Njā... Pirmā grāmata latviešu valodā tika iespiesta 1585.gadā, bet norvēģi vēl 20.gs dzīvojuši kokos, pat valodas nav bijis. Mēs, salīdzinājumā ar viņiem, esam civilizācijas šūpulis, yessā!! Vispār tā Duņa ir malacīte!
Varu iedomāties, kā Norvēģi iet -30 grādos čurāt kupenās. Krievi gājuši tālāk - piedirš savas kāpņu telpas un liftus. Reāla virtuves saruna. Visi maukas zemcilvēki un beidzas ar pederastiem visi pederasti. Tādi reāli skalo nodzertās krievu smadzenes. Interesanti būtu pajautāt par lv.wikipedia.org... vai lv.wikipedia.org.... Takih pederastov nam ņeučiļi.
nu biskji sakāpinātas emocijas, bet apmēram jau tā arī ir... parunajot ar lidzpilsonjiem, kas pie teoljiem dzīvo, lielākais drauds, ka skolnieks skolā ko lieku pasaka
Sākumā bij šoks noklausoties! Nu i tupije! Tomēr liekas ka dāmīte kautko piekrāso, kautko nobalina. Da droši vien gribēja norgu apsūdzēt pedofīlijā, lai izspiestu naudu, vai tiešām trāpījusies jautrajā ģimenītē. Pilnā nopietnībā visu nāciju nosaukt vienā vārdā....., nu nezinu.
cik man nācies parunāt ar cilvēkiem, kuri strādā Norgē, gan vāciešiem, gan mūsējiem un pats arī kādu vasaru tur uz vietas esmu nostrādājis, tad jāsaka, tā valsts ir nedaudz dīvaina, bet tajā pašā laikā ļoti rāma ar savu ikdienu. Agrāk tā tiešām bijusi nabadzīga un apspiesta, bet uzplaukusi tikai tad, kad atdalījusies no zviedriem un pateicoties naftai. Bieži joko, ka katrs norvēģis ir nedaudz zilais, tad kāds tur gan brīnums, jo agrāk tiešām sieviešu viņiem trūka un vikingu patiesais mērķis bija laupīt ne tikai pārtiku, bet arī sievietes. Sievietes no dienvidu valstīm ilgi neizturēja skarbo klimatu, vai nu aizbēga vai saslima, tā kā nācās norvēģim iet pie kaimiņa, lai izlīdz līdz nākošam braucienam pēc sievietēm. Tas protasm joks, bet kaut kāda daļa patiesības tajā gan jau ir.. kas attiecas uz krievuškas salīdzinājumiem, tad skaidrs, ka norģi nedzīvo ar šiku. Viņiem nevajag krutāko mašīnu un māju ar tornīšiem. Viņiem pietiek ar mazu mājiņu kalnu nogāzē. Tādas pašas mazas mājiņas redzu ikdienā lielā daļā Zviedrijā. Reizēm pat šķiet no ceļa, bet kā tik mazā `mājiņā var satilpt ģimene. Arī okers ir krāsa nr 1 un lielais vairums ir ar okeri krāsotas. Ja ieraugi baložpelēku vai baltu mājeli, tad uzreiz izlec no kopainas. par skolām jāsaka, ka neko nezinu par Norgi, bet līdzīgi arī citās Rietumu valstīs. Man sākot dzīvot pirms 20 gadiem Vācijā un pie tam saimnieks bija pedagogs, tā kā nācās bieži šo tēmu dzirdēt, redzēt un satikties ar reāliem skolniekiem un man tas bija šoks, jo biju nācis no bijušā psrsa un tikko robeža bija noņemta. Atsevišķos pedagoģijas novirzienos, kā piem. Valdorfskola, Montesori uc. tiešām jau arī atšķiras šie pamatuzdevumi un mērķi. nereti skola pirmās klasēs ir tikai rotaļu pasākums. Te jāpiebilst, ka tiku uzbūvējis bērnudārzu šim pašam saimniekam un tieši Valdorfskolas tipa bērnudārzs, kurš savukārt sagatavoja Valdorfskolai. jau sen esmu sapratis, ka Rietumos neviens nespiež mācīties. pabeigsi skolu ar to pašu mūsu "iesk" vai noklausīts un prom uz berufschuli. Tur iemācīs šauru profesijas jomu un aidā pieaugušo dzīvē. Tikai neatlaidīgākie un spējīgākie izsitīsies Pasaulē, jeb tie, kuru vecāki spēs motivēt savus bērnus. ja neereti rietumnieki speisti atzīt, norijot krupi, ka mūsu vidējā izglītība tomēr bijusi ļoti laba, tad ko lai te iebilst... Cita runa ir par Oksfordām un prestižām augstskolām. Tas ir pavisam cits līmenis. Tieši tas pats ir ar angļu izglītību, domāju, ka man piekritīs tie, kuri Ānglijā ilgāku laiku padzīvojuši, ka ir slānis, kurš apguvis rakstību, matemātiku, bet no analfabētisma ārā nav tikuši. Starp citu, analfabētisms nav neprasme rakstīt vai lasīt, bet gan nespēja izlasīt starp rindām, jeb saprast zemtekstu. tāpēc arī tik veiksmīgi iespējams manipulēt ar vēlēšanām, ar reklāmām utt.
Bet protams, ka katrs mēs ejam savu ceļu, katram mums sagadās satikt citus cilvēkus, piedalīties citos notikumos un nekad kopējs 100% viedoklis nebūs, bet par šo video jāsaka- sava taisnība tur protams ir un lai varbūt nedaudz izkrāsota, bet ir..
talavietis, šis man patika! Konkrēta cilvēka reāls redzējums (par video daudz neizteikšos - tas ir seriāls, pasūtījums). Tā ir sanācis, ka juniors otro pusgadu maģistros (ES studentu apmaiņas programma) studē Tronheimā. Raksta - jo ilgāk tur uzturoties, jo labāk viņam petīkot. Lieldienu brīvlaikā iecerējis paviesoties mājās, ceru dzirdēt interesantas ikdienas dzīves nianses.
Īstenībā rakstu par pavisam citu domu. Ir vēlme maija vidū / beigās turp aizbraukt. Tādā nelielā fotosesijā - fjordus ieskaitot. Vēl svaigā atmiņā ir f/bloga grupas lieliskais brauciens uz Stokholmu. Pieļauju, varētu būt vēl kādi interesenti. Cerot uz sadarbību, Valdis.
talavietis:Atsevišķos pedagoģijas novirzienos, kā piem. Valdorfskola, Montesori uc. tiešām jau arī atšķiras šie pamatuzdevumi un mērķi. nereti skola pirmās klasēs ir tikai rotaļu pasākums.
Nu nez mana sīkā ar prieku iet uz Montesori nodarbībām, viņai ir 4 gadi un 3 mēneši. Nupat sāka lasīt, rēķina brīvi līdz 10. Uz svētkiem dārziņā deklamē dzejoļus pa 3-4 panti. Ar varu nekad nav spiesta mācīties, viss caur rotaļām. Tā kā liec mierā Montesori, Valdorfs - tas gan ir "dārzeņiem" domāts pasākums
talavietis:Atsevišķos pedagoģijas novirzienos, kā piem. Valdorfskola, Montesori uc. tiešām jau arī atšķiras šie pamatuzdevumi un mērķi. nereti skola pirmās klasēs ir tikai rotaļu pasākums.
Nu nez mana sīkā ar prieku iet uz Montesori nodarbībām, viņai ir 4 gadi un 3 mēneši. Nupat sāka lasīt, rēķina brīvi līdz 10. Uz svētkiem dārziņā deklamē dzejoļus pa 3-4 panti. Ar varu nekad nav spiesta mācīties, viss caur rotaļām. Tā kā liec mierā Montesori, Valdorfs - tas gan ir "dārzeņiem" domāts pasākums
============ domāju, ka ne to būsi sapratis. Nekur neko neesmu kritizējis, kaut arī esmu studējis pedagoģiju un arī zinu ar ko katrs pedagoģijas novirziens atšķiras. Minēju, ka pedagoģijas koncepti mēdz būt dažādi... Vēl tikai piebildīšu, ka spriest par pedagoģijas veiksmīgu vai neveiksmīgu rezultātu var tikai paaudžu griezumā. Ahoij, esmu izteicies!
Jāsaka,sākumā man šis video likās kā pamestas sievietes stervisks atriebības stāsts.Bet tik sākumā.Netā,pēdēja laikā ir parādījušies daudz liecību par šo tēmu,no dažādiem rakursiem skatīta.Arī par Latvijas bāriņtiesām,bērnu nepamatotā atņemšanā(pamatojums -knupītis,ar ko tiek barots bērns ir nepareizs-vinam caurums izdurts 5mm diametrā,ar tumi baro,nevis ar koncentrātmaisījumu,bērns nesmaidot....utt ).Bet visvairāk jau satrauc apstāklis,ka vini tiek pakļauti no mazotnes tik ļoti "modernajai"seksuālajai audzināšanai praktiski jau no zīdaiņu vecuma tajās kopienās,bērnu namos,pie audžuvecākiem.Mazam bērnam jau iesēj šaubu sēklu par sava dzimuma atbilstību sev pašam.Un tā ir mūsu nākotne,Labklājības ministrija jau izdevusi vitāli nepieciešamu grāmatiņu „Diena, kad Rūta bija Rihards. Diena, kad Kārlis bija Karlīna.”.
bij.laulenei sīkie iet skolā, viņa pati skolotāja bijusi šausminās par tagadējo izglītību - drausmīga degradācija, pat salīdzinot ar 90-to sākumu un vidu PS bet tai pat laikā - pat tā - mūsu videnes izglītības līmenis - pārsit UK, ASV utml valstu līmeņus kad PSRS palaida kosmosā sputņiku, laikam Kenedijs - sasauca steidzamu sanāksmi un paziņoja - ka ASV ir jāsaņemjās, jo ja PSRS var palaist kosmosā satelītu, tas liecina par izglītības kvalitāti, un ASV iekavēšanu šajā jomā
PSRS palaida kosmosā sputņiku, laikam Kenedijs - sasauca steidzamu sanāksmi un paziņoja - ka ASV ir jāsaņemjās, jo ja PSRS var palaist kosmosā satelītu, tas liecina par izglītības kvalitāti, un ASV iekavēšanu šajā jomā
Oi, nu tas ir pavisam cits stāsts! Ne nu tā bij , ne nu ko! Tie paši amīši pirmie aizlidoja uz Mēnesi, PsRS aukstā kara laikā kodolbruņojuma ziņā neglābjamu atpalika. ...cita opera , kuras lauciņš politika.
Par to tumīti, kas tiek dota caur nepiemērotu caurumu knupītī un atņem bērnu, piedevām Latvijā... nu sorry. Laba paziņa, kas strādā soc. dienestā saka, lai pajautā visiem alkāniem, varmākās un patiešām tiem, kuru prāta spējas neļauj audzināt bērnus, tu būsi pārsteigts, viņi atbildēs, ka bērnus atņēma tieši tāpēc, ka ar tumi baro,nevis ar koncentrātmaisījumu,bērns nesmaidot....utt
Nē, nu es ļoti labi saprotu, ka vienīgā pareizā izglītības sistēma bija pēseresā, tik nez kādēļ mēs vēl rēķinām, cikdesmit gadi mums vajadzīgi, lai nogrimtu līdz Rietumu neizglītotās sabiedrības ekonomiskās attīstības līmenim.
talavietis:starp citu, ja runājam par bruņojumu, tad Ķīna no 8. vietas pakāpusies uz 5. vietu ieroču un bruņojuma tirdzniecības apjomos.
Taču amīšiem ir apmeram 52% pasaules bruņojuma, un ja visa pasaule iszštukotu sabuntoties pret tiem, vismaz teorētiski nekas nesanāks. ASV ir valsts, kas uzsūc visus pasaules gaišākos prātus. Ja kas, zaļo karti neizlozē, kā mums šķiet, bet tā tiek piešķirta ļautiņiem no kurirm Amerikai ir kāds labums.
Talaviet, sorry, laikam tiešām būšu Tevi pārpratis. Pārsteidzos, atvainojos. Skatos kā Montesori nodarbībās ņemās mana jaunākā atvases un redzu kāpēc manai vecākajai ir problēmas ar mateni skolā. Tāpat saprotu, kāpēc man skolā riebās algebra un ģeometrija.
Schneider, psrsā izglītības sistēmas bija divas. Pirmā gatavoja labus rūpnīcu strādniekus un kalpotājus, otrā gatavoja partijas funkcionājus - pārvaldniekus. Gudrākie inženieri strādāja ar mērķi "obognaķ i peregnaķ" Kad paskatās tehnoloģisko rekordu tabulas, tad sanāk ka krieviem viss bija unikāls, bez analogiem rietumos, pasulē labākais lielākais, krutākais ātrākais, utt. Tik viena problēma. Tas viss bija radīts pokazuhai bez jebkādas racionālas vērtības. Visos projektos, kur PSRS "iekabināja" rietumiem tas skaidri parādās. Krievi ļoti daudz ko izdarīja piermie. Amerikāņi izdarīja otrie, bet padarīja tehnoloģiju funkcionālu un noderīgu tautsaimniecībā. Krievi tikai izmeta piķi, lai būtu pirmie. A jēgas nekādas. Lieliskākais piemērs ir sacensība pasažieru virsskaņas lidmašīnas radīšanā, kas bija tīri politisks projekts. Rietumu rezultāts bija 30 gadi komerclidojumos bez peļņas un norakstīti ļotaka radīšanas un 20 lidmašīnu izgatavošanas izmaksas. Krievi savu Tu 144 pacēla gaisā pirmie, jē, urā! Bet viņu lidaparāts nekad nesasniedza projektēto lidojuma attālumu (nespēja radīt savu dzinēju ar vajadzīgo jaudas/degvielas patēriņa attiecību) Pasažierus vadāja 1 gadu. Un ne tajos maršrutos, kam tika domāts. No Maskavas tālos austrumus sasniegt nespēja. Nepārtraukti ļotaku vajāja tehnoloģiskas ķibeles un problēmas. Pat tā laika krievu urrāpatrioti valdībā saprata, ka ar tādu lidaparātu civilajā aviācijā nav ko darīt. Rezultāts no miljardu izgrūšanas - pirmie pacēla gaisā!! Vai bija tā vērts? Šādus piemērus var minēt visās tautsaimniecības jomās.
Nu tur jau tā zapte, ka lielākā daļa "progresīvo tehnoloģiju, bez analogiem pasaulē" bija tikai eksperimentālie paraugi VDNH stendos. Bet ko dod teoretizēšana par to visu, ja 80-tajos viens pats štrunta vācu opelītis ražoja vairāk modeļu nekā viss PSRS Avtoproms.
Par topiku varu pateikt tikai vienu. Ir cilvēku suga, kas nemitīgi nokļūst visādos pārpratumos, ķibelēs un problēmās. Viņi viemēr paši ir pareizi un vispakārt ir vieni vienīgi ļaundari. Un tā ir likumsakarība, nevis nejaušība, karma vai liktenis - sliktenis. Vieni prot saskatīt cēloņsakarības, otri neprot. Tad arī nākās ķerties pie sazvērestības teorijām veidojot deduktīvus slēdzienus no kļūdainām premisēm. Un secināt Dies nezin ko. Nu kaut vai teoriju par to, ka zelta miliards pārējos indē ar chemtrails. ( Starp citu, ir gadījumi, kad no kļūdaisnām premisēm var izdarīt patiesu slēdzienu, bet tā vairāk ir kā anekdote par Kanta bizi.)
Jā ir problēmas pie mums un ne tikai pie mums ar izglītības sistēmu, pie tam pamatīgas, bet kamon, mīļie vecāki, bērnudārzs un skola nav degvielas uzpildes stacija un autoserviss, un mūsu bērni nav ne opeļi, ne žiguļi ne mercedesi, kurus aizved, lai uzpildītu, saremontētu un nopucētu, tad seņemtu atpakaļ. Bērni ir jāaudzina un jāmāca pašiem vecākiem. Cik daudzi vecāki atnākot uz dārziņu pakaļ savia atvasei izrunājās ar audzinātājiem par to, kā ir gājis, kas darīts, kā bērnam veicies, kas sanāk, kas nesanāk. Cik mēs laika paši pavadām nodarbojoties ar saviem bērniem. Sākt vajag ar savas galvas sakārtošanu, tad neatliks laika tēlot upurus un bīdīt sazvērestības teorijas.
P.S. "Neko nevar iemācīt, bet vsu var iemācīties" /Kaut kur dzirdēta mazā patiesība./
Schneider:Nē, nu es ļoti labi saprotu, ka vienīgā pareizā izglītības sistēma bija pēseresā, tik nez kādēļ mēs vēl rēķinām, cikdesmit gadi mums vajadzīgi, lai nogrimtu līdz Rietumu neizglītotās sabiedrības ekonomiskās attīstības līmenim.
--------- Nez vai izglītība būs pie visa vainīga. Drīzāk sistēma, kur jebkura veida ražošanai vienkārši nebija konkurences, jo tirgus bija noslēgts. `Tajos psrs laikos regulāri pasūtīju "Za ruļjom" un tak cilvēki mēģināja individuāli būvēt automašīnas, veikt uzlabojumus, mēģināja to visu izdzīt cauri līdz ražošanai, bet tam visam bija pāri strīpa= A nafig nam eto nado? Nesen pāršķirstīju krievu auto neieviestos modeļus, jeb tā sauktos prototipus. Tas arī ir vislielākais slēgtā tirgus trūkums. tajā brīdī, kad tu noķer veikalā čehu kurpes 70. gados, tad tu saproti, ka nekad vairs neskatīsies uz 1. Maija ražojumu! bet ja padomājam, tad čehi tak arī nebija tajā brīdī kapitālisma iekārtā un tomēr, kaut ko šie ražoja daudz labāku par psrs! nelaime, ka ne visiem bija iespēja šīs čehu kurpes nopirkt. tikai tirgus, konkurence un izvēles brīvība pie vainas, lai amurikāņu Opel nebūtu pārāks modeļu piedāvājumā. Ja tas tā būtu, psrs būtu sabrucis vēl ātrāk, jeb būtu izveidojies savādāks. Tik baidos, tad tas vairs nebūtu psrs, jo tas jau būtu brīvais tirgus un viss aizlidotu k čortjam Bet izglītība nebija slikta. Viņa bija laba, kaut arī nācās mācīties galīgo hui**...
radiotehnikā - VILMA un VEGA mani pilnībā apmierināja, kā arī mūsu pašu ražojumi vēl tagad labprat brauktu ar Sarkanās Zvaigznes kādu mopēdu labāk, nekā ar ķīniešu skūteri
1989.gada jaunatnes žurnālā "Smena" tiek apspriesta iespēja, ka kāds gribētu iekarot PSRS: Вообразим даже гипотетическую вероятность успеха, такой акции — что она принесет супостату? Разваливающуюся экономику, народ, теряющий в поисках пропитания и одежды последние признаки цивилизованности, истощенные химикатами земли, отравленные реки. Да захотим сдаться — никто не возьмет! Kāda tur, nafik, vairāk nozīme izglītības sistēmai...
Un tīri smiekla pēc - vienīgā formula, ko es atceros no algebras, ir a2-b2=(a+b)(a-b), bet neatceros, ka tā manos 54 gados kādreiz mūžā būtu bijusi praktiski vajadzīga.
Un tīri smiekla pēc - vienīgā formula, ko es atceros no algebras, ir a2-b2=(a+b)(a-b), bet neatceros, ka tā manos 54 gados kādreiz mūžā būtu bijusi praktiski vajadzīga.
Un tieši šīs itkā nekad nevajadzīgās formulas, bezjēdzīgie ķīmiskie savienojumi, vienādojumi u.c., ar kurām tev bija jāmanipulēļ, jārēķina arī jākaļ izkopa loģiku. Un daļēji pateicoties tam esi kļuvis par domājošu ļautiņu.
a man gan diezgan bieži noderētu matene, ja atcerētos no galvas trigonometriju un vajadzīgākās formulas. kaut gan tad, kad skolā gāju, biju pārliecināts, ka nekad dzīvē nevaidzēs... Labi, ka ir google un jau gatavas elektroniskās tabulas, kur atliek ievadīt datus, lai redzētu rezultātu. Elementārs piemērs. Klients prasa par HD tālvadības robotkameru - ja viņu piekarina vot tur gaisā pie tās skatuves "fermas", vai platajā galā visa skatuve ietilps kadrā? Nu tad ir 2 varianti, vai nu paskatamies manuālī kāds optikai leņķis, ar lāzeri pamēram attālumu līdz fermai un izrēķinām kadra platumu uz skatuves un pēc minūtes pasakam jā būs vai nē nebūs, vai vai arī darām visu empīriski, ņemam stiprinājumus, 3 kabeļus, kameru, pacēlāju vai trepes, monitoru, visu saliekam savās vietās, veltot tam vismaz stundu sava laika un redzam rezultātu. Un vispār galvenā problēma jau ir nevis tajā, ka cilvēki nezin formulas, lai vajadzīgo izrēķinātu, bet ka cilvēki nezin, ka IR tādas formulas, viņas var sagoglēt un var visu sarēķināt un sniegt precīzu atbildi nepavadot veselu dienu experimentos mēģinot vēlreiz izgudrot velosipēdu.
seelis:Un tīri smiekla pēc - vienīgā formula, ko es atceros no algebras, ir a2-b2=(a+b)(a-b), bet neatceros, ka tā manos 54 gados kādreiz mūžā būtu bijusi praktiski vajadzīga.
"" Un daļēji pateicoties tam esi kļuvis par domājošu ļautiņu.
"""
============== wo, wo, tieši tā. pedagoģija ir sarežģīta štuka.
kvaa:radiotehnikā - VILMA un VEGA mani pilnībā apmierināja, kā arī mūsu pašu ražojumi vēl tagad labprat brauktu ar Sarkanās Zvaigznes kādu mopēdu labāk, nekā ar ķīniešu skūteri
Visu bērnību esmu braucis ar Sarkanās zvaigznes, vēlāk ar Iž un Java mototehnikas "izstrādājumiem" ( no analoģijas ar "krējuma izstrādājumu")
Tagad jau jaunieši nezin, kas, piemēram, ir regulāra rezerves daļu meklēsana vai S62 un V50 pirmā ganģa zobrata problēma un ko nozīmē pavadīt vienādu laiku uz mopēda un blakus viņam ar eļlainām rokām. Tagad nopērc japāni un brauc, vai arī nopērc ķīnieti, salabo to, kas ir nepareizi un arī brauc.
......... un ko nozīmē pavadīt vienādu laiku uz mopēda un blakus viņam ar eļlainām rokām. Tagad nopērc japāni un brauc, vai arī nopērc ķīnieti, salabo to, kas ir nepareizi un arī brauc.
Daļēji taisnība, taču arī tagad pietiekami daudz nemiera garu, kuri labprāt ko ķīlē un jauc.
seelis:......... un ko nozīmē pavadīt vienādu laiku uz mopēda un blakus viņam ar eļlainām rokām. Tagad nopērc japāni un brauc, vai arī nopērc ķīnieti, salabo to, kas ir nepareizi un arī brauc.
Daļēji taisnība, taču arī tagad pietiekami daudz nemiera garu, kuri labprāt ko ķīlē un jauc.
--------------- šķiet maz tādu, kuriem bērnībā neniezētu pirksti apskatīties, kas "lācītim vēdrā" ...
Jā, toroeiz, lai pabrauktu, pašam bija jāprot visu izjaukt, salikt un izdomāt risinājumus, ja attiecīgās rezerves daļas nav dabonamas, vai tehniskais risinājums ir pakaļā. Tagad šī lieliskā skola jaunajiem inženieriem iet secen. Vismaz manā pagalmā čalis, kas neprata izjaukt un salikt mopēdu skaitījās absolūts losis un botāniķis. Vopšem tādu mums nebija. Pa vakariem un brīvdienās vienmēr skrūvējām, ķīlējām mopēdus, spēlējām pagalmā novusu, futeni, ziemā lējām ledu hokeja laukumam, mājās netika ne mirkli sēdēts. Vienīgais padomju iekārtas nopelns, manuprāt, ir iegūtā prasmes domāt mazliet paradoksāli, mācēt lasīt starp rindām un izmantot nestandarta risinājumu. Rietumu pilsonis nekad nedadomāsies, kas bleķa krūzē uz apgāzta gludekļa var izvārīt olu.
Sapper, sauksim to par sava veida izglītību! Tieši tāpēc mūsējie Rietumos no vienas puses ir nedaudz pārāki, ka ir jaukuši, pielikuši radošumu, spējuši atrisināt... katrā nelaimē ir sava laime...
Nu jā, man kā Imantas guļamrajona puikam tanku rūpnīcu izstrādājumi bija patumša bilde, toties bija kārtīgi izpiļīts Rīga 22. Ar pārmetinātu rāmi, pagarinātu priekšējo dakšu, forsētu dzinēju - izpiļītas lūkas, sēdināta galva, karbūzim dīzes sencis salāgoja, izpūtējam iekšas ar praktiski nahrenizētas, vopšem tukšgaitu neturēja, bija vislaik jāgāzē, bet nu gāja zvērā.
Skatos, tagad vietējie puišeļi prot tik noraut izpūtējus saviem ķīniešīem, troksnis ir jaudas nav. Pie tam mums bija viens noteikums. Pēc 11. vakarā pa rajonu nenēsājamies. Par to gan senči drāza, gan menti. A tagad bļa, muņiki sapirkušies visādus krutos džipus, a kad vaiga patrenkāt vasarā sīkos urļikus, kas pusnaktī taisa motogonkas pa Olaini, tad nevarot neko darīt, jo neesot brīva transporta. Svoloči. Plāksteru līmētāji...
Sapper: ...S62 un V50 pirmā ganģa zobrata problēma...
Manējās Rīgas-22 motoram Š-62 ar zobratu nebija nekādu problēmu, sajūga bundulim gan vāks krita nost, jo "uzliktunpagriezt" caumuru sašaurinājumi bija uztaisīt čerez pakaļu, uz otru pusi. Tas, ka tapiņu galvas bija padziļinājumos, neko neglāba, ja straujāk piedeva gāzi. Palīdzēja izcils inženiera radošās domas augstākais lidojums - vienkārši tapiņu šķirbās ietīta kapara drāts.
Sapper: ...S62 un V50 pirmā ganģa zobrata problēma...
Manējās Rīgas-22 motoram Š-62 ar zobratu nebija nekādu problēmu, sajūga bundulim gan vāks krita nost, jo "uzliktunpagriezt" caumuru sašaurinājumi bija uztaisīt čerez pakaļu, uz otru pusi. Tas, ka tapiņu galvas bija padziļinājumos, neko neglāba, ja straujāk piedeva gāzi. Palīdzēja izcils inženiera radošās domas augstākais lidojums - vienkārši tapiņu šķirbās ietīta kapara drāts.
Nu vāku skrūves, tie jau bija sīkumi, tiešām neatceries, kā pirmā ātruma leišu "biezpientērauda" zobrata sānu sazobe regulāri dila un rezultātā vislaik leca ārā no 1. roba? Un tas zobrats bija baigais deficītys 2 ātrumniekiem. Sencis mans regulāri brauca uz šauļu rūpmīcu, kur šo detaļu un citas deficītās no motoriem varēja iemainīt vietējiem strādniekiem pret Russkuju vai pšeņičnaju...
Schneider: Manējās Rīgas-22 motoram Š-62 ar zobratu nebija nekādu problēmu, sajūga bundulim gan vāks krita nost, jo "uzliktunpagriezt" caumuru sašaurinājumi bija uztaisīt čerez pakaļu, uz otru pusi. Tas, ka tapiņu galvas bija padziļinājumos, neko neglāba, ja straujāk piedeva gāzi. Palīdzēja izcils inženiera radošās domas augstākais lidojums - vienkārši tapiņu šķirbās ietīta kapara drāts.
Nu vāku skrūves, tie jau bija sīkumi, tiešām neatceries, kā pirmā ātruma leišu "biezpientērauda" zobrata sānu sazobe regulāri dila un rezultātā vislaik leca ārā no 1. roba? Un tas zobrats bija baigais deficītys 2 ātrumniekiem. Sencis mans regulāri brauca uz šauļu rūpmīcu, kur šo detaļu un citas deficītās no motoriem varēja iemainīt vietējiem strādniekiem pret Russkuju vai pšeņičnaju...
------------- tā pati bēda bija Jawai, tā kura nāca ar 2 bunduļiem, koši sarkanā (80. sākums), aizmirsu jau modeli. zobrats spieda uz dakšīnas, tā lieca un lauza asīti. Es virpoju no vārtu bīdstieņa asīti, uzmetināju dakšīnai atkal galus, noslīpēju un zobratu sānu zobi arī tika slīpēti. kad jau tā piešaujies, tad remontu varēja veikt arī garāka vakara ietvaros, tik uz baļļuku rokas gan bija pagrūti dabūt tīras... )
Runājot par Anglijas izglītību, tur lielu lomu spēlē ļoti izteiktais sabiedrības noslāņojums- parastās valsts skolas būtībā sagatavo tikai fabriku strādniekus, iemāca burtus un skaitīt līdz 100. Esmu saticis vairākus pieaugušus angļus, kuri mēdz nezināt angļu vārdiem rakstību (pat diezgan elementāriem) Principā Anglijā tas, kādā skolā bērns sāk iet, diezgan noteikti norāda viņa vietu tālākajā dzīvē.. (protams, ir izņēmumi, kā vienmēr un visur- ļoti apņēmīgs un apveltīts cilvēks izsitīsies no jebkurienes) Par bijušo padomju izglītībau šādā aspektā varu teikt tikai to labāko- lai cik absurda tā reizēm likās studiju gados, ļoti daudz liekais, itkā bezjēdzīgais tomēr kautko ieliek, domāšana kļūst eleastīgāka. Gandrīz jebkurš latvietis var izkonkurēt angļus bez problēmām jebkurā darbā, ja vien tam ir iespējas, protams.. Viņu šauri virzītā domāšana ir vienkārši unikāla. Jokam, ka visu Anglijas bezdarbu veido cilvēki, kuri strādājuši pie brūna darbgalda nevar pastrādāt pie zaļa, ir ļoti daudz patiesības..