martc:nez vai vispār vajag mērīt, un pieredze automātā nenozīmē labu iznākumu. pieredzes ir dažādas
Hmm...Bet pieredzei vispār vajadzētu iznākumā nozīmēt labu iznākumu??!?? Jo ja jau Tu fotogrāfē 5 un vairāk gadus,tad ir bijušas pietiekami daudz un dažādas situācijas un problēmas ar kurām bija jātiek galā,un tas,manuprāt,veido pieredzi...
politikā var uzskatāmi novērot pieredzes "ietekmi" kā jau minēju pieredzes ir dažādas. ja cilvēks desmit gadus krāj pieredzi ar dokumentu foto, tas nenozīmē ka no šī cilvēka pēc noklusējuma var gaidīt tikai izcilus portretus.
dalabonbongas:Fotogrāfa pieredzi vajadzētu mērīt [1]pēc klientu daudzuma, [2]dažādu fotogrāfijas kategoriju apgūšanas un vispār [3]pēc fotogrāfiju kvalitātes
[4]Un nevis gados !!!
[1]Pēc klientu daudzuma - tātad tas fotogrāfs, kurš mēnesī apkalpos 20 klientus, katru par 100 latiem, būs automātiski labāks par to, kurš apkalpos tikai 2, katru par 1000 LVL?
[2]Dažādu fotogrāfijas kategoriju apgūšanas - tātad fotogrāfs, kas virs vidējā būs apguvis 5 fotogrāfijas veidus būs labāks par to, kurš specializējies vienā veidā un apguvis to līdz perfekcijai?
[3]Pēc fotogrāfiju kvalitātes - kas tas tāds? Ja tehniskā kvalitāte apstrādei vai tehniskā kvalitāte izdrukai, tad fotogrāfs tur var būt vispār neiesaitsīts, bet to var darīt nolīgti cilvēki (kā tas arī normālā biznesā rietumos notiek). Ja par "māksliniecisko" izpildījumu - tad tas atkal ir gaumes lieta. Protams, pilnīgu sūdu gandrīz katrs atšķirs, bet ja jau bidlētāji bildē nosacīti viduvēji labi, tad tur jau sāksies gaumes lieta.
[4]Un nevis gados - jebkurā lietā laika pieredzei ir nozīme. Teorētiķis students ļoti labi kaut ko var izdarīt retos gadījumos (ja mēs runājam par nodarbošanos kā amatniecību).
Ja nopietni, tad jāvērtē ir viss, tai skaitā arī cena. Tev var ļoti patikt bentlijs vai ferrari, un tu to rādītājus vari uzskatīt par izciliem, bet ja tev naudas nav, tad tu tos nedabūsi. Tāpat ar augstas kvalifikācijas pakalpojumu sniedzējiem vai amatniecības/mākslas izstrādājumiem - izvēlēties vari tikai tajā kategorijā, kur maciņš velk.
martc:politikā var uzskatāmi novērot pieredzes "ietekmi" kā jau minēju pieredzes ir dažādas. ja cilvēks desmit gadus krāj pieredzi ar dokumentu foto, tas nenozīmē ka no šī cilvēka pēc noklusējuma var gaidīt tikai izcilus portretus.
Latviešiem tāds teiciens "Sirma galva nav gudrības rādītājs" , Ieteiktu nelūrēt uz tiem 5 gadi , ne mazums cilvēku kuriem "Mamma pappa pamatskolā smenu uzdāvāja" jau uzskata AUTOMĀTĀ par pieredzi , taču 99% gadījumu TĀ NAV , tas apmēram ka Ogres šefs Bartkevičš teica "Es ar esmu FOTOGRĀFS man telefonā kamera"
Lunis:Latviešiem tāds teiciens "Sirma galva nav gudrības rādītājs" , Ieteiktu nelūrēt uz tiem 5 gadi , ne mazums cilvēku kuriem "Mamma pappa pamatskolā smenu uzdāvāja" jau uzskata AUTOMĀTĀ par pieredzi , taču 99% gadījumu TĀ NAV , tas apmēram ka Ogres šefs Bartkevičš teica "Es ar esmu FOTOGRĀFS man telefonā kamera"
Pieredzei un gadiem sakars ir ļoti neliels. Kāds var fotografēt 10 gadus un priecajas, ka uz bildēm kaut ko var redzēt! Kāds fotografē 2 gadus, bet dara to ar "studēšanu" papildinot zināšanas, pētot rezultātu, salīdzinot ar citiem darbiem, veicinot savu izaugsmi. Viennozīmīgi pēdējam pieredze būs lielāka, nekā tam kas vnk 10 gadus spiež podziņu.
Sabulis:Pieredzei un gadiem sakars ir ļoti neliels. Kāds var fotografēt 10 gadus un priecajas, ka uz bildēm kaut ko var redzēt! Kāds fotografē 2 gadus, bet dara to ar "studēšanu" papildinot zināšanas, pētot rezultātu, salīdzinot ar citiem darbiem, veicinot savu izaugsmi. Viennozīmīgi pēdējam pieredze būs lielāka, nekā tam kas vnk 10 gadus spiež podziņu.
Nu tam tā kā būtu jābūt pašsaprotamam, ka laika ziņā pieredze būs, ja tās iegūšanai pieies nopietni, nevis 10 gadus vienkārši turēs rokās kameru. Bet jebkurā gadījumā izvērtēt kaut ko var tikai redzot darbus. Nekādi cipari (vai tie būtu pieredzes gadi, vai tie būtu klientu daudzums, vai tie būtu cenas lielums, vai tie būtu apgūtās fotogrāfijas kategorijas) paši par sevi neko daudz neizteiks. Tas viss ir jāskatās un jāanalizē kopsakarībās, un atkārtošos - galvenais, redzot iepriekšējos darba rezultātus.
Piekrītu,ka pieredze pati par sevi nav rādītājs.Ja tā rēķinam,tad man sanāks tuvu pie 50 gadiem,kopš esmu mazliet pazīstams ar foto.Taču nevienu šedevru vai pat tikai ievērības cienīgu bilduku neesmu uztaisījis.Toties šitais stāžs dod skaidru sajēgu-es arī turpmāk nespēšu radīt nevienu šedevru.Neiztirzāšu kāpēc,bet tā nu tas ir.Nu tā kā sportā-uz NHL izsitas viens no 10000 gribētāju.Un ir daudzi,kas nošļūkā visu mūžu pa trešo līgu kaut kur Dubultu Namsaimniekā un jūtas labi!Un vēl pieredze ļauj ar vieglu,bet labvēlīgu smaidu palūkoties uz apkārtējo centieniem par varītēm saukt sevi par profesionāli un mākslinieku.
Pieredzei nav nozīmes, man viena meitene bildē priekš viena projekta bildes , braukā pa visu baltiju. pirms 2 gadi atnāca pie manis mācīties ar savu fujiku 150latīgo kompaktkameru, un zināja tikai kā ieslēgt un nospiest slēdzi, tagad ar spoguleni bildē, un bildē pat ļoti labi. A te ir knipsētāji kuriem pieredze ja var ticēt pēc ieraxta profilā vairāk kā 5 gadi, uberturbo tehnika, a bildes neko neatšķiras kā no lētā ziepja, za to ir grezni rāmji salikti un diži nosaukumi bilžām.
dalabonbongas:pieredzi vajadzētu mērīt pēc klientu daudzuma
... apelsīnus krāmēt mucās un spiedienu riepā mērīt pēc protektora dziļuma... Ja putrojās terminos un "pieredzi" tulko kā "prasmi", tad ne līdz tav vien var aizrunāties. Re kā. Topiks ne par ko, bet tauta pavelkās.
Kaut kāda dīvainai tēma... Par ko ir brīnīšanās? Varbūt es bildēju n-tos gadus un man pietiek, ka pats laimīgs un maniem radiņiem arī prieks par manām bildēm? Kāda starpība vai tās ir izstādes bildes vai labākajā gadījumā nedaudz virs vidējā līmeņa? Otrkārt, kāpēc te kaut kas vispār būtu jāpublicē?
dalabonbongas:pieredzi vajadzētu mērīt pēc klientu daudzuma
... apelsīnus krāmēt mucās un spiedienu riepā mērīt pēc protektora dziļuma... Ja putrojās terminos un "pieredzi" tulko kā "prasmi", tad ne līdz tav vien var aizrunāties. Re kā. Topiks ne par ko, bet tauta pavelkās.
Galvenais jau ir uzsākt "gudru" dialogu... lai gan, vai pēc tekstiem var spriest par tautas (temata uzsācēja) prāta spējām? Lai vai kā, kuru piss cik kam kas profilā ierakstīts, apskati bildes, patīk - iegaumē, nepatīk - aizmirsti... Tev pašam taču jābūt svarīgāk kā Tu novērtē citus, nevis kā citi novērtē sevi.
Sabulis:Pieredzei un gadiem sakars ir ļoti neliels. Kāds var fotografēt 10 gadus un priecajas, ka uz bildēm kaut ko var redzēt! Kāds fotografē 2 gadus, bet dara to ar "studēšanu" papildinot zināšanas, pētot rezultātu, salīdzinot ar citiem darbiem, veicinot savu izaugsmi. Viennozīmīgi pēdējam pieredze būs lielāka, nekā tam kas vnk 10 gadus spiež podziņu.
Nav jau svarīgs kalendārais laiks, bet gan laiks ko velta fotografēšanai. Pilnīgi 2 gadu pieredze ir maza pat ja fotografē katru dienu. Tāpēc stipri lielāka varbūtība būs, ka tas kas 10 gadus daudz fotografē un piedomā par rezultātu tā vai tā būs labāks fotogrāfs par to, kas to dara 2-4 gadus. Pat ja jaunais gurķis skraida pa kursiem un un augstskolām. Ļoti banāls pieņēmums, ka lai sasniegtu daudz maz labu līmeni kādā jomā, darba pieredzei tajā ir jābūt vismaz 10k stundu. Un 2 gados tas vienkārši nav iespējams fiziski. Ansels Adams arī ir teicis, ka daudz maz normālas bildes var sagaidīt no fotogrāfa, kad tas ir uztaisījis vismaz 10k fotogrāfiju
Nav jau svarīgs kalendārais laiks, bet gan laiks ko velta fotografēšanai. Pilnīgi 2 gadu pieredze ir maza pat ja fotografē katru dienu. Tāpēc stipri lielāka varbūtība būs, ka tas kas 10 gadus daudz fotografē un piedomā par rezultātu tā vai tā būs labāks fotogrāfs par to, kas to dara 2-4 gadus. Pat ja jaunais gurķis skraida pa kursiem un un augstskolām. Ļoti banāls pieņēmums, ka lai sasniegtu daudz maz labu līmeni kādā jomā, darba pieredzei tajā ir jābūt vismaz 10k stundu. Un 2 gados tas vienkārši nav iespējams fiziski. Ansels Adams arī ir teicis, ka daudz maz normālas bildes var sagaidīt no fotogrāfa, kad tas ir uztaisījis vismaz 10k fotogrāfiju
Es savā mūžā neesmu uztaisijis 10K fotogrāfiju kuras būtu tā pa nopietno ar labu rezultātu. Slēdža nospiešanas skaits neskaitās, tās jabūt reālas bildes kuras ja vērtē 5 ballu sistēmā jabūt vis maz 3+ vai 4. lai tādas bildes būtu pie katras kopā ar bildēšanu un pēcapstrādi japasēž vis maz 30 minutes. Tās ir vairāk vai mazāk 5000 stundas, un ja katru dienu bez brīvdienām pie foto ir pavadāmas vis maz 4 stundas tad tie ir 4,5 gadi, bet ta ka ir ari citas lietas darāmas, brīvdienas un vēl vis kaut kas , tad tas vis jav ir vis maz 15 gadi. Ko es ar vto gribēju pateikt, ka tas vis ir kā ar dziedāšanu- galda dziesmas var maut jebkurš kā māk visu mūžu, bet solo nodziedāt uz skatuves operā tomēr jabūt iedzimtajam talantam un dabas dotībām...Un tur pieredzes gadiem nav nozīmes.
imgfoto:pieredze dod TIK to, ka gandriiz nemaz nav jalieto croptoolu...viss cits gaumes lieta
es bez kroptuulja nemaz i savus kvadraatus sataisiit nevaru
Principā nav vajadzīgs itin bieži, bet kā piemērs , pirmajām partijām 5DMKII matrica bija nedaudz šķība, protams tas vis pupu mizas bet bildējot ar plato halu lai cik precīzi horizonts nebūtu bilde vienalga nadaudz pa kreizi gāžas, kaut skatu meklētāja vis ok., kad piešaujies tad jav nav nekas briesmīgs zini cik ka pagriezt lai butu taisni un vis, bet reizēm tomēr pa ieradumam nobliez ta ka redzi skatu meklētājā a bilde sanāk šķība. nu un nākas taisnot.
dalabonbongas:Fotogrāfa pieredzi vajadzētu mērīt pēc klientu daudzuma,dažādu fotogrāfijas kategoriju apgūšanas un vispār pēc fotogrāfiju kvalitātes
Un nevis gados !!!
Jo šeit vēl aizvien man liek brīnīties cilvēki,kam pieredze vairāk par pieciem gadiem vai vismaz 3 gadi un no fotogrāfijām nekā
Cilvēki ir dažādi -vieni nodarbojas ar ļoti šauru nozari- ārstē cilvēkus- tātad ārsti -otri nodarbojas, lai cilvēki nestaigātu kaili- tātad apģērba meistari -trešie nodarbojās ar to, lai cilvēki nestaigātu badā- tātad partikas meistari -ceturtie nodarbijas, lai nelīst uz galvas- tātad mājokļu meistari -piektie nodarbojas, lai cilvēki nepaliek pārāk bagāti- tātad valdības vīri... un t.t. Visi viņi ir savas ļoti šauras jomas speciālisti, bet tad pienāk tā diena, kad nopērk fotoaparātu, kas uz šodienu jau skaitās vizuāla piezīmju grāmatiņa, un tai brīdi nez no kurienes uz viņiem virsū metās, nē, ne suņi, bet savādāki - fotogrāfi , visādi cenšās citus pazemot, kad dabon pretīm, sāk gaudot....
Kāpēc rakstu... tāpēc, ka gribu jautāt, kāpēc vispār kas jāmēra. Foto tak ir tāda manta- gribu , skatu, negribu, neskatu , un apbrīnoju tos cilvēkus, kuri visu laiku meklē kaut kādu abstraktu mākslu, aizmirstot, ka foto pamats ir mirkļa iemūžināšana, un lai cik slikta bilde, bildē redzamajam tā varbūt ir dārgāka par fotoGranda veidotu svešu portretu . Un nevis jānorej, bet jāpriecājās, ka citi bildē sliktāk... iedomājaties, ja visi, kam rokā aparāts, bildēs, kā Dievs... tak proffotogrāfiem iestāsies badiņš
Rezumē, ja man vaļas prieks dzeršanas un koļīšanās vietā ir foto, tad tas ir mans vaļasprieks!!!
chukmasoff, Talants ir stipri pārspīlēta lieta. Daudz svarīgāks ir darbs. Liela daļa it kā talantīgu cilvēku pirms liela darba ieguldīšanas savā jomā varēja saukt par viduvējībām un bez īpaša talanta
Gabiz:Tie, kas saka, ka talantīgs cilvēks ir 90% darba un 10% talanta, talantam nav pat blakus stāvējuši.
telantīgs cilvēks pa lielam ir 100% darbs. talants parasti izpaužas vēlmē un iespējā to darbu ieguldīt, jo nav jau tā, ka mēs katrs varam darīt jebko. Protams ir jomas, kur vajag kaut kādas fiziskās dotības vai prāta spējas, bet tas tā vai tā nav noteicošās - drīzāk tās nedrīkst kavēt darba ieguldīšanu.
imgfoto:pieredze dod TIK to, ka gandriiz nemaz nav jalieto croptoolu...viss cits gaumes lieta
To pieredzi, kura saucas Labākā pēcapstrāde ir tā, kuru veic pirms pogas nospiešanas, cilvēki sāka apgūt 90-tajos, ar miniļapu parādīšanos, kad saprata, ka nododot tur filmu, tev nebūs iespējas pastumdīt kadru rāmīti zem palielinātāja.
Gabiz:Tie, kas saka, ka talantīgs cilvēks ir 90% darba un 10% talanta, talantam nav pat blakus stāvējuši.
telantīgs cilvēks pa lielam ir 100% darbs. talants parasti izpaužas vēlmē un iespējā to darbu ieguldīt, jo nav jau tā, ka mēs katrs varam darīt jebko. Protams ir jomas, kur vajag kaut kādas fiziskās dotības vai prāta spējas, bet tas tā vai tā nav noteicošās - drīzāk tās nedrīkst kavēt darba ieguldīšanu.
Abi ar Gabizu pat blakus neesat stāvējuši talantīgam cilvēkam, ka tā varat rakstīt. Tie ir patiesi īpatņi, apdāvināti cilvēki, kuriem padodas viss , ko viņi dara un nekad nevienu neapskauž.
blaac, problēma jau ir, ka talants ir nedefinējama īpašība. Nav tādas robežas spējām virs kuras ir talants, bet pirms tam nav. Tāpēc nav iespējams pateikt vai kāds ir bijis blakus kādam patiesi talantīgam cilvēkam vai nē. Bet pārs lietas gan ir skaidras - praktiski nav iespējams atrast tādu cilvēku kam padodas viss un labs raksturs ir viena no īpašībām, kas var piemist vai nepiemist talanta īpašniekam. Biežāk gan gadās, ka nepiemīt
Vot Agris pareizi saka!Man ir foršs raksturs un esmu lāga vecis.Tieši tāpēc arī neesmu labs fotogrāfs.Par darbu arī 100 punktu-foto nekad nav bijis pats svarīgākais dzīvē un neesmu tam veltījis tik daudz laika un spēku.
Pieredze vispār ir baigā kuce... Statistika skaka, ka ļoti pieredzējuši un talantīgi piloti ļotakus pret planētu sadala pirmreizinātājos daudz biežāk kā zaļie gurķi.
Sapper:Pieredze vispār ir baigā kuce... Statistika skaka, ka ļoti pieredzējuši un talantīgi piloti ļotakus pret planētu sadala pirmreizinātājos daudz biežāk kā zaļie gurķi.
-------
... arī pie frēzes pienāk brīdis, kad pirkstiņi pieskaras un nemaz ne iesācējiem... bet tieši tad, kad apgūts process un aizgājis rutīnā.
blaac, esmu ne tikai blakus stāvējis... Talants vai nu ir vai nav. Ir centīgi idioti (90% darba un 10% kā cita) un ir slinkie ģēniji, kuri "smagi strādā" labi ja 10%, bet viss pārējais izdodas "pats no sevis". Bēdīgi ir tas, ka pārsvarā panākumus gūst bezkaunīgi iznireļi, bet patiesie talanti dzīvo un mirst nabadzībā.
P.S. Sapper, Tev ir taisnība. Mans tēvs dienēja sapieros un viņš man arī stāstīja, ka pieredzējušākie un pārgalvīgākie mirst biežāk par bailīgākajiem jauniņajiem. Pieskaitiet mani pie bailīgajiem