Viss jauki, bet manuprāt ''pasažieris'' nejautāja, cik liela ir starpība starp 4000 un 8000. Ne arī to, ko nozīmē slēdza ātrums un stops. Manuprāt viņš jautāja, vai šī starpība ir būtiska ikdienā bildējot dažādus sižetus. Un tur var vnk katrs fotogrāfs atbildēt pēc savas pieredzes. To sauc par pieredzes apmaiņu. Daudzi to arī normāli uztver un pastāsta. Tas nav precīzi, bet nu aptuvena info tā ir.
Kāda jēga tik ''kruti'' vienmēr cilvēkiem atbildēt, tas nu lai paliek katra paša ziņā, būtībā jau man vienalga. Jāiet ēst mandarīnus.
Elementāra pieredze, kuru iegūst gadiem bildējot. Autors neteica, ka šīs atbildes būs par iemeslu fototehnikas iegādei. Kā arī nav minējis, ka neizprot par ko ir raidījums.
hintLV:Elementāra pieredze, kuru iegūst gadiem bildējot. Autors neteica, ka šīs atbildes būs par iemeslu fototehnikas iegādei. Kā arī nav minējis, ka neizprot par ko ir raidījums.
Tu to elementāro jautājumu saprati?
kas tur ko nesaprast - ja Jānis saka: *es nevaru izlemt, pie ILgvara nopirktuz sitienu Mark5dii vai 6D...*, tad viņš noteikti nevēlējās apjēgt ko viņam vajag, bet gribēja *pamainīties ar pieredzi, tadā dumā jautājumā, cik bieži katrs knikšķina ar 1/8000* - un nejēgā vērtīgi viņam būtu šie medniekstāsti. + tēma tik fantastiski erudīta.
ar elementāri tehniskiem jautājumiem ir vērts tikt skaidrībā pašam. Un citu pieredze te neko nedod, jo neviens tavu specifiku labāk par tevi nezin. Ir tāds lielisks teiciens - slīcēju glābšana ir pašu slīcēju rokās
Vēl dažas pēcpiebildes.... Punkts viens - respēktējot jebkuru viedokli, t.sk. Maris izteikto oponējošo, iebildīšu viņam - jā, pat ja topika jautājums nav noformulēts pietiekami skaidri, to var precizēt ar pretjautājumu...protams, ja ir vēlēšanās dalīties ar pieredzi un zināšanām (lai kādas tās katram arī nebūtu). Punkts divi - fotolietu zinātājiem daudzas lietas šķitīs elementāras un ābečnieciskas, bet ne visiem...domāju, ka te f-blogā ir cilvēki ar dažādu un atšķirīgu pieredzi...mēs VISI mācamies un f-blogs dod iespēju pieredzes apmaiņai. Punkts trīs - (adresēts NilsS)...kāda te īpaša "tava specifika" jautājumā par slēdža ātrumu 1/4000 vai īsāku ?...nejaucam "plaušas ar pižiku"(NilsS nepaskaidro, kāda ir viņa specifika, ja tāda vispār ir...neko racionālu nepasakošs koments). Citāts par slīcējiem šķita uzjautrinošs, bet drizāk cinisks...atminos pagātnē šitā paša NilsS (f-blogā gan viņa bildes kautā nemanu) neko nepasakošo prātuļošanu par pavisam konkrētu jautājumu, kurā skaidru viņa pieredzi tā arī man neizdevās uzzināt...no sērijas - tas ir sū..., bet kā un kāpēc būtu darāms citādāk/labāk, viedokļa NAV (atbilde bija - apraksta nebūs :face-grin...secinājums/pieņēmums - dikti zinošs, bet iedomīgs un nesaka, vai arī ne-tik zinošs un tāpēc nav īsti ko pateikt...bet kaut ko uzrakstīt tā kā gribas...zīlējiet paši (protams, iepriekš apskatot jebkura autora bilžu galeriju)..... Lai viss izdodas, būsim atsaucīgi ! "Za ponjimanije" ! (latv. - par sapratni !)
..labāk būtu fotografējuši.. vai ēduši mandarīnus ar rosolu..
Oftopiks - jeb kā man gāja ar gribēšan' palīdzēt vienam fotonejēgam (nikus nesauksim). Ievads. Nejēga perespektīvs, ar labu sižeta uzķeres aci, akadēmiski mācīts krāsās un kompozīcijā, atšķirībā no vairuma šejieniešu, bildes kopvērtējumā - drusku virs vidējā. Klasiskās fotoiesācēja kļūdas: vēlme par varīti savu tikko noknipsēto "neko"uzķūnēt un bāzt netā un gauži vājas pēcapstrādes iespēju zināšanas.
Iztirzājums. Nenoturēju mēli aiz zobiem, uzrakstīju pagaru mailu, norādot, ka pat derdzīgākajiem no DEL lietotājiem, nevajag mēģināt ierādīt autorprāt, pienākošos vietu, bet vienkārši ņemt un pajautāt - kāpēc ( ja jau pašam visi bērni vienlīdz mīļi un objektivitāte klibo). Izklāstam pievienoju detalizētu aprakstu, kā konkrētā aparāta laža piekorektējama fotošopā un ko labāk NEdarīt ar bildi un ko ar to vispār var izdarīt. Vienvārdsakot - pamatoti izklājos, kā pie bikts.
Saņēmu arī atbildi, pārsvarā oftopikā, zero jautājumu par pašu apstrādi un iespējām ( rakstīju, ja ir jautājumi vai gribas redzēt, ko ar to bildi varēja iesākt, lai sūta šu', uztaisīšu mācībmateriālu) un pāris failus, jāteic, nelietojamus apstrādei, nepareizu aparāta uzstādījumu dēļ.
Nosūtīju atbildi, kurā pateicu godīgi, ka viens no failiem ir izmetams, ar otru mēģināšu kaut ko padarīt un nosūtīšu. Nepaspēju pat fotošopu piešķilt, kad pie manis atceļoja atbilde, ka ja jau navot tad navot, ko t' ar brāķiem krāmēšoties, visugaišu, paldiesardievu.
Bildes tomēr uztaisīju, pa slāņiem sazipoju, pierakstīju pamācību katram zipam, sīki smalki un teicu, lai apskata šo apstrādes tehniku un jautā visu ko nesaprot.
Kā jūs domājat, kas notika tālāk?
A notika viss paredzami - saņēmējs lietpratīgi nosaucās par nejēgu, kas no rakstītā neko nesaprot (NB! faili PSD formātā, klāt pamācība, viss kā manuālī! Klāt linki uz tutoriāļiem, lasāmmateriāliem no workšopiem, fotolapām, fotoforumiem, utt.) , laikam esot dumjš, sekoja fiksa atkrustīšanās, artodieviņošanās un pazuda man kā žīds pa miķeļiem.
Nobeigums. Un tad es sapratu, ka cilvēkam nevis fotoskoloties gribās... viņam vajag kādu, kas regulāri mauc pa zobiem, brutāli un riebīgi, jo visa viņa būtība negrib ne velna mācīties, būtība grib mazohismu! Un turpinās viņš karināt savas apšaubāmās kvalitātes un post procesinga sačakarētās bildes un sūtīs visus Turp un tēlos no sevis svēto mocekli arī turpmāk.... Kāda, pie velna, nozīme, kādā formā atnāk atbilde vai palīdzība, ja tu, cilvēks, esi slaists pēdīgais - vienkārši atvērt durvis un pacelt to, ko liktenis nolicis durvju priekšā?! Nu, sabrauca augumā nejauks Māris Juris vai Justs, tāpēc jārīko histērija? A smalki aptīt ap pirkstu un izdabūt atbildi - to neviens vairs nepieprot no šiem ņaudētājiem?
giskim:Vēl dažas pēcpiebildes.... Punkts viens - respēktējot jebkuru viedokli, t.sk. Maris izteikto oponējošo, iebildīšu viņam - jā, pat ja topika jautājums nav noformulēts pietiekami skaidri, to var precizēt ar pretjautājumu...protams, ja ir vēlēšanās dalīties ar pieredzi un zināšanām (lai kādas tās katram arī nebūtu). Punkts divi - fotolietu zinātājiem daudzas lietas šķitīs elementāras un ābečnieciskas, bet ne visiem...domāju, ka te f-blogā ir cilvēki ar dažādu un atšķirīgu pieredzi...mēs VISI mācamies un f-blogs dod iespēju pieredzes apmaiņai. Punkts trīs - (adresēts NilsS)...kāda te īpaša "tava specifika" jautājumā par slēdža ātrumu 1/4000 vai īsāku ?...nejaucam "plaušas ar pižiku"(NilsS nepaskaidro, kāda ir viņa specifika, ja tāda vispār ir...neko racionālu nepasakošs koments). Citāts par slīcējiem šķita uzjautrinošs, bet drizāk cinisks...atminos pagātnē šitā paša NilsS (f-blogā gan viņa bildes kautā nemanu) neko nepasakošo prātuļošanu par pavisam konkrētu jautājumu, kurā skaidru viņa pieredzi tā arī man neizdevās uzzināt...no sērijas - tas ir sū..., bet kā un kāpēc būtu darāms citādāk/labāk, viedokļa NAV (atbilde bija - apraksta nebūs :face-grin...secinājums/pieņēmums - dikti zinošs, bet iedomīgs un nesaka, vai arī ne-tik zinošs un tāpēc nav īsti ko pateikt...bet kaut ko uzrakstīt tā kā gribas...zīlējiet paši (protams, iepriekš apskatot jebkura autora bilžu galeriju)..... Lai viss izdodas, būsim atsaucīgi ! "Za ponjimanije" ! (latv. - par sapratni !)
lielākoties kaut ko sākot skaidrot iet vai nu kā VA aprakstītajā gadījumā, vai arī saņem atpakaļ - sam durak ( šifrētāk, vai atklātāk ) pēc x reizēm apnīkst. Un ir nožēlojami cerēt, ka fotoizglītību nodrošinās fotoblogs.......ir taču kursi, grāmatas, radi, draugi, paziņas un plašās interneta āres, kurās aprakstīts tikpat kā viss. Ja cilvēks vēlēsies uzzināt un iemācīties, tad tas notiks....... Es vispār nesaprotu - kāpēc man, vai jebkuram citam, ir jāauklējas ar interesentiem trakāk nekā ar jēliem vanckariem. Es cienu cilvēkus ar raksturu, starp citu. Nevis tos gaudotājus, kuriem jau bērnudārzā ar lāpstiņu ļaunā pasaule sita pa galvu un kopš tā laika nekas nav mainījies.....