Man kā latviežu valodas lietotājam ar vairāk kā 10 gadu stāžu un ar tādu pašu pieredzi kad to sāku mācīties ir kas sakāms. Protams, ja cilvēks 30 gadus runā latviski , tad to dara no bērnības un ja to ira darijis ikdienā tad leksika vajadzētu būt ok, visas sintaksis un tā tālāk. Bet pateikšu godīgi, ka ja tas nav darīts no bērnības tad smadzenēs teikumi formējami ir kā man piemēram krieviski un es viņus ari tiešī tā tulkoju latviski kā tie krieviski skanētu, līdz ar to latviski tiem kuri tajā valodā no dzimšanas runā tas vis griež ausi, jo par uzsvariem man pat 15 gadu laikā saprašana latviešu valodā nav lidz galam, kā ari teikumu uzbuve. Man tulīt teiks ka ir no tā zāles, tas ir lasīt grāmatas, skatīties TVlatviski(man vispār TV nav nekad bijis, jo nepatīk), skatīties latviešu filmas. Bet tā kā grāmatas mnelasu, no kīno praktiski interesē ļoti maz kas un tad to labāk skatos orģinālvalodās (krievu un angļu) jo latviešu kīno nekad nav bijis augstumpos, un tikai pagājušā gada filma "Kolka cool" ir kas labs radīt visā LV kīno vēsturē.
Krievu valodā , it īpaši pēdējo 10 gadu laikā ir iekļuvuši ļoti daudz barbarismu no angļu valodas, kas ir krieviskoti tā ka tur vairs nevar saprast ko tas vards nozīmē. Tur ari ir tādi voisādi kā latvisklais "nju" un viskautkas tam līdzīgs ko var atrast tikai netā , jo to tur ievazā visādas "zaikas" un ne to vien.Bez tam vēl visa tā "poke" valoda tur dominē diezgan spēcīgi. Tā kā tur vēl trakāk ne kā latvoiešu valodā brīžiem sanāk.
Муж звонит жене:- Ты где?- В норе...-Где???-Ну в норе, которую ты мне купил!!!-Дура, не в норе, а в рено... хорошо, что я тебе пежо не купил.
- Cilvēks uzdod īsu 10 gadu pieredzi par labāku nekā garu 30 gadu pieredzi. Kā tam var ticēt? - Cilvēks norāda, ka tam patīk un padodas lietas, kurās liela nozīme ir tehnikas pārvaldīšanai, tai pat laikā ir redzams, ka attieksme pret savstarpēji līdzīgām tehnikas ierīcēm un darbībām ar tām patiesībā ir ļoti selektīva.
Par to pieredzi pateikšu tā , zinu auto vadītājus kuri brauc 5 gadus un brauc perfekti un zinu kuri brauc 30 un vairāk, un katru dienu brauc un tā pat ieķēries ar visām četrām stūrē un kā mietu norijis visus tos 30 gadus jun vis maz reizi gadā kam uzskrien virsu iebuktēdams savu vai kāda cita auto.
10 gadi ir pat ļoti daudz jeb kurā jomā. Pazīstu fotogrāfus kuri taisa šedevrus un kuriem ir 4-5 gadu pieredze un tai pašā laikā zinu vienu tanti kura no 70tajiem ar arodskolas fotogrāfa diplomu, visu mūžu nostrādāja bildēdama rūpkombinātā dokumentu bildes, un pa šai dienai strādā kādā no saloniem darīdama to pašu, un apgalvo ka viņa ir profs ar vairāk kā 30 gadu pieredzi, bet tai pašā laikā ne no datora ne no kādas citas bildēšanas izņemot dokumentu bildes neko nejēdz.
pavisam[/url] nesen pat iekopēju atrastu netā tekstu krievu valodā:
Мы с одним челом вчера дэцыл бухнули ,потом до нас доточились какие то кексы и я одного дипфайтнул...
Un tādā garā ar kaut kādiem rusificētiem angliskojumiem teikumi 10. Un pēc foruuma spriežot kur tas vis bija raxtīts tas nebija nekāds urlu forums, bet forums par glamurīgajiem tusiņioem Maskavā.
pa manam normāla ir situācija kad mākslinieks izdomā vīziju,apstāsta ko vajag,komanda saliek gaismas,padod pareizi nostellētu kameru un pēc nospiešanas dodas apstrādāt failu. Viss. Tehnika tādā ātrumā attīstās ,ka pilņībā visu pārvaldīt spēs arvien mazāk ļaužu. Tas arī nav vajadzīgs.
Nu par to dreskotu var pastridēties, , uzvalku savā mūžā no skolas laikiem neesmu nēsājis izņemot paradku, bet to retos gadijumos. Tas ka visi aicinātie viesi ir uzvalkos un svīst tur uzvalkos nenozīmē ka fotogrāfs ir aicinātais viesis, fotogrāfs ir darbā, un mugurā labi ja ne šorti un kedas tad vienalga javelk mugurā kas ērts, un kas parak nesmērejas, jo nākas gan nogulties gan uz ceļiem nomesties, un pēc visām šīm izdarībām fotogrāfs dreskotētā uzvalkā vakarā izskatīsies kā no musorņika izavilkts blakus glaunajiem tikai sasvīdušajiem viesiem.
Man nav viedokļa, jo no vienas puses biš krīt uz nerviem visi izaicinājumi, uzrunāšanas un kapacitātes, bet kad iedomājos, kādus ziblatviešu viedvārdus ražo mūs Pirtszinību nolemtne...
Schneider:Man nav viedokļa, jo no vienas puses biš krīt uz nerviem visi izaicinājumi, uzrunāšanas un kapacitātes, bet kad iedomājos, kādus ziblatviešu viedvārdus ražo mūs Pirtszinību nolemtne...
Vis labākais ir šis, kas mani jav gadus 10 uzjautrina un tas ir oficeālajā lapā.
Mums ir rupjākā programmatūras lokalizācija pasaulē, kurā var - ieslēgt palaistuvi, iespraust galveni starpenē, un apmierināti beidzēt.
Un vēl - man iisti nepielec galiigaa garumziimju un miikstinaato burtu ignoreeshana. Nu labi, ja tā raksta tīnīši, es vēl saprotu, vēl tas var liecināt, ka datoram nav pāķu zemes rakstības, tātad lietotājs ir īstais eiropietis (Īrijā lasa sēnes), bet, ka šitā māžojas tepat vietējie un pieauguši... Man ir viens paziņa, amatpersona, kurš pašvaldības lapas forumā atbildi sāk ar atvainoshanos, ka man nav uzinstaleetas garumziimes.
Kādas avīzes humora lapā izlasīju: Draugi, lietojiet garumzīmes, jo vārdi "minēts", "mīnēts" un "minets" nepavisam nenozīmē vienu un to pašu!
Schneider:Un vēl - man iisti nepielec galiigaa garumziimju un miikstinaato burtu ignoreeshana. Nu labi, ja tā raksta tīnīši, es vēl saprotu, vēl tas var liecināt, ka datoram nav pāķu zemes rakstības, tātad lietotājs ir īstais eiropietis (Īrijā lasa sēnes), bet, ka šitā māžojas tepat vietējie un pieauguši... Man ir viens paziņa, amatpersona, kurš pašvaldības lapas forumā atbildi sāk ar atvainoshanos, ka man nav uzinstaleetas garumziimes.
Kādas avīzes humora lapā izlasīju: Draugi, lietojiet garumzīmes, jo vārdi "minēts", "mīnēts" un "minets" nepavisam nenozīmē vienu un to pašu!
Nu tas ka nav garumzīmes uzinstalētas tas ir vispār sviests, jo programma APOSTROFS ir free soft, un uzlikt to var pat praporščiks un blondīne.
Es Tev varu pastaastiit, kaapece es paarsvaraa nelietoju garumziimes/sjnjacenus/miikstinaajumus "muldamvietaas" ..... Taapeec, ka gana daudz rakstu vienaa lapaa, kuaar latvieshu burti sagadaa neertiibas citiem lietotaajiem - cits lietotaajs manis rakstiito redz kaa jautaajuma ziimes utt.... tad vinjam jaamaina encoding, lai manis lasiito vareetu normaali izlasiit .... Un ja veel kaads cits raksta ar latvieshu burtiem - vinjam ir veel savadaaks encoding .... Izleekaat katra rakstiitajam encodingam ir appgruutinoshi ....
Sākot no kāda win98 nekādi apostrofi utml softi nav nepieciešami latviešu burtiem, tie ir jau standarta instalācijā. Par kādiem datorspeciālistiem jūs te runājat? (vai pareizāk sakot- kādi datorspeciālisti par tiem runā) Protams, windows gadījumā to burtu uzlikšana notiek caur "Ž", bet tā tur notiek liela daļa darbības.. Bieži vien internetā translitā raksta tie, kuri tā vienkārši pieraduši, nevis tapēc, ka nav garumzīmes. Man arī translitā rakstās ātrāk un ar mazāk kļūdām kā garumzīmēm- ar kompi vairāk esmu rakstījis čatos, un komandrindā, dokumentus sanāk reti..
dansiga:Es Tev varu pastaastiit, kaapece es paarsvaraa nelietoju garumziimes/sjnjacenus/miikstinaajumus "muldamvietaas" ..... Taapeec, ka gana daudz rakstu vienaa lapaa, kuaar latvieshu burti sagadaa neertiibas citiem lietotaajiem - cits lietotaajs manis rakstiito redz kaa jautaajuma ziimes utt.... tad vinjam jaamaina encoding, lai manis lasiito vareetu normaali izlasiit .... Un ja veel kaads cits raksta ar latvieshu burtiem - vinjam ir veel savadaaks encoding .... Izleekaat katra rakstiitajam encodingam ir appgruutinoshi ....
Nuuu latvijas europieshioem nonjemsim cepuri, civilizacija, ponimajeshhhh. Bet latviski, vienkārši Z.O.S.S.
Elamarss, paldies par komplimentu, bet Tu esi parasts latvju durkas, kurš neko no manis rakstītā nesaprata!!!!! Un te nekāda sakara ar Eiropu ..... šī problēma parādās arī tepat , piem. kaut vai Rīgas robežās!!!!
dansiga:Elamarss, paldies par komplimentu, bet Tu esi parasts latvju durkas, kurš neko no manis rakstītā nesaprata!!!!! Un te nekāda sakara ar Eiropu ..... šī problēma parādās arī tepat , piem. kaut vai Rīgas robežās!!!!
Piedod min herc, kā parasts latvju duraks apkalpoju datortehniku... Sapratu pārāk labi. Tāda Problēma parādās kāreiz pie nelatvju durakiem. arī laukos.
dansiga:Es Tev varu pastaastiit, kaapece es paarsvaraa nelietoju garumziimes/sjnjacenus/miikstinaajumus "muldamvietaas" ..... Taapeec, ka gana daudz rakstu vienaa lapaa, kuaar latvieshu burti sagadaa neertiibas citiem lietotaajiem - cits lietotaajs manis rakstiito redz kaa jautaajuma ziimes utt.... tad vinjam jaamaina encoding, lai manis lasiito vareetu normaali izlasiit .... Un ja veel kaads cits raksta ar latvieshu burtiem - vinjam ir veel savadaaks encoding .... Izleekaat katra rakstiitajam encodingam ir appgruutinoshi ....
Tas ir pilnīgs ankodings kompja pārzināšanā, ja visu saliek pareizi tad gan kirilica , gan LV gan vis pārejais iet bez problēmam un redz visu kā vajag, ja nu tikai var but kāds ķīniešu dialekts ankodingā gljuko. Un tas attiecas ne tikai uz windu, bet gan uz mac un Linux ari.
Pinus:Sākot no kāda win98 nekādi apostrofi utml softi nav nepieciešami latviešu burtiem, tie ir jau standarta instalācijā. Par kādiem datorspeciālistiem jūs te runājat? (vai pareizāk sakot- kādi datorspeciālisti par tiem runā) Protams, windows gadījumā to burtu uzlikšana notiek caur "Ž", bet tā tur notiek liela daļa darbības.. Bieži vien internetā translitā raksta tie, kuri tā vienkārši pieraduši, nevis tapēc, ka nav garumzīmes. Man arī translitā rakstās ātrāk un ar mazāk kļūdām kā garumzīmēm- ar kompi vairāk esmu rakstījis čatos, un komandrindā, dokumentus sanāk reti..
Protams ka ir bet tas iet tikai ar labo Alt, un tad to pieturot, var ari to visu saregulēt lai nevajag turēt un ari pārmest uz citu pogu, bet priekš kam gemoroidēties , ja ir vienkarš softs un uzliek visu uz apostrofu, un ari pie tā visi ir pieraduši ka ari apostrofs nav jatur bet pietiek tikai uzsist.
chukmasoff_f: Protams ka ir bet tas iet tikai ar labo Alt, un tad to pieturot, var ari to visu saregulēt lai nevajag turēt un ari pārmest uz citu pogu, bet priekš kam gemoroidēties , ja ir vienkarš softs un uzliek visu uz apostrofu, un ari pie tā visi ir pieraduši ka ari apostrofs nav jatur bet pietiek tikai uzsist.
Kapēc gemoroidēties un likt visādus citus softus, ja var pierast lietot standarta ALT? Ja pierod, tad tas ir pat ērtāk nekā citas pogas.. un nebūt visi nav pieraduši pie apostrofa..
chukmasoff_f: Protams ka ir bet tas iet tikai ar labo Alt, un tad to pieturot, var ari to visu saregulēt lai nevajag turēt un ari pārmest uz citu pogu, bet priekš kam gemoroidēties , ja ir vienkarš softs un uzliek visu uz apostrofu, un ari pie tā visi ir pieraduši ka ari apostrofs nav jatur bet pietiek tikai uzsist.
Kapēc gemoroidēties un likt visādus citus softus, ja var pierast lietot standarta ALT? Ja pierod, tad tas ir pat ērtāk nekā citas pogas.. un nebūt visi nav pieraduši pie apostrofa..
alt ir jatur, apostrofu nav jatur, latviskie softi tāti kā WinLat un Tildes Birojs, automātiski ieliek apostrofu pie instaācijas. Uzņēmumos, valsts un pašvaldības iestādēs praktiski Tilde ir izmantojama visur , pats strādāju datorservisā vairāk kā 10 gadus un praktiski visi klienti kuri nāk lieto apostrofu, un tikai retais pasaka ka nevajag jo lieto Alt.
kāds forsmažors!?!?!?!? es tikai pastāstīju kāpēc es pārsvarā muldamvietās rasktu bez garumzīmēm un VISSS .... Ja kāds to nevēlas saprast - tā nu vairs nav mana problēma!
chukmasoff_f: alt ir jatur, apostrofu nav jatur, latviskie softi tāti kā WinLat un Tildes Birojs, automātiski ieliek apostrofu pie instaācijas. Uzņēmumos, valsts un pašvaldības iestādēs praktiski Tilde ir izmantojama visur , pats strādāju datorservisā vairāk kā 10 gadus un praktiski visi klienti kuri nāk lieto apostrofu, un tikai retais pasaka ka nevajag jo lieto Alt.
Vai ta grūti pieturēt? Apostrofs jānospiež un tad jāspiež burts- divi spiedieni viena vietā.. Tas, ka daudzi to lieto, nenozīmē, ka tas ir labākais variants.. īpaši kompju lietās- kā datorspeciālists pats vari iedomāties, kas būs ja par normu uzskatīsi to, ko dara un lieto lielākā lietotāju daļa..
chukmasoff_f: alt ir jatur, apostrofu nav jatur, latviskie softi tāti kā WinLat un Tildes Birojs, automātiski ieliek apostrofu pie instaācijas. Uzņēmumos, valsts un pašvaldības iestādēs praktiski Tilde ir izmantojama visur , pats strādāju datorservisā vairāk kā 10 gadus un praktiski visi klienti kuri nāk lieto apostrofu, un tikai retais pasaka ka nevajag jo lieto Alt.
Vai ta grūti pieturēt? Apostrofs jānospiež un tad jāspiež burts- divi spiedieni viena vietā.. Tas, ka daudzi to lieto, nenozīmē, ka tas ir labākais variants.. īpaši kompju lietās- kā datorspeciālists pats vari iedomāties, kas būs ja par normu uzskatīsi to, ko dara un lieto lielākā lietotāju daļa..
Ka cilvēks raxta uz klavas ar dibiem p8irkstiem vis ok, var ari alt izmantot , ja raxta ar visiem pirkstiem ytad ar labas rokas mazo pirkstiņu sitb pa apostrofu.Ir tāda lieta kā atrrakstīšana, un tur alt ir tiešām kavēklis. Nu par normu ne par normu, bet kā jav teicu , vieni pačato tikai un tur vienalga ko lietot, bet citiem pa dienu jasaraksta vairāki desmiti lapaspušu... Katrs protams lieto ko vēlas, bet vienkarši zinu ko lieto pārsvarā.
Man nesagādāja problēmas gandrīz vienlaicīgi rakstīt bez garumzīmēm pļāpvietās, un paralēli dokumentus latviski un krieviski ..... Dorshi vari nelasiit manus nesalasaamos tekstus!!!!!
Par CV protams, tas ir pavisam kas cits.. Arī citas pareizrakstības lietas mani kaitina, kā piemēram W lietošana nevietā un pieturzīmju nelietošana, kas šobrīd ir ļoti populāri. Šādai rakstībai nav nekādu attaisnojumu, kā tas ir transliterācijas gadījumā.
rakstu, liekot lietā visus 10 pirkstus ..... Bija viens brīdis, kad bija ik pa brīdim jālieto svešs dators, kur nebija tilde ... pēc kāda brīža bakstīšanās, kad apradu - man šķita , ka tas ir pat ērtāk, nekā apostrofs....
Sapriecēja paziņas - jauna, izglītota - LMA, koments: Valdi, nelieto apzīmējumu - krāniņš. To atstāsim mazuļiem. Ja vīrietim (ar lielo burtu) ir pim*pis, tad to tā arī ir jāsauc....
Manuprāt, tāpēc jau ir teiciens profesionālis, ka savā jomā viņš ir izcils. Cilvēkam nav jāprot ievilket mājās elektrību, iestiklot logus, un vēl datorā visu pārzināt. Esi profesionālis savā jomā un esi laimīgs. Latvijā tas tik ļoti neizpaužas, bet šobrīd padzīvojot uz lielās salas ļoti izteiksmīgi to jūt. Daudz mazu darbonīšu, kantorīšu kas speciālizējas tikai uz vienu jomu. šeit daudzi necenšas samācīties visu, bet izsauc vajadzīgo speciālistu.
Voldemorts:Sapriecēja paziņas - jauna, izglītota - LMA, koments: Valdi, nelieto apzīmējumu - krāniņš. To atstāsim mazuļiem. Ja vīrietim (ar lielo burtu) ir pim*pis, tad to tā arī ir jāsauc....
Jums ar Uuuu ir kaut kas kopīgs.
Pieļauju - tikai sociālismā nodzīvotie gadi...Mans koments - pēc pailgām pārdomām - to dāmas pašas neatļausies uzrakstīt, bet par teiktā patiesību ir pārliecinātas.
Andreass:Manuprāt, tāpēc jau ir teiciens profesionālis, ka savā jomā viņš ir izcils. Cilvēkam nav jāprot ievilket mājās elektrību, iestiklot logus, un vēl datorā visu pārzināt. Esi profesionālis savā jomā un esi laimīgs. Latvijā tas tik ļoti neizpaužas, bet šobrīd padzīvojot uz lielās salas ļoti izteiksmīgi to jūt. Daudz mazu darbonīšu, kantorīšu kas speciālizējas tikai uz vienu jomu. šeit daudzi necenšas samācīties visu, bet izsauc vajadzīgo speciālistu.
Vis jav ok, lai būt profesionāļi, bet ir lietas kas katram vecim ir jāzin, jo padomju skolā to mācija darbmācības stundā un tagad to nemāca. Elektrībau, santehniku un ari kosmetisko remontu japrot uztaisīt katram pašam, ja ne visu instalāciju pārvilkt bet rozeti vai gaismas slēdzi izjaukt un nomainīt tas ir tiešām pupu mizas, kā ari iztīrīt kanalizāciju ar trosi, nomainīt krānu vai sifonu izlietnei izjaukt. Bet tā nu ir ka mūsdienās cilvēki ap 30 gadiem vairs naglu sienā neprot iedzīt, man bija nesen saskarsme ar tādu cilvēku, vis jav būtu skaisti ja šams būtu profesionāls kaut vienā jomā bet principā nespēja neko.
Gan jā gan nē. Rozetē pievilkt klemmei skarūvītes gan katram ir jāmāk, bet, ja nosvilst māja (tfu-tfu-tfu, trīsreiz piesitu pie sava paura), tad apdrošinātājs uzprasīs spravku no skursteņslauķa par iztīrītiem dūmvadie un, ja sadomāsi atzīties, ka elektroinstalāciju savilki pats, bet nevarēsi uzrādīt papīru par PPTV beigšanu elektriķa specialitātē, tev apmaksājamā summa būs mazāka. Ir nelāga pieredze, izdega pirtiņa, dabūju atskaitīties par visām uzbūves īpatnībām.
Tikai [post]sovdepijā bija cilvēki ar "zelta rokām", kuri prata visu (un neko), normālā "pasaulē" zobārsti labo zobus, automehāniķi labo auto, elektriķi ar vadiem ņemās... ir zināms bariņš programmētāju, kuri ne visai orientējas dzelžos, un ko nu?
Gabiz:Tikai [post]sovdepijā bija cilvēki ar "zelta rokām", kuri prata visu (un neko), normālā "pasaulē" zobārsti labo zobus, automehāniķi labo auto, elektriķi ar vadiem ņemās... ir zināms bariņš programmētāju, kuri ne visai orientējas dzelžos, un ko nu?
Programmerim nav jaorientējas dzelžos , it īpaši ja viņš kodē mājas lapas vai ko līdzīgu dara. Dzelži ir inženertehniskā puse, un tiesi dzelžiniekam atkal nav japrot programmēt.
Browserī uzlikt UTF-8 un nekādu problēmu, ibio. Nu gan attaisnojums
Un vispār, nesapratu domu - kāda starpība vai raksta ar vai bez garumzīmēm??? Jo rakstot bez tak izmanto tadu fiiccu, kaa dubulta burtus, lai saprastu. Un vispar, kada starpiiba kaa raksta, ka tik visu saprot? F-foto, oficiālās vēstules tu tak raksti wordā, kur autpilotaa ir pareizrakstiibas ccekings. Ja tu sava nodaba te ccatojies, tad kuru satrauc, vai tu uzraksti ko pareizi vai nepareizi gramatiski - ka tik tevi saprot. Jo vari rakstiit vispareizaak uz pasaules, ja tava tekstaa neiebrauks, tad neiebrauks.. ))