Kur Jūs drukājiet savas fotogrāfijas? Kādos formātos labāk iesniegt TIF, RAW, JPG? krāsu palete RGB vai CMYK? 18/16bits? Kur drukā uzreiz un var stāvēt klāt un atkoriģēt pats, ja nav tā kā vajag?
Pievienojos. Drukāju stacijā, kioskā, parasti iesniedzu raw formātā. A ko, normāli. Lai mazāks izmērs, uztaisu trūkripta partīciju un tad to sazipoju. Lai operatore nebļaustās ka formātu nesaprot, pārsaucu par .jpģ failu. A ko, normāli.
versatile:Pievienojos. Drukāju stacijā, kioskā, parasti iesniedzu raw formātā. A ko, normāli. Lai mazāks izmērs, uztaisu trūkripta partīciju un tad to sazipoju. Lai operatore nebļaustās ka formātu nesaprot, pārsaucu par .jpģ failu. A ko, normāli.
nju Tu esi ne tikai sausinsh bet arii izvirtulis...
Smejies vai raudi, biju ieskrājis Liepājā uz Zivju ielas mammai drukāt lielformāta foto, sataisīju TIFF CMYK lai vis korekti, ta man rozā gliemežvākus izdrukāja dzelteni brūnus, par sārto saulrietu nemaz nerunāsim, zaļgani brūnu sataisīja! Šamie laikam krāsas paši pēc savas sapratnes vēl piegriež? Tāpēc arī stipri "raustos". Vienreiz uz Barona ielas devu RAW, tad ar bija pilnīgas auzas, pārprintēja no JPG bija viss ok! Tāpēc arī jautājums, ja bildei specifiski toņi, kur mazāk viņu izkropļo?
V-10:Smejies vai raudi, biju ieskrājis Liepājā uz Zivju ielas mammai drukāt lielformāta foto, sataisīju TIFF CMYK lai vis korekti, ta man rozā gliemežvākus izdrukāja dzelteni brūnus, par sārto saulrietu nemaz nerunāsim, zaļgani brūnu sataisīja! Šamie laikam krāsas paši pēc savas sapratnes vēl piegriež? Tāpēc arī stipri "raustos". Vienreiz uz Barona ielas devu RAW, tad ar bija pilnīgas auzas, pārprintēja no JPG bija viss ok! Tāpēc arī jautājums, ja bildei specifiski toņi, kur mazāk viņu izkropļo?
kaa teica Vairinja - vajag informeeties! iztaisies par baigo fotograafu, bet forumaa raksti lietas, par ko buutu vismaz pashizniicinaas...
kaads sakars lielformaata drukai ar cmiku? Tu vispaar saproti tos visus terminus par ko te spriedelee? varbuut saac ar aabeci guuglee?
Eltons:
Cmiku ieķeksēji jau sākumā vai RGB un pēc apstrādes tik konvertēji?
gribi veel kaadu peerli izvilinaat vai tikai teelo patiesi ieintereseeto?
ES arī pirmajos mēģinājumos ar cmiku biju pārsteigts par rezultātu. Kamēr daudz maz atkodu... tāpēc arī interesējos, varbūt cilvēkam var kā palīdzēt (vai pašam ko vairāk uzzināt). Salīdzinot ar jums, gudrīšiem un apņirdzējiem...
Luxferre:taisiet vēl parastām foto izdrukām CMYK un nebrīnieties, ka visādas dieva zīmes parādīsies.
es uz CMYK pats taisu tad, kad dodu sietspiedei uz zinu kāds būs konkrētais papīrs utt....
labi, es saprotu ofsets, bet Tu vari padaliities ar kaadu piemeerinju pilnkraasu druka sietspiedes tehgnikaa? Nju taa - man zinjkaariiba... Un ofsetam pats netaisi to cmiku, ja?
Nu, munuprāt, tur, kur Dansiga to dara, tā ir viena no labākajām vietām. var visu sarunāt, ja vajag, paraugus izdrukāt, izvēlēties no n-tajiem papīriem un tur pat var arī ierāmēt. Nav gan tik lēti kā stacijas kioskā, bet, ja vajag pa smalko, tad ir vērts.
advaitins:Nu, munuprāt, tur, kur Dansiga to dara, tā ir viena no labākajām vietām. var visu sarunāt, ja vajag, paraugus izdrukāt, izvēlēties no n-tajiem papīriem un tur pat var arī ierāmēt. Nav gan tik lēti kā stacijas kioskā, bet, ja vajag pa smalko, tad ir vērts.
bet nu prieksh taa servisa un iespeejaam - pat ljoti pienjemama cena
V-10:Smejies vai raudi, biju ieskrājis Liepājā uz Zivju ielas mammai drukāt lielformāta foto, sataisīju TIFF CMYK lai vis korekti, ta man rozā gliemežvākus izdrukāja dzelteni brūnus, par sārto saulrietu nemaz nerunāsim, zaļgani brūnu sataisīja! Šamie laikam krāsas paši pēc savas sapratnes vēl piegriež? Tāpēc arī stipri "raustos". Vienreiz uz Barona ielas devu RAW, tad ar bija pilnīgas auzas, pārprintēja no JPG bija viss ok! Tāpēc arī jautājums, ja bildei specifiski toņi, kur mazāk viņu izkropļo?
PDC.... Kāda mārrutka pēc??????
Man ir daži jautājumi:
1. Kas lika domāt, ka tieši TIFF CMYK viss būs korekti vai Eizo monitors? Kā uzminēji ka ka tieši CMYK, varbūt tai iekārtai ir CMYKK...kādu papīru izvēlējies?
Vissmieklīgākais ir tad, ja ārtisti sataisa visādus cmykus un aiznes uz kanoriem, kur taisa uz foto papīra slapjajā procesā... Soms Liepājā tādus brīnumus ir stāstījis....viņā vispār ir zudusi ticība kaut kāda saprāta esamībai fotogrāfos attiecībā uz savas "mākslas" digitālo pirmsapstrādi drukai....
imgfoto:Vissmieklīgākais ir tad, ja ārtisti sataisa visādus cmykus un aiznes uz kanoriem, kur taisa uz foto papīra slapjajā procesā... Soms Liepājā tādus brīnumus ir stāstījis....viņā vispār ir zudusi ticība kaut kāda saprāta esamībai fotogrāfos attiecībā uz savas "mākslas" digitālo pirmsapstrādi drukai....
es jau lasu V-10 un nesaprotu, kur vinjsh girb drukaat - kadaa tipograafijaa vai fotolaboratorijaa?
nokonvertēt bildi uz trīs pamatkrāsu slāņu secīgu klāšanu + melnais un pēc tam ar foto palielinātaju spīdināt uz fotopapīra...pēc tam lamā laboratoriju, ka nemāk neizdrukāt rozā sejas un duļķaini lillīgas ēnas
V-10:Varbūt nespamo, es zinu kas ir CMYK, tik nezinu kur uz kādām iekārtām drukā! Un bildes es katru dienu netaisu
CMYK ir tāds krāsu profils, ko izmanto tādām lielām iekārtām, kas drukā lielos apjomos. No sākuma vienu krāsiņu, C tad otru M, tad trešo Y, tad lapiņa nonāk ceturtajā pvietā un dabon K.
CMYK problēma ir tāda, ka parstajiem fotolabiem ar to nav nekāda sakara. Tie drukā RGB un neliekas zinis (precīzāk sakot nevar iedomāties, ka dažreiz pie viņiem ierodas kautkādi nesaprotami un vipendriski idioti, katru klienta stulbumu neparedzēsi).
Otra CMYK problēma ir tāda, ka viņa kŗāsu spektrs ir stipri, stipri nabadzīgāks nekā sRGB vai kur nu vēl aRGB. Tādejādi CMYK nespēj aprakstīt pietiekami spilgtas krāsas.
Tādejādi lietotājs ņem kvalitatīvu krāsainu bildi JPG sRGB formātā, un pafdara to piemērotu vecum vecajam un pierastajam tipogrāfijas formātam CMYK, jo zemapziņā viņš tādu ir dzirdējis un tādā formātā jau 1978.gadā Padomju Ainavu grāmatas tika izdotas.
savukārt RAW formātu iedodot drukāt, visbiežāk tiek drukāts thumbnailis, kas ir tajā RAW failā iekšā - tā ir samazināta izmēra JPG bildīte.
savukārt TIFF 16 bit dodot drukāt JVK lietotājiem pasaka godīg - EJ DIRST. Vienīgais godīgais kantoris, citi nesaprotot ko paciants vēlējies izvipendrīt, droši vien nodrukā un miers.
Liepaja vienīgais kas normāli drukā ir Dainis Kodaka uz Kūrmājas prospekta, bet tiešām labāk Daini prasīt, uz viņa sievu Ainu nevar paļauties
Ābeces pirmais burts īpaši neattapīgiem pašdarbniekiem:
PIEZVANI DRUKĀTĀJAM UN PAPRASI KĀDĀ FORMĀTĀ IESNIEGT FAILU, IBIO
ps. Vaards - ir arii mazas iekaartas kas drukaa lielos apjomos vecaas A4 mashiinas, piemeeras zinu, ka shur tur veel laukos ruucina. aaaaa, un veel ir heksograafija... un laikam jau modernaas mashiinas njem 6 kraasas - tad nu tik vajag maaku no rgb to sakjibinaat pareizi