Kādēļ tik traki jākašķējas, jākrīt galējībās un visam jākarina klāt politiskie karogi? Mums, vecākajai paaudzei, padumjlaiki tomēr bija vienīgā skaistā jaunība, kad i zāle bij zaļāka i debesis zilākas. Sliktais piemirsies, labo atceramies. To partijas uzspiesto politiku vairumam bija jāpiecieš, kā neizbēgamas zobu sāpes. Un man pat šķiet, ka tagad politisko partijas mēslu ir pat vairāk, nekā toreiz. Šajā tēmā nepatīk, ka parastas puišeļu palaidnības vai elementāras biznesa štelles viens otrs tagad mēģina iztēlot kā baigi varonīgas "brīvības cīņas".
Ot tā puikiņi Pēc Sappera teiktā Talavietis ar 20 dolāriem varēja Bulgāriju izbraukāt (mēneša alga 10 dolari). Es arī neraudu par tiem laikiem, jo mēs nezinām, kas būtu, ja būtu palikuši Krievijā. Bet zīmīgi ir kas cits... bija PSRS kompartija... izstāšanās periodā praktiski visi pārleca uz citu laivu- Latvijas kompartija.... vēl brītiņš un visi skrēja uz veikalu pirkt krāsu un sevi pārkrāsoja, cits kļuva zaļs, cits oraņžs, cits dzeltens un Latvijas republikas partijās iekšā, partijas mainīja , kā čigāns zirgus, lai tikai tiktu pie lielā naudas katla... vot par tiem man ir kauns. Tāpēc visu cieņu Rubikam, kurš nepārkrāsojās, kaut gan viņam bija dotas visas iespējas, palika godigs saviem ideāliem, un nezaga! Bet Lpsr kompartijas 3 sekretŗs, kurš bija atbildīgs par idioloģisko pusi tika par
f-foto:1990. gados:
Alma: Irmiņ, nezinu, par ko lai balso, visi viņi sola, sola... Irma:Man patīk Gorbunovs, vienmēr kārtīgi saķemmēts, glīts no vaiga. Alma: Tu saki? Nu ja, laikam jau kārtīgs cilvēks. Prātīgi arī runā.
Atbildu Bildes bij tādi melni diski, saucās plates, ieveda, pavairoja uz maģiem... pirmais ieraksts gaja ap 50-80 rubļi, tālak par 10, un tām platēm bija prezentācijas apdrukāti maisiņi. Mums tad bija tikai tīkliņi... ak jā, kam es stāstu... mutes VARONIM.
Bildes: Un MĒĢINI TAGAD HAIDUK TE KAUT KO DIRST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sasitīšu seju, KOMUNISTU UTS!!!
Bildes, tu man publiski esi piedraudējis, apsaukājis, tāpēc esi tik laipns un no(ap)drošini sevi , es tādās reizēs rikojos momentāli, aizstāvot savu dzīvību , Ja tu mērkaķi iedomājies, ka vari, man vecam cilvēkam piedraudēt, tas vien parāda tavu bespēcibu- zemiskais radījums. Nu kur šitādi rodas
Jopcik, vēl nav miera... Salīdzinājumi absolūti nekorekti un mietpisoniksi tuvredzīgi! Nav laika dziļākai analīzei... bet no savas puses varu piebilst, ka lai arī es tai laikā materiāli salīdzinoši labāk biju nodrošinājies (par pat cenām neinteresējos, jo viss bija... kam deficīts, man klāt pieveda un, piem. jauno ģevjatku sagribējās, tak paņēmu no plaukta tos 35t. un nopirku, tiesības atņēma, tak pats gaišņiku priekšnieks atveda, benzīns pilna lodžija talonu laikā, ikri, kafija, ararats...beri ņehaču... utt.) nu un tad?! Negribu tos laikus atpakaļ! Mēs izdzīvojām nevis PATEICOTIES jūsu, demagogu slavētajam komūnismam, bet PAR SPĪTI tam! Haidukam tik vienā ir taisnība- par pagātnes nenoliegšanu... bet... ne jau tik izkropļotā un vienpusīgā interpretācijā! Man pazīstama inteliģentu ģimene no Minskas... jautāti par dzīvi tur, pēkšņi izmainās sejā un tikai nopūšoties spēj izdvest: laikam esam to pelnījuši...
Friidis:Kādēļ tik traki jākašķējas, jākrīt galējībās un visam jākarina klāt politiskie karogi? Mums, vecākajai paaudzei, padumjlaiki tomēr bija vienīgā skaistā jaunība, kad i zāle bij zaļāka i debesis zilākas. Sliktais piemirsies, labo atceramies. To partijas uzspiesto politiku vairumam bija jāpiecieš, kā neizbēgamas zobu sāpes. Un man pat šķiet, ka tagad politisko partijas mēslu ir pat vairāk, nekā toreiz. Šajā tēmā nepatīk, ka parastas puišeļu palaidnības viens otrs tagad mēģina iztēlot kā baigi varonīgas "brīvības cīņas".
jaunībā nedomā par partijas uzspiesto politiku. es nevaru runāt par zāles zaļumu - tie, kas dzīvojuši Rīgā Brežņeva stagnācijas laikā, kas nebija partijā un kam nebija blatu man neļaus samelot!
Haiduks:Ot tā puikiņi Pēc Sappera teiktā Talavietis ar 20 dolāriem varēja Bulgāriju izbraukāt (mēneša alga 10 dolari). Es arī neraudu par tiem laikiem, jo mēs nezinām, kas būtu, ja būtu palikuši Krievijā. Bet zīmīgi ir kas cits... bija PSRS kompartija... izstāšanās periodā praktiski visi pārleca uz citu laivu- Latvijas kompartija.... vēl brītiņš un visi skrēja uz veikalu pirkt krāsu un sevi pārkrāsoja, cits kļuva zaļs, cits oraņžs, cits dzeltens un Latvijas republikas partijās iekšā, partijas mainīja , kā čigāns zirgus, lai tikai tiktu pie lielā naudas katla... vot par tiem man ir kauns. Tāpēc visu cieņu Rubikam, kurš nepārkrāsojās, kaut gan viņam bija dotas visas iespējas, palika godigs saviem ideāliem, un nezaga! Bet Lpsr kompartijas 3 sekretŗs, kurš bija atbildīgs par idioloģisko pusi tika par
f-foto:1990. gados:
Alma: Irmiņ, nezinu, par ko lai balso, visi viņi sola, sola... Irma:Man patīk Gorbunovs, vienmēr kārtīgi saķemmēts, glīts no vaiga. Alma: Tu saki? Nu ja, laikam jau kārtīgs cilvēks. Prātīgi arī runā.
Atbildu Bildes bij tādi melni diski, saucās plates, ieveda, pavairoja uz maģiem... pirmais ieraksts gaja ap 50-80 rubļi, tālak par 10, un tām platēm bija prezentācijas apdrukāti maisiņi. Mums tad bija tikai tīkliņi... ak jā, kam es stāstu... mutes VARONIM.
Bildes: Un MĒĢINI TAGAD HAIDUK TE KAUT KO DIRST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sasitīšu seju, KOMUNISTU UTS!!!
Bildes, tu man publiski esi piedraudējis, apsaukājis, tāpēc esi tik laipns un no(ap)drošini sevi , es tādās reizēs rikojos momentāli, aizstāvot savu dzīvību , Ja tu mērkaķi iedomājies, ka vari, man vecam cilvēkam piedraudēt, tas vien parāda tavu bespēcibu- zemiskais radījums. Nu kur šitādi rodas
pamēģini IZLOBĪT JĒGU. Tu slavini savu koministisko paradīzi Vaidavu mēģinot iestāstīt cik labi tajā laikā dzīvoja visi. Un Tu PIRMAIS sāki mētāties pa labi pa kreisi ar vārdu "DIRST". Domājams, ka laid garām lielisku iespēju pa šo tēmu PAKLUSĒTT!
"Atbildu Bildes bij tādi melni diski, saucās plates, ieveda, pavairoja uz maģiem... pirmais ieraksts gaja ap 50-80 rubļi, tālak par 10, un tām platēm bija prezentācijas apdrukāti maisiņi. Mums tad bija tikai tīkliņi... ak jā, kam es stāstu... mutes VARONIM."
Nu jau par traku, sarunu karstumā kāds ielīdis ne savā lauciņā... pievienojos Bildes aicinājumam nedirst!
es nevaru runāt par zāles zaļumu - tie, kas dzīvojuši Rīgā Brežņeva stagnācijas laikā, kas nebija partijā un kam nebija blatu man neļaus samelot!
Atkal "plakāti"- pat ja Bildēm tagad ap 50- stipri šaubos ka desmitgadīgs zeņķis kautko var atcerēties par briesmīgā komunisma jūga specifiku...
Pilnīgi pietiekoši lai izveidotos nobriedusi personība un vispārējā uzspiestā melu atmosfērā būtu savs viedoklis un mugurkauls pastāvēt par savu taisnību!
Eltons:"Atbildu Bildes bij tādi melni diski, saucās plates, ieveda, pavairoja uz maģiem... pirmais ieraksts gaja ap 50-80 rubļi, tālak par 10, un tām platēm bija prezentācijas apdrukāti maisiņi. Mums tad bija tikai tīkliņi... ak jā, kam es stāstu... mutes VARONIM."
Nu jau par traku, sarunu karstumā kāds ielīdis ne savā lauciņā... pievienojos Bildes aicinājumam nedirst!
Jā, Haiduk, šoreiz nu gan izblamējies.. Studiju gados (70-to sākumā) man bija labs paziņa- "centroviks", pietirgoja ar platēm, džinsiem utt., toreiz šamo tusiņa vieta bija sānu alejas soliņš pie "planetārija". Labi atceros, ka pat jauna firmas plate parasti nemaksāja tos 50-80 rubļus (ja nebija super retums), vidēji 30-50 rub. Par ierakstu cenu gan nemāku teikt, jo pa blatam dabūju pārrakstīt pa velti. Cik nu tās kvalitātes bija, pārrakstot no "Viktorijas" atskaņotāja uz "Jupiteru-201" , bet savā nabaga studentiņu lokā toreiz jutos kā baigais "melomāns"
Friidis:
Atkal "plakāti"- pat ja Bildēm tagad ap 50- stipri šaubos ka desmitgadīgs zeņķis kautko var atcerēties par briesmīgā komunisma jūga specifiku...
Pilnīgi pietiekoši lai izveidotos nobriedusi personība un vispārējā uzspiestā melu atmosfērā būtu savs viedoklis un mugurkauls pastāvēt par savu taisnību!
Pilnīgi piekrītu, tikai muļķīgi jaukt klāt šim apgalvojumam politiku!
Eltons:"Atbildu Bildes bij tādi melni diski, saucās plates, ieveda, pavairoja uz maģiem... pirmais ieraksts gaja ap 50-80 rubļi, tālak par 10, un tām platēm bija prezentācijas apdrukāti maisiņi. Mums tad bija tikai tīkliņi... ak jā, kam es stāstu... mutes VARONIM."
Tātad, gadi... man bija 20...un pirmais, kad pēc armijas saku mācīties... tātad... ~1972-76, kojās nepatika dzīvot, īrēju pie viena gruntīga latvieša, kurs bijis izsūtījumā, vonungu. Viņa dēls un otrs čoms, kuram bija gali ost, regulāri dabuja to laiku jaunākos albūmus uz platēm... un turpat blakus istabā veica pirmo ierakstu... uz lentes... un kundes stāvēja rindā ar savām lentēm, jo tas bija viņu biznesiņš... tālāk tirgoja pa desmitnieku, vēl nākošai par piečuku!!! Es neko te nerakstu izdomātu, tikai to, ko pats esmu redzējis un piedzīvojis!!! Friidim piekrītu- pa pjankai norauto karogu tagad šie uzsver, ka pretošanās cīņu... pa kluso (neiekritu) es arī esmu tādos jandāliņos jaunībā piedalījies, ... nedomājot, ka par karoga noraušanu, ja nostučija vai noķera, bija garantētie divi gadi būrī!!! arī ar saukli- ejam sit krievus pēc balles ārdījies... bet tas bija vienkārši huligānisms, ne pretošanās cīņa:P Gredzens man arī bija ar karogu zīmotnē... un vai ar to jālielas.
Skatos kā veči lauž zobenus par ne tik senu pagātni, kurā paši dzīvojuši. Piederu pie tiem, kuriem 30 un no PSRS atceras vien tik, cik Bērnu pasaule, gāzūdens automāts, anormāli garšīgā maize, Tarhūns, Buratino, kandžas dzīšanu no rauga un karamelēm, importa banānu kastes un dažādas lietas, kuras sāka parādīties pakāpeniski tukšajos Saldus universālveikala rotaļu plauktos. Tāpēc man ir interesanti palasīt, kā tad dzīvojāties. Nesen uzodās šis resurss - nezinu gan, cik tur devas patiesības, bet man izklausās korekti (izņemot random izpušķojumus): laikazobs.blogspot.com...
Eltons:"pārrakstot no "Viktorijas" atskaņotāja..."
tad redz no kurienes nāca tās skrāpētās maiņas plates...
Kādēļ gan normāli noregulētam "Dual" klonam ar magnētisko galviņu, pie saudzīgas apiešanās, būtu īpaši jāskrāpē plates?...
Man pašam tās lietas neinteresēja... bet redzēju- biju līdzi uz pievedumu, kā vēl viens spec viņiem no visa maģu bara izvēlājās Īsto , ar kādu rūpibu pārbaudīja pat motoriņu drebēsānu , jo sūdīgai produkcijai ātri pazuda kundes, čerkstošu lentu neviens nepirka Bet tas maģis arī bija baisā kaste, un ar visām tumbām mums visiem trim bija ko stiept.
Eltons:"pārrakstot no "Viktorijas" atskaņotāja..."
tad redz no kurienes nāca tās skrāpētās maiņas plates...
Kādēļ gan normāli noregulētam "Dual" klonam ar magnētisko galviņu, pie saudzīgas apiešanās, būtu īpaši jāskrāpē plates?...
Labi, labi... pajokot nevar? Centos jau jaunas pats pirkt, bet pārsvarā jau mainīšana notika, daudz nejēgā skrāpētas... ehh kāda laime bija, kad izdevās pirms Lapinska pirmo plati dabūt...
Friidis:
Labi, labi... pajokot nevar? Centos jau jaunas pats pirkt, bet pārsvarā jau mainīšana notika, daudz nejēgā skrāpētas... ehh kāda laime bija, kad izdevās pirms Lapinska pirmo plati dabūt...
Elton, bet atbildi godīgi, vai ta mums toreizējos apstākļos nebija savas romantikas, savu izpriecu. Nu nestaigājām mēs, kā nūģi!!! Man vismaz bija.
Haiduks:Fridi, vai 30-50 un 50-80 ir liela atšķirība... tālāk pārdodot 3-8 ieraksti un sākās peļņa.
Kā nu kuram. Man stipendija bija laikam 35 rubļi... Bet 8. ieraksti (es domāju secīgas kopijas no lentas uz lentu ) varēja apmierināt tikai pilnīgos aunus šajā jomā, jo pat 3.ierakstam uz mums pieejamās pieticīgās padomijas "sadzīves klases" aparatūras un lentas trokšņi sāka nomākt augšējas frekvences Protams, ja tiražē n-tās lentas no vienas plates, bizness rullē!
Elton, bet atbildi godīgi, vai ta mums toreizējos apstākļos nebija savas romantikas, savu izpriecu. Nu nestaigājām mēs, kā nūģi!!! Man vismaz bija.
Kādi nūģi? Kā jau teicu, dzīvi baudījām nevis pateicoties, bet par spīti režīmam. Cits gan, nespēdams izturēt netaisnību, nodzērās savā bezpēcībā... cik daudz zinu šādus gadījumus... Politikā man sadeva pa pirkstiem, metos biznesā... un izdevās. Tik pēc gadu desmitiem, satiekoties ar jaunības laika "apvērsuma mēģinājuma" lieciniekiem- manis dēļ izformētajiem izglītības darbiniekiem, šie brīnījās, mani neredzot blakus Berklāvam vai Pilsoņu Kongresā... es saku, nu nē, pietiek, tīras lietas man vairāk pie sirds...
Vispār jauki papļapājām , ja nebūtu rupeklis Bildes, tad praktiski bez pārmetumiem vienam pret ortu. Katram mums laika gaitā ir izveidojušies savi uzskati no savas dzīves redzējuma punkta par lietām un notikumiem ap sevi. Ja kāds domā, ka te dzīves sagrausti veči plēšās, tad kļūdās.
Haiduks: Lidojums uz Sočiem........... 36... 1 mēņesis sporta nometnē deltaplanierismā..........Man alga+komandējums tika samaksāts.... Ekskursija Baikals(grupās)......... ~80............................ Ekskursija Vidusāzijas republikas.. ~60................
Ekskursija uz Kubu..................... 900..................
Cik no vidusmēra kolchoza laukkopības brigādes vai fermas strādniekiem ar algu 70 rbļ. tu zini, kas varēja to atļauties? Man mazpilsētā bija divi paziņas, kuri vispār bija tikuši ārā - priekšnieks, jo sieva bija komjaunatnes rajkoma instruktore, aizbrauca uz DDR, darbabiedrs uz ČSSR par nezcikturdesmit reižu nodotām asinīm kā donors.
Haiduks:Jā, ja brauci uz kapitālisma valstīm...
Ē, nu beidz ņirgāties!
Bildes:Es pastāstīšu tipisku ainu 70 gadu beigās. Rīgas Centrālais universālveikals. Brīvi, BRĪVI nopērkamās preces: Kefīrs, piens. Ķieģelītis. Zivju konservi. Ikra kabačkovaja. Etiķis. Ledenes. Saldētas zivis. Sāls. Grūbas. Tēja. Tomātu pasta. Viss pārējais - neregulāri un ar MILZĪGĀM RINDĀM.
Piebildīšu - jau no 70-to vidus un visos veikalos, izņemot rajkomu bufetes. Labi atceros, kā māte vienreiz nedēļā, ceturtdienās, gāja uz vienīgo pilsētas veikalu, kur todien atveda gaļu, ap sešiem rītā aizņēma rindu, astoņos atnāca pārdevējas, kuras saņēma preci un izšķiroja, ko kādiem čomiem ieskapēt, tad 9.00 tika taisīts vaļā veikals un ierindas ļautiņi, izrautām pogām, laimīgi tika pie porcijas kaulu. Mazpilsētas gadatirgus. Pie dažādām mašīnām kaukas ir "izmests", brauc pa tirgus laukumu GAZ-51 ar būdu, pakaļ skrien ļaužu pūlis. Mašīna apstājas, uzreiz izveidojas rinda, bet izrādās, ka iekšā ir tikai tukšās kastes...
Neteikšu, ka padumjlaiki būtu viens liels konclēģeris, bijām jauni, zāle noteikti bija zaļāka, debess zilāka un suņi tuklāki, arī uz Sonatas-304 Slade, Deep Purple, Ilmārs Dzenis un Piecīši skanēja uz velna paraušanu, bet atpakaļ uz turieni es gan negribu.
Haiduks:Vispār jauki papļapājām , ja nebūtu rupeklis Bildes, tad praktiski bez pārmetumiem vienam pret ortu. Katram mums laika gaitā ir izveidojušies savi uzskati no savas dzīves redzējuma punkta par lietām un notikumiem ap sevi. Ja kāds domā, ka te dzīves sagrausti veči plēšās, tad kļūdās.
aga, bez pārmetumiem. Tu akls esi, ja neredzi tiešu aicinājumu ārstēties Tavika ielā utt.
skumsti pēc savas vaidavas, pēc savas partijas, pēc vecajiem labajiem laikiem.
Bildes:aga, bez pārmetumiem. Tu akls esi, ja neredzi tiešu aicinājumu ārstēties Tavika ielā utt.
skumsti pēc savas vaidavas, pēc savas partijas, pēc vecajiem labajiem laikiem.
Wot ,kur tiešām idiots, un tvaika ielā ārstē idiotus... Redzi, un mēģini saprast, bet diez vai??? tu to spēj. Es neskumstu pēc Vaidavas, no kuras pats labprātīgi aizgāju uz Rīgu... bet Vaidavu minu tāpēc, ka tas ir tiešs pierādījums, ka kur cilvēki strādāja kārtīgi, dzīve uz dzīves apstākļi bija LABI. Bet zem vārda cilvēki - lasi- Lielais šefs, vidējais posms un strādājošie, partijas sekr. arodbīedrības pr. un t.t. Ja kāds no šiem posmiem bija lubraks, tad viss gāja uz grunti. Arī blakus UldisS pieminētais kolhozs Kopsolis bija, uz kurieni cilvēki rāvās, lai tikai tiktu darbā
Schneider: Cik no vidusmēra kolchoza laukkopības brigādes vai fermas strādniekiem ar algu 70 rbļ. tu zini, kas varēja to atļauties? Man mazpilsētā bija divi paziņas, kuri vispār bija tikuši ārā - priekšnieks, jo sieva bija komjaunatnes rajkoma instruktore, aizbrauca uz DDR, darbabiedrs uz ČSSR par nezcikturdesmit reižu nodotām asinīm kā donors.
Slaucējas ap 300 Traktoristi 200-400 Šoferi 180-300 Būvstrādnieki virs 240 Jā, bija kadri, kuri mācēja visu dienu nodzīvot pirkstiņa nepakustinot ... un tavi pieminētie 70 Ls. Vai tu mani par idiņu uzskti, ka no SCO un labas algas aizgāju uz kolhozu par 70 ... un Vaidava naf mana dzimtā puse... 76 gadā tur iegāju un ~ 2000 aizgāju
Tiem, kuri tankā - kāda bija tavas Vaidavas un agrofirmas, kurā strādāju es, attiecība pret VIDUSMĒRA!!! kolhozu galveno masu? Es nerunāju par tām 2-3 Potjomkina sādžām, kuri bija domāti rādīt delegācijām. Preiļu rajonā bija pirmrindas Sarkanais Oktobris, Ļeņina, Aglona, bet bija arī Silajāņi, Vārkava un vēl kādi 15 tādi paši .
Un tu aizgāji no SCO uz laukkopības brigādi, ja jau piemini 70?
Schneider:Tiem, kuri tankā - kāda bija tavas Vaidavas un agrofirmas, kurā strādāju es, attiecība pret VIDUSMĒRA!!! kolhozu galveno masu? Es nerunāju par tām 2-3 Potjomkina sādžām, kuri bija domāti rādīt delegācijām. Preiļu rajonā bija pirmrindas Sarkanais Oktobris, Ļeņina, Aglona, bet bija arī Silajāņi, Vārkava un vēl kādi 15 tādi paši .
Un tu aizgāji no SCO uz laukkopības brigādi, ja jau piemini 70?
Bet mani absoluti neinteresē, ko jūs tur darījāt... slaucāt 1800 l no govs gadā, tad bija 70 Ls (kaza privātajam to deva), audzējāt labību nedaudz mazāk, kā iesējāt . Un mūsu algas salidzinot ar Nākotni, Codi, Ādažiem, Lāčplēsi... skaitījās mazas Bet tā ir interesanta morāle, ka gribās vairāk saņemt, neka dot Mūsu valdošai politikai arī ir tāda tendence, izlietot ne savu naudu, bet atdosim mēs, mūsu bērni un mazbērni kopā... Kop parāds rupji ap 15 miljardiem, izdalām uz 2 miljoni cilvēku un katrs esam jaf parādā 7500 lati, + procenti ot tas gan ir fakts...
_AlterNative:Haiduk, visu cieņu, būs jāiet pie Tevis par šo parunāt, uz interviju!
Saproti, kā mani tas tracina, ka (tolaik bij modē dikti dzert darba laikā, jo mājās bij jāpārrodas daļēji skaidrā) dzērāji visu pa roku galam nometa, un tagad stāsta, kāds toreiz bija bardaks Es tiešām nezinu, kā UldisS atsauks savus tekstus par partijas naudas uzpumpēto Vaidavu, kā paskatīsies man acīs, kad satiksimies.
Ui, nu gan Haiduks te ir pacenties ar izteicieniem... Haiduk- par vārdiem ir jāatbild. Man par manējiem, tev par tavējiem.
Tu man jautā, kā es atsaukšu tekstus par partijas naudas uzpumpēto Vaidavu? Lai es teiktu ko teikdams, nebūs tev labi, tāpēc izlasi šo, kur par to kā partijas/valdības nauda tika gāzta iekšā Vaidavā stāsta neviens cits kā tevis paša pieminētais..., citēju tevi: "vacu luftvaftes zaldāts Laimonis Mīlenbergs"... Tas ko viņš stāsta, tu arī saki, ka tas ir fufelis???
Es saprotu tavu pārsteigumu lasot šīs Mīlenberga atmiņas. Visu cieņu tev par to, ka tu ar rokām un galvu esi piedalījies Vaidavas celšanā, patiešām skaista vieta. Visu cieņu tiem Vaidavas cilvēkiem kuri gāja un kopa savu ciemu kurā tie dzīvoja. Tava traģēdija ir tava pārliecība, ka tas viss bija Vaidavas saimniekošanas rezultāts. Nē Haiduk, Vaidava bija lielā mērā paraugciems, kur veda rādīt labo dzīvi sociālismā, tāpēc daudzas lietas tur tika piespēlētas no malas, tas pats kultūras nams, asfaltētie ceļi, utt. Nu neklausies ko es saku, izlasi vēlreiz Mīlenbergu... Protams, nekas jau mainījies arī šodien- varas partijas vienmēr ir atbalstījušas paklausīgos. Nu lūk, es tev atbildēju par partijas/valdības naudas pumpēšanu, kā redzi, neko atsaukt man nav nekāda vajadzība.Tu man jautā, kā es tev acīs skatīšos, kad satiksimies? Ar nožēlu un līdzjūtību, kā cilvēkam, kurš māk daudz ko sarunāt, bet maz saprot no tā, ko pats sarunājis. A par nodzertajām smadzenēm, kurš ir pilna izmēra, pus vai 3,14 pelīte, šajās sarunās es neielaižos, jo man nav vēlēšanās tik zemu nolaisties un nav tādas pieredzes, lai ar haidukiem sacenstos.
Pareizi, jo bija ko rādīt, un viss bija par pašu naudu!!! Ja es nebūtu labās attiecībās ar Tēci Gunāru Haraldu, kurs arī šāva uz austrumiem, un daudz interesanta stāstīja par Vaidaviešiem, kurus iesauca vācu armija, starp citu bija ļoti daudz. Vaidavieši, vīrieši, kas bija 27 gada dzimušie, tika pie vāciešiem brīvprātīgi ar draudiem, ka cietīs ģimenes, ja iebēgs mažā, iesaukti... vēl tam faktam ir citi liecinieki. Es pēc tava rakstītā sāktu šaubīties. Bet par 45 gadu nezinu, nebiju, bet ka Mīlenbergs nebija partijā, to zinu, jo tur biju Bet tā kā tu pasniedzi pirmajā tekstā savu pasakaini bagāto iztēli (apmelojot vietu un turienes cilvēkus), arī tagad te lasu tavu pasakaini bagāto iztēli. Vēl, starp citu, lai nesadomā te pūst pīlītes... Dzidra un mana sieva bija draudzenes, kurai Dzidra regulāri izkratīja savu sirdi... bet kas ir Dzidra, palasi savu pirmo tekstu un sapratīsi To, ka visos biogrāfiju datos tas tika izņemts laukā arī ir fakts, jo Maskavas kontrole nepiedotu rajona vadībai, ka vācu zaldāts, Zaļenieku laiksaimniecības skolas absolvents un centīgs darba rūķis, vadītu saimniecību. Visas pārbaudēs pirmais jautājums bija- kāpēc naf, uzņemt partijā. Tāpēc, pirms raksti par kādu, uzmanīgi paskati visu, ne tikai datus, kurus ievadīja kāds klerks
p.s. Ar nožēlu un līdzjūtību, kā cilvēkam, kurš māk daudz ko sarunāt, bet maz saprot no tā, ko pats sarunājis, un galvenais, ka sarunātajam pats tic, un liek gitiem ticēt. ...BUMERANGS :d
Haiduks: Bet mani absoluti neinteresē, ko jūs tur darījāt... slaucāt 1800 l no govs gadā, tad bija 70 Ls (kaza privātajam to deva), audzējāt labību nedaudz mazāk, kā iesējāt ....
Kā pats domā: Cik pelnīja tava rajona kolhozu, kuri bija rajona avīzes iknedēļas pārskatu sarakstu apakšējā pusē, fermas un laukkopības brigādes ierindas strādnieki? Tiešs jautājums, gaidu tiešu atbildi, tipa varonīgu "Noteikti 300-400 uz rokām!"
Par Ādažiem: es pats strādāju vienā no trim pirmajām agrofirmām, biju mākslinieks-noformētājs, tātad, skaitījos pie administratīvi birokrātiskā aparāta, mans tēvs strādāja turpat galdniecībā, tā, ka vari mani nemācīt, kā bija pirmrindas saimniecībās. Zinu arī to, kas darījās vidusmēra saimniecībās, jo mana sieva nāk no tādas, tā, ka pamācošo toni vari atmest, ar mani nevajag runāt kā veterānam pie pionieru ugunskura.
Nezinu... maksāja par izslaukto litru, par novākto tonnu, par iemūrēto ķieģeli. Cik paveici, tik saņēmi. Un iebraucot tevis pieminētajās vietās, uzreiz bija skaidrs, ja pagalms (vieta, kur dzīvo) bardakā, viss pārejais arī bardakā, ja pagalms bija sakopts, saimniecība bija normāla. p.s. kolhozniekiem nebija nodokļu, tāpēc tav 300 uz rokas pierāda, ka neesi pat zinājis, kā maksā
Pardon, sk. augstāk. Bet šitais "ja pagalms (vieta, kur dzīvo) bardakā, viss pārejais arī bardakā" ir vispārēja frāze, ar kuru ne uz ko neesi atbildējis.
p.s. Man piedāvāja iestāties kolhoza biedros, lai nebūtu jāmaksā ienākuma nodokli, jau otrajā darba mēnesī, ko arī izdarīju. Akal garām, vecīt. Tāda padarīšana, kā bezbērnu nodoklis, bija visiem neprecētajiem, ja kas.
Grūti objektīvi salīdzināt "toreiz" un "tagad". Tagad visvairāk sāp par mūsu Latvijas nākotni. Jo sevišķi, pabraukājot pa laukiem un redzot aizaugušos laukus, sagruvušās fermas, aizklapētās skolas un izmirušās viensētas. Vai tie "auseklīši", kas atmodas laikos visvairāk bļaustījās par brīvo Latviju un ieņēma vadošos amatus, par to nav atbildīgi? Jo sevišķi, ja zinam, ka tagad šamie no bada un bezdarba necieš
Manu skolu (Zaķīšu 8-gadīgo) aizklapēja jau 72.g., lauku iznīcināšanu aizsāka Brežņeva lozungs "No viensētām - uz ciematiem!" Mani vecāki, šīs skolas skolotāji, uzspļāva ciemata centram un aizgāja uz pilsētu.
Friidis:Grūti objektīvi salīdzināt "toreiz" un "tagad". Tagad visvairāk sāp par mūsu Latvijas nākotni. Jo sevišķi, pabraukājot pa laukiem un redzot aizaugušos laukus, sagruvušās fermas, aizklapētās skolas un izmirušās viensētas. Vai tie "auseklīši", kas atmodas laikos visvairāk bļaustījās par brīvo Latviju un ieņēma vadošos amatus, par to nav atbildīgi? Jo sevišķi, ja zinam, ka tagad šamie no bada un bezdarba necieš
es domāju, ka lielākā kļūda bija denacionalizācija - un te es domāju lielos namu īpašumus Rīgā. Lieta tāda, ka gandrīz 99% no tiem bija IEĶĪLĀTI un pārķīlāti bankās (kuras neatjaunoja, bet kredītus ta deva no iedzīvotāju noguldījumiem, pa lielam). Tādā veidā mēs nonākam tā, ka 90tajos pēkšņi saradās daudz bagātnieku ar lepniem namiem un tiem tur augšā arī gribējās būt bagātiem un tad bija jāprihvatizē viss kas kust un nekust. Protams, nevar izslēgt ka tas notiktu tāpat, bet nu tā denacionalizācija bija NETAISNĪGA. Iedomājiet trīs nami blakus Vecrīgā, vienādi: 1) resoru nams nonāk īpašniekā TUKŠ; 2) nams ar iedzīvotājiem - tie tiek izmesti uz ielas; 3) motes valdījuma nams - iedzīvotājiem tiek ierādīti būcenīši kaut kur un nams tiek prihvatizēts. KUR te ir taisnība?
Schneider:Manu skolu (Zaķīšu 8-gadīgo) aizklapēja jau 72.g., lauku iznīcināšanu aizsāka Brežņeva lozungs "No viensētām - uz ciematiem!" Mani vecāki, šīs skolas skolotāji, uzspļāva ciemata centram un aizgāja uz pilsētu.
Un pieejot loģiski ar prātu šim sauklim radās Vaidava!!! tika uzcelta skola... un skolā pat radās dubultklases, jo bērnu bija par daudz. Es jaf uzsvēru- ja strādāja visi! (aizmirsu pieminēt pagasta veci, kam arī bija liela teikšana)
Valsts pārvaldīšana, tas nav dārzā burkānus audzēt. Tas ir kaut kas tāds, kur šodien investē bērnudārzos, pēc 30 gadiem gaidi rezultātu.
Te vajadzētu skarbi pateikt: bļ*, ībli, saņemies vienreiz un izgrūd ārā, jopv*, kas tas IR, nevis aprauto, nekonkrēto, vārgulīgo "tas nav". Tas nav vēl miljards lietu! Tev iedot siltu pienu padzerties, spēciņam?
Gribu teikt, ka Tev nevajadzētu iet uz vēlēšanām. Ar savu izvēli vienmēr izdarīsi vairāk ļauna nekā laba - jo nedomā sistēmiskā veidā skatoties uz faktu, cēloņiem, sekām un uz iespējamajiem attīstības scenārijiem.
Lai valsts attīstītos, nepieciešama stabila un uzticama vide. Ja tāda ir, nepieciešami finansu resursi. Tie uzrodas, ja ir stabila ekonomiskā vide. Lai kaut ko ražotu, nepieciešama stabila ekonomiskā vide (jo jāplāno gadiem uz priekšu iekārtas, plūsmas, paši izstrādājumi, personāla apmācības, algas u.t.t.).
Atlaižot Saeimu, kas svaigi ievēlēta un veiksmīgi mēģina risināt burbuļa pūtēju radītās problēmas (stabilizēt situāciju), tie, kas šādi rīkojas uzskatāmi par tupiem deģenerātiem. Pilnīgi stulbiem idiotiem.
Un tad izrādās, ka tādu ir 95%.
Demokrātija darbojas tikai tad, ja valstī ir plaši pārstāvēts vidusslānis - cil'vkei, kas ir ekonomiski aktīvi, var paši sevi apgādāt un pabarot, kas ir iesaistīti tautsaimniecībā, attiecīgi izprot kā tā darbojas. Šie cilvēki ar savu viedokli veido arī pārējo sabiedrisko domu.
Schneider:Pardon, sk. augstāk. Bet šitais "ja pagalms (vieta, kur dzīvo) bardakā, viss pārejais arī bardakā" ir vispārēja frāze, ar kuru ne uz ko neesi atbildējis.
p.s. Man piedāvāja iestāties kolhoza biedros, lai nebūtu jāmaksā ienākuma nodokli, jau otrajā darba mēnesī, ko arī izdarīju. Akal garām, vecīt. Tāda padarīšana, kā bezbērnu nodoklis, bija visiem neprecētajiem, ja kas.
Un pareizi darīja... tās vietas, kur netaisīja latviešus aizņēma krievi :P
Toties Zaķīšos vēl 60-to vidū bija pilnvērtīga divplūsmu 8-gadīgā skola, bet 70-tajos... Arī mūsu kolhozu pievienoja citam, rezultātā panīka mūsu kolhoza centrs, bet otrs, tas lielākais, arī neuzplauka. Rezultāts - divu mazu ubagu kolhozu vietā radās viens liels ubags, nolemts pārskatu tabulas lejasgalam. Pāri upei kolhozs "Komjaunietis" jau izgāja no parādiem - pievienoja Raiņa v.n. kolhozam un akal dimbā. Katram savs veiksmes stāsts. Uz agrofirmu strādāt gan tēvs gan es pārgājām jau no pilsētas.
Schneider:Toties Zaķīšos vēl 60-to vidū bija pilnvērtīga divplūsmu 8-gadīgā skola, bet 70-tajos... Arī mūsu kolhozu pievienoja citam, rezultātā panīka mūsu kolhoza centrs, bet otrs, tas lielākais, arī neuzplauka. Rezultāts - divu mazu ubagu kolhozu vietā radās viens liels ubags, nolemts pārskatu tabulas lejasgalam. Pāri upei kolhozs "Komjaunietis" jau izgāja no parādiem - pievienoja Raiņa v.n. kolhozam un akal dimbā. Katram savs veiksmes stāsts. Uz agrofirmu strādāt gan tēvs gan es pārgājām jau no pilsētas.
Ot šito tu saki pareizi, tikai retais apvienojums deva atdevi, bet parasti apvienoja dzīves neveiksminiekus, vai arī centās slikto pievienot labajam, un apvienotais parasti aizgāja par burbuli. Praktiski nezinu plaukstošu kolhozu pēc apvienošanas. Mums arī pievienoja Baltiju, un tikai ar lielu plēšanos Mīlenbergam izdevās noturēt līmeni, bet rādītāji no stabīla pirmā kolhoza nokritās uz vidēji 4to kolhozu rajonā, un bija vajadzīgi gadi, kamēr iemācīja pievienotos, ka jāstrādā un atkal viņš ņēma pirmās vietas rajonā ...