Sveiki! Plānoju atdzīvināt veco tēva fotoaparātu Canon Elan IIe un kādu mēnesi pastaigāt ar melnbalto filmiņu. Viss, ko tā uz ātro atradu tuvumā ir Kodak BW400CN pļonka. Tā kā neesmu no filmiņu paaudzes, palīdziet man atrast kaut kādu melnbalto pļonku ikdienas fotogrāfijai, nu "staigā un fočē" stilā - kāds būtu optimāls ISO tādām pusdrūmām dienām (bez saules), vai kas tur vēl svarīgs? Vai varu iztikt ar to pašu jau minēto Kodaku?
Īsā atbilde: ņem ciet to pašu un bildē! Garā atbilde: šitā filma ir tīstāma C41 procesā,tas ir parastais minilaba krāsainā negatīva process.Par īstenu košer melnbalto filmu to saukt nevar,toties tīstīs jebkurā fotolaboratorijā un bilžu kopējamā mašīna ar šito filmu tiks galā daudz vienkāršāk.Īstās melnbaltās labāk tīstīt pašam,un pavisam labi arī kopēt optiski pašam,bet līdz tam ir jānonāk,līdz ar ko priekš "paprovēt" tradicionālā melnbaltā filma būs mazāk piemērota,kā šī.
Paldies par ātrām atbildēm. Ja bfs'ā HP5 plus būs lētāka, nekā elkorā (jā jā, pa fikso atradu ) tā BW400CN, tad paņemšu pirmo.
Pie reizes paprasīšu arī par ISO uzstādījumiem fotoaparātā - dajebkādu varu uzstādīt uz ekrāna, no 32 līdz 6400, bet vai tas kaut kā atspoguļosies uz filmiņas?
serzhanja:Sveiki! Plānoju atdzīvināt veco tēva fotoaparātu Canon Elan IIe un kādu mēnesi pastaigāt ar melnbalto filmiņu. Viss, ko tā uz ātro atradu tuvumā ir Kodak BW400CN pļonka. Tā kā neesmu no filmiņu paaudzes, palīdziet man atrast kaut kādu melnbalto pļonku ikdienas fotogrāfijai, nu "staigā un fočē" stilā - kāds būtu optimāls ISO tādām pusdrūmām dienām (bez saules), vai kas tur vēl svarīgs? Vai varu iztikt ar to pašu jau minēto Kodaku?
Palasi te šo to fotokvartals.lv... Ieslēdz mammu googli , neslinko, jo ja gribi bildēt ar filmu aparātu jāsaprot viena lieta - šeit vairs šedevra poga nav un filmā TIKAI 36 KADRI , nevis 2;4;8;16 vai 32 Gb Un tad jau kaut kas pēc kāda laika un pēc kādiem vairākiem spaiņiem filmiņām kaut kas sāks sanākt Tas nav uzbrauciens, tā ir paša pieredze no 70tiem gadiem Ak jā , var antikvariātos bieži grāmatiņas dažādas labas dabūt , jo nav jau tā ka ar filmiņu prastāk un vienkāršāk, tas gandrīz vēl sarežģītāk kā ar digi aparātu
ISO vērtību vajadzētu spēt nolasīt automātiski. Tiek izmantota rēķinot ekspozīciju. Ja netaisies filmas pushot un pullot, atstāj uz autodetect vai pareizo uzliec. Gan jau ka netaisies.
Paldies Tante. Jā, saprotu ka tikai 36 kadri. Es, īstenībā mazohists būdams, dažreiz pērku pa 3 latiem tās "kameras priekš idiotiem", nu tās vienreiz lietojamās. Es tā attīstu redzējumu, mācos ātri dabūt īsto kadru, bez liekas šedevra pogas klikšķināšanas. Bet tajās kamerās man nepatīk ne filmiņa (iso 200), ne konstrukcija, NEKAS )))) Tā kā bieži vien sanāk tumši kā ogle tie kadri, bet nu saulainās dienās viss labi. Tik tādu dienu pagaidām ir pa pirkstiem saskaitīt cik.
serzhanja:Paldies Tante. Jā, saprotu ka tikai 36 kadri. Es, īstenībā mazohists būdams, dažreiz pērku pa 3 latiem tās "kameras priekš idiotiem", nu tās vienreiz lietojamās. Es tā attīstu redzējumu, mācos ātri dabūt īsto kadru, bez liekas šedevra pogas klikšķināšanas. Bet tajās kamerās man nepatīk ne filmiņa (iso 200), ne konstrukcija, NEKAS )))) Tā kā bieži vien sanāk tumši kā ogle tie kadri, bet nu saulainās dienās viss labi. Tik tādu dienu pagaidām ir pa pirkstiem saskaitīt cik.
Bet vispār atbalstu, tā filmu lieta bieži dažādu lietu saprašani lieti noder (kārtīgi piedomāsi pie kadra veidošanas, jo negribēsi lieku kadru ārā mest) , tagad arī stāv škapelī cupiņa neattīstītas , jāsūta uz Rīgu, bet vēl kādas 5 filmas jāikniebj un tad sūtīšu kopā
Spriežot pēc jautājuma par ISO,neņem HP5,būsi vīlies.Tradicionālajā melnbaltajā procesā ir gana daudz iespējas salaist visu grīstē,attēls jau tiks iegūts,bet ne tuvu labākais kādu HP5 piedāvā.Iemesls ir tas,ka melnbaltais process nav standartizēts,līdz ar to ir daudz radošo iespēju,bet bez priekšzināšanām vēl vairāk iespēju sačakarēšanai. Pirmo paņem BW400CN,tādēļ,ka process standartizēts un šitai filmai ir liels fotogrāfiskais platums,līdz ar to kļūdas tiks piedotas.Cipariņi filmu nosaukumos parasti nozīmē jūtību ISO,tātad BW400CN skaitas ISO400,tas tad arī kamerā jāuzliek,odnako,es parasti iesaku negatīvu,sevišķi melnbalto drusku pārgaismot(bet tad nekādā gadijumā nedrīkst pārtīstīt,ko Briedenē tradicionālā procesa un HP5 gadijumā noteikti izdarīs).Savukārt BW400CN filmai neliela pārgaismošana dos vairāk detaļas ēnās,tobiš kamerā var likt ISO 250.Rūpnieciski fasētajām filmām uz kasetes parasti ir DX kods,tādi melni un metāliski kvadrātiņi,kurā ir iekodēta filmas jūtība, filmas garums un piļaujāmās +- nobīdes ekspozīcijā,kameras,kas lasa DX kodu automātiski zin kāda filma šīm iesmērēta un attiecīgi rīkojas.DX lasīšanu daudziem aparātiem var atslēgt,tad jūtība jāliek pašam ar roku.Katrā gadijumā kameras lietošanas instrukcija daudz ko izskaidro.
serzhanja:Paldies par ātrām atbildēm. Ja bfs'ā HP5 plus būs lētāka, nekā elkorā (jā jā, pa fikso atradu ) tā BW400CN, tad paņemšu pirmo.
Pie reizes paprasīšu arī par ISO uzstādījumiem fotoaparātā - dajebkādu varu uzstādīt uz ekrāna, no 32 līdz 6400, bet vai tas kaut kā atspoguļosies uz filmiņas?
BW400 nav MB, bet gan krāsu negatīva podjobka aļa MB
kā atspoguļosies uz filmas iso iestatīsana... nu.... tev ir iso 400 filma - iestati 400 un tas (pēc kameras eksponometra) atspoguļosies kā *viss bumbās* - iestati iso 200 (nemainot filmu) un pārgaismosi par vienu stopu - iso 100 par diviem.... :d ieķekse iso 800 nedagaismosi par vienu, 3200 aš par veseliem trijiem iedosi gaismu mazāk kā vajag - ja kamerai ir DX tad (visbiežāk) tas pats - sī iso iestatīsana, vienkārsākajām filminiecēm, ir tas pats kas +/- poga uz ciparnīcas
f-foto:BW400 nav laba izvēle. Preambula gan arī neko labu nevēsta.
vēlos dzirdēt tavu viedokli par alternatīvām!
Ko tur daudz dzirdēt - ņem sudraba filmu - varētu padomāt, ka nāvīgākais skaits sudraba 400nieces ir pieejams Ņem jebkuru Ilford vai Kodak (ar indiešu utt alternatīvām laiku nav lāga tērēt) un klapē + jebkurai no tām netā būs glauns apraksts.
es to pašu BW400CN izmalu cauri parastajai zupai, nekāda vaina
Ilford Ilfosil 3 21 min @ 20°C, nākamreiz jāņem biki mazāk minūtes. Nopirku netīšām pārīti šito, domāju, ka parastās sudrabnieces, bet nekā - C41... nu nenesīšu uz labu tīstīt, tāpat es tur ākstos, tas rezultāts nav tik svarīgs