Skatos Ogres fotokluba lapā karājas izmisīgs aicinājums padiskutēt,bet pasažieri kā parasti uzlikuši. Man kā vecam perdelim tomēr interesētu cik tādi jautājumi var būt šodien aktuāli.Tā kā šeit mīt manuprāt mutīgākie fotogrāfi,varbūt jums kas ir ko pateikt. Re kur jautājumi
Vai, un cik nozīmīgi, fotogrāfija spēj mainīt vai ietekmēt pasauli, cilvēku un sabiedrības dzīves norises? Kādai ir jābūt fotogrāfijai, kas spēj ietekmēt sabiedrības apziņu? Vai latviešu fotogrāfu darbi ietekmē sabiedriskās un politiskās norises Latvijā? Vai fotogrāfiem un sabiedrībai ir nepieciešama sociāli aktīva fotogrāfija? Paldies!
F-foto,liekas uz ceturto jautājumu neesi atbildējis. Labi ,tu izjūti vajadzību pēc sociāli aktīvas fotogrāfijas ??? Vispār jā,te jau vēl nav pilnīgi skaidrs kas tā tāda vsp ir....
Ak jā-interese bija tīri sportiska,jo šogad vaira nepiedalos OFK darbībā.
NEfotrogrāfa viedoklis: 1. Patstāvīgi nespēj, reizēm darbojas kā papildinājums propagandai (parasti – nelietīgai); 2. Jātrāpa rezonansē ar kādu tajā brīdī populāru mītu, iedomu, aizspriedumu; 3. Ceru, ka neietekmē; 4. Piedzīvots, ka ar vārdiem „sociāli aktīva… māksla, fotogrāfija…” parasti maskē kreisus melus (bērnelis ar izvalbītām actiņām saplēstās drēbītēs uz drupu fona…). Manā saprašanā tas ir reizēm veiksmīgs, bet vienmēr zemisks bizness. Tātad - NĒ!!!
Zemniecisks viedoklis. 1)Fotogrāfijai visvairāk kā jebkas cits ietekmē cilvēku sabiedrības dzīvi. Pamatojums - kā visaktīvāko elementu (75% infas cilvēks uztver vizuāli) foto izmanto absolūti visi informācijas nesēji. Tie ir progresējuši ģeometriskā proporcijā, un tur publicētās bildes ietekmē cilvēku apziņu daudz spēcīgāk kā analoģisku infu nesošs rakstīts vārds.2) Politikā to izmantoja jau sen, kā spilgts piemērs - Gebelsa kantoris, Staļins un raudošā tauta, viņa miršanas ziņu dzirdot (dokumentāli kadri).3) Latvija atšķiras tikai ar saviem mērogiem. manipulācijām ar sabiedrisko domu foto tiek ļoti aktīvi izmantots - abu virzienu radikāļi, par/pret praidisti u.c. 4) Noteikti! Salīdzinoši daudziem tas ir maizes darbs - nu, dzīves nepieciešamība. Sabiedrībai - iespēja uz citiem paskatīties un sevi parādīt. Ja ne savādāk, tad pakomentējot i-netā. Ja ir nospiests garastāvoklis, skumji, tad paveru un palasu šos domu graudus. Pārsmieties var!
1.minimāli,praktiski nē 2.???nezinu.es vispār apšaubu,ka fotogrāfijas mērķis vai uzdevums varētu būt mainīt sabiedrības apziņu. 3.nē,izņemot jau minēto propagandu(tas ir labs politiķis,bet šis slikts,bet tā nebūs sociālā fotogrāfija) 4.atkarīgs no laikmeta.piemēram Atmodas laikā jā,šobrīd diez vai.Vēsturei un konkrētā autora uzskatu paušanai jā.
f-foto:"Politikā to izmantoja jau sen, kā spilgts piemērs - Gebelsa kantoris, Staļins un raudošā tauta, viņa miršanas ziņu dzirdot (dokumentāli kadri)."
Kas te īsti domāts?
Politaģitācijas plakātus varētu uzskatīt par fotomontāžai tuviem. Ok. Kas īsti domāts ar "dokumentāliem kadriem par raudošo tautu"?
Bija iespēja paskatīties to laiku bildes. Ļeņingrada un tai tuvas apdzīvotās vietas. Centrālās avīzes publikāciju oriģināli, otrie (autora) eksemplāri. Neticas, ka neesi ko līdzīgu redzējis. Lai gan - tā itkā ļoti tāla pagātne.
Savulaik,man skaidroja testu un aptauju veidošanas principus. Parasti INTERESĒ atbilde uz vienu,vai vispār uz nerakstītu jautājumu. Hm,tad izkatas nedaudz savādak.
Vispar jau foto ne tikai ieteikmē,bet rada JAUNU realitāti,pec katra nospiesta kadra,pasaule klūst citāda,jo kaut kas ir nācis klāt. Par cik to bilžu katru dienu rodas ahūns daudzums-realitāte mainas jūtami. Tīri fiziski tam tiek ražotas atmiņas kartes cietņi u.c. Elementari. Sarežģītāk ir ar psiholģiskām,filozofiskām lietām,tur realitātes maiņa var notikt vēl nīgrāk.....
[/url] šitiem SAPRĀTA BRĀĻIEM sen ir problēmas izprast matemātisko aprēķinu rezultātus. neitrīno jau ir akmens laikmets,šogad it kā fiksēja "dievišķo daļiņu" it kā pieļaujamās kļūdas robežās un jau nopietnas runas par pārvietosanos laikā bīda. par realitātes maiņu FILOZOFISKU rakstu lasīju,bet tie man traki grūti lasās jau latviski,baidos,ka no krievu valodas būs nereāli patulkot
Jautājums acīmredzot radies,lai stimulētu Ogres fotoklubā sociāli aktīvu bilzu ražošanu. Izskatās,ka mūsdienu fotografi pakūtri tai ziņā. Nez ,kādam ienāks prātā,ka labākais ģenerators ir pasūtījums. Vot izsludināt konkursu ar treknu balvu-Latvija uzreiz kļūtu par sociālā foto lielvalsti
Es tikai domāju- varbūt tāds foto un autori ir? Varbūt mēs tikai neredzam tādu? Kur tādam foto būtu jāparādās? No vienas puses avīžu redaktori it kā gaida tādas- neesot (tā Aivars Liepiņš pagājšgad stāstīja E.Spura ceļā), bet no otras puses- redzot to, kas tiek publicēts, liekas, ka nu nav tā pieprasījuma.
Kapri:Es tikai domāju- varbūt tāds foto un autori ir? Varbūt mēs tikai neredzam tādu? Kur tādam foto būtu jāparādās? No vienas puses avīžu redaktori it kā gaida tādas- neesot (tā Aivars Liepiņš pagājšgad stāstīja E.Spura ceļā), bet no otras puses- redzot to, kas tiek publicēts, liekas, ka nu nav tā pieprasījuma.
Ir autori,ir darbi-arī pieprasijums IR. Kā pietrūkst nav grūti izskaitļot.
Nesaprotu kāds sakars biedrībām un partijām. ja jau reiz tāda ir ,tātad bija nepieciešama noteiktu uzdevumu realizēšanai.Pārāk atšķirīgi planotie risinājumi,lai varētu realizēt kādas esošas struktūras ietvaros. Fotoklubi ir kas cits,mums bija vajadzīga maza bet mobila un intensīvi strādātspējīga komanda.
Droši vien nav, nezinu, bet jūs taču abi esat no tās puses. Vai pat abi bijāt Ogres fotokluba biedri. Vai vismaz Lunis.
Kāpēc atkal vecā shēma "3 latvieši un 2 partijas"?
Man vienkārši palika tur garlaicīgi par šauru , puišiem galīgi nebija PIEREDZES / ZINĀŠANU to viņi varen slēpa un noliedza. Pāris gadus mēģināju šos piespiest pateikt ko viņi NEZIN /NEPROT tas kā saproti nav "Latviešu garā" atzīties ka īstenībā maz ko saprot , to ar pateicu kā nosacījumu ka TINOS vai nu viņi STĀSTA VISU VISIEM vai es nepiedalos , divreiz pabrīdināju OFICIĀLI SAPULCĒS un tālāk man vienkārši apnika tukši tērēt laiku ar bezjēdzīgām nemākulīgām izdarībām. Kad šie atjaunoja Klubu domāju ka būs kā pei Spura vai VISMAZ kā pie Lielbrieža bet izrādījās ka būs kā "Skolas foto pulciņā" tieši tāpēc tur vairs nav NEVIENA dibinātāja izņemot Bossu. Pietam mēs nenodibinājām neko "Alternatīvu" bet gan pilnīgi citu pasākumu ar citiem mērķiem "Individuāliem Projektiem" jebkurā vizuālo multimediju jomā , foto , video , jebkurā citā vizuālā izpausmē performances ieskaitot Nu nešķiet man saprātīgi "Grūst pašmērķīgu mākslu" vietās kur atbalstītāji / pasūtītāji gaida no tevis saņemt kā atdevi ŠAURI UTILITĀRAS IZMANTOJAMAS LIETAS , diemžēl cilvēki kuri nav profesionāļi , kuriem nav pieredzes TO NESAPROT .
Tā viš ir,man atkal ta brīvā laika bij tik maz,ka dalība sanāca tāda ļoti neregulāra un haotiska. ja nevar kārtīgi ar atdevi,tad nav ko smērēt palagus + ari tas,ka grūti ir darboties,kur faktiski nav cilvēku uz tāda paša viļņa.
Lunis, nuuu ..... "pasūtītāji gaida no tevis saņemt kā atdevi ŠAURI UTILITĀRAS IZMANTOJAMAS LIETAS' /... nedomāju , ka tā ir fotokluba būtība..... BET ... kad man jautā - vai stāties klubā un kurā ... es vienmēr atbildu, ka tā ir katra personīga izvēle. Ir cilvēki, kam klubs vajdzīgs (pie tam dažādu motīvu dēļ), ir cilvēki, kam NEKAD mūžā klubs nebūs vajadz';igs, bet radīs tikai mocības, ir cilvēki, kuriem vajag citas biedrības/asociācijas uttt...... Ir cilvēki, kam ir vajadz;īgi FIAP tituli un ir cilvēki, kas par to gānās .... KATRAM SAVSSSS.....
Dansiga,kurā vietā Lunis apgalvoja,ka tās šauras lietas IR būtība??? Starp citu,ja jau reiz tika skarts šis jautājums-kam tad īsti tie klubi ir vajadzīgi? Pa manam izņemot visādas cēlas misijas galvenais motivs tomēr būs diezgan egoistisks. Proti cilveks maksā biedra naudu,veic kaut kādus pienākumus un taml, ar funktieri,ka tādā veidā izdosies atrisināt dažādas lietas,kuras individuāli nav pa spēkam. Šie mērķi un vīzijas mēdz būt nedaudz atšķirīgi. Tā ir paliela cilvēku grupa,kurā arī darbojas diezgan komplicētas mijiedarbības un savstarpējās attiecības. Daudz ko izšķir arī līderu,jeb velkoņu personīgās ipašības ,ambīcijas un kopējā mērķa redzējums. Kā arī spēja izvēlēties optimālos risinājumus šī mērķa sasniegšanai. Tagad jau var spriedelēt dažādi,bet vislabākais vērtētājs domājams būs laiks. Skaidrs ir viens,lai kā arī neietu tagad,Ogres fotoklubam ir sava aura un garīgais mantojums,kurš uzliek zināmu zīmogu uz visiem laikiem. Tas tāpat piemēram ,kā darbs dzelzceļā,ja esi tur kādreiz strādājis,tad līdz kapa malai vilcienu redzot raisīsies specifiskas emocijas
dansiga:Lunis, nuuu ..... "pasūtītāji gaida no tevis saņemt kā atdevi ŠAURI UTILITĀRAS IZMANTOJAMAS LIETAS' /... nedomāju , ka tā ir fotokluba būtība.....
TE tu precīzi trāpīji MANĀS izjūtas. Lieta tā ka viņi AKTĪVI bāzās tipiskā komerclauciņā un 90% gadījumu Ap--- Zin kā visādiem Pašvaldības / Atbalstītāji taču iedomājas ka vajag ATDEVI nu šie ar PIERĀDA savu atdevi un pFFFFFFFFF.
ROolands, es nezinu ko Lunis domaaja, es speju tikai lasiit un PAT atshifreet, ko vijsh uzraksta;-)))))) Nekad nav bijusi vēlme diskutet par fotoklubu vajadzību virtuāli. Parasti sauk - atnāc, apskaties un taD IEDZERSIM KAFIJU UN PARUNĀSIM. Bet nu ok = tākā esi kluba biedrs un esi izbaudiījis to, mēģināsu uzrakstīt ko es domāju un ceru, ka sapratīsi..... 1.Klubs - vieta, kur aci pret aci sanjemt/dot kritiku un tas ir savaadaak nekaa internetaa (kur "iespljaut dveeselee" var jebkursh nejega, jo viss ir anoniiimi), pie tam - klubaa var dabuut vecmeistaru domas. 2. Caur klubu ir iespējams ar mazākiem izdevumiem un laika patēriņa izstādīties. 3. KOntakts ar citiem klubiem un informacija - ko vinji dara, kaadas bildes topaa uttt..... 4. Galu galā - kontakts ar vcecmeistariem!!!!!
Nu tie taa atrumaa galvienie punkti..... Ja tas nav vajadziigs - dabiski ka klubu nevajag!!! Vai arī ja to visu var realizēts pats....
dansiga:ROolands, es nezinu ko Lunis domaaja, es speju tikai lasiit un PAT atshifreet, ko vijsh uzraksta;-)))))) Nekad nav bijusi vēlme diskutet par fotoklubu vajadzību virtuāli. Parasti sauk - atnāc, apskaties un taD IEDZERSIM KAFIJU UN PARUNĀSIM. Bet nu ok = tākā esi kluba biedrs un esi izbaudiījis to, mēģināsu uzrakstīt ko es domāju un ceru, ka sapratīsi..... 1.Klubs - vieta, kur aci pret aci sanjemt/dot kritiku un tas ir savaadaak nekaa internetaa (kur "iespljaut dveeselee" var jebkursh nejega, jo viss ir anoniiimi), pie tam - klubaa var dabuut vecmeistaru domas. 2. Caur klubu ir iespējams ar mazākiem izdevumiem un laika patēriņa izstādīties. 3. KOntakts ar citiem klubiem un informacija - ko vinji dara, kaadas bildes topaa uttt..... 4. Galu galā - kontakts ar vcecmeistariem!!!!!
Nu tie taa atrumaa galvienie punkti..... Ja tas nav vajadziigs - dabiski ka klubu nevajag!!! Vai arī ja to visu var realizēts pats....
DIEMŽĒL tas nav konkrētais gadījums , tā bija senāk Spura un Lielbrieža laikos .
Kā jau teicu , galvenā viņu problēma NESPĒJA KOMUNICĒT nespēja PIEŅEMT JAUNO - progresu , banāla tehnoloģiju nezināšana un bazšānās interešu KLUBAM nepiederīgos lauciņos , savukārt rakstūrīgu pilnīga ignorance Tācu kā jau teicu DIVREIZ brīdināju , trešo reiz tinu makšķeres. Vairāk man nav intereses diskutēt par VIŅU problēmām. Man ir savas idejas un tās es realizēju , svešas problēmas vairs nav manas problēmas.
MAN vienkārši palika žēl sava laika nesakarīgām izdarībām , vairs pie ši jautājuma negrasos atgriezties un apspriest VIŅU problēmas.