Peksnji sanaca taa ka ir nepiecieshama mugursoma fotolietaam! Varbuut kadam ir aizkjerusies kada lietota, mazlietota, varbuut pat jauna - labprat iegadaatos!
es biju domaajis specializeto somu, ne jau tirgus neilona someli :P shobrid ir pleca soma lowepro nova4, bet nepatik man pleca soma, ir plans iepirkt kata r-103, bet taa kaa vinja maksa pravu naudinju un ir japasuta... gribejas kautko parejas procesaa...
es daudz domaaju vajag vai nevajag, un izdomaaju ka vajag, labu somu vajag lai pasargatu kameru no fiziskam traumaam, ziemaa protams no temperaturas mainjas, un protams lai soma butu erta staipishanai uz muguras, veel jo vairaaak ja tajaa ir daudz tehnikas...
Lielās "nastu ēzeļa" fotomugursomas man nepatīk, jo praktiski operatīvi nav lietojamas; un arī nav tādas vajadzības manā dzīvē- priekš tam ir autiņš un dažādas mazākas somas, katra savai vajadzībai. Kā universālāko plecu, vēdera un muguras somas apvienojumu varu minēt LowePro "Slingshot" sēriju. Par gaumi nestrīdas, bet man patīk. Vidusmēra pastaigām un netāliem ceļojumiem gana labas. Pērn ceļojumā ņēmu līdz aizlienētu Sling Shot 300 - viss apmierināja, bet lielpilsētas pastaigām likās pa lielu. Šogad nopirku sev 200 versiju- tā ir tomēr pa bik mazu (fotonodalījums pa šauru manam Canon 40D ar gripu, bet bez gripa laikam normāli- body kopā ar vidēju objektīvu+ vēl 2 objektīvi (man 70-200/4L + Sigma 12-24 blakus nodalījumos novietojās labi). Ja būtu jāpērk atkal- laikam ņemtu 300. 350 laikam pa lielu ikdienas universālajai somai.
kā alternatīvu mugursomai paņēmu kata t-216,tieši pastaigām ar vienu aparātu un trim objektīviem.Var nēsāt gan uz muguras,gan ātri pagriezt uz vēdera vai sāniem.