aboluveikals.lv... Varbūt kāda īpašumā ir MAC mini? Kādas atsauksmes un vai būtu vērts no windows vides pāriet uz mac? Kā ar šī konkrētā modeļa resursiem, apmierinoši?
dansss:aboluveikals.lv... Varbūt kāda īpašumā ir MAC mini? Kādas atsauksmes un vai būtu vērts no windows vides pāriet uz mac? Kā ar šī konkrētā modeļa resursiem, apmierinoši?
Neko lēts tas prieks nebūs, jo vajadzēs vēl monitoru, klaviatūru un peli. Klaviatūra un pele izmaksās nedaudz žem 100 ls. Ja gribas macu foto, tad iespējams imac būs piemērotāks vai pat mac pro. Pašam ir viens vecs, liekas 2007 vai 2008 gadā pirkts, kas tiek izmantots kā mediju centrs pieslēgts tv un vienu tikko paņēmu, jo macbooks nokļuva remontā uz mātesplates maiņu. Par to jauno esmu patīkami pārsteigts - ar 8gb lido, bet bilžu softu uz tā neesmu licis. Pagājušo gadu nopirku arī vienu programmētājiem.
serjoga:Uuuuu naaaafiiiig macu ja jau ir windows??!! Lasit fotozurnalus un pamacibas var ari uz windows, ar macu skills neaugs atrak
Tavs nicinājums ir ar bezgalības zīmi neizmērāms, laikam. Es vienkārši plānoju pirkt jaunu datortehniku un kāpēc lai es nevarētu skatīties uz MAC, pie reizes fotoblogā pajautāt par atsauksmēm? Apsēdies un padomā....
serjoga:Uuuuu naaaafiiiig macu ja jau ir windows??!! Lasit fotozurnalus un pamacibas var ari uz windows, ar macu skills neaugs atrak
Tavs nicinājums ir ar bezgalības zīmi neizmērāms, laikam. Es vienkārši plānoju pirkt jaunu datortehniku un kāpēc lai es nevarētu skatīties uz MAC, pie reizes fotoblogā pajautāt par atsauksmēm? Apsēdies un padomā....
Varu tikai pievienoties MACu nīdēju bariņam. Ja nav īpašas vajadzības pēc MAC vides/softa, tad aizmirsti ka tāds MAC dabā pastāv! Tevis minētais verķis dārgs, par to pašu naudu var iegādāties parametros tādu pašu vai pat labāku portatīvo, par stacionāro vispār nerunājot.. Saprastu vēl, ja tas būtu kāds "īsts ābols" no sērijas a-ļa PowerMac ar G5 (G6 ;]) proci, bet te tas pats inteļa i5, ar šajos laikos smieklīgiem 2GB RAMa un 5400rpm cietni.. Ne, ne! Vēlies datoru, pērc datoru, vēlies dārgu "akzesuāru" - ņem ābolu.
no tehniska viedoklja nekādas jeegas... protams jasaprot, ka jau nākamajā diena pēc iegādes sāksi dzīvot ilgaas pēc jaunāka medelia...mārketinga cilvji takš stradaa...
Nav tik vienkārši kā mac nīdēji mēģina skatīties uz maciem. Protams, tie ir stipri dārgāki par kaimiņos saskrūvētu PC no dažādām rezerves daļām. Ja skatās kopumā - dzelžu kvalitāti, softa kvalitāti un ērtumu, tad maca cena vairs nav tik briesmīgi liela, jo līdzvērtīgas kvalitātes PC maksās tikai nedaudz mazāk. Un ja pieskaita, ka uz PC vajadzēs likt Windows, kas nav lēts un foto softu, piemēram Lightroom, tad cenas izlīdzinās, jo Aperture, ir stipri lētāka. Visādā ziņā, TCO jeb kopējās izmaksas dzīves laikā maciem pēc manas pieredzes ir mazākas par PC. Tas ir gan dēļ dzelžiem kas parasti ir kvalitatīvāk, gan OS un programmām, kas nāk tam līdzi. Tieši zemāka TCO dēļ savos uzņēmumos esmu pārgājis no PC uz Maciem.
Savukārt portatīvo gadījumā jautājums principā nepastāv. Mac portatīvie nav dārgāki par līdzvērtīgiem PC portatīvajiem. Varbūt pērkot PC portatīvo ir iespējams ietaupīt kādus 100 Ls salīdzinot ar Mac, bet ne vairāk. Savukārt tie PC "portatīvie", kas maksā 300-400 Ls nav īsti portatīvie un galu galā pircējam izmaksā dārgāk par, piemēram 800 Ls Macbook Pro vai Macbook Air.
Savukārt par Mac Mini - kā jau rakstīju, iesaku tomēr skatīties uz iMac ar pēc iespējas lielāku iekšējo disku un minimālo operatīvo atmiņu. Atmiņu gan vajag pirkt atsevišķi - tā būs lētāk. Jauni iMac un mini atbalsta 16GB. Diemžēl iMac gadījumā iekšējais disks ir jāuzskata par nenomaināmu. Ja budžets atļauj, tad labāk, protams pirkt Quadcore i7, bet tas būs stipri dārgāks. Turklāt ar Macu cenām nav tik vienkārši kā ar PC. Nopērkot PC ir skaidrs, ka pēc 3-4 gadiem tā tirgus vērtība būs tuva 0 Ls. Maca gadījumā atkarībā no vecuma, modeļa un stāvokļa tā cena būs 30-50% no jauna.
Pirms ~2 gadiem paņēmu lietotu iMac. Tas bija impulsa pirkums, bet arī ar domu PAMĒĢINĀT kas tas MACĀBOLS tāds ir. Rezultātā zinu pavisam droši, ka nākamais kompis mājas lietošanai būs iMac's. Sanāk tāpat paralēli lietot Win un vienīgais kas jūk ir "shortkati", ar pašu OS lietojamību nekādu pārsteigumu vairs nav ne vienā, ne otrā virzienā.
P.S. Ienāca prātā salīdzinājums starp manuālo un automātisko kārbu - paši sapratīsiet kas ir kas un kurai nometnei ir tie skaļākie bļāvēji un visa svešā noliedzēji. (:
P.P.S. Tie kas te bļauj par DĀRDZĪBU paskatieties kā krītas vērtība jūsu DSLR'iem. Mac/Win kompji noteikti nav tie kas apēdīs lielāko kāpostu šajā "izklaidē".
Manuprāt iMac monitors jau ir ko vērts. Meklējot līdzīgas kvalitātes moni pīslim cena starp pīsli un maku izlīdzinājās. Tā tas bija divus gadus atpakaļ. Iespējams ka tagad ir savādāk. Neesmu pašlaik iedziļinājies, jo manām vajadzībām iMac joprojām ir pat ļoti ok
- Es nopirku Ipad - Gribi visur tikt pie interneta, epasta? - Nē! - Gribi mobili strādāt ar dokumentiem? - Nē! - Ok, lietosi kādas citas profesionālās aplikācijas? - Nē! - Nu labi, lietosi kā fočiku un videokameru? - Nē! - Nu bet nafig tad Terv vajag iPadu?????
Mac nav panaceja, bet reizēm ļoti nomierina, piemēram, ja jāpārspiež video. Kodējot no m2t 1080i60 100Mbs transportstrīma uz maziņu H264, maximāli kvalitāti saglabājot un deinterleisojot, laika patēriņš atšķirās dramatiski. Taisīju salīdzinošo testu macbookam ar Dell XPS. Dzelžu jauda abiem ļoti līdzīga. Zināju, ka mac izdarīs darbu ātrāk, bet to, ka lietojot vienu un to pašu softu uz dažādām platformām darba laiks atšķirsies desmitkārtīgi, tas man bija stipri liels pārsteigums.
Gabiz:ak34, saprotu, ka katram savas preferences, bet.. par kādu kvalitāti mēs runājam, ja MACā stāv tāds pats Intel procis, tāds pats Intel HD Graphics.. tāds pats HDD, RAM un citas daļas kā 1/3 lētākā Asus portatīvajā datorā?! Bet, ja tam mini pieskaita vēl monitora un perifērijas iegādi, tad par to pašu naudu var iegādāties kārtīgu XPS vai Alienwari...
Sapper, protams ir dažas operācijas un softi, kas uz MAC strādā ātrāk par PC, bet kopumā.. ir zināmi daži reklāmas kantori, kuros pie MAC pieiet tikai nepieciešamības gadījumā (lai palietotu vienu softu =]), bet visus pamatdarbus dara uz PC.
Gabiz, nav jau tā ka visas komponentes ir vienādas - ražojot datoru ir daudz iespēju izvēlēties kā tiek salikta kopā mātesplate, kādu atmiņu un diskus izvēlēties, kādus konektorus izmantot utt.. Turklāt gan galda pc, gan portatīvajam (īpaši) svarīgi ir kā mehāniski tas ir salikts kopā - ekrāna eņģes, materiāli, klaviatūra, ventilatori u.c. Un tad jau vairs tas maks nav tik dārgs. Daudzi paziņas nomainot mājās PC desktopu pret iMacu ir patīkami pārsteigti, ka datoru vairs nedzird. Šī iemesla pēc man kā mediju centrs TV pieslēgts mac mini - kluss un maziņš. Diez vai PC pasaulē ko līdzīgu var atrast īpaši lētāk.
Ja skatās uz portatīvajiem, tad par Thinkpadu kad tie vēl bija IBM nevis Lenovo samaksāju ~1300 Ls. Tas bija ja nemaldos kādā 2003.gadā. Dators vēl ar vien strādā. Kaut kad prāta aptumsumā ap 2006-2008 pirku darbiniekiem HP "portatīvos" par kādiem 300-400 Ls. Neviens neizvilka ilgāk par 2 gadiem. Gandrīz katrs pabija garantijas remontā. Tagad esam pārgājuši uz maciem, jo noriebies cīnīties ar mūžīgajām PC problēmām - gan HW, gan SW. It kā dzelži maksā stipri lētāk, bet ja ierēķina pazaudēto laiku risinot visādas problēmas, tad tā cena vairs nav tik liela. Ņemot vērā, ka Apple piegādā gan operētājsistēmu, gan dzelžus - viss strādā bez jebkādām problēmām.
Ja domā ar galvu, tad ikdienas darbu automatizācijai Macam ir daudz vairāk iespēju kā Windows - nopērkot macu tas nāk ar Automatoru, Applescriptu, visām UNIX shell palīgprogrammām, Python valodu, iCloud Back to My Mac servisu, iPhoto bilžu katalogu, u.c. Windows salīdzinot ar to ir pliks.
Bet saprotu kāpēc daudzi izvēlas Windows PC - lētāk pērkams, korporatīvajā vidē daži lietojumi nestrādā MacOS sistēmā, PC var mājās saskrūvēt no lētakajām komponentēm kas pieejamas pie vietējiem vairumniekiem utt.
neviens jau neapstrīd ka salīdzinoši pēc tīri cipariskas veiktspējas pc savākt ir lētāk. Tācu ja runa iet par brand datorirm, kur ir padomāts vairāk tajā pašā cenā vien sanāk... Ja runa ir par word bakstīšanu, nafig tev mac, bet ja tu zini ka tev vajag portablī labu ekrānu, jaudīgu datoru, ātrus portus un ērtu lietošanu - piedod bet mac ir pārāks, par vairumu portabļiem, un +/- tajā pašā cenu kategorijā jau ir gaumes jautājums.
piem mūžīgais strīds par Intel vs. AMD, lai geimeri pērk savus AMD, bet nez kāpēc pro video vidē ir tikai Intel? Un ir atšķirība ir bijuši abi - ja runa ir par stabilitāti - viennozīmīgi Intel, žēl ka IBM nespēja pacelt PowerPC augstākā līmenī par 2.8GHz G5 žēl... jo arhitektoniski, PowerPC procis saliek intel vienos vārtos, tik IBM tad nespēlja tik smalkus nm iegūt...
Pats Esmu uz pc, jo naudas nav... tā jau sen būtu paŗgājis uz apple.
otrs aspekts - legāla / nelegāla programmatūra. ja ir vajadzīga legāla - viennozīmīgi mac - sanāk kudiš letāk, gan pro video gan pro sound jomā...
Gabiz: Sapper, protams ir dažas operācijas un softi, kas uz MAC strādā ātrāk par PC, bet kopumā..
Klau mēs abi esam pieauguši zēni, tāpēc nesāksim mērīt krānus un salīdzināt, kas kopumā ir labāks - skrūvgriezis, vai āmurs. Vienkārši katram darbam savs un viss. Nav tāda kopuma... Mušas pie mušām un kotletes pie kotletām!
Visu apzinīgo mūžu esmu bijis PCists, ikdienā tāds arī kādu laiku vēl noteikti palikšu, bet video darbam kodēšu un montēšu uz mac un rēķinos ar to, ka raideros konferenču teh. nodrošināsanai, nepārtraukti pieaug pieprasījums pēc Mac + Keynote. PC ar powerpointu sāk nervozi pīpēt maliņā. Nupat mēnesi atpakaļi nodrošinājām vienu Baltijas mēroga pasākumu, kur - 70% lektoriem prezentācijas bija mac formātā. Vēl gadu atpakaļ, ja uz visu pasākumu pāris lektori gribēja ar mac prezentēties, viņi bija kā baltie zvirbuļi.... Kā nelaiķis Trahtenbergs teica... vsjo menjajetsa.....
...ap nedēļu atpakaļ viens klients lūdza palīdzību ar iPad ("gādīgais" LMT kā labam klientam pa "lēto" iesmērēja gan iPad, gan Air`u). Cilvēks daudz ceļo un bieži skatās tvnet onlineTV.. atveru onlineTV, saka ka vajagot FlashPlayer jaunāko versiju... spiežu linku, atveras adobe.com ar tekstu (pārfrāzēts) - tavs sūds neatbalsta Flash Player pagōgloju, izrādās, ka tev jābūt bezmaz hakerim, lai uzmocītu tik pašsaprotamu softiņu kā flash player.. tas vēl nav viss, cilvēks prasa - kā uz tā verķa "uzkačāt" kādu filmu, dokumentus utt., pabakstu, apskatos, pieslēdzu caur usb pie datora (iPad galā ir nevis standarta/mini/mikro usb, bet gan hz kas), domāju būs kā Androidveidīgajam flashdrive un viss easy, a vot i ne, no iPad uz datoru bez problēmām, bet no datora uz iPad tikai caur iTunes, kas jānokačā, jāuzinstalē un lietošanā dīvains, vai nu, pēc pagōglēšanas, tev jābūt bezmaz hakerim, lai to izdarītu "normāli" lietošanai ērtā veidā. Tādēļ mans viedoklis (par i un mac), ja nav vajadzības pēc MAC vides vai kāda īpaša softa, tad ... da nu n** gan to i, gan mak... tad jau labāk Linux
acīmredzot viņa vajadzībām vajag citu ierīci, taču vēl neesmu manījis kaut vai half decent planšeti uz androīda. turklāt itūnis ir kaitinošs tikai pirātiem, man tā liekas, kaut gan mūziku tāpat var bliezt iekšā, lai arī cik gadus tev viņa ir stāvējusi datorā un no kurienes dabūta, filmas neesmu gan mēģinājis likt iekšā. ņemot vērā, ka youtube iet tāpat, uz ipad/iphone/ipod nav bijis īsti vajazības pēc tā flash
Biedri, pārāk tālu jūs no paša jautājuma noklīdāt... Strādāju uz abām platformām (PC&Mac), lietoju arī Mac Mini. Nevarētu teikt, ka esmu sajūsmā, bet savu funkciju kā kabatā iebāžamam galda datoram šamējais pilda pietiekoši labi. Man ir 2009 gada versija ar 2Ghz Core2Duo proci. Adobe CS4 Master collection iet rūkdama. Video nav montēts, bet ar HD (it īpaši H264) būs problēmas. Konkrētais modelis ar i5 izskatās gana ņiprs un bildes ķīlēt uz tā būs prieks, par video - cita lieta, ja lietos Apple oriģinālo FinalCutPro X, tad problēmu nebūs, ja gribēs Adobe Premiere - problēmas radīsies, jo grafiskā karte ir pašvaka un atmiņas vienmēr bus par maz. Uzreiz iesaku iepirkt atmiņu, jo vairāk, jo labāk. A par cieto disku - vai tad tā ir šodien problēma - karini klāt cik terabaitus gribi... Turklāt tīri subjektīvi, Mac OS - aiztaupa nervu šūnas...
Šajā pasaulē nav nekā tāda, ko kāds nevarētu pagatavot mazliet sliktāk un pārdot mazliet lētāk, un tādi cilvēki, kuri orientējas tikai pēc cenas, ir pelnījuši kļūt par šādu darījumu upuriem. Nav gudri samaksāt par daudz, taču ir vēl sliktāk samaksāta par maz. Ja Jūs samaksājat par daudz, Jūs zaudējat mazliet naudas, tas arī viss. Ja Jūs samaksājat maz, Jūs dažkārt pazaudējat visu, jo pirktais priekšmets nevar pildīt tam paredzētās funkcijas. Ekonomikas likums nepieļauj iegūt lielu vērtību par zemu cenu. Ja Jūs izvēlaties lētāko piedāvājumu, Jūs uzņematies papildus izdevumu risku. Ja Jūs to varat darīt, tad Jums ir diezgan naudas, lai samaksātu par kaut ko labāku.
Ja cilvēks, kas to tekstu linkā ir rakstījis (es spēju izlasīt tikai pirmās 3 rindkopas) pretendē uz kaut kādu vismaz ANALĪZI, tad viņam vēl jāpatrenējas. No pirmā burta ir skaidrs autora VIEDOKLIS.
P.S. Bet tā vispār, lai atsvaidzinātu (~10 gadus neesmu pats ar to vairs krāmējies) info par mūsdienu PC dzelžiem, pilnīgi OK rakstiņš. (:
serjoga:Скупой платит дважды, tas ir saprotams, bet nu tomer shads variants ar windows man patik labak ( pashlaik lietoju) www.latfoto.lv...
Mac Pro nekāds uber moderns dators. lēts tas arī nav, ja jāpērk šobrīd. Tomēr lielas izvēles, ja gribas lietot MacOS un datoru, kam viegli var visu nomainīt nav. Ja skatās uz saitē minēto aprakstu, tad no tādiem neieteiktu mācīties, jo autoram par datoriem ir visai virspusējs priekšstats un nav pietiekami labas sajēgas kas katrā gadījumā ietekmē datora ātrdarbību.
Pēdējos 4-5 gadus attiecībā uz fotoapstrādi datoriem būtiskākās izmaiņas ir cenu kritums operatīvajai atmiņai un SSD diskiem. Vairāk nekā jauna, tais skaitā procesoru frontē nav. Tas ka ir pieejami daudzkodolu procesori un takts frekvence ir pavisam nedaudz palielinājusies, īpaši darbu ar bildēm nepalielina. Foto apstrādes programmas, kas pieejamas šobrīd nav spējīgas izmantot vairāk par 4 kodoliem. Un arī tos reti un ar grūtībām
nu par navigāciju piekritīšu, taču tas tāpat mainīsies kaut kad rudenī ar ios6. par pārejo - manām vajadzībām(nu kaut vai mūzikas klausīšanās) android noteikti nav labākais, turklāt ''pabakstot'' piem. jauno galaxy s3, tas, par spīti daudz labākiem parametriem, nedarbojas tik vienoti un gludi kā mans pāris gadus vecais iphone modelis, nemaz nerunājot par acīs žmiedzošajām nedabiskajām krāsām, kas kartona kastei liek izskatīties tā, it kā tā būtu gatavota no apelsīnu mizām. īsumā - kāda jēga no mega parametriem, ja nespēj viņiem likt kopā optimāli darboties? windows phone gan man patīk, tikai laikam būtu jāļauj viņam vēl drusku attīstīties
serjoga:Скупой платит дважды, tas ir saprotams, bet nu tomer shads variants ar windows man patik labak ( pashlaik lietoju) www.latfoto.lv...
Ja skatās uz saitē minēto aprakstu, tad no tādiem neieteiktu mācīties, jo autoram par datoriem ir visai virspusējs priekšstats un nav pietiekami labas sajēgas kas katrā gadījumā ietekmē datora ātrdarbību.
+
sasmējos par šo :"Rēķinieties ar to, ka uzstādītais RAM uz cietā diska aizņems 2x vairāk vietas, nekā paša RAM apjoms. Tātad, ja esat uzstādījuši 24 GB RAM un Windows, tad no cietā diska pazudīs aptuveni 50 GB vietas."
krnls:vispār jau tā arī notiek, bet to var noņemt nost, lai tas rams neaizņem tik daudz vietu.
vispār tas ir līki, pie tam pie tik liela atmiņas apjoma. Kāda jēga kešot informāciju uz ievērojami lēnāka datu nesēja kā HDD, ja ir tik daudz RAM. Jau pie 8GB virtual memory var likvidēt kā sugu, lai izmanto tikai RAM (ja vien nedarbojas ar video apstrādi)
krnls:vispār jau tā arī notiek, bet to var noņemt nost, lai tas rams neaizņem tik daudz vietu.
vispār tas ir līki, pie tam pie tik liela atmiņas apjoma. Kāda jēga kešot informāciju uz ievērojami lēnāka datu nesēja kā HDD, ja ir tik daudz RAM. Jau pie 8GB virtual memory var likvidēt kā sugu, lai izmanto tikai RAM (ja vien nedarbojas ar video apstrādi)
nav tik vienkārši ar swap failiem. nav iemesla darbināt datoru bez tāda, ja nu vienīgi tiešām gribas ietaupīt vietu uz diska riskējot, ka kādā brīdī dators "uzkārsies" dēļ atmiņas trūkuma. ja atmiņas konkrētā brīdī strādājošiem procesiem pietiek, tad ir swap fails vai tā nav ātrdarbību neietekmē.
par swap ne gluži, atkarīgs no uzstādījumiem (parastam lietotājam gan nepieejamiem). tā sauktais "conservative swap" ir tāds, kas piepildās tikai ja RAM pilns. Parasti tā nav, bet swap tiek nogrūsts viss neaktīvais. tāpēc pie lielu programmu paralēlas lietošanas pārslēgšanās ir lēna (ja kādu laiku fonā stāvējusi) un cietnis ārdās. OSx tas ir biku labāk atstrādāts kā windows, bet ideoloģiski - swap vajag ja ar lielām programmām un failiem gribi darboties, kā piemēram video. tajā gadījumā swap vēlams uz cita fiziska diska kā OS. Man savu laiku bija swap uz 1GB SCASI iekārtas (laikos kad Pentium 200MMX, 128MB RAM un 10 GB HDD bija kruta) tagad vienkārši citā diskā ārējā sektorā stāv.
uljens:
nav tik vienkārši ar swap failiem. nav iemesla darbināt datoru bez tāda, ja nu vienīgi tiešām gribas ietaupīt vietu uz diska riskējot, ka kādā brīdī dators "uzkārsies" dēļ atmiņas trūkuma. ja atmiņas konkrētā brīdī strādājošiem procesiem pietiek, tad ir swap fails vai tā nav ātrdarbību neietekmē.
nū man sistēma stāv uz 64gb ssd, 16 gb ir diezgan daudz kad norauj nost, bet nu Es atstāju uz 2gb un nekādas izmaiņas neesmu jutis