te bija runas par fotoklubiem,mākslu,izstādēm. Cik zinu daudzi blogeri ir piedalījušies vai paši rīkojuši tādas. Man šais lietās pieredzes nekādas,kaut gan nebūtu slikti atrast cirvi,kurš sadrukā manus empēesus. Tad varētu kā pāvs grozīties ar gudru feisu,kūpināt cigāru un klusībā ierēkt kā tauta slavina. Bet kā ir praksē? Nākamajā dienā uz ielas sveicina,sāk birt pasūtījumi vai nopērk tos darbus. Gribu uzklausīt pieredzi,kas parasti ko apmaksā un kur ir JĒGA?
jā,par to tif ,cmyk zinu. Ierēcu savulaik vienā bodē. Prasa cmyk ,bet nejedz paskaidrot kuru profilu un kāpēc vajag. Ar rezolūcijām ar brīnumu lietas dzirdētas. Bet tie jau tehniskie pigori. Man vairāk tas gandarījuma vai izdevīguma aspekts interesēja.
kā jau te forumā iepriekš kāds bija minējis(liekas ka Lunis) - tās visas personālizstādes`n`shit tiek rīkotas galvenokārt lai varētu izdaiļot savu CV. tas jau pofig vai kāds nācis vai nē uz to izstādi, bet nu CV jau lepni izskātās ja vairākas izstādes bijušas un ja vēl kādus kursus varbūt vadījis tad jau vispār grezni - ieceļ sevi par pagasta meistaru bez ierunām
Rolands66:te bija runas par fotoklubiem,mākslu,izstādēm. Cik zinu daudzi blogeri ir piedalījušies vai paši rīkojuši tādas. Man šais lietās pieredzes nekādas,kaut gan nebūtu slikti atrast cirvi,kurš sadrukā manus empēesus. Tad varētu kā pāvs grozīties ar gudru feisu,kūpināt cigāru un klusībā ierēkt kā tauta slavina. Bet kā ir praksē? Nākamajā dienā uz ielas sveicina,sāk birt pasūtījumi vai nopērk tos darbus. Gribu uzklausīt pieredzi,kas parasti ko apmaksā un kur ir JĒGA?
Es gan neesmu dzirdējis, ka kādam blogerim būtu bijis sarīkojums ko varētu saukt par izstādi - par izstādēm sauc darbu eksponēšanu muzejos (mākslas ne novadpētniecības), izstāžu zālēs un galerijās. Blogeri karina darbus lielveikalu gaiteņos, kkādos klubos, tautasnamos, skolās, lauku muzejiņos utt. - starpība ir tāda pati kā operai no iedzērušu domubiedru pulciņa uzdziedāšanas pēc bēru mielasta.
Atšķirība ir tajā, ka normālai izstādei ir kurators - persona ar smadzenēm, kurš strādā ar presi, reklāmu, kataloga druku, ja autoram nav nojēgas, tad pieaicina laba līmeņa izstādes iekārtotāju. Kurators ir tas kurš aicina ļaudis uz izstādes atvēršanu - un tie nav ne savi čomi ne radagabali - kurators aicina sevis apzinātu ļaužu loku kurus izstāde varētu interesēt no darbu iegādes vai propogandēšanas viedokļa + sakarīgas izstāžu zāles *rūpējas par savu seju* elementāri filtrējot ko izstādīt, ko nē - šī filtrēšana ir garants, ka cilvēks ejot uz galeriju *XO* vai ko līdzīgu var būt drošs, ka neuzskries kādiem *brīnumiem*
LV ir maz izstāžu vietu un ļoti maz fotoizstāžu - no pēdējiem gadiem atceros tik Sļusarevam un Grantam Valsts mākslas muzejā, Spurim Arsenālā + Balčum un vienai meitenei galerijā Rīga. Ārpus Rīgas kāda izstāžu zāle.... nez... varbūt Cēsīs cilvēki ir piestrādājuši lai izstāžu zālei būtu sakarīga slava - citur nav dzirdēts - Dzintaros kādreiz bija...
Apmaksā visu autors pats vai kurators piesaista sponsoru/rus
Jēga ir tā, ka šīs retās vietas apmeklē ļaudis kuriem ir tieksmes iepirkt sakarīgus darbus (ne nu straumēm plūst, bet pa kādam). Jēga kā atskaites punkts un jēga, ka neviens neņirgs par izstādīsanās vietu. Nav pa lielam (no desu un šmotku aspekta) jēgas.
Oi tad varēs ar ŠOKOLĀDI alieties un spīdēt kā glazēts
PRINCIPĀ izstāžu prakse un publikācijas tas NORMĀLA akadēmisku aprindu prakse. TIKAI viens bet lai tam visam būtu jēga kā minimums jābūt KĀDAI izglītībai šai jomā lai varētu AKADĒMISKUS sasniegumus audzēt Ir valstis kurās lai apstiprinātu vai dabūtu kvalifikāciju JĀBŪT tik un tik atskaišu posmiem. PIEMĒRAM zinat kāpēc piemeram UK ir tik daudz visādu primitīvu un padumju GRĀMATU par FOTO ? Ļoti vienkarši , cilvēks kurš PASNIEDZ FOTO un sēž uz kautkāda akadēmiska budžeta kā jau tas pie viņiem PIENĀKAS ir spiests SARAKSTĪT noteiktu skaitu "Gramatu" atbilstošā tēmā TIKAI TAD viņš var pretendēt uz turpmāko fisnsējumu un DARBU
IZSTĀDES , nuu tās var rīkot arī ar magnētiem uz ledsskapja , man pažiņas tā arī DARĪJA Taču viss komiskākais kas man ir bijis ir bijis savulaik MANAS foto karjēras pirnsākumos , kopēji savam šefam Isakam personalizstādes !! Nemaz nerēcat , katru nedēļas nogali tinu viņam no ruļa kautkadas 5-6 filmas un pirmdien viņš man kārtīgi nesa pa Wikendu saknipsētos "Šedevrus" , es tos visu tīstiju kopēju visas pēc kārtas 30x40 formātā un parasti bez kāda "Atbiruma" uz atlasi CETURDIEN-PIEKTDIEN pie caurlaides tika izlikts plakāts "Isaka personalizstāde Nr XXX " un tā dažus gadus ar neliekiem pārtraukumiem uz "Sliktu laiku - slimību" Neuzskaitu nedz izstādes nedz publikācijas jau gadus 20 , tādu ir simtiem VISĀS LV prestīžakajās vietās Valsts muzejus ieskaitot TADA kad tur vēl aicināja un BIJA PRESTĪŽI izstādīties , mūsdienās jāskata SĀKUMĀ minētais
Hāāā,nu re,aina daudz skaidrāka top! Tikai pēc Māra komenta diezvai kāds vairs gribēs atzīties,ka pjanku rīkojis. Nu nekas-nezaudējam optimismu,kurators varētu glābt. Diezin ,kur tādi mīt?
Ne nu ko vajag,vajag. Jūrnieciņam ar tak rokā raķeti pulēt var sanākt. Galvenais zināt ,vai līdz.
Jūs te mani bik samulsinājāt. Ogres fotoklubs tā kā mudināja uz tādu mērķi iet,vellos bet ja kaut kur izliktu,mani par onānistu lamās....pat nezinu ,vai gribu vairs
Rolands66:
Ne nu ko vajag,vajag. Jūrnieciņam ar tak rokā raķeti pulēt var sanākt. Galvenais zināt ,vai līdz.
Jūs te mani bik samulsinājāt. Ogres fotoklubs tā kā mudināja uz tādu mērķi iet,vellos bet ja kaut kur izliktu,mani par onānistu lamās....pat nezinu ,vai gribu vairs
Nu ir vēl 2 varianti:
A. grupu izstādes - nav tik traka vozņa - esmu šādi pakarājies Pēterbaznīcā un turpat blakus Dekoratīvās mākslas un daizaina muzejā - nu tur bišķi jāiespringst izturēt konkūru uz žūrētu izstādi kura, pie tam nav fotoizstāde, bet izdarīt var.
B. *klusā izstāde* - tas ir tā, ka LV i maza un cilvēki zin, ka tam un tam ir sadrukātas, sarāmētas bildes (nu man pa provi gar studijas sienām) - nu un tie kam darba pienākumos ietilpst sarīkot izstādes savas valsts iestādes izstāžu zālēs (nu ir tādas - pie lielajām bibliotekām un kur vēl tik ne) - tie zvana un dīc, lai izstādās - nu izstādīties tur nav košers, bet var darīt tā - iedot darbus, piekodināt, lai tur muti un ieliek tik darba atskaitē, ka izstāde noorganizēta, atklāšanu nerīkot un smuki vēlāk visu atvest atpakaļ - jēga ir izpalīdzēt labam cilvēkam - esmu tā darījis.
Izpalīdzēt labam cilvēkam, ot it kā prātīgi. Tagad pūlos kaut vienu tādu atcerēties,kur būtu bijuši labi darbi bez autora...hmm,lauķis nav būts. Tas nav kā ļimonāram ar opeli braukt?
Rolands66:Hāāā,nu re,aina daudz skaidrāka top! Tikai pēc Māra komenta diezvai kāds vairs gribēs atzīties,ka pjanku rīkojis. Nu nekas-nezaudējam optimismu,kurators varētu glābt. Diezin ,kur tādi mīt?
Latvijā, no pieredzējušiem kuratoriem, *vispasistakā* uz fotogrāfiju ir Inese Baranovska - viņai ir īpatnējs amata nosaukums - no vienas puses viņa ir Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja šefs a no otras puses šis muzejs ir Valsts mākslas muzeja *herarhijas ķēdē* (nu vēl turpat ir izstāžu zāle Arsenāls, Sutas un Beļcovas muzejs da mākslas muzejs Rīgas birža) un Baranovskas kundze, savā ziņā ir *lielā šefa* Māras Lāces labā roka - tādēļ viņas amats saucas: *Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja*
sejasgrāmatā Inesi Baranovsku 100 punkti var atrast.
Nu vēl jau ir strīpa aktīvu ļaužu kas kūrē izstāžu projektus - Jānis Borgs te nesen uz foto pusi paskatījās...
Noskati kādu izstādi kas tavuprāt perfekti sarīkota - ej tās kuratoram klāt, spied ķepu un stāsti kas par lietu.
Vispār *lielā muzeja* sistēma, no informācijas un kontaktu viedokļa ir stipri modīga - viss ir webā un ķekši populārajos soctīklos: www.lnmm.lv...
Rolands66:Izpalīdzēt labam cilvēkam, ot it kā prātīgi. Tagad pūlos kaut vienu tādu atcerēties,kur būtu bijuši labi darbi bez autora...hmm,lauķis nav būts. Tas nav kā ļimonāram ar opeli braukt?
Kā nu bez autora - pašā telpā jau ir A4 lapele ar vārdu uzvārdu - bet tā šīs ir pateicīgas izstāžu vietas - parasti zālē nedeg gaisma - to jāiet kādai tantiņai, kkādā paseknī sēdošai, palūgt, lai ieslēdz - vobšem tur viss labi - gandrīz neviens tak tāpat neiet uz pašu bibliotēku, kur nu, lai vēl līstu tās izstāžu zālē - par tādu izstādi i garantēti maz šuma.
Dīvaini,ka sarunā neiesaistās,tie kuri dragā pa veikaliem un klubiņiem. Tak bija jābūt arī kādai cēlai motivācijai. Kad cik tur gadus atpakaļ vadājām pa rajonu krīzes istādi,es īstenībā bez savtīgām cerībām vēl arī biju pārliecināts,ka kaut kādā mērā vēsturisku misiju pildu
Rolands66:Dīvaini,ka sarunā neiesaistās,tie kuri dragā pa veikaliem un klubiņiem. Tak bija jābūt arī kādai cēlai motivācijai. Kad cik tur gadus atpakaļ vadājām pa rajonu krīzes istādi,es īstenībā bez savtīgām cerībām vēl arī biju pārliecināts,ka kaut kādā mērā vēsturisku misiju pildu
Kāpēc, lai piedalītos - tie taču ir intraverti pasākumi kas interesē tikai pašus dalībniekus - visu dara paši i plakātus (lai tādu lērumu nesaderīgus fontus atrastu tie laikam jāvelk no neta), i telpas atrod, i paši draugus atklāšanas publiku tēlot uzaicina, i paši presi, pēc principa *man čoms avīzē šeptē* pieaicina, i paši aš vairākās rindās sakarina *mākslinieciskā nekārtībā* - tās jau tādas jaukas kopāsanākšanas ar bildēm fonā - pasākums ir primārais.
iZSTĀDE ČOMIEM. Labais,šo nebiju iedomājies,mani neaicina. Pa manai saparašanai pirtīs un veikalos eksponēti darbi tātad NAV izstādes,bet vienkārši onānisms vai labākajā gadījumā kuratoru medīšana,ja nu kāds iemaldās desu pirkt. Nu re,nav laikam tas pats,kas par delete cepties. Palika man neskaidrs,kur tie kuratori tirradņus meklē,konkursos,jeb internetā . Jeb arī visādas pazīšanās varbūt. Ja ielikšu ss.lv,baidos nesapratīs. Oppā,telefonā lasot palaidu garām,ka jau aprakstīts tas mehānisms. Fui rolandam!
Roland, tu esi tīrradnis un ar iekšām, ja tev piekabinātu labu kuratoru, jūs tādu māxlu satasītu, ka vēl nākamās paaudzes atcerēsies.... tas ir tāpat kā ar skatuves dziedoņiem.... ņem jebkuru,ja vēl kaut drusku dziedāt māk, tas ir lielais bonuss, uzprišini un pareizi palaid apritē.... fotogrāfijā tu noteikti esi ar bonusu, tā ka meklē tik kuratoru un nemet plinti krūmos
A. grupu izstādes - nav tik traka vozņa - esmu šādi pakarājies Pēterbaznīcā un turpat blakus Dekoratīvās mākslas un daizaina muzejā - nu tur bišķi jāiespringst izturēt konkūru uz žūrētu izstādi kura, pie tam nav fotoizstāde, bet izdarīt var.
.
80-90 mijā šitā izkarājos VISĀS lielajās LPSR izstāžu zālēs un muzejos pat Strēlnieku un Ravalūcijas un Arsenālā un Makslas muzejā , ar kautkādā "Pasaules Latviešu makslinieku " megaistātdes sakarā Bijām tur blakus ar jau nelaiķi avangardistu Ilmāru Apkalnu Toreiz patika "Modīgi dirsties" , tad visādi trakie ņema mani bariņā ;D
Rolands66:iZSTĀDE ČOMIEM. Labais,šo nebiju iedomājies,mani neaicina. Pa manai saparašanai pirtīs un veikalos eksponēti darbi tātad NAV izstādes,bet vienkārši onānisms vai labākajā gadījumā kuratoru medīšana,ja nu kāds iemaldās desu pirkt. Nu re,nav laikam tas pats,kas par delete cepties. Palika man neskaidrs,kur tie kuratori tirradņus meklē,konkursos,jeb internetā . Jeb arī visādas pazīšanās varbūt. Ja ielikšu ss.lv,baidos nesapratīs.
Lai nu kur, bet LV tīrradņus neviens nemeklē LV apgūst Eiropas un reizēm arī sponsoru naudas par tām rīkojot lekciju ciklus ar tiem piesaistītiem konkursiem un portfolio skatēm - piemēram bija (3gab. laikam) Alfa foto lab - (nenormāli rēcīgi bija, ka te nesen savu čomu grupa bija izsludinājusi *portfolio skates* - iedomājies - ļaudis var iet un uzklausīt verdiktus no visādiem pepiņiem kas paralēli savam grāmatveža vai inženiera darbam jau 3 vai piecus gadus bildē draugus, kaķus un skaisto dabu ) Tiesa Eiropas naudu grūti dabūt piedāvājot meklēt tīrradņus kartupeļu laukā vai autoostās - tādēļ potfolio skates ir cilvēkiem kuri mācās/studē +/- sakarīgās skolās kur programmās ir fotogrāfija. Diezgan loģisks solis... Jebkurā gadījumā mazas valsts formāts visās jomās būs izaudzināt meistaru nevis sameklēt - attiecīgi ja esi ārpus šīs sistēmas, tad savu PR ir jāveido pašam - jāizveido baigi nopietnu, lai kuratoram parādītos kāda interese... LV kuratori nemēdz *izcelt saulītē* - viņi vēlas kkādas garantijas, ka ir vērts tevī ieguldīt pūles - piemēram atpazīstamību/panākumus iepriekš realizētajos projektos.
Nu ieraugot kādā logā vai uz durvīm cedeli *fotoizstāde* diezgan droši var paredzēt, ka autoram/riem un apmeklētājiem *pasaka par kailo karali* ir galīgi nesaprotams lasāmgabals.
Re kā ! Viss irādās ir diezgan vienkārši. Bet ne viegli. Te mums Māris faktiski nelielu fotoskolu uzrakstījis,paldies viņam. Varbūt bez manis vēl kāds palasīs,pirms CV sākt sadzejot. Citādi reāli esmu redzējis ,kā it kā nopietns cilvēks biogrāfijā atzīmē uz afišdēļa liktus MPS.
tepat ir daži "vecmeistari" un "vecmeistarienes", kuri ar "izstādēm" dižojas. ir forumaa bijis aicinājums ar visu plakātiņu un tiripiri
Mani drīzāk interesētu tāds jautājums - vai kādam kāds darbs tādā vai šādā veidā iegādāts karājas kaut kur pie sienas kādā kaut cik nozīmīgā publiskā vietā?
Manas karinātās kaut fotokluba plauktos peļu apčurātas pelē laikam. Nebūs ar ko palielīties,mākslu kaut kā nerauj no rokām. nekas,kad karoti nolikšu mož andele sāksies. Varēs zārkā smaidīt.
Bildes:tepat ir daži "vecmeistari" un "vecmeistarienes", kuri ar "izstādēm" dižojas. ir forumaa bijis aicinājums ar visu plakātiņu un tiripiri
Mani drīzāk interesētu tāds jautājums - vai kādam kāds darbs tādā vai šādā veidā iegādāts karājas kaut kur pie sienas kādā kaut cik nozīmīgā publiskā vietā?
Man karājās vairāks LR pārstavniecībās arvalstīs MEGA izmēros un simtiem Vācijas un pa kādam Skandināvijas un Francijas interjēram Bijusī kuras tagadējais nodarbijas ar interjēru dizainu "Aizņemās" jau pārdesmit gadus , DARBAM
Rolands66:Manas karinātās kaut fotokluba plauktos peļu apčurātas pelē laikam. Nebūs ar ko palielīties,mākslu kaut kā nerauj no rokām. nekas,kad karoti nolikšu mož andele sāksies. Varēs zārkā smaidīt.
Tak nemet kreņķi. Pabraukā pa tunisiju Angliju, vēl šur-tur; safočē afroāfrikāņus anglijas ostas ar turienes bomāriem; Par labu piķi uz lētā epsona pat es tās bildes varu izprintēt, ierāmē to visu, tik rāmi ar zelta strīpu sameklē... UN Lauberes kluba siena būs Tava. Lai veicas.
Redz Elmarss,tieši tas,ka man nav sāpes tai jautājumā,ļauj brīvi par to paļerkstēt. Man it kā nav problēmu izlikt kau ko kādā tautasnamā, vienīgi mac šaubas vai gūtu no tā prieku,ja iekšēji būtu apziņa,ka nu krutka vien ir. Bet redzo,ka daudziem nav tādu raižu gribējās to motivāciju papētīt. Ļoti labi māris visu pastāstīja.
Rolands66:Redz Elmarss,tieši tas,ka man nav sāpes tai jautājumā,ļauj brīvi par to paļerkstēt. Man it kā nav problēmu izlikt kau ko kādā tautasnamā, vienīgi mac šaubas vai gūtu no tā prieku,ja iekšēji būtu apziņa,ka nu krutka vien ir. Bet redzo,ka daudziem nav tādu raižu gribējās to motivāciju papētīt. Ļoti labi māris visu pastāstīja.
TĀ viš i... Tik kad es teicu, ka cilvēki izstādes kolekcionē, daži personāži bļaut sāka... tagad TAS apstiprinājies. Visu cieņu fotoklubam BET pašu darbi uz pieaicināto fona... nu lab, neesmu mākslinieks un kritiķis ar. Un darbi tai Lauberes klubā, nu nepaliek atmiņā, BET tik redzēti, kaut kad senāk tajās sienās... jaukas brīvdienas, kas saulainas solās būt, visiem... P.S. Par izstāžu jēgu, tak palasi fotogrāfu mājaslapās biogrāfijas... Mans atrastais rekords, vienam fotogrāfam 2009. gadā deviņas izstādes!
Nu bet Roland,ja māc šaubas vai gūsi prieku,tad vienreiz ir jāpamēģina lai skaidri zinātu.Bieži vien esmu pārsteigts par šo pašu štelli un to motivāciju,kad redzu kādi cilvēki kādas bildes karina pie sienām.Bet es tak nevaru ielīst viņu ādā...ja ir tas prieks,nu lūdzu!Kāda tur nozīme ko es par to domāju?
Tas vis ir sūds, man bija izliktas 3 bildes 96 gadā Pēterburgā vienā no mākslas izstāžu zālēm, i ne manas iniciatīvas pēc bet aģentūrra kurai biju nopārdevis bildes no Sarajevas, pēc izstādes bildes bija nopārdotas par nesliktu naudiņu, tikai es no tā neko nesaņēmu, jo biju nopārdevis optom kādas 10 filmas ИТАР-ТАССam. Vienīgais bija tas ka es saņēmu ielūgumu uz to izstādi, un pēc tam man paziņoja par cik mani darbi bija nopārdoti, bet tā kā tas bija aģentūras īpašums ta man nekas nepuienācās, a žēl, jo par tām 10 filmām biju saņēmis vis maz 20 reizes mazāk ne kā viena bilde bija pārdota... Bet ne slavu ne klientūru es ar to neieguvu, kā ari tajā laikā man tas nebija vairs aktuāli, jo foto biju uz laiku pametis vispār.
Manuprāt, jautājums, kāpēc izstādē rādīt savas bildes, ir ļoti tuvs jautājumam par to, kāpēc vispār fotografēt? Ja savam datoram un fotoblogam, tad viss kārtībā. Nevajag ne drukāt darbus, ne, pasarg dies, kaut kur kārt. Kur nu vēl kādu paaicināt skatīties! Es no savas pieredzes un citu teiktā esmu pārliecināta, ka ir vērts darbus izdrukāt, atlasīt, padomāt, kā un kur parādīt. Uzklausīt, ko citi (tas pats Lunis ), domā. Kāpēc nepaskatīties uz sevi no malas? Ne jau vienmēr jājūsmo, bet kā lai kaut ko uzzina, ja vispār neko nerāda? Man tiešām tad jājautā- priekš kam tad fotografēt? Vai tiešām Jums liekas, ka E.Spuris, G.Binde, I.Ruka, A.Grants- uzreiz tika muzejā? Cik zinu- piedalījās grupu izstādēs un arī Tautas namos. Arī viņi kādreiz bija jauni un mācījās. Bet kādam varbūt to muzeju nemaz nevajag, katram savs. Man ļoti patika G.Bindes teiktas, ka, ja esi kaut ko paveicis, tad vajag palepoties. Viņš vienkārši ir kaut kāds cita veida cilvēks nekā tipiskais latvietis Kas tur slikts, ja autors no savas izstādes gūst prieku? Un parāda draugiem? Par to, ka neviens neskatās- nu tikai nevajag... Par Māra teikto- ir taisnība, bet kamēr Latvijā šos laikus foto jomā sagaidīsim... bet dzīvot un darboties gribas tagad un te
Rolands66:Redz Elmarss,tieši tas,ka man nav sāpes tai jautājumā,ļauj brīvi par to paļerkstēt. Man it kā nav problēmu izlikt kau ko kādā tautasnamā, vienīgi mac šaubas vai gūtu no tā prieku,ja iekšēji būtu apziņa,ka nu krutka vien ir. Bet redzo,ka daudziem nav tādu raižu gribējās to motivāciju papētīt. Ļoti labi māris visu pastāstīja.
Bet Tu neliec "krutku", tad arī sajūta būs cita Ja kaut vai tikai pašam nav prieka, tad, protams, nav vērts
visi mēs mākam labāk vai sliktāk runāt, dziedāt, rakstīt, bet neviens tikai tāpēc, ka to daram, mūs vēl par dziedātājiem, dzejniekiem un rakstniekiem nesauks. Ar foto ir tieši tāpat... ir par maz ar foto aparātu, rādītājpirkstu un naudu pirmai izstādes drukai. Ir vispirms jābūt paškritiskam pret sevi.. Ja paskaitam fotoblog bilžu postētājus, tad katrs it kā varētu taisīt izstādi, bet ja ņemam pēc Māra kritērijiem, tad vajadzētu kasīt ilgi aiz auss un domāt, kāpēc es vispār fotografēju/
Kapri:Manuprāt, jautājums, kāpēc izstādē rādīt savas bildes, ir ļoti tuvs jautājumam par to, kāpēc vispār fotografēt? Ja savam datoram un fotoblogam, tad viss kārtībā. Nevajag ne drukāt darbus, ne, pasarg dies, kaut kur kārt. Kur nu vēl kādu paaicināt skatīties! Es no savas pieredzes un citu teiktā esmu pārliecināta, ka ir vērts darbus izdrukāt, atlasīt, padomāt, kā un kur parādīt. Uzklausīt, ko citi (tas pats Lunis ), domā. Kāpēc nepaskatīties uz sevi no malas? Ne jau vienmēr jājūsmo, bet kā lai kaut ko uzzina, ja vispār neko nerāda? Man tiešām tad jājautā- priekš kam tad fotografēt? Vai tiešām Jums liekas, ka E.Spuris, G.Binde, I.Ruka, A.Grants- uzreiz tika muzejā? Cik zinu- piedalījās grupu izstādēs un arī Tautas namos. Arī viņi kādreiz bija jauni un mācījās. Bet kādam varbūt to muzeju nemaz nevajag, katram savs. Man ļoti patika G.Bindes teiktas, ka, ja esi kaut ko paveicis, tad vajag palepoties. Viņš vienkārši ir kaut kāds cita veida cilvēks nekā tipiskais latvietis Kas tur slikts, ja autors no savas izstādes gūst prieku? Un parāda draugiem? Par to, ka neviens neskatās- nu tikai nevajag... Par Māra teikto- ir taisnība, bet kamēr Latvijā šos laikus foto jomā sagaidīsim... bet dzīvot un darboties gribas tagad un te
tak neskatās tās izstādes neviens da jebkurā tautas namā, kafitērijā utml. izkarinātu izstādīti neredzēs tik daudz cilvēku kā blogā...pie kam, te ir cerība saņemt mazāk liekulīgu komentāru...diemžēl latvieši parasti nespēj uz aci pateikt ka sūds ir sūds.