Kad tiku pie pirmā filmu EOSa, aizrāvos ar spot,jo pirms tam man tāda nebija un viss jaunais jāieprovē.Tur tas knifis ,ka uz tā punkta "jāuzliek" tāds vidēji pelēkais un jāņem vērā ka autofokuss arī ir piesiets tam pašam punktam.Parasti jau cilvēka seja ir tāda,bet gadās visādi-te saulē,te smagā ēnā,te tu nemaz negribi asumu uz seju...Tagad lietoju standarta evaluative.Un ekspokorekciju biezā slānī.Un zin kas ir vistrakākais?Tā arī neesmu pats sevi pārliecinājis,ka tas evaluative ar kaut ko atšķiras no centre weighed average,kurš pastāv jau simts gadus,kamēr evaluative parādījās tikai ar elektroniski vadāmajām kamerām.Teorētiski jau atšķirību zinu,bet praktiski neesmu ieguvis divus dažādus rādījumus pie viena kadra pārslēdzot to meteringu.
martc:nja, jautājums ir tāds, ka apgalvojums par teorētiskās puses pārzināšanu vairāk nosveras uz - nevis + ...
Pastāsti, pastāsti, ko es nezinu! Man vienmēr patīk uzzināt jaunas lietas!
Piemēram, kāzas - strauji norisinās notikumi. Vienā kādrā tikai līgavas seja; otrā līgavainis rozā uzvalkā, blakus divi vīrīeši malnos uzvalkos; trešajā visss ņigu ņegu. Tad jābildē pretgaismā, tad otrādi u.t.t. Tad vēl uzrodas āfrikānis un draugs no Japānas. Laika domāt par ekspozīcijas kompensāciju nav... kādu mērīšanu izvēlēsies? Spot'u (runājot, ka esot precīzākais, vai ne?)? OK, labi, bet, ko gadījumā, ja seja pa visu kadru? Mērīsi pēc acs vai zem acs? Griezīsi kompensāciju uz mīnusu? Ja puse kadra saulē, puse ēnā? Arī spot'u? Kāpēc ne kādu citu, piemēram daļēju mērīšanu? Varbūt izvēlēties bracketing'u? Bet varbūt šis ir jautājums, kur nav vienas pareizas atbildes? Tā varētu būt? Tāpēc arī prasu par individuālo stratēģiju. Būtu interesanti paklausīties.
viecha:Kad tiku pie pirmā filmu EOSa, aizrāvos ar spot,jo pirms tam man tāda nebija un viss jaunais jāieprovē.Tur tas knifis ,ka uz tā punkta "jāuzliek" tāds vidēji pelēkais un jāņem vērā ka autofokuss arī ir piesiets tam pašam punktam.Parasti jau cilvēka seja ir tāda,bet gadās visādi-te saulē,te smagā ēnā,te tu nemaz negribi asumu uz seju...Tagad lietoju standarta evaluative.Un ekspokorekciju biezā slānī.Un zin kas ir vistrakākais?Tā arī neesmu pats sevi pārliecinājis,ka tas evaluative ar kaut ko atšķiras no centre weighed average,kurš pastāv jau simts gadus,kamēr evaluative parādījās tikai ar elektroniski vadāmajām kamerām.Teorētiski jau atšķirību zinu,bet praktiski neesmu ieguvis divus dažādus rādījumus pie viena kadra pārslēdzot to meteringu.
+++ peedeejaas kaazas bildeeju uz filmas ar savu veco pieciiti, kur paarsleedzos eksperimentam te uz spot, te uz evaluative.. ieskaneetaas filmas rezultaats bija caurmeeraa vienaads. Teoreetiski atshiriibai buutu jaabuut, praktiski vinja man taa arii nekur neparaadiijaas.
vecajiem filmeniekiem varēja to mērīšanas un af punkta sasiešanu arī atslēgt. vismaz eos 30. man nav tādas mīļākās mērīšanas metodes, izmantoju visas, atkarībā no kadra un tajā esošo objektu krāsas/izgaismotības
Es laikam neminēju,bet pie spota nereti sanāk divas darbības-ekspomērīšana ar ekspoatmiņas lietošanu un tad fokusēšanās.Ātrumā var sajaukt un arī laiks nebūt neietaupās teiksim pie reportāžas.
Ritz: kādu mērīšanu izvēlēsies? Spot'u (runājot, ka esot precīzākais, vai ne?)?
A Tu tā vietāl ai klausītos ko runā.... piemēram ''viena tante''
dansiga:atshkjiriibu redz pie specifiskiem gaismas apstaalkjiem ...
pamēģini painteresēties kā eksponometrs VĒLAS redzēt ''pareizi'' noeksponētu kadru - tobiš ko saprot ar ''vidējo pelēko'' - pačeko kā, cik plaši, tavas kameras mērīšanas režīmi rēķina šo vidējo pelēko un kad būsi tam tik daudz laika cik vajadzīgs, lai Tu to skaidri apjēgtu, tad nevajadzēs ''laiku, lai domātu par ekspozīcijas kompensāciju'' jo Tu to zināsi nevis domāsi uz kuru pusi...
Tas nenozīmē, ka nekad nekļūdīsies - kā atslābināsies tā kļūdīsies gan, bet skaidri zināsi kur.
pirmā stadija (nezināšana) ir nesaprast kāpēc slapjas kājas otrā stadija (puszināšana) ir zināt, ka esi iekāpis peļķē trešā stadija (zināšana) ir skaidri zināt kurā peļķē, kurā mirklī esi iekāpis. ceturtā stadija (veiksmīga praktika) ir zināt, ka peļķes eksistē un skatīties kur iet
un nestāsti, ka tie kas uzpasējas nekāpt peļķēs aizmirst/nepaspēj galveno - uz kurieni šie dodas un ko vēlas sasniegt.
neziemā -evaluative ar expo korekciju uz aci; ziemā- partial ar expo korekciju;
specifiskos, paredzamos (objekta krāsa) gadījumos spot.
NAV ideāls režīms. pietiek sapņot !
nevar kamera zināt, ka sniegam ir jābūt baltam nevis pelēkam. varbūt nākotnē kamera mērīs vielas spektru un varēs noteikt, ka tas ir sniegs, balts krekls, melns uzvalks utt.
Pārsvarā C/W un ekspokorekciju. Retos gadījumos spot vai partial. Evaluative nelietoju nekad, jo nez kādēļ visi, man bijušie Canoņi ar to taisīja pārgaismojumu. D30, 10D un 30D.
Schneider:Pārsvarā C/W un ekspokorekciju. Retos gadījumos spot vai partial. Evaluative nelietoju nekad, jo nez kādēļ visi, man bijušie Canoņi ar to taisīja pārgaismojumu. D30, 10D un 30D.
Kurš te atkal palaiž muti pret canoniem?Vai tik ne likteņa apdalītie nikonisti?A nu marš stroitsa na etaže!Pagalms būs jāslauka.un tad kartupeļi jāmizo!
Tik nespljauj pati sev kruuziitee.. Canon un Nikon jautaajumos striideeties ir vienkaarshi stulbi - abas kameras rullee. Taa kaa darbaa naakas straadaat gan ar C, gan ar N, tad jaasaka ka ne shiis teemas jautaajums ir abu kameru gadijumaa atshkjiriigais. Gaismu pareizi +/- abas meera vienaadi (tas uz visiem modeljiem pa kategorijaam attiecaas). Kadu meeriishanu izmantot - johaidii, ja sauc sevi par fotograafu, tad par sho dalju kaadi vel var buut jautaajumi??? Kaadu rezjiimu vajag, taadu ar izmanto! Ja jau kautko labi var izdariit tikai darot to pareizi, tad nu mauc kaut galvu pakaljaa, bet nepareizi darot pareizi izdariit nevar!
p.s. kameras meeraamie taapat iesuukaa, un naakas gaismu skatiities gan peec gaismas spiidekljiem, gan peec atstarotaas gaismas.
Tik nespljauj pati sev kruuziitee.. Canon un Nikon jautaajumos striideeties ir vienkaarshi stulbi - abas kameras rullee. Taa kaa darbaa naakas straadaat gan ar C, gan ar N, tad jaasaka ka ne shiis teemas jautaajums ir abu kameru gadijumaa atshkjiriigais. Gaismu pareizi +/- abas meera vienaadi (tas uz visiem modeljiem pa kategorijaam attiecaas). Kadu meeriishanu izmantot - johaidii, ja sauc sevi par fotograafu, tad par sho dalju kaadi vel var buut jautaajumi??? Kaadu rezjiimu vajag, taadu ar izmanto! Ja jau kautko labi var izdariit tikai darot to pareizi, tad nu mauc kaut galvu pakaljaa, bet nepareizi darot pareizi izdariit nevar!
p.s. kameras meeraamie taapat iesuukaa, un naakas gaismu skatiities gan peec gaismas spiidekljiem, gan peec atstarotaas gaismas.
Ne Tu viens iebrauc auzaas, uztverot visu ko es rakstu nopietni ;-ppppp. Man ir pilniigi vienalga, ar kaadas firmas un kada liimenja kameru cilveeks fotografeee - taa ir aktra personiiigaa dariishana ;-)))
Ok, uztvershu Tevi turpmaak pilniigi nenopietni, tik peecaak bez paarmetumiem. Starpcitu, uz Tevi konkreeti attiecinaaju no ieprieksh rakstiitaa tikai pirmo rindinju par kruuziiti..
viecha:Kurš te atkal palaiž muti pret canoniem?Vai tik ne likteņa apdalītie nikonisti?A nu marš stroitsa na etaže!Pagalms būs jāslauka.un tad kartupeļi jāmizo!
Es tas biju, biedri preporščik. :P Bildēju pēdējos 7 gadus ar Canoг Nezināju ka tādēl man būtu liegts pasmaidīt pašam par sevi. Bet vispār tā ir baigā greznība, ne katrs var to atļauties (sevi apsmaidīt, ne ar canonu bildēt)
dansiga: (..) ir pilniigi vienalga, ar kaadas firmas un kada liimenja kameru cilveeks fotografeee - taa ir aktra personiiigaa dariishana ;-)))
Tā jau gan ir un vislabāk, ja nekas nav jāmēra - vislabākās kameras ir tās, kur diafragmas iestatījumi apzīmēti ar saulīti, mākonīti utt. un uz fokusa gredzena ir viens, vai vairāk cilvēki, vai arī kalni
dansiga: (..) ir pilniigi vienalga, ar kaadas firmas un kada liimenja kameru cilveeks fotografeee - taa ir aktra personiiigaa dariishana ;-)))
Tā jau gan ir un vislabāk, ja nekas nav jāmēra - vislabākās kameras ir tās, kur diafragmas iestatījumi apzīmēti ar saulīti, mākonīti utt. un uz fokusa gredzena ir viens, vai vairāk cilvēki, vai arī kalni
Ja apzinās tādas kameras iespējas un nespiež no tās neiespējamo un ja cilvēkam pašam pietiek ar šīm iespējām - kāpēc gan ne? Arī ar tādu var uztaisīt labu bildi ....
labākās, ir tās kameras, kuras aprīkotas ar portatīvo metereoloģisko staciju ... dansigai, ieteikums'- nākošreiz diskusijā iesaisties, kad ir skaidrs, par ko iet runa ...
negatIvs:labākās, ir tās kameras, kuras aprīkotas ar portatīvo metereoloģisko staciju ... dansigai, ieteikums'- nākošreiz diskusijā iesaisties, kad ir skaidrs, par ko iet runa ...
zakjiit, es ljooti labi saprotu par ko ir runa ;-pppp
dansiga: Ja apzinās tādas kameras iespējas un nespiež no tās neiespējamo un ja cilvēkam pašam pietiek ar šīm iespējām - kāpēc gan ne? Arī ar tādu var uztaisīt labu bildi ....
Nu ja, tur jau tā lieta Reizēm Holga ir piemērotāka kamera kādai bildei nekā, piemēram D700, 5D utt. Tā ka arī tā visa mērīšana tāda relatīva lieta. Kā vajag tā mēram, citreiz precīzi, citreiz knapi aptuveni.