Neesmu profesionāle, taču draugi palūdza pafotografēt bērna kristības baznīcā. Bildēju ar nikon d300, ir nikkor objektivs 50mm f1.4 Zibspuldzi gan aizņemšos. Līdz šim, cik sanācis bildēt ar zibspuldzi, parasti esmu esmu to pagriezusi pret griestiem, lai gaisma būtu izkliedēta. Kā zināms, baznīcā ir vājš apgaismojums, turklāt griesti ļoti augsti un šī opcija nestrādās. Kā rīkoties? Ļoti nepatīk rezultāts, kāds rodas pa taisno bliežot virsū ar zibspuldzi, pat ja uzlikts difūzers. Un kādu režīmu zibspuldzei labāk likt, līdz šim tikai zibspuldzes automātiskajā rež. sanācis. bildēt (TTL laikam saucas)? Jūsu ieteikumi cilvēkam, kas vēl mācās?
Baltskars Protams, protams. kurš gan cits, ja ne Tu. Paldies Tev, Mārci! Tavuprāt, ja kāds jau nepiedzimst par profesionāli, laikam nemaz nav vērts fotografēt vai ne? Pasaki, kas te tik šausmīgs, ja atļāvos pajautāt, ja ne reizi neesmu fotografējusi baznīcā? Es nepelnu ar to naudu!!!!!!
Jolan Paldies! Tā arī domāju darīt, ar augstu iso un f 1.6 vai 1.8 varētu līdzēt. Bet grupas bildēs, kur f vismaz uz 10 jāliek, tas nederēs un bez zibspuldzes neiztikt.
A kur tu rāvi, ka baznīcā tā opcija nestrādās? Cik augsti griesti un kas par blici? Ja līdz 10 metriem, tad ar SB-800/900 uz ISO 1000 un izvilktu balto šilti vai to glāzīti, kura ir Nikona blicēm komplektā, pilnīgi pietiks.
Canon 10D ar Metz-58 un stofenu vidēji lielā baznīcā, ISO 800.
Tulkoju Baltskara tekstu - nav ko uzņemties darbu, par kuru nav īstas saprašanas... profesionāļu vidū izplatīts ieteikums, varu tikai piekrist. Atgriežoties pie tēmas - Schneider ieteikums derēs, ir bildēts arī Doma baznīcā ar zibspuldzi "pret griestiem", (Canon EX 430) tostarp arī grupas. ISO 1000, f/5.6, zibspuldzes jauda uz maksimumu. Ja grupa nestāv baisajā puslokā un nav astoņas rindas, tad pietiks, nav uz f/10 nemaz ciet jāgriež. Galu galā, ja baznīca neatrodas kaut kur Grenlandē, var tak pajemt kādu ceļabiedru, fotoaparātu ar zibspuldzi un patrennēties "kaujas apstākļos" tajā pat baznīcā uz vietas, pie reizes noskaidrojot atrašanās vietas, pārvietošanās iespējas u.tml.
BET atgriežoties pie topika autora JĀAPBĒDINA , būs ļoti problematiski SMUKI uzbildēt kristības ar NIKON D300 ar nikkor 50mm f1.4 . Uz D300 50MM ir neliels tele objektīvs savukārt 1,4 stiklam vēl arī neliels asuma dziļums. REZULTĀTĀ būs fragmentēti gabali no "Sejām" un PRAKTISKI neiespējami nobild`te ko BAUDĀMU bes pamatīga pieredzes un nopietna treniņa. Aizņemies no kāda labā kādu Lēto ZOMM piemēram 18-200 un rezultāts 100% buss LABĀKS ! PIETAM baznīcā "Burzmā" zibspudze uz šād stikla dos NENORMĀLAS ēnas un nereti arī sarkanas acis.
Viencmuzikanc Saprotu. Taču kā jau minēju, es nepelnu ar to naudu. Tie ir mīļi, tuvi draugi, kas nevar šoreiz atļauties nolīgt profesionālu fotogrāfu. Daudzi saka- neuzņemies darbu, kuru nepārzini. Ok, piekrītu, bet tad ir jautājums- kurā brīdī lai iemācos, ja ne reizi nemēģināšu? Un kāpēc nepalūgt padomu kādam, kurš to jau ir darījis. Bet paldies par Tavu ieteikumu!
Jāpiekrīt Lunim- 50 mm uz crop aparāta dod smieklīgi šauru leņķi, ar mazu asuma dziļumu, un tādas bildes bērnu māmiņai noteikti neliksies interesantas!
Jebkurš ziepis ar gaišo objektīvu uz zibspuldzes pievienojamo pēdu būs daudz labāks risinājums par crop spoguļkameru ar 50 mm objektīvu. Un arī lētāks, protams!
noradora:Viencmuzikanc Saprotu. Taču kā jau minēju, es nepelnu ar to naudu. Tie ir mīļi, tuvi draugi, kas nevar šoreiz atļauties nolīgt profesionālu fotogrāfu. Daudzi saka- neuzņemies darbu, kuru nepārzini. Ok, piekrītu, bet tad ir jautājums- kurā brīdī lai iemācos, ja ne reizi nemēģināšu? Un kāpēc nepalūgt padomu kādam, kurš to jau ir darījis. Bet paldies par Tavu ieteikumu!
Padoms- atrodi citu objektīvu vai aparātu ar šaurāku skata leņķi (mazāk mm uz objektīva)!
Savulaik fočēju kāzas ar Sigma 18-50 2.8 un EOS 300 D un ar bildēm viss bija kārtībā, arī baznīcā un mičošanā!
Ielienē no kā Tamponu 17-50/2,8, tam uz 4 jau ir viens stops ciet, bildes kvalitāte būs laba, bet grupām ar vārgāku blici es tomēr lietotu LumiQuest. Un vispār - šete jums kristības lauku baznīcā bez blices ar Canonu 30D+Tokina 16-50/2,8, ISO 1250, 4,5, 1/80.
Tiesa gan, tas bija saulainā dienā, sava daļa gaismas bija arī no logiem, bet tagad arī apmākušā dienā gaisma nāk no debesīm+baltu sniegu klātā zeme.
noradora:Baltskars Protams, protams. kurš gan cits, ja ne Tu. Paldies Tev, Mārci! Tavuprāt, ja kāds jau nepiedzimst par profesionāli, laikam nemaz nav vērts fotografēt vai ne? Pasaki, kas te tik šausmīgs, ja atļāvos pajautāt, ja ne reizi neesmu fotografējusi baznīcā? Es nepelnu ar to naudu!!!!!!
noradora:Baltskars Protams, protams. kurš gan cits, ja ne Tu. Paldies Tev, Mārci! Tavuprāt, ja kāds jau nepiedzimst par profesionāli, laikam nemaz nav vērts fotografēt vai ne? Pasaki, kas te tik šausmīgs, ja atļāvos pajautāt, ja ne reizi neesmu fotografējusi baznīcā? Es nepelnu ar to naudu!!!!!!
Juri atkal Tu?
Vispār ja tā padomā, tas varētu būt Juris........bet pat tad, kad Juris te nav mēnešiem rādījies, jūs viņu pieminat katrā (pilnīgi katrā) postā, kurš izskatās klaji (provokatīvi) stulbs. Pieņem vienkārši, ka visi nav tik gudri vai advancēti, kā regulārie fotobloga čatisti! Un šis topika gadījums, starp citu, nav tas smagākais! Vot, atnāktu tu pie manis fotokursus pavadīt- tad gan tu regulāri redzētu kas ir patiess stulbums!
Juri atkal Tu?
P.S. Juris māk lietot pieturzīmes un lielos burtus. Šī topika autore patiešām IR sieviete!
Vispār ja tā padomā, tas varētu būt Juris........bet pat tad, kad Juris te nav mēnešiem rādījies, jūs viņu pieminat katrā (pilnīgi katrā) postā, kurš izskatās klaji (provokatīvi) stulbs. Pieņem vienkārši, ka visi nav tik gudri vai advancēti, kā regulārie fotobloga čatisti! Un šis topika gadījums, starp citu, nav tas smagākais! Vot, atnāktu tu pie manis fotokursus pavadīt- tad gan tu regulāri redzētu kas ir patiess stulbums!
Es labprāt tikai assistētu neesmu tik advancēts kā Tu es jau laižu pēc sajūtām
Kasjauns Paldies. Vai tā atstarošanas iekārta ir self made vai pirkta? Es domāju- kā tas baltais fons aizmugurē turas resp. no kāda materiāla ir tas kāts, kas viņu tur?
Katram savi "knifi", bet es telpās piegaismošanai pārsvarā lietoju vai nu vienkārši izbīdamo blicenes kliedētāju (Canon 580), vai arī t.s. "Lumiquest 80-20" . Apmēram 80% izkliedētas gaismas iet taisni, 20% griestos un bik izgaismo telpu.
RaitisSF:Palūdz, lai kāds aizdod šo Nikon AF-S 35 mm F/1.8 G DX... Uz f4 grupas bildē visi feisi būs asi...
Kāda jēga ar 1,8 objektīvu vājas gaismas apstākļos fočēt ar f4???? Lai dabūtu mega-pikseļa asumu? Topiks taču ir par tumšo zibspuldzi, nevis neaso seju!
noradora:Kasjauns Paldies. Vai tā atstarošanas iekārta ir self made vai pirkta? Es domāju- kā tas baltais fons aizmugurē turas resp. no kāda materiāla ir tas kāts, kas viņu tur?
Kāta materiāls ir no NASA kosmosu kuģu spārnu galiem, baltais fons aizmugurē turas uz molekulu pievilkšanās spēku.
Tomēr tu, kā vienkāršāks cilvēks, vari palūgt kādam vīrišķim uztaisīt tādu kātu no bleķa vai alumīnija, un balto fonu pielipināt ar 3M reklāmas banneriem paredzēto velcro lentu.
Kā vīrišķi pierunāt uz kaut kā taisīšanu, zināsi, jeb tas arī jāpamāca? Ir pieredze?
RaitisSF:Palūdz, lai kāds aizdod šo Nikon AF-S 35 mm F/1.8 G DX... Uz f4 grupas bildē visi feisi būs asi...
Kāda jēga ar 1,8 objektīvu vājas gaismas apstākļos fočēt ar f4???? Lai dabūtu mega-pikseļa asumu? Topiks taču ir par tumšo zibspuldzi, nevis neaso seju!
... f4 bija domāts priekš grupas bildes... un ja nav grupa piecās rindās, tad ar blici griestos pielietojot balto šilti pie f3.5 asums un gaisma būs ok.