ne nu es nezinu, noder jau dazhreiz... tikai kāpēc ljaudis papriekshu izstaipa bildi, apstrādā uz 15 slaanjiem un pēc tam pērk neadekvāti krutu kompī shopam man vienalga nav skaidrs...
lai vai kā tur nebūtu - es visu laiku saskaros ar nezināšanas kretīnismu, kas saistīts ar fotoshopu, tāpēc teikšu ko domāju - ja bilde no aparāta nāk (piemēram) 3000x4000 pikseļi - krāso tur ko gribi, slāņo, BET NEPIS IZMĒRU, IZŠĶIRTSPĒJAS, lai ko arī tu fantazētu par drukas izmēriem. Klasiskas anektdotes: man dators nevelk bildi priekš sienas uztaisīt 8x10 metri 300 dpi
imgfoto:
ne nu es nezinu, noder jau dazhreiz... tikai kāpēc ljaudis papriekshu izstaipa bildi, apstrādā uz 15 slaanjiem un pēc tam pērk neadekvāti krutu kompī shopam man vienalga nav skaidrs...
Nu nu - un kad ta jālieto 300dpi!?!?!?
ja Tu neesi maketētājs (ilustrators vai indesign) tad tava vienīgā mēraukla ir PIKSELIS, drāz to pikseli un nelien kur nevajag!!!!!!!!!!!
imgfoto: 2. jaļoti gribās, vai tad nevar interpolēt PĒC apstrādes?
Kas nu tur ko interpolēt - 120x90cm trīssimts punktos ir divi salipināti Nikon D800 kadriņi
imgfoto: 3. kāpēc obligāti vajag, lai drukātavā piemin durikus fotogrāfus un pārtaisa uz 150dpi?
Nu drukātavas ir stiepts jēdziens un visas nav tik skumjas + divās labākajās, kas LV ir, Epsons nelabprāt *ēd* failus kas dalās ar 50 - tur rezultāti labāki ja bildi uztaisa uz 240dpi, 360dpi - tādiem āmuriem kam 300dpi vai vecas Lambdas vai vēl kādas kastes 150dpi ir vienīgā infa noteikti nevajadzētu *sagatavot* kartiņas drukai - apstrādā to ko dod ārā kamera un samazināšanu vai palielināšanu uzticiet drukas meistaram (ja vispār dodaties drukāt uz vietu kur tāds ir) vai automātam kura pogu nospiež kasiere.
ja Tu neesi maketētājs (ilustrators vai indesign) tad tava vienīgā mēraukla ir PIKSELIS, drāz to pikseli un nelien kur nevajag!!!!!!!!!!!
Pričom maketētājs fotoizdrukām? Laba līmeņa izstādes kartiņām? Ko tur ar vektorgrafiku vai failu adresēšanu darīt??? Salikt ruļļa platumu pdfā vai? To var arī šopā vai printera softā + normālas kartiņas cenšas uz loksnēm drukāt i provītes katrai laist
LV poligrāfiju drukā smagi sliktāk kā tintes druku - cmyki vienmēr būs kompromisi un skumjas uznāks rezultātu redzot + fotogrāfam līst papīra profilos tas tak sviests - a vot nesajāt savu kartiņu, lai pat tintes druka nevarētu vairs līdzēt - to knipseris var apgūt.
imgfoto:
Nu nu - un kad ta jālieto 300dpi!?!?!?
dansig, nu shopa camera rawa iekliko, gribi 240 vai 300, ja taisi ofsetam, lieto 300, ja drukāt uz printera, bildes jau uzrakstiija - nepis bildi lieki... kropojot atstāj dpi lodzinju tukshu un lai pruufo tas, kas drukaa
dansig, nu shopa camera rawa iekliko, gribi 240 vai 300, ja taisi ofsetam, lieto 300, ja drukāt uz printera, bildes jau uzrakstiija - nepis bildi lieki... kropojot atstāj dpi lodzinju tukshu un lai pruufo tas, kas drukaa
ofsetu kādu - krītots papīrs, nekrītots? ir lieli melnie laukumi, nav??? Un vispār - fotogrāfam NAV jāgatavo bildes ofseta drukai. Failus ofseta drukai gatavo MAKETĒTĀJS. Nevajag līst tur kur NEVAJAG un viss buus kaartiibaa
Ivars_P:Dell precision M6700 17nieks ir pieejams ar IPS matricu. Pie mums gan cena ir ļoti nedraudzīga. Ja ir kāds kurš var no USA atvest, tad tas cipars, manā skatījumā, jau ir daudz maz draudzīgs.
Tas gan, cena tā pat kā MACam...
chukmasoff_f:Te jav jautājums kāds budžets tjapļapam ir iespējams . Viduvēji sanāk ap 500ls lai normāli var strādāt 15-17", videokartei nav lielas nozīmes, jo ja būs no dargajām tad cena var izaugt dubultā. Pietiek ka uztur OpenGL un vis.
Nu tā, līdz 800Ls gribētos, jo primārais jau tomēr glalda kompis. RAMu jau var piespraust pats klāt, ja nenāk uzreiz tik daudz cik vajag, galvenais, lai monitors jēdzīgs un procis labs.
Savulaik nopirku DELL Inpsiron 15 collas ar 1920*1080 punktiņiem. Daudzus gadus to lietoju un vēl tagad lietoju, kur man nepiecišams. Galvenā problēma - uzskatu, ka portatīvais nav portatīvs, ja tam ir 15 un vairāk collas. Ziņkārei esmu nopircis arī netbuku Nokia booklet 3g mājas lietošanai (10collas, patiesībā 11,2 esot). Tas tiešām ir ērts kā portatīvais, tikai bišķi par mazu ekrāns un kā netbuks baigais bremze (webā sēdēt ir ok).
Attiecīgi visus šos sešus gadus esmu onalizējis labāko risinājumu foto-apstrādes laptopam ar kvalitatīvu ekrānu, pietiekami ātru proci un ne pārāk lielu.
gadu atpakaļ parādījās tāds kandidāts Zenbook Ux31a www.engadget.com... Tur jāuzmanš, jo Ux31e ir vecais modelis, ar sūdīgu tačpadu, veciem pročiem, sūdīgu ekrānu.
Cik esmu palasījis lietotāju atsauksmes, bilžu apstrādei esot labāks par Mac Retina ekrāniem.
Attiecīgi Tev no tiem Ux31a jāizvēlas savs modelis (tir ir ar sūdīgākiem ekrāniem, ar HDD, ar SSD, ar i7 un i5) viskrutākais ir šis laikam ir "pareizais" variants: www.bhphotovideo.com...
es domāju, ka pirmais pretjautājums ir - cik daudz un cik lielas bildes un kādiem tālākiem mērķiem. ir tak milzīga šķirba vai regulāri apstrādā simtiem kāzu bilžu vai reizi 3 mēnešos baksti vienu bildi priekš A4 izdrukas... imho
okei, sāksim ar disklaimeri, ka es esmu dumjš kā zābaks, kas atsevišķos jautājumos nenoliedzami tā arī ir, bet tiešām pēc vislabākās sirdsapziņas esmu pieņēmis, ka gadījumos, kad man vajag 20x30 bildi, es tad arī šopā uztaisu 20x30cm, 240 dpi un stiepju uz Brieža ielu, vai sūtu uz JVK drukāt... iespējams, ka mani tur lamā, sauc par nezinošu kretīnu, bet pa galvu nekad nav situši, kas gan varētu būt gadījumā, kad aizstieptu bildi, kāda tā nāk no kwakona - 4368x2912 pix (154x102 cm) 72 dpi un palūgtu izdrukāt 60x40 bildīti...
viencmuzikanc:okei, sāksim ar disklaimeri, ka es esmu dumjš kā zābaks, kas atsevišķos jautājumos nenoliedzami tā arī ir, bet tiešām pēc vislabākās sirdsapziņas esmu pieņēmis, ka gadījumos, kad man vajag 20x30 bildi, es tad arī šopā uztaisu 20x30cm, 240 dpi un stiepju uz Brieža ielu, vai sūtu uz JVK drukāt... iespējams, ka mani tur lamā, sauc par nezinošu kretīnu, bet pa galvu nekad nav situši, kas gan varētu būt gadījumā, kad aizstieptu bildi, kāda tā nāk no kwakona - 4368x2912 pix (154x102 cm) 72 dpi un palūgtu izdrukāt 60x40 bildīti...
nu, paspārdiet mani, guļošo...
Tu aizej uz drukas kantori un prasi izdrukāt 60*40 cm bildīti... Printētājs attiecīgi izvēlas tev tādu formātu (pieņemsim A2) un dalampočki kāds tev DPI - nevienam uz zemes neinteresē.
Bet ja tu atnesīsi man un vēlēsies uz EPSON printera izdrukāt 40*60 bildīti, es gribēšu lai tā ir 8537*5669 pikseļi. Kas nozīmē, ka katrā tajā 40cm*60cm papīra gabal kvadrāt collā sanāk tieši 360DPI. TAs tā tamdēļ, ka EPSON printeri tā drukā. Tas ir, Printera programmatūrai (draiverim) saņemot kaut kādu 300dpi (vairāk, piemēram, informācijas bildē nav, bet bilde jāizstiepj līdz 40*60), tas draiveris pārrēkinās tos punktiņus uz saviem 360 DPI. Viņam tas var sanākt diezgan nelāgi... www.libraw.su...
dansiga:Es jau gaidīju, kad kāds pateiks, ka IR jāizn, uz ar ko tiks drukāts un kāda izšķirtspēja ir šim printerim .....
Nu, tas pats par sevi, JVK mājaslapā tas viss ir izlasāms, attiecīgi, to ņemu vērā, kad sūtu bildes. Viņu prasības sadaļā "mūsu vēlmes" ir 100-200 dpi, bet te augstāk Bildes saka, lai es nepiekopjot dzimumattiecības ar faila izmēru un izšķirtspēju... a man no kameras nāk laukā 72 pixels/inch
dansiga:Es jau gaidīju, kad kāds pateiks, ka IR jāizn, uz ar ko tiks drukāts un kāda izšķirtspēja ir šim printerim .....
Nu, tas pats par sevi, JVK mājaslapā tas viss ir izlasāms, attiecīgi, to ņemu vērā, kad sūtu bildes. Viņu prasības sadaļā "mūsu vēlmes" ir 100-200 dpi, bet te augstāk Bildes saka, lai es nepiekopjot dzimumattiecības ar faila izmēru un izšķirtspēju... a man no kameras nāk laukā 72 pixels/inch
Tas "IR jāzin" ir par to, ka nevajag ņemties ar DPI, ja nezini, kāds DPI ir attiecīgajam printerim ..... Ir jau daļēji taisnība tam , ko Bildes saka .... es arī esmu redzējusi gana daudz sačakarētus failus......tb, ja nezini nianses - labāk neaiztiec u atstāj kā ir ... (kādreiz jau gan tiek prasīts, ka bildes ir jāsūta xxx dpi, xxxx pix - bet nu tās ir specifiskas vietas un ne drukkantori)
Kad saņemsi JVK izdruku, izmēri pašu bildi. simt punkti tā būs 40,5*60,5 vai tamlīdzīgi. Kas nozīmē, ka optimālā druka 200DPI netiek ņemta vērā, jo drukātājs pārklāj pāri ar nelielu rezervi to failu papīra izmēram...
Bildes Tev vēlas pateikt, ka drukas kantorim ir jādod fails ar maksimālo sākotnējo informāciju. Ja apskatīsies un izlasīsi libraw.su linku (negribēsi vairs būt tik tups, kā esi visu mūžu bijis), tad sapratīsi - ka šopā samazinot izmērus vai palielinot, tu vari sajāt kaut kādus Muārus visādiem matiņiem, faktūrām ut.t.t. To pašu vēl izdarīs tas plinpis no JVK, kas tā vai tā nedrukās punktiņš punktiņā. Attiecīgi - dod viņam lielāko iespējamo failu un miers mājās.
Šeit, protams, ir jāsaglabā veselais saprāts... 10*15 drukājot nav nepieciešams 4000DPI, tās bildiņas gan var samazināt.
Visdrošākā opcija kā JEBKURĀ foto printētavā iegūt baudāmu rezultātu finišā izveikt opciju "Save for web" rezultātu sapratīs 99% drukājamo JEBKURA pasaules mala kaut universālveikala kaut kruta drukas kantori SAGATAVOŠANU DRUKAI tas ir pecapstradi veic tika PILNIGI amatieri , nevienam profam nav LAIKA - VAJADZIBAS pašam mugjities ar "Post procesiem" . Gluzji tapat ka ari KRIEVLAIKOS kautko "Paši apstaradaja" tikai leti halturisti un amatiesrisji PAREJIE atdeva filmas pro labori un AIZMIRSA par talako , tik honi sanema.
Lunis:Visdrošākā opcija kā JEBKURĀ foto printētavā iegūt baudāmu rezultātu finišā izveikt opciju "Save for web" rezultātu sapratīs 99% drukājamo JEBKURA pasaules mala
esmu ietrāpījis laikam tajā 1% - redzētās bildes no "web" formāta pat 10x15 liekas pabriesmīgas...
Vaards:Ja apskatīsies un izlasīsi libraw.su linku (negribēsi vairs būt tik tups, kā esi visu mūžu bijis), tad sapratīsi - ka šopā samazinot izmērus vai palielinot, tu vari sajāt kaut kādus Muārus visādiem matiņiem, faktūrām ut.t.t.
Lunis:Visdrošākā opcija kā JEBKURĀ foto printētavā iegūt baudāmu rezultātu finišā izveikt opciju "Save for web" rezultātu sapratīs 99% drukājamo JEBKURA pasaules mala
esmu ietrāpījis laikam tajā 1% - redzētās bildes no "web" formāta pat 10x15 liekas pabriesmīgas...
Vaards:Ja apskatīsies un izlasīsi libraw.su linku (negribēsi vairs būt tik tups, kā esi visu mūžu bijis), tad sapratīsi - ka šopā samazinot izmērus vai palielinot, tu vari sajāt kaut kādus Muārus visādiem matiņiem, faktūrām ut.t.t.
dansiga:LUNIS?!?!!?!?!?!?!?!?!? KO tu tagad murgo!?!?!?!?!??!?!
imgfoto:
gan jau ka Lunis tikai srgb krāsu profilu domāja tikai, shaubos vai vijjsh a4 72dpi suuta drukaat
viss ir PAREIZI - save for web 100% kvalitāte un jpg pikseļu skaits nemainās. un ne vārda par izšķirtspēju šajā kontekstā. Viss pārējais priekš pēcapstrādes nespeciālista ir AUZAS ar 99% garantiju kaut ko sadirst.
Īpaši LŪDZUI piesakās tie FOTOGRĀFI, KAS SAVAS BILDES GATAVO DRUKAI PRIEKŠ OFSETA!!!!!!! Gribu saprast KO un KĀ un KĀDĀ TIRĀŽA viņi tur ko drukā.....
save for web nemaz neļauj maksimālo pix skaitu konvertēt .. KĀDUS murgus jūs tagad te rakstat!?!?!? save for web ir bilžu rādīšanai uz monitora un TIKAI!!!!!
dansiga:save for web nemaz neļauj maksimālo pix skaitu konvertēt .. KĀDUS murgus jūs tagad te rakstat!?!?!? save for web ir bilžu rādīšanai uz monitora un TIKAI!!!!!
dansiga:save for web nemaz neļauj maksimālo pix skaitu konvertēt .. KĀDUS murgus jūs tagad te rakstat!?!?!? save for web ir bilžu rādīšanai uz monitora un TIKAI!!!!!
Tev neļauj?
imgfoto:piesakos
tad stāsti!!!!!
tagad pamēģināju - savādi, bet nebļāva .... BET .... jpg saglabā tikai 8 bitos ... (tb save for web) ..... Manā uztveŗē šis padoms ir galīgi garām!!!!
dansiga:
tagad pamēģināju - savādi, bet nebļāva .... BET .... jpg saglabā tikai 8 bitos ... (tb save for web) ..... Manā uztveŗē šis padoms ir galīgi garām!!!!
vot tā jocīgā štelle... tik nez kāpēc 99% ta fotografē tajā 8 bitu jpg režīmā...
dansiga:kādā v idā ir jālielas ar RAWiem!!?!?!?!?!? TIešām TIK nopietns pilnmēness šobrīd!?!?!!?
ironiju neķer. laikam tak toč pilnmēness....
tendence ir novērota šāda: pie normāli eksponētas bildes un gaismas rawists sašmorē sliktāk, kā to izdarītu kameras standarta jpg uzstādījumi.
no tavas puses ir nevis ironija bet histēriskas blondīnes teksti .... un netaisos šķirot (ja neproties lietot internetā pieņemtās zīmes, kas lasītājam pasaka, ar kādu toni teksts uzrakstīts)
Bildes:roniju neķer. laikam tak toč pilnmēness....
tendence ir novērota šāda: pie normāli eksponētas bildes un gaismas rawists sašmorē sliktāk, kā to izdarītu kameras standarta jpg uzstādījumi.
no tavas puses ir nevis ironija bet histēriskas blondīnes teksti .... un netaisos šķirot (ja neproties lietot internetā pieņemtās zīmes, kas lasītājam pasaka, ar kādu toni teksts uzrakstīts)
Tev viss labi??? Vairāk gan izskatās pēc histēriskas blondīnes uztveres...
dansiga:
Tev viss labi??? Vairāk gan izskatās pēc histēriskas blondīnes uztveres...
nu jau Tu esi arī garlaicīgs ... spēj tikai atkārtot oponenta tekstus, bet pats kaut ko jaunu un atjautīgu - nespēj ;-(((((((
Es nemurgoju , man tā nejauki gadijies esmu pardesmit gadus kopumā saņcējis PROFESIONALOS ražošanas uzņēmumos un zinu ka NAV LIEKĀKU ŠAUSMU kad uzcītīgi bet aptaurēti AMATIERU FOTOGRĀFI sagrib kaut ko "Drukāt" kas tur tad panesa par "Kibervisuma teorijam", nekad neviens LAMERIS AR ZIEPI un pats piekasīgais profes NEIEDOMASIES sakult tadu sviestu un tik IDIOTISKUS parametrs ka UZCITIGS AMATIER FOTOGRAFS . Tāpēc ja grib GARANTĒTI nomalu rezultātu VIENMER un JEBKURA vietā iamanto PATS PATS iplatītakais FAILA PARAMETRU sakopojums un CS šopa versija tas dod rezultātu NEKOMPRESĒTS JPG 300DPI ar krasu telpu kuru atpazist AUTOMATISKI jebkura digitalas DRUKAS IEKARTA ka STANDARTA ADOBE IESTADIJUMUS ar standarta krasu profilu bez jebkadiem "Vikrutasiem" rezultats 99% TEICAMS
Es nemurgoju , man tā nejauki gadijies esmu pardesmit gadus kopumā saņcējis PROFESIONALOS ražošanas uzņēmumos un zinu ka NAV LIEKĀKU ŠAUSMU kad uzcītīgi bet aptaurēti AMATIERU FOTOGRĀFI sagrib kaut ko "Drukāt" kas tur tad panesa par "Kibervisuma teorijam", nekad neviens LAMERIS AR ZIEPI un pats piekasīgais profes NEIEDOMASIES sakult tadu sviestu un tik IDIOTISKUS parametrs ka UZCITIGS AMATIER FOTOGRAFS . Tāpēc ja grib GARANTĒTI nomalu rezultātu VIENMER un JEBKURA vietā iamanto PATS PATS iplatītakais FAILA PARAMETRU sakopojums un CS šopa versija tas dod rezultātu NEKOMPRESĒTS JPG 300DPI ar krasu telpu kuru atpazist AUTOMATISKI jebkura digitalas DRUKAS IEKARTA ka STANDARTA ADOBE IESTADIJUMUS ar standarta krasu profilu bez jebkadiem "Vikrutasiem" rezultats 99% TEICAMS
vai zini kādā dpi tiek saglabāta bilde, ka raksta save for web"!?!?!?!?!?!?!?
dansiga: vai zini kādā dpi tiek saglabāta bilde, ka raksta save for web"!?!?!?!?!?!?!?
TO jebkurš var paskatīties jebkurā puslidz profesionala SOFTA , taču man tas nav JAZIN , man nam velmes parspet "Gudrībā" profesionala ražošanas softa IZSTAROTĀJUS Pie iestatījuma parametriem Photography viss tiek optimizēts uz FOTOGRĀFU un parametriem kas nepieciešami OPTIMALAM rezulatatam Redz man paziņa bija nelaiķa Andris Šmits , grāmatas par Lightroom autors , tieši tāpec man nenak ne prata telot "Digitak Guru" bet gan izmantot STANDARTA programmas iestadijumus un krāsu telpas: JA man buss daudz briva laika es ar VARBUT to isisnasju "Ciparus cakarejot" tacju par cik mans softs maksa 1000+ Ls es izmantoju VINJA IESPEJAS un nespringstu par KAUTKO kur man nav jalien