Sveiki, ir tāda lieta, ka labs draugs palūdza, vai es nevarētu nofotografēt viņa kāzas. Vai vismaz ieteikt kādu fotogrāfu. Problēma tā, ka esmu jau 2 draugiem pieredzes nolūkos kāzas bildējis, un man vairāk to īpaši negribas darīt bez maksas (mans neveslīgais "perfekcionisms" man neļauj atteikties no "pienācīgas" pēcapstrādes un rezultātā tas viss man aizņem vairākas dienas). No otras puses atkal - man negribētos no laba drauga ņemt naudu.
Varbūt kāds foto entuziasts ir saskāries ar šādu dilemmu un varētu dalīties ar savu viedokli.
Lai draugs samaksā kāzu rīkotājiem (vedējiem), tie, savukārt, samaksās Tev, uzstādīs vēl savas prasības, koriģēs, diktēs noteikumus... pēcāk bildes apstrādāsi un atdosi rīkotājiem (vedējiem), tie tālāk jaunajam pārim. Tev būs nauda, ko Tu no čoma "pa taisno" nebūsi saņēmis, dvēseles miers un varēsi arī palamāt pie reizes "stulbos vedējus", kas ne vella nejēdz kā kāzas jābildē un prasa dumas lietas
no trešās puses, kas tas par labo draugu, kas lūdz vinja kāzas bildēt ) neņem naudu, pasaki, lai līgavainis piespēlē kādu foršu meiteni/asistenti ). Kāzas dara brīnumus ar meitenēm, vinjas klust emocionalas un jaukas Patiesiba burvigi izskatas, kad nokrit visadas sociālās barjeras u.t.t. Bet nu tas tā.
no 4. puses sabildē viņa kāzas un pasaki, ka tā ir kāzu dāvana. Miers mājās.
hintLV:no trešās puses, kas tas par labo draugu, kas lūdz vinja kāzas bildēt ) neņem naudu, pasaki, lai līgavainis piespēlē kādu foršu meiteni/asistenti ). Kāzas dara brīnumus ar meitenēm, vinjas klust emocionalas un jaukas Patiesiba burvigi izskatas, kad nokrit visadas sociālās barjeras u.t.t. Bet nu tas tā.
vēl burvīgāk izskatīsies dažādu loriņu kritieni no emociju pārņemtās būtnes rokām.......
Ja tas tiešām ir draugs, nekādas dilemmas nav- sabildē, kā kāzu dāvanu. Tā būs unikāla un neaizmirstama! Jaunībā pusi kursa institūtā tā "saprecināju" un čomi līdz šim neaizmirst to dāvanu, atšķirībā no pārējām servīzēm, virtuves kombainiem utml... Ja nav draugs, bet tikai čoms, nav problēma atgādināt, cik tāda "izpalīdzēšana" maksā reālajā dzīvē...
Nu ja, nu ja. Tāpēc jau jaieperk visādas yangjongu zibspuldzes. Vai arī ir jāzin/jajūt, kam uzticēt savu mantu ) Un galu galā, ''asistente'' šajā gadījumā ir nosacīts jēdziens ) Kaut gan..ne vienmer emocionāls iet roku rokā ar nestabils
hintLV:no trešās puses, kas tas par labo draugu, kas lūdz vinja kāzas bildēt ) neņem naudu, pasaki, lai līgavainis piespēlē kādu foršu meiteni/asistenti ). Kāzas dara brīnumus ar meitenēm, vinjas klust emocionalas un jaukas Patiesiba burvigi izskatas, kad nokrit visadas sociālās barjeras u.t.t. Bet nu tas tā.
Man kadreiz bija nelāgs paradums REGULĀRI pat nepieklājīgi regulāri kādu laiku pēc kartējām kāzām modos ar vedēmātēm blakus , istin nesapratu KO tas vērāj nozīmet Visādi ir gadijies arī ar līgavām un jaunajāmm sievām IEKĒRTIES piedzivojumos.
Tikai uz pirmo- neatrisināma dilemma, kuru var atrisināt Canon centrs Ja diviem draugiem sabildēji pa velti un trešajam ļ-labam draugam prasīsi naudu, tas būs zemiski! Bet ja fotoaparāts nonāks remontā ?... vai nu tev iedos citu vai tiksi sveikā
Freddie:Sveiki, ir tāda lieta, ka labs draugs palūdza, vai es nevarētu nofotografēt viņa kāzas. Vai vismaz ieteikt kādu fotogrāfu. Problēma tā, ka esmu jau 2 draugiem pieredzes nolūkos kāzas bildējis, un man vairāk to īpaši negribas darīt bez maksas (mans neveslīgais "perfekcionisms" man neļauj atteikties no "pienācīgas" pēcapstrādes un rezultātā tas viss man aizņem vairākas dienas). No otras puses atkal - man negribētos no laba drauga ņemt naudu.
Varbūt kāds foto entuziasts ir saskāries ar šādu dilemmu un varētu dalīties ar savu viedokli.
Paldies!
A Tu pasaki ka gribi šnabi dzert un priecāties, gribi būt ciemiņš nevis fotogrāfs ............... un tad Tu uzzināsi vai tas ir draugs , kas lūdza vai tikai čoms, kam izdevīgi , ja pa velti būs fotogrāfs , sūra bet patiesība
Esmu vairākiem draugiem bildējis kāzas, un ari draugu bērni kad precējās, un tā bija kāzu dāvana no manis, jo fotogrāfu ja ņemtu no malas vis maz 300ls izmaxā.
Pievienojos viedoklim par to, ka tev jāsaprot cik tiešām tas ir čoms kurš grib pa lētāku vai arī draugs kuram tu būtu gatavs uzdāvināt patērēto laiku un kāzās koncentrētos uz darbu nevis izpriecu. Jo, ja tu esi kā fotogrāfs un tu dāvini savu pakalpojumu tas nenozimē, ka tu kaut kur vari palaist brīvākus grožus. Viss ir tieši tā pat kā kāzās par kurām tev maksātu pilnu honorāru. Vai nu tu strādā uz saviem 100% vai atpūties uz saviem 100%. Pa vidu ir haltūrēšana...
Es esmu ļoti daudziem paziņām bildējis kāzas un parasti piedāvāju draudzīgāku cenu, bet kā dāvanu esmu fotografējis tikai vienas un tās tiešām bija ļoti labiem draugiem.
Liels paldies visiem par viedokļiem/komentāriem! Tie man palīdzēja saprast, ka manā gadījumā, kur runa ir par labu draugu, jāfočē pašam un kārtīgi, neprasot atlīdzību.
Vēl neesmu devis galīgo atbildi, bet teicu viņiem, ka, ja gadījumā viņi vēlētos profesionāli, tad vienīgais, ko es varētu ieteikt ir Billy, jo (lai arī neemsu baigais kāzu foto pētnieks) no manis redzētajām LV kāzu bildēm, man viņa darbs patīk vislabāk. Tiesa, es neesmu pārliecināts, vai tas būtu viņu budžetā.
P.S. Fotografēšana nav un visticamāk arī nebūs mans pamatdarbs. P.P.S. Tā kā alkoholu nelietoju, tad fotografēšana padarīs kāzas interesantākas.
Man kadreiz bija nelāgs paradums REGULĀRI pat nepieklājīgi regulāri kādu laiku pēc kartējām kāzām modos ar vedēmātēm blakus , istin nesapratu KO tas vērāj nozīmet Visādi ir gadijies arī ar līgavām un jaunajāmm sievām IEKĒRTIES piedzivojumos.
ekoists:Ja es lūgtu savam draugam fotogrāfēt,tad tikai par pieklājīgu samaksu,jo draugs taču.Nesaprotu,kādēļ draugus jāizmanto ekonomēšanai.
pareizi. es arī biju , savās kāzās fotografēt, palūdzis ļoti labu paziņu. un ne jau tāpēc, lai ieekonomētu, bet tāpēc, ka savs cilvēks, kopā podi gāzti, zināju viņa stilu,ķērienu...., un tās bildes nemaz nevajag simtos, pilnīgi pietiek ar 30-50
Draugi parasti izdomā kā neuzkrītoši pateikt paldies par bildēšanu... kādas īpašas dāvaniņas veidā, piem., un tad i fotogrāfam prieks un gandarījums, i draugi nejūtas parādā...
noveerotaaja:Draugi parasti izdomā kā neuzkrītoši pateikt paldies par bildēšanu... kādas īpašas dāvaniņas veidā, piem., un tad i fotogrāfam prieks un gandarījums, i draugi nejūtas parādā...
Tu meitene gudra bet šoreiz spried kā "Vecmodīga" slikti zini mūsdienu jaunatni , viņei beiži vien "Draugi" tas ir tīri utilitars praktisks jēdziens ne DVESELES stāvoklis Man arī GRŪTI saprast meitenes kurām pašam krogis par SEVI jāmaksā Es esmu kautkā MĀCĪTS ka es maksāju par savām meitenēm un ja kompanija gadās arī par uzaicinatām draudzēnēm piemēram ja ko svinam Taču SKANDINĀVIJĀ man ilgi no šī paraduma "Mēģināja atmācīt" jo tas esot "Sievieti pazemojoši" un Latvijā ar jau ir cita mode nekā KADREIZ meiča sāk domāt "Ja samaksāja tātad PAR KAUTKO" , tā viš ir LAIKI / PARADUMI mainās Man kādreiz Omīte mācija VĪRIETIS bez naudas nav nekāds vīrietis , ja nevar dāmas rēķinus apmaksāt NAV PELNIJIS tādu dāmu
noveerotaaja:Draugi parasti izdomā kā neuzkrītoši pateikt paldies par bildēšanu... kādas īpašas dāvaniņas veidā, piem., un tad i fotogrāfam prieks un gandarījums, i draugi nejūtas parādā...
MAn parasti tā nav gadījies. 2x pa draugam esmu bildējis kāzas.