Superīgi teksti, bet tagad nopietns jautājums. Tā āmura korpusa daļa, ar ko bliež pa naglu mēdz būt vai nu kvadrātveida, vai apaļa (kā attēlā Schneider dotajā linkā). Kāda ir labāka? Man ir viedoklis, ko ļoti sen dzirdēju no kāda pieredzējuša atslēdznieka. Pagaidām neteikšu, varbūt ir versijas?
GunarsII:Superīgi teksti, bet tagad nopietns jautājums. Tā āmura korpusa daļa, ar ko bliež pa naglu mēdz būt vai nu kvadrātveida, vai apaļa (kā attēlā Schneider dotajā linkā). Kāda ir labāka? Man ir viedoklis, ko ļoti sen dzirdēju no kāda pieredzējuša atslēdznieka. Pagaidām neteikšu, varbūt ir versijas?
Pēdējo smiekliņu izrāva, visādi redzēti, pats kā āmurs, bet šitādi! Ar āmuru galvām esot kā ar ticību - Canon vs Nikon. Galdnieki, namdari lietojot āmurus ar kvadrātisku belzni. Arī metālatslēdznieki, ar kreicmeiseli atcērtot lieko matricas sagatavei, izvēlas sitamo ar kantainu darba daļu.Ar apaļajiem belžņiem esot kurpnieku instruments, labprāt lietojot autoremonta skārdnieki, taisnojot " pomjatije kriļja ņesčstnoi ļjubvi".
pa virsmu (vajadzīgu - izņemot gadījumus kad virsma ir šaurāka par āmuru) nekad nebliež ar kvadrātainu - ar kvadrātainu sit pa instrumentu - arī karstajai un aukstajai (*čekankai*) metāla kalšanai āmuri ir apaļi + dažādu *vēderu* rādiusu - neviens tak nevēlas virsmā atstāt stūru nospiedumus.
Es lietoju tādu āmargalvu, kādu esmu nopircis. Lielais subotņiks ir kantains, tas, kurš ar naglu velkamo, apaļš, mazais stiklinieku kantains, bet pa kalta rokturi sitamais - apaļš un no koka.
Bet par instrumentiem, tai skaitā āmuriem jau tomēr ir no svara, ar ko strādāt. Tiem, kuri pamēģinājuši malku skaldīt ar Fiskar cirvi, negribēs sentēvu kalto. Arī āmuri mēdz būt dažādi, nemaz nerunājot, ka tas nav izsvērts un sitot nedaudz šķieb virzienu. kādreiz jaunībā uz būvēm, naglojām koka dēļu grīdas uz ātrumu. Sadzen ar ķīļiem vairākus dēļus, ar roku sasit naglas rindā un tad uz ātrumu, kurš ar vienu sitienu iedzīs naglas ātrāk un vairāk. Pareizs āmura svars, atvēziens un precizitāte... Man vidēji ap desmit āmuru, katrs savam darbam. Visi paša liktos glaunos kātos.
Atbildu pats uz savu jautājumu: kantainais belznis naglu dzīšanai ir krietni labāks par apaļo, jo acs daudz precīzāk kontrolē šāda āmura kustības trajektoriju. Pamēģiniet un redzēsiet, ka ar apaļo garām vai pa pirkstiem būs nesalīdzināmi biežāk.
Putnu mizojamo un dārzeņu griežamo šķēru man nav, bet Fiskara gaļas nazis ir, un, kad priekšā ir vesels cūkas vai auna kautķermenis, tad to var sevišķi labi novērtēt. Arī Fiskars dzīvžoga šķēres - kad nopirku, brīnījos, kā iepriekš ar to 50-to gadu antikvariātu vispār varēja strādāt.
Par āmaru - ar dažādas formas belžņiem trāpu pa naglu vienādi, bet vienu eksperimentu varu ieteikt: Salejiet iekšā pa uz katru aci pa tādai pudelei, kāda ir GunaramII profilbildē un tad pamēģiniet apkopot papirkstiemtrāpīšanas statistiku...
GunarsII:Atbildu pats uz savu jautājumu: kantainais belznis naglu dzīšanai ir krietni labāks par apaļo, jo acs daudz precīzāk kontrolē šāda āmura kustības trajektoriju. Pamēģiniet un redzēsiet, ka ar apaļo garām vai pa pirkstiem būs nesalīdzināmi biežāk.
---------- vai nu tik ļoti tas ietekmē, par to vēl jāpadomā, jo roka vēziena brīdī iet ārpus redzes lauka un te drīzāk būs vienkārši koordinācija.. jo kādreiz ir blieztas naglas arī ar ciet acīm.. tas diezgan jautri
Bet par instrumentiem, tai skaitā āmuriem jau tomēr ir no svara, ar ko strādāt. ....
Labākais nazis kautķermeņiem, dīrāšanai ir fiskars par ~5 LVL/gab, tas ar dobo plastmasas kātu nu uz mata kā celtniecības veikalos tie "zviedru" naži par 3 LVL...
Labākais nazis jebkura zīdītāja zarnu izlaišanai ir šveices saliekamais nazis ar tam speciāli paredzēto asmeni - apaļu galu, ieliekts, kā zāģis - apaļais gals nesagriež vēdera plēvi, zāģis smuki griež ādu ar visām spalvām...
Bet par instrumentiem, tai skaitā āmuriem jau tomēr ir no svara, ar ko strādāt. Tiem, kuri pamēģinājuši malku skaldīt ar Fiskar cirvi, negribēs sentēvu kalto. Arī āmuri mēdz būt dažādi, nemaz nerunājot, ka tas nav izsvērts un sitot nedaudz šķieb virzienu. kādreiz jaunībā uz būvēm, naglojām koka dēļu grīdas uz ātrumu. Sadzen ar ķīļiem vairākus dēļus, ar roku sasit naglas rindā un tad uz ātrumu, kurš ar vienu sitienu iedzīs naglas ātrāk un vairāk. Pareizs āmura svars, atvēziens un precizitāte... Man vidēji ap desmit āmuru, katrs savam darbam. Visi paša liktos glaunos kātos.
Dīvainā kārtā esmu visu bērnību cirtis malku ar sentēva cirvi.. es nezinu kāds tev ir bijis cirvis, bet ar fiskar cirvi "malku skaldīt" normāli nevar. Īpaši ja aizšauj garām ar cirvi un ar pagali iebliez pa cirvja kātu tā plastmasa tomēr ir plastmasa.. un fiskārs netur slodzi - divas pagales vakaram nav radītājs, bet gan kārtīgs nedēļas "pahons" vasarā, lai piepildītu visu šķūnīti - apjoms tonnās nevis pagalēs. Lai zariņus nolobītu jā ok, Omei pat nopirku mazo fiskar, lai viņa krāsnij iekurus varētu sagatavot.
Fiskārs ir tāda bābiska padarīšana, kur bojājuma gadījumā, jāiet uz veikalu pēc jauna, nevis koka šķembu iedzini kātā un strādā tālāk.
Bet tas kārtējo reizi parāda mūsu letiņu dabu - ka mēs tik irst mākam.. būtu es gudrāks, gan jau vienkārši paklusētu
KEPKE: Dīvainā kārtā esmu visu bērnību cirtis malku ar sentēva cirvi.. es nezinu kāds tev ir bijis cirvis, bet ar fiskar cirvi "malku skaldīt" normāli nevar. Īpaši ja aizšauj garām ar cirvi un ar pagali iebliez pa cirvja kātu tā plastmasa tomēr ir plastmasa.. un fiskārs netur slodzi - divas pagales vakaram nav radītājs, bet gan kārtīgs nedēļas "pahons" vasarā, lai piepildītu visu šķūnīti - apjoms tonnās nevis pagalēs. Lai zariņus nolobītu jā ok, Omei pat nopirku mazo fiskar, lai viņa krāsnij iekurus varētu sagatavot.
Fiskārs ir tāda bābiska padarīšana, kur bojājuma gadījumā, jāiet uz veikalu pēc jauna, nevis koka šķembu iedzini kātā un strādā tālāk.
Bet tas kārtējo reizi parāda mūsu letiņu dabu - ka mēs tik irst mākam.. būtu es gudrāks, gan jau vienkārši paklusētu
te driizaak jaaprasa kas Tev tas pa fiskar cirvi, kursh no plastmasas ir taisiits lai nu ko, bet saliidzinaat fiskar un senteevu bliezjamo un beigu beigaas vienalga dot priekshroku blekja gabalam, kursh uzstuteets uz koka puljkja, var tikai izteikts mazohists. cita lieta, ka fiskaram tam ''iistajam'' malkas cirteejam ir taads ljoti neparociigs garums un ar vienu roku straadaat ir gruuti (ne vienmeer ir vajadziigs vicinaaties ar abaam rokaam turot cirvi) un uzreiz naakamais izmeers ir atkal mazliet par iisu.
par aamuriem-ja ir vajadziigs naglu dziit, tad labaak ir apaljsh un peec naglu lieluma jaapiedomaa cik smagu Tev vinju vajag, bet tas ir tikai tad, ja ir daudz jaanaglo, ja sienaa gleznas pakarinaashanai diibeljnaglu iedziit, tad ir pilniigi vienalga ar ko vinju tur iemociit
Te Martins pa lietu raksta, ka kata garums nav pardomats.
Ps ja kas, pavilkos uz fiskar, jo man garanteja katam 10 gadu garantiju... Apgalvojot, ka tam var braukat pari ar traktoru. Ta ka parasti katus man prasmigie skalditaji lauza uz blukja malas, tad uz sho pavilkos intereses pec. Lietoju ari fiskar grabekli, smagu, bet nenokaujamu lapstu un virtuves lielo tuteni. Neko sliktu par shamiem nedrikstu teikt.
Manējam Fiskaram (modeli nezinu, par 35 Ls) kāta garums ir tieši kā reiz. Var gan ar divām gan ar vienu roku. Kepke, nav jābūt tik kategoriskam "...ar fiskar cirvi "malku skaldīt" normāli nevar... fiskārs netur slodzi... letiņu dabu - ka mēs tik irst mākam.." Pašam var sanākt apirsties, ja gadījienā liela daļa vairāk laika ir malku skaldījuši nekā tu vispār nodzīvojis pasaulē, un vēl pastāv tāda lieta kā "vienam māte, otram..."