Kāpēc uzreiz tai jābūt slavenai fotogrāfei? Cik pa TV redzēju tās bildes, fotografēts ar ziepi vai telefonu un kāpēc gan arī par tādām bildēm nedrīkstētu prasīt autoratlīdzību?
Lasot daža laba autora darba un autortiesību definīcijas nav nekāds pārsteigums, ka cilvēks ir izbrīnīts, ka par fotogrāfijām var prasīt autoratlīdzību.
Vai tad autoratlīdzība pienākas tikai pazīstamiem fotogrāfiem? Varbūt ir arī kaut kādas minimālās tehnikas prasības, lai par savu bildi prasītu autoratlīdzību? Kāda atšķirība pazīstams/mazpazīstams/nepazīstams fotogrāfs, kur ar ko bildēja? Tas ir viņa darbs un ja kāds to grib izmantot, tad visai loģiski būtu, ja par to maksātu arī autoratlīdzību. Jo neviens viņiem nespieda tās bildes publicēt. Un ja iepriekš par atlīdzību nevienojās, tad attiecīgi autors tagad var prasīt cik viņam liekas pieņemami.
tev jau atbildēja - ja par atlīdzību nevienojas pirms publicēšanas, autors pēc tam ar pieprasīt tik cik tam liekas pieņemami. tas tev kaut kā grūti saprotams?
f-foto: Kas un ko man atbildēja? Cilvēks, kurš nav tiesa, var tikai piedāvāt vienu no bezgalīgi daudzām interpretācijām un viedokļiem. Pamācies iesmērēt kādam citam parastu, subjektīvu viedokli kā nemainīgu aksiomu.
ja tu tiešām nepamanīji, tad atbildēja emzi, kura kristīto vārdu es nezinu. nesaprotu kāpēc tu tagad piesienies autoratlīdzības lielumam, ja virsrakstā tu uzdod jautājumu vai mēs pazīstam šo fotogrāfi.
loģiski, ka cilvēks nav tiesa. pašlaik ir iesniegts pieteikums, tiesa izskatīs un lems vai viņķelei ir maksājami 240, 1240 vai 140 Ls autoratlīdzība.
f-foto, autors var prasīt cik grib. īpaši pēc fakta. 240 ls turklāt ir nav arī pārāk pārspīlēta summa un nav jāpierāda vai par citām gūst naudu vai nē. cita lieta ir šīs summas iztiesāšana.
Nu un ka ziepīša programmatūra vai kas cits? Vai tagad ir ziepīši, kuri paši skaraida riņķī un fotografē? Var jau arī ar spoguleni uz auto nobliezt un principā tas pats vien būs. Un kāds tur sakars ar kaut kādām taksēm utt? Varbūt ši ir pirmā bilde, ar kuru viņa savu komercdarbību uzsāks - tad par to nekas nepienākas, vai kā? Ar kuru bildi drīkst sākt prasīt autoratlīdzību?
f-foto:"Jo neviens viņiem nespieda tās bildes publicēt. Un ja iepriekš par atlīdzību nevienojās, tad attiecīgi autors tagad var prasīt cik viņam liekas pieņemami."
Autors tur ir ziepīša programmatūra, kas pārveido elektromagnētiskos viļņus attēlā. Autora faktora tur, visticamāk, nav, jo nav arī ieguldīta mākslinieciska darba pazīmju. Nav arī nekādu fotografēšanas komercprakses pazīmju.
Lai pierādītu, ka fotogrāfijas ir 240 Ls vērtas (kāpēc tieši 240?), ir jābūt jau iepriekš lietotai taksei. Es prasīju, vai jums ir zināms kaut kas par tādu fotogrāfi? Kur var apskatīt viņas komercdarbus?
Nu redz - te jau arī nonākam pie secinājuma, ka atlīdzības apmēru noteiks tiesa. Bet kāds Tev ir pamats to apstrīdēt - Tu tak ar neesi tiesa, tāpat kā uz mani norādīji! Kaut ko te ņemies un daries - izskatās ka uztaisīji topiku, lai tik ar kādu pakasītos! Varētu padomāt, ka tu savu fotogrāfiju cenu aprēķini saskaitot savu tehniku un izdalot uz bilžu skaitu, ko tehnikas kalpošanas laikā uzņemsi! Tu tak kaut ko gribēsi arī par darbu - vai to arī aprēķināsi pēc kādiem vispār zināmiem kritērijiem? "ļevā pidara" diski ar fotoattēliem - šeit biji domājis vidējo fotoblog lietotāju? diskos ierakstīto fotoattēlu "vērtība". - un šeit jau drošvien sevi
man vairak par tam autortiesibam uzrunaja morala kompensacija par faktu, ka citi uzzina par kodienu kopa ar jutu... apkaunojums? vai juta pec tam versisies tiesa pret vinkjeli shadu kopeja kodiena traktejumu?
f foto, kur jaregistrejas ka uznjemejdarbibas veicejam ka fotografam? principa uznjemejdarbibai nav tieshas koleracijas ar autoribu, nu nekadas... cits jautajums, ka musu tiesas sho jautajumu laikam ta trakte...
Paga - pirms tam Tu dalīji fotogrāfus ar '' vērtību'' un ''ļevos pidarus'', bet tagad stāsti, ka piens , kartupeļi un zemenes visur maksā vienādi! Cena līdzīga, bet vai kādam interesē vai tas zemeņu audzētājs ir izglītojies par zemeņu audzēšanu un audzējis tās pēc visām prasībām, lai sanāktu ļoti kvalitatīvs gala produkts, vai kaut kāds (citēju Tevi) ''levais pidars'' tās vienkārši sastāda kur pagadās, kā pagadās un kā nu māk. Ar šo salīdzinājumu jau pats noliki uz viena plaukta ''levo pidaru'' un fotomākslinieku darbus! Ko Tu te pinies?
f-foto:Varbūt Džon Lenon, vispārzināmie kritēriji to arī nozīmē, ka tie, kas atrodas kādā konkrētā amatniecības vai prasmju līmenī, lielākoties prasa līdzīgu cenu.
Vislabāk to redz tirgū, kur piens, kartupeļi vai zemenes kādā laika sprīdī maksā praktiski vienādi. Tas pats notiek arī citās jomās. To var nosaukt pat smalki - par vidējo svērto cenu.
Savukārt tu rakstīji: "Vai tad autoratlīdzība pienākas tikai pazīstamiem fotogrāfiem?" Tas nozīmē, ka arī tagad vēl neuztver nianses.
Man ir pilnīgi vienalga ko Tu gribi vai negribi zināt! "ļevie pidari'' nevis piespēlēji, bet vienkārši pateici kaut kādu stulbumu, kas apmēram Tevi arī raksturo. Redz kā ir - Tu pat normāli diskutēt nespēj, bet kā apvainojies pusaudzis sāc piečakarētie kaut kam, kam vispār nav nekāda sakara ar to, par ko runājam (Tajos kursos, kuros apguvi valodu, vairs noteikti neej, un citiem arī neiesaki tos! ) Vienkārši lēti un stulbi. Cik saprotu, tad tavos topikos labāk neko nerakstīt, ja ir atšķirīgs viedoklis, jo Tu jau to ļoti sāpīgi uztver un uzreiz apvainojies
tas kā sanāk, ja es nekur neesmu iepriekš strādājis, tad piesakoties darbam es algu saņemt nedrīkstu? vispār jau daudzi uzņēmēji tā laikam arī Latvijā domā.
manuprāt autoratlīdzība šajā gadījumā ļoti viegli nosakāma - ja avīzes eksemplārs ienesis xxx latiņus, bet konrētās bildes aizņem yyy avīzes, izdali vienu ar otru un tie 240 latiņi gan jau sanāks, pie nosacījuma, ka uz pirmā vāka un reklāmas slejās publicētais ienes kaut kādu lielāku svērto vidējo
nezinu ko kurš īsti domā, bet jebkurā profesijā vai amatnieku vidū tomēr Rietumos pastāv dokuments, kurš apliecina šo prasmju esamību, vismaz teorētiskā līmenī. Tālāk stājoties darbā vispirms ir praktikanta statuss, kad var nemaksāt nemaz vai tik cik saimnieks grib un pēc tam vēl pārbaudes laiks. Par to nozagšanu no personīgā datora jau gribētos teikt, ka gan jau, ka bilde ņemta no kāda trauku.lv portāla vai līdzīga...
talavietis:nezinu ko kurš īsti domā, bet jebkurā profesijā vai amatnieku vidū tomēr Rietumos pastāv dokuments, kurš apliecina šo prasmju esamību, vismaz teorētiskā līmenī. Tālāk stājoties darbā vispirms ir praktikanta statuss, kad var nemaksāt nemaz vai tik cik saimnieks grib un pēc tam vēl pārbaudes laiks. Par to nozagšanu no personīgā datora jau gribētos teikt, ka gan jau, ka bilde ņemta no kāda trauku.lv portāla vai līdzīga...
Atvainojiet, ka nedaudz novirzījos no tēmas!
vai tas kaut kā attaisno nopublicēšanu bez autora atļaujas?
vai par bildi kuras autoram nav iepriekšējas publikāciju pieredzes drīkst nemaksāt un šī paša iemesla dēļ viņš nedrīkst prasīt lai viņam maksā?
pag, Tu taču te plosies par tiesībām un izskaties kompetents, tad ko jautā man, kura darbi stāv LV bibliotēkās iespiesti grāmatās un kamēr es neesmu reģistrējies Akka laaa, tikmēr man nekādu autortiesību neesot, tā es sapratu...
talavietis:pag, Tu taču te plosies par tiesībām un izskaties kompetents, tad ko jautā man, kura darbi stāv LV bibliotēkās iespiesti grāmatās un kamēr es neesmu reģistrējies Akka laaa, tikmēr man nekādu autortiesību neesot, tā es sapratu...
vispār jau tās fantastiskās definīcijas te mētāja pavisam citi cilvēki.
es tikai vēlos saprast kāpēc autoram nemaksāt viņam pienākošos atlīdzību, ja viņš nevar uzrādīt iepriekšēju publikāciju pieredzi.
Ēlementāri, saskaņā ar Kabineta ministru 2001.gada 31.aprīļa noteikumiem Nr.131 "Par mākslas darbu taisnīgu novērti" pirmie 24 darbi publicējami bez autoratlīdzības, turpmākajiem piemērojot koeficientu 0,1.
Butu jau labi, ja pats pa temu runatu, nevis citus macitu . Kada atskiriba-kadri, fotografi? Pats tak teici, ka vertibu nosaka cik zinams fotografs esi - par to ari liecina temas virsraksts! Labi ka Tev ta manipulacija ar valodu padodas, turklat vistizlakaja veida - apsveicu, esi istos kursus apmeklejis, ne tos ko es. Varbut ari citiem ieteiksi, lai parejie ar varetu tik skaisti izteikties?
f-foto:
emzi:Man ir pilnīgi vienalga ko Tu gribi vai negribi zināt! "ļevie pidari'' nevis piespēlēji, bet vienkārši pateici kaut kādu stulbumu, kas apmēram Tevi arī raksturo. Redz kā ir - Tu pat normāli diskutēt nespēj, bet kā apvainojies pusaudzis sāc piečakarētie kaut kam, kam vispār nav nekāda sakara ar to, par ko runājam (Tajos kursos, kuros apguvi valodu, vairs noteikti neej, un citiem arī neiesaki tos! ) Vienkārši lēti un stulbi. Cik saprotu, tad tavos topikos labāk neko nerakstīt, ja ir atšķirīgs viedoklis, jo Tu jau to ļoti sāpīgi uztver un uzreiz apvainojies
Lūdzu īsāk un par tēmu.
Es tevi palūdzu citēt vietu, kur es saku, ka vērtība ir fotogrāfiem. Ja tu šo vietu nevari atrast, tad iespītēšanās šoreiz nelīdzēs - tu esi samelojies, mainot akcentu no "kadri" uz "fotogrāfi".
Tajos kursos es tev ieteicu neiet tāpēc, ka manipulācijas ar valodu tev īsti nepadodas.
Es tā pavirši lasu tekstus par to lietu, man ir nesaprašana 1. vai ir zadzība un publikācija 2. vai ir autora bildētas un publicētas 3. vai ir pieprasītājas bildētas un publicētas. Pirmajā variantā nu nekādi nevar būt runa par autortiesībām.... Otrajā variantā pret paparaci, nevis pret presi. Trešajā variantā - jāatkāpjās pašai!!! Visi lielie BRĪNUMI tiek sarunāti pirtiņās plikiem, kur nevar noklausīties :P
240 latu autoratlīdzība tā aizdomīgākā padarīšana. ne tik viegli reizē būt kadrā un ķikoties ar Potāpovu un viņas vīru GRU'šņiku un būt arī bildes autõram. jebvai to autoratlīdzību ne sev?
da iizii izmeeriit gan jau dzeltanajiem zhurnaaliem ir cenraadis cik pa paparaci stila bildeem maksaa kautgan nesaprotu kapeec taa tante nesuudz tiesaa par datu zaadziibu.
talavietis:pag, Tu taču te plosies par tiesībām un izskaties kompetents, tad ko jautā man, kura darbi stāv LV bibliotēkās iespiesti grāmatās un kamēr es neesmu reģistrējies Akka laaa, tikmēr man nekādu autortiesību neesot, tā es sapratu...
Kurš Tev ir pavēstījis šādas nepatiesas ziņas? Tiesāties var un piedzīt nodarītā kaitējuma kompensāciju arī ir iespējams.
Kurš Tev ir pavēstījis šādas nepatiesas ziņas? Tiesāties var un piedzīt nodarītā kaitējuma kompensāciju arī ir iespējams.
Var var TIESĀTIES kaut līdz sirmām vecumdienām un tik vienā gadījumā JURISTAM kā atlīdzība pienākas % no pietiesātās summas , parējos TUKŠS numurs Agrāk situācija šai joma bij labāka BEIDZAMOS gadus tā pati AKKA/LAA praktiski neko nespēj piedzīt , nu vismaz klajos zaģšanas gadījumos no valsts iestādēm