Labvakar fototehnikas mīļotāji. Jautājums par f ciparu. Skatoties testu par objektīvu te www.photozone.de... atklāju, ka objektīva min f ir 2.8, ekvivalents uz apgarizītās (1.5) matricas minimālais f ir 4. Jautājums: "Vai ja uz pilna rāmja matricas slēdža ātrums pie diafragmas atvēruma 2.8 ir 1/100 tad uz apgarizītās matricas aizvara ātrums jāliek 1/60"?
blaac:Labvakar fototehnikas mīļotāji. Jautājums par f ciparu. Skatoties testu par objektīvu te www.photozone.de... atklāju, ka objektīva min f ir 2.8, ekvivalents uz apgarizītās (1.5) matricas minimālais f ir 4. Jautājums: "Vai ja uz pilna rāmja matricas slēdža ātrums pie diafragmas atvēruma 2.8 ir 1/100 tad uz apgarizītās matricas aizvara ātrums jāliek 1/60"?
Hmmm (kasu zodu). Tad sanāk, ka vācieši nepareizi sarakstījuši. Man skolā mācīja, ka 3 kubā arī āfrikā 3 kubā, bet tanī lapā ir ka trīs kubā āfrikā būs četri kubā.
blaac:Labvakar fototehnikas mīļotāji. Jautājums par f ciparu. Skatoties testu par objektīvu te www.photozone.de... atklāju, ka objektīva min f ir 2.8, ekvivalents uz apgarizītās (1.5) matricas minimālais f ir 4. Jautājums: "Vai ja uz pilna rāmja matricas slēdža ātrums pie diafragmas atvēruma 2.8 ir 1/100 tad uz apgarizītās matricas aizvara ātrums jāliek 1/60"?
????????????????????????????????????
Tamron AF 70-200mm f/2.8 SP Canon EF 70-200mm f/4 USM L Canon EF 70-200mm f/2.8 USM L Release Date 2008 2001 1995 APS-C: equivalent focal length and aperture (DOF) "112-320mm f/4" "112-320mm f/5.6" "112-320mm f/4"
backspin:f2.8 kaut uz pasaules mazākā sensora būs 2.8, jo objektīvs jau nemainās, līdz ar to projekcija arī paliek tāda pati.
Cik esmu lasījis un gudrus cilvēkus klausījies f ir skaitlis attiecība starp lēcas fokusa attālumu un tās diametru, jebšu lēcas gaismas spēja. Izrādās, ka te ir citādi? ne no objektīva bet matricas izmēra un fokusas attāluma atkarīgs f. Tā arī neviens no fototehnikas cienītājiem neko nevarēs paskaidrot?
blaac:Hmmm (kasu zodu). Tad sanāk, ka vācieši nepareizi sarakstījuši. Man skolā mācīja, ka 3 kubā arī āfrikā 3 kubā, bet tanī lapā ir ka trīs kubā āfrikā būs četri kubā.
Pag,pag.Viena lieta ir Kubā-tur patiešām ir trīs Kubā.Aber Āfrikā Kubu vispār nav un līdz ar to...kā nu kurā vietā-ir trīs timbuktu,trīs kongo un trīs limpopo
backspin:f2.8 kaut uz pasaules mazākā sensora būs 2.8, jo objektīvs jau nemainās, līdz ar to projekcija arī paliek tāda pati.
eu, nupat gan Tu MULDI!!!!! toč čipsi jāņemun alus
Ko tad es ne tā? Kāda starpība, ko kabina galā tam objektīvam, gaismas caurlaidība jau nemainās tāpēc. PIemēram, ja fočēsim vienmērīgi gaišu, baltu sienu ar piemēram iso100, f2.8, 1/100 uz FF un ar tādiem pašiem iestatījumiem uz crop matricas, tad gribi teikt, ka uz cropa bilde būs tumšāka?
Man arī kaut kā šķiet, ka šis ir pareizi:
Cik esmu lasījis un gudrus cilvēkus klausījies f ir skaitlis attiecība starp lēcas fokusa attālumu un tās diametru, jebšu lēcas gaismas spēja.
Īstenībā, kāda starpība kāds būs F uz apgraizītas vai pilnas matricas? Vai Tavu fotomākslu tas dramatiski iespaidos? Atkarībā no tā kāda būs īstā Patiesība tagad mainīsi aparātu? Kārtējais topiks par vistu un olām...
Bildes:u, nupat gan Tu MULDI!!!!! toč čipsi jāņemun alus
Nu, nu paskaidro, kapēc?
a kaada jeega skaidrot, ja pat hipoteetiski pasaules mazaakajam sensoram nevar pielikt to pashu objektiivu kas fulfreimam, piemeeram? ziepjutraukiemtaapeec jau raksta ekvivalentaas meervieniibaas. tas, ko iepostēji pirmajā lapā nozīmē to, ka lai no vienas vietas dabūtu tādu pašu bildi, piemēram, ar ff un 50nieku, krops būs jāņem +/- 35; kropa bilde ar 2,8 fons būs apmēram tikpat izplūdis kā uz ff pie 4. reducējot vai salīdzinot ff ar ziepi ekvivalentās vienībās (te vari apskatīties real life salīdzinājumu www.dpreview.com... lapas viducī) var saprast efekta būtību. Muļķīgi salīdzināt lielus un mazus sensorus un ja vēl angļu valoda klibo - tad ir 101 topiks blogā...
Par dofiem, fizisko uzdabūšanu uz ziepjiem netiek runāts. Paskadrot gan vajadzētu, jo, ja es paņemšu izolācijas lentu un aplīmēšu 1cm FF sensora malas, tad finālā sensors būs 16mmx4mm , domā no šīs darbības pēkšņi kadra centrs būs kļuvis tumšāks?
Kā ta nu neispaidos to manu mākslu F skaitlis. tas iespaido vistiešākajā veidā. Ja sadomāju taisīt bildi ar bokeh un man ir apgraizīts rāmis, uzlieku objektīvu, f skaitlis ir 2.8, bet bokeh nesanāks, kā bija iecerēts. A Tev ar pinu rāmi sanāks. tavu mākslu vērtēs augstāk.
F ir objektīva parametrs, pohuj vai tur galā ir tas sensors vai nav. pat ja tikai melnais vāciņš... bet diskusijas protams turpinās līdz pilnīgam izmīzumam
Matj-perematj, F skaitlis nozīmē to, cik gaismas iziet cauri objektīvam, nevis to, ko tur pēc tam uztver noteikts sensora laukums! Tas ir objektīva raksturlielums un do feņi, vai aiz tā ir palags vai mazā pirkstiņa nags. Uz bibliotēku un palūdziet, lai arhīvos atrod D.Buņimoviča grāmatu Praktiskā fotogrāfija, tur viss ļoti saprotami pasniegts apmēram 5.klases fotopulciņa līmenī.
Es arī jau gribēju dot padomu, lai to tekstu iztulko kāda vācu valodas skolotuve nevis Google translate, kur pie tam vēl po pjaņi uzlikta zulusu-latviešu tulkošana.
Es lasu un saprotu, ka ja pielieto objektīvu uz cropotā rāmja tad f mainas uz citu skaitli. Skaidri tas rakstīt, melns uz balta un nekas tur nav cits jāsaprot tajos parametros vairāk, kā sarakstīts. Secinājums - objektīva raksturlielumi mainas mainot gaismas jūtīgā elementa laukuma izmēru, mainās objektīva gaismas spēja. www.photozone.de... lasi tabulu.