Ikviens portālā "Delfi" divu nedēļu garumā – no 24.jūlija līdz 12.augustam - var nobalsot par tīkamāko foto un video, kas vislabāk raksturo drūmo ainu daudzviet Latvijas laukos. No vienas IP adreses 24 stundu laikā tiek pieņemts tikai viens balsojums par vienu no fotogrāfijām un video.
Šā gada aprīļa beigās izsludinātajā konkursā 55 cilvēki iesūtīja vairāk nekā 100 fotogrāfiju, bet konkursa žūrija nolēma balsojumam portālā "Delfi" virzīt labākos darbus – 37 fotogrāfijas, kā arī sešus video.
Uzvarētājus foto un video konkursā noteiks "Delfu" lasītāju balsojums, un labākie autori tiks paziņoti augusta vidū. Konkursa uzvarētāji saņems naudas balvas no izveidotā balvu fonda 1000 latu apmērā, kas tapis no Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumu kampaņai saziedotajiem līdzekļiem.
Interesanti, kapēc fotoblogā jāreklamē balsošana? Es saprastu, ka būtu laicīgi pabrēkts, ka ir jānobildē degradētu vidi un par to vēl iespējams naudiņu nopelnīt. Kāds sakars te ar fotogrāfiju?
blaac:Interesanti, kapēc fotoblogā jāreklamē balsošana? Es saprastu, ka būtu laicīgi pabrēkts, ka ir jānobildē degradētu vidi un par to vēl iespējams naudiņu nopelnīt. Kāds sakars te ar fotogrāfiju?
tāpēc jau reklamēju! varbūt, nākošreiz kāds padalīsies ar foto konkursu linkiem laicīgi, lai balvu fonds neaiziet garām!
DELFI kaut kādi mazohisti un īdētāji... Būtu rīkojuši konkursu par skaistākajām un sakoptākajām lauku ainavām un analizējuši, kādēļ citi var kaut ko darīt un izdarīt, bet citi ir lūzeri un nevar...
Vai kāds prieks par to drūmo ainavu!Kurš nu atradīs ko baigāku un netīrāku!Pēdējos gados esmu nedaudz pabraukājis pa Latviju un jāteic,ka vissliktāko iespaidu atstāj Jomas iela ar saviem viļņiem.Tepat pie mums Pļežogradā.
viecha:Vai kāds prieks par to drūmo ainavu!Kurš nu atradīs ko baigāku un netīrāku!Pēdējos gados esmu nedaudz pabraukājis pa Latviju un jāteic,ka vissliktāko iespaidu atstāj Jomas iela ar saviem viļņiem.Tepat pie mums Pļežogradā.
muļķības, Tu vienkārši labu popielu nespēj saprast. Ja nebūtu ļaunais vilnis, kas mums mežoņiem kuļturu atnestu???
RobertsJ:DELFI kaut kādi mazohisti un īdētāji... Būtu rīkojuši konkursu par skaistākajām un sakoptākajām lauku ainavām un analizējuši, kādēļ citi var kaut ko darīt un izdarīt, bet citi ir lūzeri un nevar...
Gluži manas domas. Paskatījos arī tur tās bildītes. Tikai dažas mazliet uzrunā, vairums kā Roberts saka - īdētāji un lūzeri. Un vispār mana attieksme pret senatni stipri izmainījās, kad pēc jauno laiku iestāšanās pirmo reizi nokļuvu Itālijā. Tur Toskānā bija vairumā un varēja nopirkt romantiskas, pamestas viensētas un mazas "muižiņas". Neviens par to necepas. Mainās laiki, cilvēku dzīvesveids un dzīvesvietas. Kopš tās reizes pussabrucis siena šķūnis skaistā mežu ielokā man vairs neliekas neglīts, bet gan interesanta vēstures liecība.
Pie tam laukos tām pussabrukušajām mājām un daudz mazākam iedzīvotāju skaitam ir jābūt kaut no loģikas viedokļa - nav kā gadsimta sākumā mazās dažhektāru saimniecības, kad uz katriem 10ha bija pa mājai. Un arī zemes apstrādei vajag daudz, daudz mazāk darbinieku. Tā kā par to lauku izmiršanu ir pārspīlēts, jo tur vienkārši nav ko darīt tik daudz cilvēkiem un nebūs, laukus var apkopt mazāk kā 5% iedzīvotāju.
Un arī to nesakopto zemju nemaz tik šausmīgi daudz nav, varbūt kaut kur ik pa brīdim pa kādiem pāris hektāriem aizauguši. Tikko izbraucu Sēliju un daļēji Latgali. Nemaz tik daudz to nesakopto zemju nebija. Zemgalē vispār tāds faktiski atrast nevar. Un vienlaidus lielas nesakoptas teritorijas vispār neatrast. Ja kāds var, parādiet man, kur var, piemēram, kādus 250-500 aizaugušus, nolaistus ha nopirkt vienuviet.
f-foto: Vai tad Tu nezini, cik lielas hektāru platības cilvēki ieguva brīvvalsts laikos? Dažus hektārus, dažus desmitus, bet ne jau simtus. Un šos desmitus arī atguva. Un tikai.
Es tak neteicu, lai tā būtu viena saimniecība, bet gan vienlaidus. Un visur stāsta, ka lauki visi aizauguši, pamesti, nesakopti, tātad varētu būt, ka vairākas blakus esošas saimniecības pa 10-20ha netiek apkoptas un tādas 15-20 blakus esošas varētu atrast, ko kopā salikt, un tad jau sanāktu tie 250 un vairāk ha. Tikai patiesība izrādās cita - nevar vienuviet nekur daudz neapsaimniekotas zemes atrast. Arī Vidzemē un Latgalē diez vai varēs atrast vienlaidus nesakoptas tik lielas teritorijas.