forum.gif
camera obscura
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / tehnika / camera obscura
    Iet uz lapu
  1. <
  2. 1
  3. 2
  4. >
IerakstsAutors
Publicēts: 15.11.12 13:13
 citēt
Ohoj!
Tā nu ir sagadījies, ka vinnēju radio swh konkursā kameru obskuru, bet nemāku viņu lietot.. Sakarā ar to man pāris jautājumi:
1. ņemot vērā, ka objektīva nav, ir tikai caurums.. kāds ir fokusa attālums tādām kamerām?
2. cik ilgam būtu jabūt "slēdža ātrumam"?
3. kur var nopirkt vislētākās 4x5 filmiņas?
Es jau protams varētu pats paeksperimentēt, kas tur sanāk, bet, cik atradu, viens tāds eksperiments bez attīstīšanas un bildes taisīsanas maksā 3Ls, kas priekš manis ir ellē sālīti..
Publicēts: 15.11.12 13:16
 citēt
juutuube un guugles tante sniegs atbildes.....

man kaadreiz bija tehniskaa filma, taados 2metriigos rulljos, izeksperimenteejos, labums bija, ka visu tiistiishanu vareeja taisiit sarkanaa gaismaa... tagad buus jaaeksperimentee, nekur neliksies... nav taad konstanta cipara kas universaali dotu rezultaatus...
Publicēts: 15.11.12 13:48
 citēt
nu tad, varbūt kads zin, kur var pa lēto nopirkt filmiņu?
Publicēts: 15.11.12 14:14
 citēt
4x5 pa lēto :) :) :)
1. Fokusa attālumu nosaka ar lineālu nomērot attālumu no cauruma līdz filmas plaknei.
2. Ekspozīciju rēķina pēc diafragmas,kas savukārt ir fokusa attālums dalīts ar cauruma diametru.,un domājams atrodas diapazonā starp 256-365,tākā būs nepieciešama pagara ekspozīcija,tad droši vari rēķināt vēl plusu uz švarcšilda rēķina.
3. Ķīnā. vēl var lietot fotopapīru ,ieskanēt un noreversēt attēlu kompī.
A 4x5 kasete bija komplektā?
Publicēts: 15.11.12 14:24
 citēt
kasete bija, komplektā jā.
Publicēts: 15.11.12 14:29 labots
 citēt
Jā jā :):)

Es dažiem čaļiem teicu 100% VINNĒS LOMIKS kurš nezinās ku to LAIMI LIKT , beigās ierīkos strazdu būri vai putnu barotavu:face-wink::face-grin:

APBĒDINĀŠU

ŠĪ IZKLAIDE ir ārkārtīgi sālīta un ekskluzīva , principā katrs kadrs vidēji IZMAKSĀ ~5-8Ls :):) Ja es būtu BIZNES es šis kameras dalītu PA BRĪVU ar nosacījumu ka MATERIĀLI viena komplekta apmērā jānopērk UZREIZ , baidos cipars stipri pārsniegs TRĪSZĪMJU skaitli :face-kiss::face-wink:

TAGAD pieturie spie krēsla

www.neostore.lv...
pasuti.lv...

TĀS ir tikai FILMAS , vēl vajag attīstīt , tas ir tie jau minetue 3Ls , vēl vaig NOKOPĒT tas ar būs daži Ls rezultātā 4x5 [ ~9x12 cm]formāta BILDE pa ~ 10Ls kopusumma:face-wink::face-grin:

TAČU nav tik bēdīgi.

KONKRĒTĀS kameras "Objektīvs" atbilsts 18mm stiklam uz 24x36 formātu , visi EFEKTI ar apmeram tādi paši tikai uz FILMU 4X5 formātā :) Visu bildēšanas parametrus var izrēķināt reku šiem datiem pinhole.stanford.edu...
Publicēts: 15.11.12 14:58
 citēt
nu es atradu nedaudz lētāk - pasuti.lv... ;)
tikai, kas tie vēl par materiāliem ar 3 cipariem?
un naudu noteikti iekrāšu šim eksperimentam. katru kadru attīstīt 3Ls?? un kas par kopēšanu vēl? sitajā jomā tiešām esmu lomiks.. :D
Publicēts: 15.11.12 15:02
 citēt
..un kamera izskatās gandrīz identiski kā attelā :)
www.youtube.com...
Publicēts: 15.11.12 15:08
 citēt
Bet varbūt uzzvani Fredim vai Ufo lai paskaidro lietošanu. Viņiem tādi inteliģenti ģīmji, vai tad paši nezina, ko dāvina par balvu?
Publicēts: 15.11.12 15:09
 citēt
60uz5komats6:

2. Ekspozīciju rēķina pēc diafragmas,kas savukārt ir fokusa attālums dalīts ar cauruma diametru.,un domājams atrodas diapazonā starp 256-365,tākā būs nepieciešama pagara ekspozīcija,tad droši vari rēķināt vēl plusu uz švarcšilda rēķina.

Interesanti, kur šajā "ekspozīcijas kalkulatorā" pazuda "ISO" (eksponējamā materiāla gaismas jūtība)?...:face-wink:
Publicēts: 15.11.12 15:16
 citēt
Ar ekspozīciju nav tik traki, ja F64, tad ar iso400 filmu dienas laikā būs ~1/4s. Vislabāk jau iegādāties kādu eksponometru vai mērīt ekspozīciju ar dslr.
Publicēts: 15.11.12 15:20
 citēt
Friidis:
60uz5komats6:

Interesanti, kur šajā "ekspozīcijas kalkulatorā" pazuda "ISO" (eksponējamā materiāla gaismas jūtība)?...:face-wink:

Man savukārt interesanti kur lai rodas ISO,ja pasažieris vēl nav izdomājis uz kā bildēs.Šajā situācijā lielākā mīkla ir fragma,pat tam kurš zin kas tā tāda.
Publicēts: 15.11.12 15:21
 citēt
Friidis:
60uz5komats6:

...un fotografējamā objekta spilgtums.:face-wink:
Publicēts: 15.11.12 15:24
 citēt
foto_laaga:nu es atradu nedaudz lētāk - pasuti.lv... ;)
un naudu noteikti iekrāšu šim eksperimentam. katru kadru attīstīt 3Ls?? un kas par kopēšanu vēl? sitajā jomā tiešām esmu lomiks.. :D

Lētāk tu atradi krāsaino kodaku kā tur rakstīts 10 loksnes,tātad katrs klikšķis: Ls3 filma + C41 briedenē,citur manuprāt 4x5 neņem + skanēšana+ bildes kopēšana. A lēta 4x5 filma ir ķipa šitāda:

www.ebay.com...

Tīstīt var pats,prastā fotovanniņā tumsā,tikai divas zupas vajag,kopēt kontaktā,tātad stikla gabals,lampiņa un trešā zupa,tobiš cits tīsteklis(vai tas pats tikai citā šķaidijumā).
Publicēts: 15.11.12 15:24
 citēt
cik saprotu no komentariem - nekas nav skaidrs, viss ir eksperimentējams.. :D
tas ne pārāk iepriecina..
Publicēts: 15.11.12 15:31 labots
 citēt
foto_laaga:nu es atradu nedaudz lētāk - pasuti.lv... ;)

INTRESANTI ko tu dariši AR OBSKURU uz PORTRETU filmas , pietam krasainas ? Tur ir 10 Loksnītes kuras mskā 30Ls tas ir 3Ls gabalā , vēl pa 3Ls tev viņas ATTISTĪS tad Bildīti nokopēs pa ~3Ls kopa 9Ls pa 9x12 Bilditi sanāk :face-grin::face-kiss:

Šis gadījums ir kā loterijās Latvijā piemēram Lamborghini Diablo piedāvā vinēt vai savulaikm par cigarēšu ASTRA akciju deva MAC datru. Vienu tādu pa 50Ls atpirku PILNĪGI JAUNU jo vinētāji REĀLI NEZINAJA kur tādu likt:)
Publicēts: 15.11.12 15:32
 citēt
foto_laaga:cik saprotu no komentariem - nekas nav skaidrs, viss ir eksperimentējams.. :D

Cik saprotu no šitā tad sajēgas par tradicionālo fotoprocesu nav vispār,kazi būsi kādus 24863 fotokursus beidzis pie ahūni krutiem pasniedzējiem :)
Ierosinājums ir palasīt padomju laiku fotogrāmatu kādu,sapratnei par procesu,tad visam būtu jākļūst skaidram + nelielas korekcijas kas specifiskas pinholei.
Vēl varbūt vari vērsties pie Lielbrieža,lai nu šis atbild par to ziepi ko ievārijis un izstāsta lietošanas instrukciju,ja jau reiz klāt nav pielicis drukātā veidā :)
Publicēts: 15.11.12 15:35 labots
 citēt
foto_laaga:cik saprotu no komentariem - nekas nav skaidrs, viss ir eksperimentējams.. :D

Gribi izbaudīt sadomazohizma priekus- paciet...:face-wink:
Lai no šī procesa kautko vērā ņemamu panāktu, ir jābūt konkrētai tehniskai sajēgai par klasiskās fotogrāfijas pamatiem, kā arī daudzmaz pārdomātai "radošai koncepcijai". Citādi- di...ā darbs un materiāls. :face-crying:

Es kādreiz to teorētiski varēju atļauties, kad darbā bij pilni skapji ar dažādām fototehniskām filmām līdz 18x24 cm, un visa vajadzīgā ķīmija. Bet kautkā nevilka...:face-wink:

Šeit forumā neko daudz tādu zināšanu nepasmelsies- domāju, ka pareizāk būtu bibliotekā vai antikvariātā pameklēt kādas nodzeltējušas fotogrāmatas no tiem laikiem, vai pakomunicēt ar kādu aizrautīgu opi. Es gan esmu opis, bet neesmu mazohists- digi ir daudz patīkamāks par tumšajiem un slapjajiem fotopriekiem:face-wink:
Publicēts: 15.11.12 15:35
 citēt
Skaidrs ir pilnīgi VISS - mūsdienās bildēt uz filmas (pat 35mm) ir ĻOTI DĀRGI. Šāda LIELĀ FORMĀTA kamera vēl kaut kam derētu, ja tā būtu ar NORMĀLU objektīvu nevis PINHOLI.

Ja mani dzīve "piespiestu" iemācīties bildēt un gūt baudu no pinholes foto, tad es 1ais ko darītu ir uzmeistarotu vai pa lētu naudu nopirktu atbilstošu adapteri priekš DSLR. Es noteikti nesāktu EXPERIMENTĒT ar 10Ls/par kadru. (:
Publicēts: 15.11.12 15:37
 citēt
Friidis:

Gribi izbaudīt sadomazohizma priekus- paciet...:face-wink:
Lai no šī procesa kautko vērā ņemamu panāktu, ir jābūt konkrētai tehniskai sajēgai par klasiskās fotogrāfijas pamatiem, kā arī daudzmaz pārdomātai "radošai koncepcijai". Citādi- di...ā darbs un materiāls. :face-crying:

Es kādreiz to teorētiski varēju atļauties, kad darbā bij pilni skapji ar dažādām fototehniskām filmām līdz 18x24 cm, un visa vajadzīgā ķīmija. Bet kautkā nevilka...:face-wink:

18X24 ES VĒL padomātu VARBŪT no tevis atpirkt :)
Publicēts: 15.11.12 15:38
 citēt
60uz5komats6:

Cik saprotu no šitā tad sajēgas par tradicionālo fotoprocesu nav vispār,kazi būsi kādus 24863 fotokursus beidzis pie ahūni krutiem pasniedzējiem :)
Ierosinājums ir palasīt padomju laiku fotogrāmatu kādu,sapratnei par procesu,tad visam būtu jākļūst skaidram + nelielas korekcijas kas specifiskas pinholei.
Vēl varbūt vari vērsties pie Lielbrieža,lai nu šis atbild par to ziepi ko ievārijis un izstāsta lietošanas instrukciju,ja jau reiz klāt nav pielicis drukātā veidā :)

:D tik traki nav, bet ļoti tuvu :)
nesparotu, kas vainas eksperimentēšanai, tas ir vienīgais drošais veids, kā kko iemācīties ;)
Publicēts: 15.11.12 15:40 labots
 citēt
nesix:Skaidrs ir pilnīgi VISS - mūsdienās bildēt uz filmas (pat 35mm) ir ĻOTI DĀRGI. Šāda LIELĀ FORMĀTA kamera vēl kaut kam derētu, ja tā būtu ar NORMĀLU objektīvu nevis PINHOLI.

Ja mani dzīve "piespiestu" iemācīties bildēt un gūt baudu no pinholes foto, tad es 1ais ko darītu ir uzmeistarotu vai pa lētu naudu nopirktu atbilstošu adapteri priekš DSLR. Es noteikti nesāktu EXPERIMENTĒT ar 10Ls/par kadru. (:

PINHOLS ir lētāk un efektīgāk par JEBKURU "Normālu" stiklu , tai kamerai virsū ir 18mm "Objektīvs" kuram asms ir NO-LĪDZ tas nozīmē ka šāds

KADRS ir 1:1 izmērā kā IEGŪST ar ŠO KAMERU ! Tieši par ŠĀDA izmēra kadru uz negatava un papīra tu maksā 10Ls :):)
Publicēts: 15.11.12 15:40
 citēt
nesix:Skaidrs ir pilnīgi VISS - mūsdienās bildēt uz filmas (pat 35mm) ir ĻOTI DĀRGI. Šāda LIELĀ FORMĀTA kamera vēl kaut kam derētu, ja tā būtu ar NORMĀLU objektīvu nevis PINHOLI.

jā, ir arī plāns B - "nolikt uz plauktiņa dekorācijai" :D
Publicēts: 15.11.12 15:43 labots
 citēt
foto_laaga:
jā, ir arī plāns B - "nolikt uz plauktiņa dekorācijai" :D

TAM šis pasākums PRINCIPĀ arī bija domāts , tā ir F64 reklāmas akcija ar būtībā 99,99% SABIEDRĪBAI neizmantojamu nevajazdīgu BALVU :):) Tas tāpat kā jau piemineto Lamborghini Diablo NO PAGALMA izbraukt ar viņu NEVARI jo brauc viņs TIKAI pa asfaltu un degvielu rij KOSMISKI bet visu redz ZIN ka tev viņš IR !:) :face-wink::face-grin: :rock:
Publicēts: 15.11.12 15:45 labots
 citēt
Lunis:
Friidis:

\

Paskatījos laboratorijas skapīšos- kaučkādas dažas paciņas ar FT-31 un 41 mētājas, bet pusatplēstas un nav nekādas garantijas, ka nesagaismotas.
Turpat arī diezgan daudz dažādi veci padomijas un vācu fotopapīri (18x24), "Refleksnaja" ieskaitot (tie kāreiz bija izmantojami kā papīra negatīvs kontakt-reprodukcijām). Varu atdot tāpat. Bet, kā jau teicu- nekādas garantijas. Daudzums- vidēja sporta soma...:face-wink:
Publicēts: 15.11.12 15:45 labots
 citēt
Friidis:
Lunis:

\

Paskatījos laboratorijas skapīšos- kaučkādas dažas paciņas ar FT-31 un 41 mētājas, bet pusatplēstas un nav nekādas garantijas, ka nesagaismotas.
Turpat arī dažādi fotopapīri (18x24), "Refleksnaja" ieskaitot (tie kāreiz bija izmantojami kā papīra negatīvs kontakt-reprodukcijām). Varu atdot tāpat. Bet, kā jau teicu- nekādas garantijas. Daudzums- vidēja sporta soma...:face-wink:

ES PAR KAMERU + STIKLI matereāli PSRS man nav aktuāli mūsdienās tiem nav vairs jegas.
Publicēts: 15.11.12 15:46
 citēt
Lunis:PINHOLS ir lētāk un efektīgāk par JEBKURU "Normālu" stiklu , tai kamerai virsū ir 18mm "Objektīvs" kuram asms ir NO-LĪDZ tas nozīmē ka šāds

Manā uztverē NORMĀLAM objektīvam tomēr tas gaismas di...ena caurums ir lielāks, kā rezultātā iespējam izmantot saprātīgu slēdža laiku, lai varētu nobildēt arī kādu DZĪVU cilvēku.

Var jau būt, ka bilde ar ķirbja sēklām ir baigi kruta, bet man tas krutums NAV SAPROTAMS un pats galvenais arī negribu, lai man tas būtu saprotams. (:
Publicēts: 15.11.12 15:49 labots
 citēt
Lunis:

ES PAR KAMERU + STIKLI matereāli PSRS man nav aktuāli mūsdienās tiem nav vairs jegas.

"Stikli" arī ir- pāris paciņas...:face-grin:
Tikai ne tie , ko gribi- dažādas stikla fotoplates "Agfa Isopan F 10x15" no kaučkādiem Ulmaņlaikiem Nr.1...
Pat aizlīmētas- varbūt noder kādam muzejam
:face-wink:
Publicēts: 15.11.12 15:50 labots
 citēt
nesix:
Lunis:PINHOLS ir lētāk un efektīgāk par JEBKURU "Normālu" stiklu , tai kamerai virsū ir 18mm "Objektīvs" kuram asms ir NO-LĪDZ tas nozīmē ka šāds

Manā uztverē NORMĀLAM objektīvam tomēr tas gaismas di...ena caurums ir lielāks, kā rezultātā iespējam izmantot saprātīgu slēdža laiku, lai varētu nobildēt arī kādu DZĪVU cilvēku.

Var jau būt, ka bilde ar ķirbja sēklām ir baigi kruta, bet man tas krutums NAV SAPROTAMS un pats galvenais arī negribu, lai man tas būtu saprotams. (:

Vra bildēt JEBKO kas nekustās

Reku grēdām www.henriekestrecker.com... visādu Pinhoļ obscuru Erotikas utt.
Publicēts: 15.11.12 15:53
 citēt

nekas nav eksperimentējams - viss ir skaidrs kā diena... tikai ne Tev... arī onkuļi te pūš Tev lažu - neviens tak nebāž sakarīgu filmu pinholē - pamēģini saprast kas ir pinhole un kā tā veido attēlu - tad pieleks, ka izšķirtspēja ir tik zema, ka der ļoti rupjš gaismasjūtīgais materiāls - piemēram rentgena filma vai tehniskā filma - izmaksas būs ēēē.... rentgena filmas paka bij kkur 50-60LVL un no tās var izgriezt 600 bildes (vienīgi pilnīgā tumsā - značit palīgrāmelis jāuznaglo) - vieglāk ir ar parastu fotopapīru (vieglāk tāpēc, ka to var graizīt arī sarkanā gaismā (rentgena un tehniskās filmas arī var, bet vairāk teorētiski - jūtība tomēr augstāka par papīru) - papīra negatīva cena līdzīga. Attīstīt to visu var pats - ja rubī ķīmiju, tad reaģenti būs bik virs lata - ja nerubī tad 20 lvl tīsteklis + fiksāža. Tīstāmo tanku var uzlipināt no melnas pvc loksnes stundas laikā.

Ja ir smadzenes tad *Enolā* reaģentus, vecu papīra paciņu Lāčplēšielā un melnu pvc da līmes tūbiņu Kvillerā - kopā lati 10 un bildē veselas.

Ja smadzeņu mazāk tad Ilford papīru BFS, turpat attīstītāju un fiksāžu un pvc a līmi atkal Kvillerā - kopā lati- 40-80 atkarībā cik lielu papīra paķeli paņemsi

Iegūtos negatīvus skenē ar planšetnieku vai elementāri pārbildē - grafiskā redaktorā *apmet uz pozitīvu*

apraksts šeit:

www.fotoblog.lv...

Tavā gadījumā ķeza varētu būt VIENĀ :D kasetē... :) nu un ja tam vēl pievienojas nespēja izrēķināt ekspozīciju... nav jēgas sākt.
Publicēts: 15.11.12 15:55
 citēt
nesix:

Piekrītu,obskura kamera ir piemērotāka BEIGTU cilvēku bildēšanai un iekš tā arī paverās augstās modernās mākslas iespējas. :)
Publicēts: 15.11.12 15:56
 citēt
foto_laaga:
60uz5komats6:

:D tik traki nav, bet ļoti tuvu :)
nesparotu, kas vainas eksperimentēšanai, tas ir vienīgais drošais veids, kā kko iemācīties ;)

tas ir tāpat kā teikt, ka kruti ir neiet skolā, bet dragāt pa grābekļiem *dzīves skolā* - sūrais idiņu ceļš... racionāli ir atvērt grāmatu un izlasīt kas jādara ne taustīties bezjēgā.
Publicēts: 15.11.12 19:58
 citēt
Smuks tas putnubūrītis... bet nu dāvana paliek dāvana būs vien jāpinholē,
man ar, par šo tehniku skolotāji stāstīja... esot varen glauna lieta :)
Publicēts: 15.11.12 20:47
 citēt
Māri,vai nevarētu par tām rentgenfilmām имена,явки,пароли uzzināt?
Publicēts: 15.11.12 21:40
 citēt
Ir pieejami 2 iepakojumi ar fotoplateem 9x12 ""ŗeprodukcionno-štrihoviji" 1984g razojums Kontrastainaas.
Publicēts: 15.11.12 21:51
 citēt
60uz5komats6:Māri,vai nevarētu par tām rentgenfilmām имена,явки,пароли uzzināt?

nu reku - 30x40cm kadrs 51 kapeika :)

www.nms.lv...

i vārds, i telefons, i mailīte blakus

nuu viņas gan ir parupju graudu - rentgenus jau nepalielina :) bet nu par pinholi jau izšķirtspēja labāka būs

+ pamatne bieza - nav man tāda stikla kas segtu 30x40, bet bildēt noteikti var :)

nu ja jāpiegriež pie kasetēm... prātīgi jākustās - no pakas arī jāvelk ārā prātīgi - ja dūšīgi vicinās tad elektrizējas un dzirksteļo - nu to saprotams uz kadra vēlāk redz. :big_smile:
Publicēts: 15.11.12 22:39
 citēt
Super ,paldies,i normāli fotoformāti 13x18 un 18x24 ir.
Man nevis pinholei bet varāk monoklei un citām tradicionāli-netradicionālām optiskām konstrukcijām tā filma interesē.
A stikls kas sedz 30x40 un pat vēl vairāk man ir,Kārļa Ceisa Tessars 10/64cm,tikai nav kameras kur šo lietot.
Publicēts: 15.11.12 23:08 labots
 citēt
60uz5komats6:Super ,paldies,i normāli fotoformāti 13x18 un 18x24 ir.
Man nevis pinholei bet varāk monoklei un citām tradicionāli-netradicionālām optiskām konstrukcijām tā filma interesē.
A stikls kas sedz 30x40 un pat vēl vairāk man ir,Kārļa Ceisa Tessars 10/64cm,tikai nav kameras kur šo lietot.

nu tas jāpaprasa kādā rentgena kantorī, lai iedod kasetei (foto) piemērīt... zin viņiem tie nošķeltie stūri un tā...

oi ta jādraudzējas - man ir *zelta rokas* un darbnīca - korpusu jau sanaglotu :)

kaseti, ka tik grūtāk nav uztaisīt, lai tāds palags boogenus nemet... lai ar plēve stipri bieza - vajadzētu sanākt :)
Publicēts: 16.11.12 00:17
 citēt
Kasete varbūt pēc tipogrāfijas principa jātaisa,senlaikos strādāju drusku dobspiedē par fotogrāfu,tur 50x60 kamerai bija kasete,kurā filmu
turēja leikoplastam( tikai rullītis bija kādus 70 cm plats :) ) līdzīgs lipeklis.Tam 64cm stiklam tieši no turienes izcelsme,kad likvidējās savācu,jo viņš
nepiederējās nevienam fotoaparātam,laikam bija no kādas senākas iekārtas palicis.Tos stiklus,kas sienā iebūvētajai kamerai(~80x120cm) bija,droši vien
izmeta misenē,kad demontēja,tiem fokusa attālums tā ap metru bija.
Man pagaidām tuvākajos plānos augšāmcelt Ikšķiles kolekcionāros iegādātu 13x18 kameras graustu, i kasetes kaudzīte pagādāta.
Publicēts: 16.11.12 00:45
 citēt
MĒS magnetus lietojām , kautkur jiprojām ir stikls kas sedz 100x100 cm uz pasūtijumu ražots tieši tehniskajam misiņa korpusā:):)
Jauns tematsAtbildēt
    Iet uz lapu
  1. <
  2. 1
  3. 2
  4. >

Mana info:

Forum saīsnes:

Meklēt
Kategorijas
Diskusijas

Šobrīd online (0):