai tā riktīgi "izņem cauri" un vēl pa presi ??????
Oliss:Kad beidzot fotoknipsētāji (tipa profesionālie fotogrāfi) par kāzām, fotosesijām un citiem pasākumiem sāks nodokļus valstij maqksāt????? Jeb varbūt kādus pārdesmit vidam pasviest lai tā riktīgi "izņem cauri" un vēl pa presi ??????
Pierādi Eltonam, ka esī īsts latvietis un dari tā!
Oliss:Kad beidzot fotoknipsētāji (tipa profesionālie fotogrāfi) par kāzām, fotosesijām un citiem pasākumiem sāks nodokļus valstij maqksāt????? Jeb varbūt kādus pārdesmit vidam pasviest lai tā riktīgi "izņem cauri" un vēl pa presi ??????
par ko tai valstij tādi nopelni?
NUPAT jau aizbīdija līdz 1000Ls pirms tam gribēja vispār no 500Ls liekas. Tas sanak ka praktiski JEBKO priekš foto nākies PIERĀDĪT "Kā piķi nopelniji"
par ko tai valstij tādi nopelni?
Labi teikts, Harald!
Tāpat iepērkoties veikalos un tecinot degvielu, lielāko daļu savas naudiņas atdodam nodokļos. Rezultāts - viss par maksu tik un tā valstī. Plus vēl trādi rīdi ar okupantiem, kuri grib kirilicā pļurkstēt
Luxferre:Kas attiecas par rakstiņu, tad tie 3k $ ir vidējā alga ASV, tādejādi sanāktu 500Ls par kāzām pēc vietējās mērauklas. ASV vienīgi visi godīgi maksā nodokļus utt tādejādi, ja noņemtu nodokļus sanāktu 300Ls uz rokas, KAS arī ir aptuvenās tirgus cenas kāzu fotogrāfiem Latvijā.
P.S. Man izskatās ka ak34 nekad nav bildējis kāzas, tādēļ gribētu redzēt kā ak34 izdzīvotu tikai ar fotobiznesu.
P.S. (speciāli ak34) Cik atceros Tu darbojas datorindustrijas jomā, tad nu man vienam paziņam pieder IT kompāniju, kur viņš sarēķināja ka viens programmētājs dienā viņam izmaksā 130Ls (alga, nodokļi, ofiss, grāmatvedība utt). TAD vienu kāzu nobildēšana sanāk kā divas darba dienas.... (sākot no līgavas ģērbšanas līdz mičosānai pēc pusnakts) + bilžu caurskatīšana retušs aizņem vismaz 2-3 dienas (dažiem man zināmiem TOP LV fotogrāfiem pat vairāk)...
Tas Tev nav aiziet divas trīs stundas hoķi pabildēt...
jāsāk jau ar to, ka programmētājs nav fotogrāfs. ja skatās pēc tā paša ASV piemēra, kur programmētāju algas vidēji ir 3x lielākas par fotogrāfu - tad fotogrāfa dienai būtu jāizmaksā ~40-45 Ls. Bet, 130 par programmētāju ir daudz - būtu ļoti grūti šāda programmētāja pakalpojumus pārdot, piemēram ASV. Tāpēc reāli Latvijā konkurētspējīga programmētāja izmaksām būtu jābūt 60-80 Ls dienā un attiecīgi fotogrāfa - 20 - 25 Ls. bet kā jau rakstīju - tirgus ir tirgus un ja kāds maksā par kāzām tik daudz, tad tam ir kāds pamatojums. Bet tomēr uz to vajadzētu skatīties objektīvi - vismaz atzīt, ka kāzas ir lieta par kurām maksā relatīvi vairāk kā par lielāko daļu citu darbu. Savādāk tās nebildētu gandrīz katrs profesionālis un kaudze ar amatiertiem.
un par fotobiznesu - ar tādu nenodarbojos. viens no iemesliem kā reizi arī ir tas, ka neko daudz tur nopelnīt nevar, bet galvenais - šādi varu atļauties bildēt ko un kā gribu.
Ak34, Tu piemirsi, ka programmētājs pārsvarā mierīgi strādā katru darba dienu ( tjipa 8-17, bet kāzu fotogrāfs- pārsvarā tikai brīvdienās, tātad max 4x mēnesī un diezgan ekstremālā režīmā (es neticu tiem fotogrāfiem, kas to dara biežāk- fiziski jau varētu paspēt, bet tad sanāk "haltūras konveijers"). Un , manuprāt, arī fiziski un morāli vienu kāzu apzinīgi kvalitatīvu fotografēšanu nekādīgi nevar salīdzināt ar programmista "tekošo" darba dienu "siltumnīcas apstākļos". Un vēl- sevi cienošs fotogrāfs veido savu darbu (šķiro, apstrādā bildes, noformē diskus, albumus utml) nevis pāris stundas, kā Tu nesen lielījies, bet vismaz pāris dienas. Neko daudz nemāku teikt par vidusmēra programmētāju darbu, bet man šķiet, ka Tavi aprēķīni tomēr sanāk ne visai korekti.
Es gan neesmu bildējis kāzas pāris gadus, jo redze un veselība vairs neļauj to darīt pilnvērtīgi, taču nedomāju, ka tagad kautkas ir būtiski mainījies.
Friidis:Ak34, Tu piemirsi, ka programmētājs pārsvarā mierīgi strādā katru darba dienu ( tjipa 8-17, bet kāzu fotogrāfs- pārsvarā brīvdienās, tātad max 4x mēnesī un diezgan ekstremālā režīmā (es neticu tiem fotogrāfiem, kas to dara biežāk- fiziski jau varētu paspēt, bet tad sanāk "haltūras konveijers"). Un , manuprāt, arī fiziski un morāli vienu kāzu apzinīgi kvalitatīvu fotografēšanu nekādīgi nevar salīdzināt ar programmista "tekošo" darba dienu "siltumnīcas apstākļos". Un vēl- sevi cienošs fotogrāfs veido savu darbu (šķiro, apstrādā bildes, noformē diskus, albumus utml) nevis pāris stundas, kā Tu nesen lielījies, bet vismaz pāris dienas. Neko daudz nemāku teikt par vidusmēra programmētāju darbu, bet man šķiet, ka Tavi aprēķīni tomēr sanāk ne visai korekti.
Es gan neesmu bildējis kāzas pāris gadus, jo redze un veselība vairs neļauj to darīt pilnvērtīgi, taču nedomāju, ka tagad kautkas ir būtiski mainījies.
nav jau starpības kad strādā - darba laika izmaksas tas nemaina. turklāt - nav slikts darbs, kur var strādāt 3 dienas nedēļā un 4 atpūsties Bet par aprēķiniem - tur pavisam vienkārši. Vidēja programmētāja alga ASV ir ap 90k USD, vidējā fotogrāfa alga ap 30k USD. Tāpēc arī radās minētie skaitļi. Varam arī no otras puses - nacionālais kopprodukts mums ir gandrīz 5x mazāks kā ASV, bet pieņemsim, ka 4x, lai vieglāk rēķināt un nesanāk tik depresīvi: programmētāja algai Latvijā būtu jābūt proto 22k USD, bet fotogrāfa 7.5k USD. Latos tas būtu 12k Ls un attiecīgi - 4.5k jeb 1000 Ls un 380 Ls attiecīgi. Tātad atkarībā no tā kā tiek maksāti nodokļi programmētāja neto darba sanaksai būtu jābūt no 700 līdz 600 Ls mēnesī un fotogrāfa 340 līdz 230 Ls neto. Un kur tur iekļaujas 300 vai 500 Ls kāzas?
Turklāt augstāk minētais ASV fotogrāfs visticamāk kā reizi arī darbojas tajā 30k USD algu diapazonā
Realitātē būs vienkārši ak34 sāks fočēt kāzas pa 100Ls, tad pēc pāris gadiem sāks prasīt 300Ls un vēlēsies kaut varētu izdzēst savus komentārus. Tad sapratīs, ko nozīmē kaut vai sezonāls darbs, kad vasaras nauda ir jāpadala arī uz ziemas mēnešiem. Vai arī strādās normālu algotu darbu pa 8h un vasarā pa 6dienām un7dienām močīs kāzu bildes. Tad būs, 3dienas strādā un 4 atpūties )
Baidos, ka viss nav tik easy sarēķināms. Bet vienmēr jau var pats pamēģināt.
Bet vislabāk ir algu aprēķināt dažiem mākslas akadēmijas studentiem, kuri ietirguja Jarmarkā pietiekami naudu, lai turpmākās 350 dienas gadā varētu tikai ''atpūsties''.
Un vēl man viena piezīme.Man personīgi nebija ne kāzu ne fotogrāfiju,vienkārši sarakstījāmies opiociālajā kantorī un ar draugiem aizgājām uz krogu,nekādu lieku izdevumu!Bet esam ar veču jau novilkuši 30+gadus un acīmredzot novilksim vēl kādus pāris(kamēr liktens šķirs).Lai tik tie varenie kāzu rikotāji tiek mums līdz!Ko arī viņiem novēlu!
ak34 tik bezkaislīgi rēķina fotogrāfa peļņu no kāzām, tā kā pats nenodarbotos ar fotografēšanu un nezinātu, ka tehnikai arī ir izmaksas. Turklāt, jo augstāka līmeņa tehnika, jo tā nezin kāpēc ir dārgāka... "Vidējam programmētājam" diez vai izdevumi tehnikai ir tik lieli.
laiksfoto_lv:ak34 tik bezkaislīgi rēķina fotogrāfa peļņu no kāzām, tā kā pats nenodarbotos ar fotografēšanu un nezinātu, ka tehnikai arī ir izmaksas. Turklāt, jo augstāka līmeņa tehnika, jo tā nezin kāpēc ir dārgāka... "Vidējam programmētājam" diez vai izdevumi tehnikai ir tik lieli.
Tehnikas amortizācija protams jārēķina atsevišķi, bet nedomāju, ka tās būs lielākas par 150-200 ls mēnesī. Turklāt pieņemu, ka vidējam kāzu fotogrāfam tā nepārsniedz 100 ls mēnesī. Pat ja pieņem, ka tehnika ir sapirkta pa dārgo un fotogrāfa noslodze ir ~50% (10 bildēšanas dienas mēnesī) tad dienā uz amortizāciju jāierēķina kādi 15-20 ls un uz datoru un programmām kādi 5 ls.
Vidējam programmētājsm, protams, vajag mazākus ieguldījumus tehnikā, bet daudz lielākus apmācībā.
laiksfoto_lv:ak34 tik bezkaislīgi rēķina fotogrāfa peļņu no kāzām, tā kā pats nenodarbotos ar fotografēšanu un nezinātu, ka tehnikai arī ir izmaksas. Turklāt, jo augstāka līmeņa tehnika, jo tā nezin kāpēc ir dārgāka... "Vidējam programmētājam" diez vai izdevumi tehnikai ir tik lieli.
Tehnikas amortizācija protams jārēķina atsevišķi, bet nedomāju, ka tās būs lielākas par 150-200 ls mēnesī. Turklāt pieņemu, ka vidējam kāzu fotogrāfam tā nepārsniedz 100 ls mēnesī. Pat ja pieņem, ka tehnika ir sapirkta pa dārgo un fotogrāfa noslodze ir ~50% (10 bildēšanas dienas mēnesī) tad dienā uz amortizāciju jāierēķina kādi 15-20 ls un uz datoru un programmām kādi 5 ls.
Vidējam programmētājsm, protams, vajag mazākus ieguldījumus tehnikā, bet daudz lielākus apmācībā.
starp citu fotogrāfam vajag arī vāģi, kompi, daži , starp citu, pērk arī licencētās progas. PC un Fočiks ik pa 3 - 5. gadiem būs jāpērk jauns, optiku arī mēdzam apgreidot. Es nupat sarēķināju, ka tikai optikā esmu nolicis 2.5 k un prasās pēc vēl 2-3. stikliem.......nekas tāds pa 400 ls mēnesī nesanāktu, līdz ar to arī klienti saņemtu zemākas kvalitātes preci
Nu sākās...sāks programmētājus ar fotogrāfiem salīdzināt....
Es gan atceros kā vienam šausmīgi nepatika kā tik pat "ātri un patiesi" cik būtu fotogrāfam jāpelna te sarēķināja es savulaik te blogā sarēķināju ka blogu gudrim uztaisīt nemaksās 30K .... tāda sāpe bija toreiz ...
REDZ tik atšķirībā no "Knipsētājiem" Programmētyājs kurš neko neprota parastu nav kaitīgs , prasti sakot viņš nevienam nav vajadzīgs lai CIK ar spīdīgs viņam būtu tas kompis un spožš auto. Savukārt PARASTI mēs ar kolēģiem varen uzjautrināmies par "Klauniem @ zosīm" ar nenormāli dārgu krutu tehniku kuru SPĒJAS / VARĒŠANA / ZINĀŠANAS ļauj iegīt rezultātu ZIEPTRAUKS + FOTOŠOPS līmenī un cilvēki to UZREIZ nekādi nevar PIEFISKĒT , to jūt tika PĒC TAM kad tāds ancis Kāzās @ Ko NEKO NAV UZBILDĒJIS no tā ko KLIENTAM VAIG bet gan tik cer "Smuki sakruķit" pēc tam kautkad uz kompja TO ko SANĀCIS UZSPIEST
Programmēšanas sakarā labāk parunājam cik mūsu nodokļu naudas ir izmaksājis dolbanijs licencētais MS Ofiss, kuru vietējie "programmētāji" uzlatviskojuši un izlobējuši uz KATRA par mūsu nodokļu naudu pirktā valsts aparatčika datora tāds būtu virsū?
Var man kāds izskaidrot cik ļimonus varētu ietaupīt izmantojot orakla openofisu valsts pārvaldē?
imgfoto:Programmēšanas sakarā labāk parunājam cik mūsu nodokļu naudas ir izmaksājis dolbanijs licencētais MS Ofiss, kuru vietējie "programmētāji" uzlatviskojuši un izlobējuši uz KATRA par mūsu nodokļu naudu pirktā valsts aparatčika datora tāds būtu virsū?
Interesanti, man, kā vēsturniekam, cik tu maksātu tam programmētājam par linuksu... Padomā, kāpēc Minhene tik klusu pārgāja atpakaļ pie dolbanā MS. Pačukstēšu, kad saprata kāda atkarība no mīļajiem programmētājiem iestājas. Un CIK tas izmaksā...
imgfoto:es nerunāju par vindozi vs unix/linux , tak rakstīju MSofiss.... Tev kā vēsturniekam jau nu atšķirību vajadzētu saprast
Ar ofisu vēl jautrāk... Skolās māca strādāt ar MSOfficeWord, nevis teksta redaktoru, tāpat Excel uc. Tad kā tāds nejēga pēc skolas varēs ar ko citu strādāt? Un šoreiz programmētāji ņipričom, lai kā es to publiku nemīlu.
Ta jebkura prece & pakalpojums ir vērti tik, cik kāds ir gatavs par to maksāt. Ja AK34 ir gatavs maksāt 100 Ls savu kāzu fotogrāfam, tad kur ir problēma? Lai tādu arī meklē
viecha:Un vēl man viena piezīme.Man personīgi nebija ne kāzu ne fotogrāfiju,vienkārši sarakstījāmies opiociālajā kantorī un ar draugiem aizgājām uz krogu,nekādu lieku izdevumu!Bet esam ar veču jau novilkuši 30+gadus un acīmredzot novilksim vēl kādus pāris(kamēr liktens šķirs).Lai tik tie varenie kāzu rikotāji tiek mums līdz!Ko arī viņiem novēlu!
par to jau arii stasts. par lauliibu saturu nevis aareejo formu.
Man visas kāzas bildējuši paši paši spicākie uz to brīdi Kazu fotogrāfi , nu piemeram vienas man bildēja Andris Tenass kā iztaicās toreiz pārbrīnijušies Maskavas reklamščiki foči "Он самый крутой по цвету в Прибалтике" , šams bija kruts vecis es tiko fotoskolu beudzis gurķis , man nebij grūti sarunāt , šams tiereiz kopā ar manu toreizeju lauleni ar bija VISS FOTOCENTRS un tā bij viņa dāvana kolēģei Vēl vienas man bildēja tobrīd paši krutākie AFI "Kāzu haltūristi" neminēšu kas bet PAŠI PAŠI uz to brīdi pieparsītājie "Sabiedrības krējuma" kāzu šķilēji Visos gadijumos bildes bija IZCILAS , vissos gadijumos man tas maksāja "0, 00Ls" tā bija viņu dāvana man kārtējās kāzās Juanākai māšelei šās VIP kāzas Gildē škila vispār puss AFI , bildes ģeniālas. Musdienās ZINU ka kautko tādu var Zavadskis @ Plūme uzražot pa 1000+Ls un TUR VISS IR ! Uz filmām bildēts daži desmitu SUPERĪGU BILŽU uz kurām ir gan PASAKUMS + MĀKSLA Vairāk domāju nevienam nav nepieciešams Kad skatos MUSDIENU "Speciālistu" škiltās parasti ir SŪDS + ĀRPRĀTS , pasakums NAV NOBILDĒTS + MĀKSLA RUTĪNS KIČS par KO MAKSĀT ?
Lunis:Man visas kāzas bildējuši paši paši spicākie uz to brīdi Kazu fotogrāfi , nu piemeram vienas man bildēja Andris Tenass kā iztaicās toreiz pārbrīnijušies Maskavas reklamščiki foči "Он самый крутой по цвету в Прибалтике" , šams bija kruts vecis es tiko fotoskolu beudzis gurķis , man nebij grūti sarunāt , šams tiereiz kopā ar manu toreizeju lauleni ar bija VISS FOTOCENTRS un tā bij viņa dāvana kolēģei Vēl vienas man bildēja tobrīd paši krutākie AFI "Kāzu haltūristi" neminēšu kas bet PAŠI PAŠI uz to brīdi pieparsītājie "Sabiedrības krējuma" kāzu šķilēji Visos gadijumos bildes bija IZCILAS , vissos gadijumos man tas maksāja "0, 00Ls" tā bija viņu dāvana man kārtējās kāzās Juanākai māšelei šās VIP kāzas Gildē škila vispār puss AFI , bildes ģeniālas. Musdienās ZINU ka kautko tādu var Zavadskis @ Plūme uzražot pa 1000+Ls un TUR VISS IR ! Uz filmām bildēts daži desmitu SUPERĪGU BILŽU uz kurām ir gan PASAKUMS + MĀKSLA Vairāk domāju nevienam nav nepieciešams Kad skatos MUSDIENU "Speciālistu" škiltās parasti ir SŪDS + ĀRPRĀTS , pasakums NAV NOBILDĒTS + MĀKSLA RUTĪNS KIČS par KO MAKSĀT ?
Vai esi redzeejis Zavadska bildes no "vienkārshaam" kazaam?
Visa šī diskusija ir bezjēdzīga un to varētu pārnest no "kāzu fotogrāfa pārmērīgās cenas" uz jebkuru citu brendu vai preci kas mums patīk, ir dārga, bet mēs to izvēlamies pirkt tikuntā.
Pat ja nebūtu visu šo loģisko argumentu par to kapēc cena šādi tiek sastādīta tad vienmēr būs kāds kuram patiks pakalpojums un viņš par to maksās tikai tapēc, ka gribēs un varēs.
Viss pārējais ir čīkstēšana, skaudība un lūrēšana cita makā.