Silgaili lasot ir jāuzmanās. Okupācijas muzeja vēsturnieki ir apkopojuši virkni citu atmiņu, kā arī krievu puses memuārus par cīņām pie augstienes 93,4 un tā aina sanāk ļoti daudzkrāsaina.
Tas ir, krievi konkrētajā vietā gatavoja spēcīgu visas frontes pārrāvumu, bet Silgailis tur sūtīja pāri upei uzbrukumā latviešus, kas bija izveidojuši nostiprinājumus šajā krastā. JO mierīgi varēja sēdēt šajā krastā, ar izdevīgu piegādi (aiz muguras mežs) un nelaist krievus pāri upei. Bet augstieni vajadzēja tamdēļ, ka no tās var smuki un tālu apšaudīt vācu spēkus, kas organizējās plašām atkāpšanās akcijām.
Tādejādi Silgailis saņēma pavēli ieņemt augstieni 93,4 par katru cenu. Attiecīgi viņa rīcībā nonāca abas latviešu divīzijas, kuras tika sūtītas iepretim krieviem, kas izmantojot konkrētās augstienes priekšrocības, attiecīgajā vietā gatavojās kārtīgam frontes pārrāvumam, lai varētu nošķelt atkāpties gribošos vācu spēkus.
Haiduks:UN TE MAN RODAS JAUTĀJUMS, PAR KURU NEESMU INTERESĒJIES UN NEZINU- vai latviešu leģionāri skaitās visu kara laiku vācu armijā iesauktie, vai 44-45 gadā, kurus ietērpa SS uniformās, jo armijas uniformu trūka.
Par leģiona izveidošanu tika izdots rīkojums 1943. gada 26. februārī. Tad arī sāka "brīvprātīgos" iesaukt leģionā un pakāpeniski leģionam pievienoja/iesauca arī bijušos īstos brīvprātīgos un policajus, kas savu darbu nometnēs u.c. bija paveikuši (pāris tūkstoši cilvēku).
Schneider:Un cikdesmit gadu garumā tu esi tik pieradis pie tā TT?
Jocīgi skanēs - biju diezgan palietojis jau pamatskolas gados. Iemesls - kā teica mans skolotājs, bijušas Latvijas armijas virsnieks - ar viņu var strādāt, un munīcijas laukos bija pilnas pažobeles. Trīs dienesta gadus tiku šaušanas sporta fanātiķa nagos - kapteinis regulāri, katru gadu sašāva sporta meistara normu ( TT, pieci kustīgie mērķi). Protams, mani, kā vada kom. vietnieku, bez uzmanības neatstāja. Arī pēc 91-mā labprāt palietoju. Agrāk - šautuvē uz Miera un Brīvības krustojuma, šodien RTU - Walters zālēs. Vispār jau patronas dārgas - nupat pamēģināju PS (pistoļjet Stečkina) automātiskā režīmā. Kā tika mācīts - kārta ne vairāk kā divi šāvieni (trešais - pēc "piena").
Jautājumus mīli uzdot. Atbildes reizēm neredzu. Kā tad ir ar paša rakstīto - pēdējos 15 (piecpadsmit)gadus ar visādiem ieročiem esot izšaudījies? Cik maksā tikai viena 9mm patrona? Pats no savas algas pērc munīciju, īrē ieročus? Varbūt tomēr, kā daudzi, kuri savulaik "piezīdās" zemessardzei, par mūsu, nocokļu maksātāju naudiņu puļī "v belij svet, kak v kopeječku"? Zinot, cik patronu gadā izlietoja viens mana vada vīrs, nav grūti saskaitīt piecpadsmit gadu patēriņu.
Nenoliedzu ši formējuma lietderību, kā tāda. Tikai ne jau tava gada večus tur vajadzētu "barot". Nesen paskatījos, mūsu 54-to inženiertehnisko bataljonā pilnībā nomainīts kom. sastāvs. Jauni kadri apgādāti ar nopietnu sprādzienbīstamo priekšmetu neitralizēšanas ekipējumu (un ne tikai). Vīri strādā.
Haiduks: Par to- līdz 1957 gadam labāk nerunāsim... ja es ko te rakstīšu, teiksiet, krievu propoganda, bet mans vectēvs dabūja 10 gadi Kolimu... un kad viņu paņēma man bija turpat 7 gadi... Jā , apģērbiet pilnās SS fomās, pamanīs vēl vairāk... aizdomājaties, kam tas izdevīgi- Eiropai-NĒ, Amērikai-NĒ, Vācijai- NĒ Krievijai- JĀ, Nacionalajām kustībām???... lai tiktu Saeimā- JĀ. Man- NĒ. Man visvairāk interesē, lai Latvijā visas tautas, kas dzīvo, dzīvotu draudzīgi, varbūt izbeigtos genocīds pret Latvijas tautām 20 gadu garumā, un balstās uz saukli "KRIEVI NĀK".... neviena svešvara naf dabūjusi tik daudz no Latvijas laukā cilvēkus, kā mūs pašu "latviešu" valdības izmantojot šo saukli, lai tiktu pie varas
Ilgi biu līdzīgās domās. Tomēr pēc šī Interfrontes pasākuma imhoclub.lv... sāku noformulēt savu domu nedaudz savādāk.
Tas Interfrontes pasākums Haiduka variantā izskatītos aptuveni tā:
16.martā savācās vecāku bariņš un brauc pie Haiduka dzīvokļa protestēt ar plakātiem: "Pedofīls!" "Mazu zēnu izmantotājs!!!"... Tā viņi protestē, līdz sgaida Haiduku, kas dodas uz dzīvokli. Protams, daudz protestētāji arī no sirds izjūt sāpi un naidu pret šo mazu zēnu izmantotāju, tie metas viņam uzbrukumā - tikai policijas spēki paglābj haiduku no pūļa nežēlības.
Tad vienu rītu Haiduks pie durvīm ierauga noliktu vainagu: "visiem tiem bērniem, kas miruši no mazu zēnu izmantotājiem", Haiduks nesavaldās un iesper pa šo vainagu, mēģinot kaimiņiem skaidrot - neesmu es mazu zēnu izmantotājs!!!
Bet kaimiņi jau zin, iespēra pa vainagu... Tātad patiesība acīs kož.
Protams, pastāv variants piekāpties un dzīvot tālāk kā mazu zēnu izmantotājam. Bet pastāv arī citas iespējas.
Un tā cita iespēja ir iet tajā gājienā - tamdēļ, ka pēc tā gājiena bezgala daudz cilvēku sāk interesēties VATAFAK!? un tikai tā var atmazgāties no nepatiesiem apmelojumiem.
p.s. Pats gājienā neeju. Bet nofotografēt iespējams aizbraukš - jo sestdienā iekritis pasākums varētu būt interesants. Turklāt protestētāji pasākuši vilkt stilīgas "izmantotu bērnu", tpu, konclāgeristu, drēbes - diezgan fotogēniski!
Haiduks:UN TE MAN RODAS JAUTĀJUMS, PAR KURU NEESMU INTERESĒJIES UN NEZINU- vai latviešu leģionāri skaitās visu kara laiku vācu armijā iesauktie, vai 44-45 gadā, kurus ietērpa SS uniformās, jo armijas uniformu trūka.
oficiaali Legjions ir tikai abas waffen-ss diviizijas.
p.s. ja kaadam interesee veesture kaa taada, tad latvieshu valodaa ir forums panzer.vip.lv... , diezgan liels bardaks (visa veestures apsprieshana iet diskusijveidiigi daudzu lapaspushu garumaa un ko konkreetu atrast gruuti), bet nu lasaamviela plasha un laba. un pats galvenais: cilveeki ar dazjaadiem viedokljiem tomeer kautkaa iemaaciijushies kopiigi sadziivot atshkjiriibaa, piemeeram, no sheit redzamaa
Voldemorts: Kā tad ir ar paša rakstīto - pēdējos 15 (piecpadsmit)gadus ar visādiem ieročiem esot izšaudījies?
Jā, esmu, bet ne pēdējos 15 gados, bet 1991-2006.gados.
Voldemorts: Cik maksā tikai viena 9mm patrona? Pats no savas algas pērc munīciju, īrē ieročus?
Cik maksā patronas - nezinu. Pēdējo reizi šāvu pēdējā dienesta gadā kārtojot šaušanas ieskaiti ar Colt M1911. Vienīgie ieroči kas šodien man ir mājās, 1911.g. krievu zobens, ne pārāk bieži sastopams W.u.K. Mauzera durklis un Tatros pirms pāris gadiem nopirkta valaška.
Voldemorts:Varbūt tomēr, kā daudzi, kuri savulaik "piezīdās" zemessardzei, par mūsu, nocokļu maksātāju naudiņu puļī "v belij svet, kak v kopeječku"? Zinot, cik patronu gadā izlietoja viens mana vada vīrs, nav grūti saskaitīt piecpadsmit gadu patēriņu.
Viens vidusmēra zemessargs gada laikā noteikti izšauj mazāk nocokļu maksātāju naudiņas nekā tava vada vīrs mēnesī. Zemessardzē biju tad, kad jūsējam Ogres 54.bn vēl nebija inženiertehniskā specializācija, biju tieši NMN vienībā, vēl tagad katrus 5 gadus braucu uz ADR sprāgstvielu pārvadātāju kursiem, tā, ka šī lieta man būs bišķi pazīstamāka nekā tev. Pēdējos 3 dienesta gadus biju Lielvārdes lidlaukā, no turienes par lidojuma tehniskā nodrošinājuma dežurantu izlaidu helikopterus, kuriem uz sāniem ir uzraksts SAR, tie lidoja dzēst mežus, meklēt pazudušos ogotājus, cēla no ledus jūrā aizpūstos bļitkotājus un ar KMC pārveda no lauku rajoniem uz Gaiļezeru netransportējamos slimniekus. Cerams, ka būšu pietiekami izsmeļoši atbildējis. Ja kas, pamatskolas gados šaudījos ar Brauniņu, to pirmo modeli, kuram pedere augšā, stobrs apakšā. Bet nepieradu, laikam neesmu tik stipri tendēts uz atkarībām.
Eltons:Nu izlasiet takš Artūra Silagaiļa "Latviešu Leģions". Nezinu, tik kur tagad ir, es savulaik ņēmu Nacionālo karavīru biedrībā.
aha. iistais ko lasiit. pie reizes palasi par to kaa tas pats Silagailis piedaliijaas gjeneraalja Kurelja grupas likvideeshanaa.
Nav jau nekāds daiļlitereatūras sacerējums, tikai fakti, hronoloģija, kartes un fotofgrāfijas. Dalībnieki gan atzina par patiesu esam un nevienam prātā neienāca tādus pekstiņus piesacerēt...
Schneider. "Jā, esmu, bet ne pēdējos 15 gados, bet 1991-2006.gados." Skaidrs. Tā jau likās, kad rakstīji - pēdējo reizi formu esot uzvilcis, pēc dembeļa stājoties uzskaitē kara komisariātā. Nekādu nostaļģiju par dienesta gadiem nejūtu,bet arī nenožēloju. Veči, mani pavadot teica - mācies, apgūsti visu iespējamo. No visas sirds. Kas to zina, kā un kad dzīvē var noderēt.
Voldemorts: Skaidrs. Tā jau likās, kad rakstīji - pēdējo reizi formu esot uzvilcis, pēc dembeļa stājoties uzskaitē kara komisariātā.
Skaidroju, ja tas tik grūti saprotams - tas attiecās uz manu krievu formu, tu savējo nevari novilkt 46 gadus, bet es esmu paspējis aizmirst arī Latvijas armijas. Mana tagadējā forma ir tautastērps deju kolektīvā.
Voldemorts:Nekādu nostaļģiju par dienesta gadiem nejūtu...
Neticu. Palasi pats savus iepriekšējos postus. Ja nevarēsi atrast, varu palīdzēt.
Bet nu labi lai paliek, tūlīt man sāks pārmest naidu pret tevi, kaut arī man tāda nemaz nav.
martins_goncars:
aha. iistais ko lasiit. pie reizes palasi par to kaa tas pats Silagailis piedaliijaas gjeneraalja Kurelja grupas likvideeshanaa.
Nav jau nekāds daiļlitereatūras sacerējums, tikai fakti, hronoloģija, kartes un fotofgrāfijas. Dalībnieki gan atzina par patiesu esam un nevienam prātā neienāca tādus pekstiņus piesacerēt...
kaadus pekstinjus? Vanagu aktiivists un 16. marta iniciators pats koopereejoties ar Jekelnu izniicinaaja vieniigo organizeeto vieniibu frontes aizmuguree, kas ciiniijaas par nacionaam intereseem. Liepaajas kaapaas 1944. gada beigaas tika bez tiesas likvideeti 7 kurelja grupas un Rubenja bataljona virsnieki, paareejos nokjertos virsniekus un ierindniekus aizsuutiija uz ierakumiem pirmajaa frontes aizsardziibas liinijaa, proti tieshi uz 3. Kurzemes lielkauju. laikam jau Silagailja uzticiibas zveerests Hitleram bija paaraak speeciigs
Vaards Un tā cita iespēja ir iet tajā gājienā - tamdēļ, ka pēc tā gājiena bezgala daudz cilvēku sāk interesēties VATAFAK!? un tikai tā var atmazgāties no nepatiesiem apmelojumiem.
Par to "bezgala daudz cilvēku" ...
Ko tad raksta, teiksim, britu lasītāji - iespējams, vieni no tiem bezgala daudzajiem, kam pēkšņi tas ir svarīgi?
"Kādam vajadzētu izskaidrot Pikla kungam [britu Konservatīvo partijas vadītājam], ka komunisma pamatā ir cēla, lai arī nepietiekami izpētīta ideja, kas aizgāja pa pilnīgi nepareizu ceļu, kamēr fašisms bija ļauna ideja, kura devās pa ļoti veiksmīgu attīstības ceļu, līdz to sakāva, sasēja un aizbāza tai muti." Zīmīgs un labi ieredzēts komentārs.
Un kādi virsraksti ir ārzemju avīzēs šajās dienās? Viens no atslēgas vārdiem vienmēr ir "Waffen SS".
Kāpēc lai britu, franču vai vācu likumpaklausīgais mietpilsonis interesētos par politiskās partijas TB/VL! vajadzībām? Viņš šo gājienu saista nevis ar cilvēku personīgo traģēdiju - nokļūt starp diviem dzirnakmeņiem, bet ar politiku. Ar svešas, mazas, ekonomiski atpalikušas (briti bieži lieto vārdu 'backward') valsts politiku, kura turklāt eksportē uz viņa dzimteni viesstrādniekus un arī pa dzērājam, lai vietējie visas pintes neizlaktu. Turklāt šis mietpilsonis nav īpaši izjutis darbībā pat vienu dzirnakmeni. Par to otro viņš vispār neko nezina.
Mums tāda lieta ir maz pazīstama, bet viņiem ir jēdziens "precedents". Attiecīgi, ja ļauj vienam, jāļauj arī citiem.
Piedalies, rosini diskusiju, tikai nesaceries pārāk daudz, vismaz attiecībā uz britiem ne.
Eiro pasākums Tev šķiet muguriņas saliekšana, bet šajā vienkāršajā patiesībā (kur ar netēmas plakātiem stāv gājiena pusēs izdzimteņi) realitātes skaidrošana nav kalpa cienīga? Ko nu mēs, lielvaras tāpat nesapratīs.
p.s. Es šeit nerakstu par personīgu iešanu/neiešanu. Vairāk par pasākuma akceptēšanu/neakceptēšanu. NOstājos "akceptētāju" pusē. Vēl neesmu tik nacionāls, vai pareizāk sakot, man nav nekādā šķērsgriezumā sanācis sakars ar leģionāriem, lai es ietu gājienā, kura būtību saprotu tā - piemiņas gājiens.
Nu piedod, ja nav pekstiņi, ņemti no sacerējumiem, jo Liepājas kāpas tieši neesmu pārmeklējis, iespējams jums tur nostāsti svarīgāki... vienkārši vados pēc analoģijas ar Taviem senākiem tekstiem par "vispārzināmiem" "faktiem"... Atceros, kā jūsu nomelnotā Cukura lietā žurnālists aizbrauca uz Ameriku pie tā žīda, kura denuncācijas raksts bijis iegrāmatots Vīzentāla kartotēkā... šis brīnās... kādas liecības?! Neko viņš neesot tādu rakstījis, tieši pretēji, tieši Cukurs viņa ģimeni esot glābis no hitleriešiem, pieņemot darbā savā noliktavā un arī brīnījās, kādā sakarībā kāds Cukuru saista ar Arāja komandu...
Eltons:... jo Liepājas kāpas tieši neesmu pārmeklējis ...
Kā tu tā????? neesi pārmeklējis īstenais, vienīgais, patiesais Latvijas patriots.....................
Bija viņš Liepājas kāpās, bija! Staigāja un meklēja - pats redzēju! Vēl sūkstījās (jā, tieši man) pie saspridzinātājiem karostas bunkuriem, ka laiks slikts, ta jau būtu bildēšana, em... meklēšana! ;-)
Ceturtdien, 14.martā, plkst.14.00, kinoteātrī K.Suns notiks dokumentālās filmas Ostland. Nakts zem svastikas pirmizrāde. Filmas scenārija autors un režisors ir Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs.
Filma uzņemta Latvijā 2013.gadā un galvenās tās aizskartās tēmas ir nacistu okupācijas laiks Latvijā, genocīds, kolaboracionisms un pretošanās kustība.
Noskatījos Kabančika filmu. Jā, tā veicina patriotismu latviešos.
Eltons:Nu piedod, ja nav pekstiņi, ņemti no sacerējumiem, jo Liepājas kāpas tieši neesmu pārmeklējis, iespējams jums tur nostāsti svarīgāki... vienkārši vados pēc analoģijas ar Taviem senākiem tekstiem par "vispārzināmiem" "faktiem"... Atceros, kā jūsu nomelnotā Cukura lietā žurnālists aizbrauca uz Ameriku pie tā žīda, kura denuncācijas raksts bijis iegrāmatots Vīzentāla kartotēkā... šis brīnās... kādas liecības?! Neko viņš neesot tādu rakstījis, tieši pretēji, tieši Cukurs viņa ģimeni esot glābis no hitleriešiem, pieņemot darbā savā noliktavā un arī brīnījās, kādā sakarībā kāds Cukuru saista ar Arāja komandu...
nesen pa Discovery Channel bija fima par Cukuru un viņa saukšanu pie atbildības.Jocīgi pēc tam ir lasīt Eltona interpretāciju par šo tēmu.
Eltons:Nu piedod, ja nav pekstiņi, ņemti no sacerējumiem, jo Liepājas kāpas tieši neesmu pārmeklējis, iespējams jums tur nostāsti svarīgāki... vienkārši vados pēc analoģijas ar Taviem senākiem tekstiem par "vispārzināmiem" "faktiem"... Atceros, kā jūsu nomelnotā Cukura lietā žurnālists aizbrauca uz Ameriku pie tā žīda, kura denuncācijas raksts bijis iegrāmatots Vīzentāla kartotēkā... šis brīnās... kādas liecības?! Neko viņš neesot tādu rakstījis, tieši pretēji, tieši Cukurs viņa ģimeni esot glābis no hitleriešiem, pieņemot darbā savā noliktavā un arī brīnījās, kādā sakarībā kāds Cukuru saista ar Arāja komandu...
nesen pa Discovery Channel bija fima par Cukuru un viņa saukšanu pie atbildības.Jocīgi pēc tam ir lasīt Eltona interpretāciju par šo tēmu.
Tieši tā, žīdu interpratāciju, kas stāv pāri visam (kurš gan šodien būs tik drosmīgs, ka noliegs Vīzentāla centra savākto "faktu" autentiskumu?)... vai specdienestu sarīkotā slepkavība pēc tam, kad Cukurs atteicās žīdiem pārdot savu biznesu un vienlaicīgi uzsāktā nomelnošanas kampaņa, jo iepriekš Cukurs skaitījās varonis un žīdu glābējs (cik gadus vēl pēc kara beigām!), neliek aizdomāties par falsifikāciju? Skaidrs, kurš Diskaverī kanālam samaksājis par materiālu fabricēšanu, tieši tāpat kā par kabānova propogandas materiālu... lai provinciālajiem mietpisonīšiem būtu arguments: re, re, pats DISCOVERY teica, vai pats KABĀNOVS... tātad taisnība...
Jolan:
Tieši tā, žīdu interpratāciju, kas stāv pāri visam (kurš gan šodien būs tik drosmīgs, ka noliegs Vīzentāla centra savākto "faktu" autentiskumu?)... vai specdienestu sarīkotā slepkavība pēc tam, kad Cukurs atteicās žīdiem pārdot savu biznesu un vienlaicīgi uzsāktā nomelnošanas kampaņa, jo iepriekš Cukurs skaitījās varonis un žīdu glābējs (cik gadus vēl pēc kara beigām!), neliek aizdomāties par falsifikāciju? Skaidrs, kurš Diskaverī kanālam samaksājis par materiālu fabricēšanu, tieši tāpat kā par kabānova propogandas materiālu... lai provinciālajiem mietpisonīšiem būtu arguments: re, re, pats DISCOVERY teica, vai pats KABĀNOVS... tātad taisnība...
...kas liek domāt,ka Tava pārliecība ir tā pareizā.Tādā apgalvojuma formā to raksti ka rodas iespaids par tavu līdzdalību Cukura gaitās.
interesanti - a kas - Discovery ir kaut kāds āmen baznīcā?
Американский журнал "Пэрейд" 13 ноября 1960 г. опубликовал фотоснимки Цукурса, охраняемого двумя бразильскими полицейскими, а также поместил статью корреспондента Джека Андерсона "Нацистский венный преступник в Южной Америке", рассказывающую о зверских преступлениях Цукурса. Статьи, разоблачающие преступления Цукурса, появились и в израильской прессе. Под давлением мирового общественного мнения президент Бразилии дал интервью, в котором сообщил, что Цукурсу не будет предоставлено бразильское гражданство. Но этим дело тогда и закончилось... Подробнее: vpk-news.ru...
"Мое имя Михаил Мирон. Я родился в Риге (Латвия) в 1908 году. Я служил в военно-морской авиации моей страны по призыву 1930 года. Герберт Цукурс был одним из наших офицеров, и поэтому я его знаю очень хорошо. В последних числах ноября 1941 года, во время оккупации Латвии нацистами, я проживал в районе, предназначенном для евреев. Тогда я узнал, что Цукурс служил во вспомогательной полиции, которая сотрудничала с немцами. Однажды вечером, когда я вместе с моей группой по работе вошел в гетто, я увидел его, сидящим на лошади. Он был в летной форме с пистолетом в руке и стрелял по евреям, которые были согнаны вместе".
Jolan, zin, piedo, bet .ru informācijas avotiem par šīm tēmām es neticu un neticēšu nekad. Tas būtu tieši tas pats, kas klausīties un ticēt Ziemeļkorejas līderu varoņdarbiem.
Kā bija īstenībā, zināja tikai pats Cukurs, kuru brūtāli noslepkavoja bez taisnīgas tiesas pilnīgi citas valsts teritorijā.
Tanī aprakstītajā ainā pietrūkst tikai tas, ka zirgs bija uzlicis priekšķepu uz Cukura tikko izvarotu 40 sieviešu kaudzes...
Jolan, atslābsti. Līdz 80. gadu beigām, piemēram, tika noliegta viena mums diezgan svarīga pakta slepenu protokolu eksistence. Ja tai laikā būtu bijusi vikipēdiju, tur par tiem nekas nebūtu bijis. Vikipēdija ir labs uzziņas avots inženierzinātnēs, u.c. lietās, bet ne jau par vēsturi, kas ir un var būt tikai kāda viena konkrēta interpretācija. Es nesaku ka Cukurs šāva/nešāva kādu. Man ir šaubas, jo pierādījumi un argumenti izskatās dīvaini. Tak noskaties to viģiku, kur pats liecības autors brīnās, ka MOSSADam ir tādas liecības no viņa. Tai pat laikā, es nezinu, kas tam cilvēkam pasē rakstīts un vai viņš ir tas, par ko uzdodas. Esi kritiskāks.
Cukurs,bija slepkavnieks vai nē,ir miris!Sodīts ,ja kādam tā patīk labāk.Tikai ,nez kāpēc prātā nāk Kononovs(pierādīts ka sepkavnieks),tikai nez kāpēc nav ar āmuru noklapēts!
Liels disapointments!Rīgas dome priekšvēlēšanu gaisotnē atļāvusi visus pasākumus pie Mildas 16.martā.A ja nekas nav aizliegts,tad nav interesanti.Nav pret ko cīnīties.