Būs jāpalasa kāda foto ABC... Kad izlasīšu, tad varēšu pateikt, kādu slēdzi man vajag pie f/1.4 un ISO 100 gan Latvijā, gan Mozambikā, piemēram, plkst 12:00 vai 17:00 21.augustā? Super! OK, tas tā pa jokam. Bet vispār - vajadzētu kaut ko palasīt (man). nezinu, cik ir manam fočikam, bet citreiz esmu piefiksējis, ka vasarā, ja grib atvērtu diafragmu, ir par maz.
Janis45:vai bieži Jums nepieciešams pielietot slēdža ātrumu 1/8000, vai praksē vairumā pietiek ar 1/4000 ?
kāda Tev daļa kas citiem? Slēdzis taču pilda divas fiziskas funkcijas kas ietekmē bildi - ja Tev, Tavā praksē, vajag šīs abas lietas, tad vajag.
Ja Tu nezini ko bildē izmaina šie parametri, tad Tev jāiazstudē kādas fotoābeces pirmās 5 lpp. un Tu varēsi sev atbildēt vai Tev to vajag.
Māri, 1kārt Tu pats atsaucies uz manu jautājumu, bet neatbildēji neko pēc būtības, ieliki atbildē uzbraucienu. Tas ka Tu esi best fotogrāfs nav šaubu, bet savu akadēmisko gudrību var pateikt arī vai nu atbildot uz jautajumu vai tad vispār aizklikšķini manis iesākto diskusiju tālāk. Neviens Tev nespiež visur atbildēt, atbildēs vienkāršāki parastāki cilvēciņi, bez akadēmiski sabojātām ambīcijām, kuri tiešām nopērkot aparātu ar 1/4000, ir sapratuši ka ir bieži par maz, jāliek filtrs, vajag 1/8000. 2kārt- nepiekrītu, ka lai nopirktu aparātu un bildētu, visiem ir jāzin tas ko zini Tu. Nepiekrītu, ka pirms uzdodu manu jautājumu , man jālasa grāmatas un jāmācās fotozinātne. Varbūt es vispār esmu cūkkopis no Rēzeknes un man fotoaparāta nekad nav bijis, bet man ir piķis un sapnis, un man šodien gribas safotografēt manu gaiši rozā sivēnu, saulē, uz balta sniega, ar objektīvu 85 1.2, kaut automātiskajā režimā un es nevaru izlemt, pie ILgvara nopirktuz sitienu Mark5dii vai 6D...
Janis45: Varbūt es vispār esmu cūkkopis no Rēzeknes un man fotoaparāta nekad nav bijis, bet man ir piķis un sapnis, un man šodien gribas safotografēt manu gaiši rozā sivēnu, saulē, uz balta sniega, ar objektīvu 85 1.2...
Bezjēdzīgs temats par ne pārāk gudru jautājumu. "Varbūt es esmu elektriķis no Pūpēžu pagasta, bet naudas man vairāk nekā prāta un gribu fotografēt prožektoru kvēldiegus ar objektīvu 50/0,95 un ISO 6400". Ja tev ir tādas glupas prasības pret fotografējamo objektu un parametriem, tad ko tev palīdzēs mana atbilde, ka man jebkuros apstākļos pietiek ar 1/4000?
Nepiekrītu, ka pirms uzdodu manu jautājumu , man jālasa grāmatas un jāmācās fotozinātne. Varbūt es vispār esmu cūkkopis no Rēzeknes un man fotoaparāta nekad nav bijis, bet man ir piķis un sapnis, un man šodien gribas safotografēt manu gaiši rozā sivēnu, saulē, uz balta sniega, ar objektīvu 85 1.2, kaut automātiskajā režimā un es nevaru izlemt, pie ILgvara nopirktuz sitienu Mark5dii vai 6D...
Ja cilvēks ir bagāts cūkkopis (utml), var noalgot atbilstošu speciālistu un izsniegtā avansa apmēros pūderēt šamējam smadzenes, cik uziet. Pretējā gadījumā- ja uzdod ne visai gudrus ābečnieku jautājienus bezmaksas fotomīļu forumā, tomēr jārēķinās ar adekvātu paķiķināšanos...
Pārsvarā gaismas apstākļu dēļ slēdža ātrums reti pārsniedz 1/400. Spilgtā saulē pie ļoti plaši atvērtas diafragmas var nākties lietot lielāku. Bet grūti atcerēties kad būtu vairāk par 1/4000
kāda Tev daļa kas citiem? Slēdzis taču pilda divas fiziskas funkcijas kas ietekmē bildi - ja Tev, Tavā praksē, vajag šīs abas lietas, tad vajag.
Ja Tu nezini ko bildē izmaina šie parametri, tad Tev jāiazstudē kādas fotoābeces pirmās 5 lpp. un Tu varēsi sev atbildēt vai Tev to vajag.
Māri, 1kārt Tu pats atsaucies uz manu jautājumu, bet neatbildēji neko pēc būtības, ieliki atbildē uzbraucienu. Tas ka Tu esi best fotogrāfs nav šaubu, bet savu akadēmisko gudrību var pateikt arī vai nu atbildot uz jautajumu vai tad vispār aizklikšķini manis iesākto diskusiju tālāk. Neviens Tev nespiež visur atbildēt, atbildēs vienkāršāki parastāki cilvēciņi, bez akadēmiski sabojātām ambīcijām, kuri tiešām nopērkot aparātu ar 1/4000, ir sapratuši ka ir bieži par maz, jāliek filtrs, vajag 1/8000. 2kārt- nepiekrītu, ka lai nopirktu aparātu un bildētu, visiem ir jāzin tas ko zini Tu. Nepiekrītu, ka pirms uzdodu manu jautājumu , man jālasa grāmatas un jāmācās fotozinātne. Varbūt es vispār esmu cūkkopis no Rēzeknes un man fotoaparāta nekad nav bijis, bet man ir piķis un sapnis, un man šodien gribas safotografēt manu gaiši rozā sivēnu, saulē, uz balta sniega, ar objektīvu 85 1.2, kaut automātiskajā režimā un es nevaru izlemt, pie ILgvara nopirktuz sitienu Mark5dii vai 6D...
Dīvaini kāpēc gāzties personālijās ļaudīm ir laiks, bet izlasīt pirmās 5 lpp (ne grāmatas) nav laika gadu gadiem - nu ko es varu darīt, ka, lai aparāts nebūtu iepirkts bezjēdzīgi un varētu lietot tā iespējas - ir jāizprot paši pamati kurus nevar ieliet ar trekteri ausī.
Vai jālieto automātiskais režīms
uljens:
Janis45:vai bieži Jums nepieciešams pielietot slēdža ātrumu 1/8000, vai praksē vairumā pietiek ar 1/4000 ?
bieži nē, bet gadās, ja bildē saulainā laikā ar f >= 1.8, tad ar 1/4000 varētu būt par īsu.
uljens:
bieži nē, bet gadās, ja bildē saulainā laikā ar f >= 1.8, tad ar 1/4000 varētu būt par īsu.
tāpat kā vienu stopu īsāks laiks
Однажды Чукча принес в редакцию свой роман. Редактор прочитал и говорит: " Понимаете ли, слабовато... Вам бы классику читать. Вы Тургенева читали? А Толстого? А Достоевского?.." - "Однако, нет; Чукча - не читатель, Чукча - писатель."
praksē vairumā pietiek līdz 1000 Vairumā. Mazumā gadās arī ātrāks slēdzis. Bet, kad ir bijis 4000 par maz, tad ir bijis ari 8000 par maz, taka reizem kads 60000 noderetu haha Bija jagriež ciet F tāpat. Nez, nez, mošk kadam ir savadaka pieredze. Nu ja bildē ar visādiem fiksētajiem vasarā un gribas bļūru.
Ka tik tā i nebūtu! Ieliec Prakticā filmu ISO 400 un pamēģini pabildēt saulainā dienā. Fragmu jāgriež uz 16, bildes sanāk ar hiperfokālo attālumu 1m - ~ kā ar ziepinieku.
Ja filmu atzīstam par pilnībā aizgājušu, tad varbūt arī pietiek. Un daudzviet sevišķi īsie laiki ir pat kaitīgi. Piemēram, šajā bildē ar īsu eksponēšanas laiku šāviņa trasera sliede pārvēršas par parastu punktiņu.
Janis45:paldies par sirsnīgām fotoblog cienīgām atbildēm.
Ko dos Tev atbildes, ja Tu nezini kas Tev atbild - sporta fotogrāfs, vai dabas fotogrāfs, kurš lieto ND desmit stopu filtrus? Viss atkarīgs no tā, kas jābildē
hintLV:praksē vairumā pietiek līdz 1000 Vairumā. Mazumā gadās arī ātrāks slēdzis. Bet, kad ir bijis 4000 par maz, tad ir bijis ari 8000 par maz, taka reizem kads 60000 noderetu haha Bija jagriež ciet F tāpat. Nez, nez, mošk kadam ir savadaka pieredze. Nu ja bildē ar visādiem fiksētajiem vasarā un gribas bļūru.
bildēju ar fiksiem vasarā, pirmkārt aizgriežu iso 50............ Otrkārt - ir filtri.... treškārt - līdz 1/4000 laikam neaizsniedzos nekad. Kenoniskā 5 d ( pēc tradīcijas viņš tagad jānoliek līdz ar getliņu sūdiem un cūku ādām ) slēdzis pateicībā par manu sirds siltumu un roku maigumu kā nemirst tā nemirst.... Ceturtkārt ir smadzenes, bet dažiem tās traucē izfiltrēt noderīgu info, tādēļ nākas maldīties 3 priedēs, meklējot trūkstošās 1/000 5kārt - lielpupainajiem zaķiem čalīt pajāt arī 1/12000...........ka tik liels...!
man parasti latvijā eksponēšanas laiks no 1/2 sekundes līdz kādai 1/500. Dienas vidū nav labas gaismas, reti bildēju bez izkliedātājiem, atstarotājiem. garāks laiks par 30 sekundēm ar nekad nav bijis vajadzīgs, neaizraujos ar tādiem sižētiem.
6D AF- centrālais punkts -3EV, pārējie ne sevišķi , tas no specenes. kā tas strādā, vēl nezinu, bet lēnam darbam 6D būs labs, īpaši tumsā.
Ir filtri, bet cik sapratu no autora, tad ir vēlme iztikt bez tiem. Un tad nu...vai iso50 + 8000 dos iespeju bildēt bez filtra DAUDZ biežāk neka tas ir ar iso50 un 4000. Tā tīri pec pieredzes. Daudzi gan pareizi saka, ka jazin, ko bildē fotografs, kuram to jautajumu prasa. Tādas tās lietiņas.
Jautājums ir gana ineteresants un acīmredzot aktuāls jautātājam. Mjaaa...sākt apspriest un apzelēt pašu jautātāju, manuprāt, nav paša jautājuma temats...bet nu tā tas diemžēl daudzviet notiek un tad nu katrs "paspīd" kā māk. Faktiski tāda morāle potenciālos (arī ne tik zinošos un klusējošos) fotomīļus pilnīgi attur no komunikācijas šeit f-blogā, kas nebūt nav gluži tas uz ko vērsts pats blogs (pārlasam noteikumus ?).
Par īsajiem slēdža ātrumiem (1/500 un īsākiem) runājot, varu padalīties ar savu pieredzi. Aerofotogrāfijā šis kameras parametrs man ir ļoti būtisks, jo paaugstinātas vibrācijas apstākļos lietoju kombināciju: diafragma ("gaišajam stiklam") - f3.2:4.0 un slēdža ātrums vismaz 1/2000 un pat īsāks, līdz 1/8000...atkarībā no laika (gaismas) apstākļiem, piekoriģēju ekspozīciju ar palielinātu ISO, lai nodrošinātu "ātro slēdzi". Protams, pielietojums "ātrajam slēdzim" var būt gana plašs (piem. ātras objektu kustības sižetos u.tml.).
Man arī 1/4000 ir par maz. It srvišķi situācijās, kad esmu aizmirsis ISO uz 800 un ar atvērtu diafragmu ārā kaut ko bildēju. Tad kādu laiku jābrīnās - ko tās bildes tādas gaišas izskatās?
A ja būtu 1/8000, tad es tā arī turpinātu bildēt un tikai mājās saprastu, ka ISO ir pārāk augsts uzgriezies ;-)
RobertsJ:Samelojos. Pārbaudīoju laitrūmā, no vairāk kā 26000 bildēm veselas 20 ir ar 1/8000 slēdža ātrumu
Domāju ka bildējot ar diafragmas prioritāti, mēdz sanākt, bet vai tiešām ir reāla nepieciešamība. Jo ja tiešām specifiski vajadzīgi ļoti lieli slēdža ātrumi tad 1/8000 arī noteikti būs par maz, nepieciešama jau cita tehnika
bildēju ļoti daudz braucot, kad sižets skrien gar logu un reālais slēdzis būs šajos gadījumos ne ilgāks par 1/500 un vēlams 1/1000 !1/8000 reāli vispār nevaru dabūt, jo tad jābildē saules ripulis... vai jāgriež iso, kur tas vairs nav īpaši simpātisks.
giskim:Jautājums ir gana ineteresants un acīmredzot aktuāls jautātājam. Mjaaa...sākt apspriest un apzelēt pašu jautātāju, manuprāt, nav paša jautājuma temats...bet nu tā tas diemžēl daudzviet notiek un tad nu katrs "paspīd" kā māk. Faktiski tāda morāle potenciālos (arī ne tik zinošos un klusējošos) fotomīļus pilnīgi attur no komunikācijas šeit f-blogā, kas nebūt nav gluži tas uz ko vērsts pats blogs (pārlasam noteikumus ?)
Nepiekrītu. Lūk ir korekti uzdots jautājums, izpētīti varianti, apzinātas spējas un iespējas - attiecīgi izvērtusies sakarīga un ar faktiem, piemēriem un personisko pieredzi papildināta diskusija www.fotoblog.lv... ja pasažieris nejēdz pareizi noformulēt jautājumu, pēc divām atbildēm apvainojas, vēl pēc trijām dzēš savu profilu... kas vainīgs? Fotoblogs?
hintLV:Pilnīgi piekrītu giskim, vienīgi gribas papildināt, ka attur ne tikai iesācējus, bet arī citus cilvēkus, kuri tiešām bildē aizraujoši.
Pilnīgi nepiekrītu Mikam ne par pirmo viņa posta daļu kur skan aicinājums sirsnīgi klāstīt ābeces lietas (kauns nav aizsūtīt izlasīt ābeces pirmās lappuses - kauns ir būt tik slinkam, ka tās neizlasa pirms čāpo uz bodi nolikt tūkstošus).
Un nepiekrītu Mikam par otro posta daļu kurā viņš norāda uz vājprātīgi šauru bildēšanas profilu - nabaga Jānis, to lasot štukos par lidmašīnām ne ābeci.
Pirmajās ābeces lapās ir rakstīts, ka minētā starpība ir viens stops ar visām izrietošajām sekām - vienu fragmas klikšķi - varēs nečakarēt bildi tajā vietā kur cits liks ND2 - tāpat ir skaidrs, ka viens stops glābj tikai par vienu stopu un reizēm gaismas būs tapat par daudz (ļaudis kuri tādus apstākļus nav sastapuši laikam lieto ne mazāku fragmu par f8 un nav pamanījuši kā izmainās bilde ja fragmu maina).
Un otrs lielums ir laiks - 2x īsāks - tātad kustīgas lietas bildē būs 2x mazāk izsmērējušās + rokas drīkstēs trīcēt 2x vairāk - kaut vai zvirbuli, pie barotavas, knipsējot vai ar šaurāku stiklu šļakatas (reklāmas vinčika glāze vai vnk strūklaka pret zilām debesīm savam pontam) saldējot - un nafig nav speciāli lidmašīnā jārāpjas - tas darbojas arī ar gaisu stiklu gaitā bildējot pūlī, tirgū utt.
Neviens vēl pedagoģijas tēva Konfūcija, 2500 gadu veco tekstu nav atcēlis -
**** Es dzirdu un es aizmirstu, es redzu un es atceros, es daru un es saprotu****
šī ir tipiska situācija........ un neviens forums nevar cilvēkam dot iespēju saprast, cik bieži sastopami viņam ir šie ābečnieka parametri.
un ar forumu viss kārtībā - ja jautājums sarežģītāks par to vai biksēm kabatas vajadzīgas (jo silti tak arī bez tām), tad normāli ar tam cēloni atrod.