Esmu smagās pārdomās par pirmā digitālā spoguļ/SLT fotoaparāta iegādi un gribēju pajautāt, kā ir ar aizsardzību pret mitrumu un putekļiem (weather and dust sealing) - vai tas ir kaut kas, ko ir vērts ņemt vērā izvēloties fotoaparātu vai arī praksē, ja fotoaparātu brutāli neapleja ar spaini ūdens, nekas slikts nenotiek, pat ja fotoaparātu izmanto arī ektremālākos apstākļos kā norādījis ražotājs? Modeļi, kas ieinteresējuši, ir Nikon D5200,Canon 650 un Sony A57. Vēl arī Pentax K-30, kuram vienīgajam ir norādīts "Weather resistant" un tas arī samulsināja. Skatījos, ka Nikon dārgakiem modeļiem, kā D7100 ir norādīts "weather and dust sealing", bet D5200 nav. Savukārt Canon ir norādīts "Darba vide: 0–40 °C, 85% vai mazāks mitrums". Fotoaparāts paredzēts ģimenes fotogrāfēšanai un daudz tiks izmantots arī āra apstākļos - piemēram tādos kā tagad (-5C ārā), laiku pa laikam varētu tikt paņemts sēņojot, kad sīka smidzināšana nav retums. Skaidrs, ka tad, kad lietus līst kā balta siena, fotoaparātam labāk palikt somā. Šobrīd izmantoju P&S fotoaparātu, ko varu piesegt ar plaukstu un esmu fotogrāfējis pat pamatīgu gāzienu laikā, dažas piles neko nav nodarījušas, tomēr spoguļkameru tik viegli nepiesegsi un ja kas notiek, tik ātri jaunu nenopirksi .
Bildēju ar Canon`iem. Cik atceros, ar 450D ir bildēts -10 grādu temperatūrā, ar 40D kādu pusstundiņu pat pie -25 un ar 5D šoziem jau kādas reizes piecas pie -15 vējā un reiz pat nelielā sniegputenī. Aparāti darbojas joprojām. Aparatūrai risks ir ne tik daudz zemās temperatūras, kā brīdis, kad to no āra ienes apkurinātā telpā. Ja aparāts nav fotosomā, kur tas lēnām, kādu stundiņu var sasilt, objektīva aizsvīšana ir pats nevainīgākais, kas var atgadīties... Mitrumizturīgie (saprāta robežās) Canon`am ir tikai profesionālie aparāti. Ar zemākas klases aparātiem pa saudzīgo...
Ja negatavojies pietiekami bieži bildēt samērā ekstrēmos apstākļos-nevajag.Tā jau visiem brendiem, pakāpi augstākiem(arī dārgākiem un labākiem)gan bodijiem,gan objektīviem mitrumdrošība arī nāk klāt.Ne visiem to vajag,tomēr,ir brīži kad tas palīdz.Savu pirmo tele Sigmu ieripināju upē un remonts izgriezās pa 100-tu! Tagad ,jebkuru tehniku varu iesviest ūdenī,izcelt,nolamāties,noslaucīt priekšējo lēcu objektīvam un bliezt tālāk!Dažreiz ,sēžot slēpnī Gulbis ,viss bodijs un rore noraso tā ka pil,un nekas,viss notiek...
Man ir svarīgi, bet par tevi - nu kas to var izlemt, izņemot pašu? Manuprāt, tev jāapdomā, cik reāls ir šis punkts ...un ja kas notiek, tik ātri jaunu nenopirksi. Kad es fotografēju estrādē kādu pasākumu, pēkšņi uzgājušas lietusgāzes dēļ neviens to nepārtrauc, šitādi kadri man ir parasta lieta, ar WR Pentaksi man ne par ko stipri nav jāuztraucas:
VecaSeeta:Forēljanka, tev tas ir Oly komplekts? Kāds?
E-3 un 50-200 SWD ar vai bez 1.4 konvertora.Es gan negribētu pārbaudīt kas notiek ja tas komplekts bikk paguļ,nevis tiek zibenīgi izrauts,vai ar to jāpapeld labs gabals mugurenē(kā manam čomam ar Mraku un 100-400,mraks noklājās,rore nē),Oly tas jau blogā otstojs,savlaik gan bija pilla jotube ar ekspermentātoru video ,tieši ar E-3...
man ir pieredze ar 1vHS, 5D, 40D, 1D3 lietus laikā. Citus esmu lietojis, bet ar plēvītēm vai lietussargiem. 5D iekruta peļķītē, izrāvu ārā, bet ūdens tiek momentā iekšā gar pirksta rullīti, tur nekāda aizsardzības nav. ja līst lietus, tāpat, tur noteikti tek iekšā, nevaru saprast, kā to kameru var reklamēt ka'ar paaugstinātu lietusdrošību. (par 5D3 nezinu, neesmu turējis rokā). Ar muti papūšot, var saprast, vai gar pogām ies iekšā miterums vai neies. EOS 1vHS- turēja izcili lietus gāzi, bet, diemžēl, gar displeja stikliņu pēc pāris stundām maza lāsīte iesūcās iekšā, atstāja putekļu pēdas. 1D3- ar muti papūšot, pasūcot- pirkstu rullītis perfekts, bet vienai spiedpogai garām iet gaiss, maz, bet tā, ka negribas vis mērkt ūdenī vai lietū ilgi turēt. Turklāt baterijas nodalījums ir ar blīvi, DF duris arī, bet nelieks, ka tās būtu drošas pret iemērkšanu ūdenī. lietū bildēju, nekas nenotiek, noslauu ar lupatiņu. Tāpat daru ar citiem aparātiem, sargāju ar lupatiņum jo neesmu dabas fotogrāfs, kā Foreļjanka, ti, neeju ilgos pārgājienos un nesēžu lietus laikā slēpņos.
A kur jūs izrāvāt, ka 5D ir blīvēta? Kaukur rakstīja, ka tam esot tikai labi, bez šķirbām salaistas kopā visas "virsbūves detaļas", Pentakšiem visiem caumuriem ir vēl arī gumijas blīves iestrādātas.
Visefektīvākā bija EOS 40D aizsardzība - noblīvēti tikai akuļa un kartes vāciņi, tas laikam domāts lietošanai dienvidu puslodē, kur lietus līst no apakšas.
Reiz nonācu komiskā situācijā. Daudzoties pa pasauli jaukā kompānijā, kur visiem kaklos dažādi Canoni/Nikoni, iznākot no pajumtes, uznāca tāds mērens lietutiņš. Ceļabiedri apstājās kā iemieti, jo fotosomu nevienam nebija, grabulīši plikiņi, kā no fabrīķa. Salīda nojumē un gaidīja labākus laikus, es ar Oly E-5, brīdinošu un zobgalīgu vārdu pavadīts, pastaigājos un paknipsēju retus skatus, jo lietus tajā vietā ne visai bieži. Nezinu, cik tās bailes samērcēt aparātus katram bija pamatotas, bet manam oļikam nekas ļauns negadījās. Skaitās, ka esot šļakatu drošs. Laikam jau tie citi arī zināja savu aparātu īpašības.
Par Pentax K10D ņeko sliktu,kritis,dzīvs,lietus tiešs,ar bez skādējuma,-20 līdz -25 grādi ,aķis novilka ar stundas laikam trīs. Objektīviem ar WR sola,kad blīvējums vēl labāks,par iepriekšējo DA. Nu bet visam ir savs isturības robe''za kuru labāk tomēr nepārkāpt.
AGNOS:Par Pentax K10D ņeko sliktu,kritis,dzīvs,lietus tiešs,ar bez skādējuma,-20 līdz -25 grādi ,aķis novilka ar stundas laikam trīs. Objektīviem ar WR sola,kad blīvējums vēl labāks,par iepriekšējo DA. Nu bet visam ir savs isturības robe''za kuru labāk tomēr nepārkāpt.
Bija viens DPreview savulaik izdomājis savu pentaksu nomazgāt ūdensbļodā- tā pavisam iemērkt un ar birstīti kārtīgi noberzt visus netīrumus.
Aparāts pēc tam neslēdzās iekšā
Jūzeris bija ļoti nepmierināts.
Bet pateicoties šim jūzerim, forumā negadījās neviens, kurš būtu pamēģinājis arī ar daivingu nodarboties. ;-)
Ar Canonu 40D un dažiem Canon objektīviem izpeldējos šoziem. Canoni darbojas nav ne vainas.Tamronam gan ūdens tika iekšā un atstāja netīrumus lēcas iekšpusē, jānotīra, bet pagaidām strādā arī tamrons.
No spoguļiem esmu lietojis tikai Kakona 400D (nav nekāda aizsardzība) un 7D (skaitās nedaudz mitrumizturīgs). Ar 400D neko baigi daudz neriskēju eksperimentēt (ja neskaita kaut kādus ziemas mīnusus), līdz ar to visu it kā izturēja godam. Beigās gan nezināmu iemeslu dēļ noklājās, bet nu tas bija jau ļoti cienījamā vecumā. 7D gan ir sanācis pamocīt nedaudz grūtākos apstākļos - gan smalkā lietutiņā, gan vēl trakāk: regulāri tropiskā klimatā pie 90%+ gaisa mitruma un augstas temperatūras (Tropu tauriņu mājā). Ienesot to aparātu no ārpuses un kādu pusstundu tur to aparātu paturot, parasti tas pārklājas ar kondensātu tā ka uz aparāta ārējās virsmas nav neviena sausas vietas. Parasti cenšos ātri vien to visu lielumu apslaucīt, bet nu tik un tā ir sajūta, ka kaut kam jau tur iekšā ar vajadzētu tikt. Lai nu kā - līdz šim aparāts to visu ir izturējis, tā kā ir radusies pārliecība, ka ar šāda veida īslaicīgiem vai vidēji ilgiem piedzīvojumuiem 7D tiek tīri labi galā. Attiecīgi kaut kāda papildus (lai arī neliela) mitrumizturība aparātam par skādi noteikti nenāk - ja kādreiz būs jāpērk jauna kamera, tad noteikti tam pievērsīšu uzmanību.
Man eglītes iedegšanas laikā piezvanīja no bibliotēkas, turpat blakus un palūdza uztaisīt pāris kadrus no kaukādas bērnu nodarbības. Es ieskrēju siltā telpā, viss K-5 nosvīda un aizsvīda, stiklus slauki cik gribi, gaidīt, kamēr sasils, laika nav, sanāca šitā:
Vidus cik necik tīrs, visa rasa izsmērēta pa malām.
Bet nu iekšā gan nekādi mitrumi netika, izgāju akal ārā, tur noslaucīju filtru un bildēju tālāk.
Gan jau, ka nav jēgas īpaši satraukties par ūdensdrošumu, ja neliels lietus uzlīs vai nedaudz putekļi paputēs. Sals arī nav problēma, ja nemēģinās pēc sala uzreiz fotografēt telpās. Reklamējamā ūdensdrošība arī nenozīmēs, ka fotoaparātu un objektīvu varēs droši bāzt iekšā ūdenī - lai cik ātri to raus ārā, iespējamība ka ūdens tiks iekšā ir liela.
Ja runā par pieredzi, tad Canona gadījumā 1D3 labi strādā arī lietusgāzē, kas varētu būt ekvivaleta fotoaparāta skalošanai dušā. To tad arī nozīmē mitruma un putekļu drošs tipiskā izpildījumā - tehnika var paciest vairāk kā tipisks fotogrāfs. Vēl viena lieta, kur var noderēt mitrumisturība ir ja fotografēšanas laikā tehnika noraso. Fotografēt, protams, nevar, bet tehnika vismaz izdzīvo pēc šādiem pasākumiem.
Jā... Pirms gadiem 30 acī bija tāds eksponometrs, ka visa šodienas eleptronika pie kājas. Bet nebija jau arī grūti piešauties pie vienas filmas Foto-65 un slēdža diapazona 1/30-500.
Liels paldies par viedokļiem. Personīgais rezumējums no šeit un citur izlasītā: skaidrs(+/-) - labāk, ja ir blīvējums nekā tā nav, bet atkarībā no modeļa varot iztikt arī bez - tikai jābūt uzmanīgam. Atradu aprakstu, kur Sony a57 izmantots ne pārāk stipra lietus laikā bez kāda seguma un piedzīvojis nākamo dienu, kā arī citu, kur vienam Canon 600D smidzināšana beidzās bēdīgāk. Sākotnējais iegādes kritērijs cenas/mitrumizturības ziņā bija - lai dodoties laivu braucienā(sen gan nekur neesmu devies ) nav divreiz jādomā: "ņemt?neņemt?". Tagad tikai pašam būs vēl jāpadomā kā to kritēriju sasniegt - pirkt tomēr no vislētākā gala fotoaparātus vai mazliet dārgākus kā sākotnējais budžets, bet ar blīvējumiem (K-5,60D, vai nikon D7000). Vienīgi brīnos par Pentax - kāpēc tas ir vienīgais ražotājs, kas to "weather and dust resistant" īpaši uzsver (piem. par modeli K-30)?
Cundurs:Vienīgi brīnos par Pentax - kāpēc tas ir vienīgais ražotājs, kas to "weather and dust resistant" īpaši uzsver (piem. par modeli K-30)?
Tādēļ, ka Pentaxs blīvējumu uzsāka senāk un jau no zemākā plaukta, tas bija arī K200D, bet C un N - tikai sākot no midrange, pie tam ne visiem modeļiem. Arī optika - extrēmists diapazonu 18-200mm Pentaxim noklās ar WR dablkitu, bet Canonam tur būs jasavāc 3 L stikli.