Gribētu uzklausīt jūsu viedokli par failu saglabāšanu. Pieņemsim man ir nospīdējis un esmu noķēris ahūno momentu. Teiksim kā vizītes laikā merikenas prezidentam mūsu tautiete ar apenēm pa pļešku savico. Man ir nepārvarama vēlme šo kadru saglabāt kā trešo reihu ,vismaz uz 1000 gadiem. Kāda recepte būtu labākā. Mans variants:Raw vai DNG,plus apstrādātā tif 16bit pro photo profiļā un exiftā tegi,famīlijas,koordinātes apraksts. Ta kas vēl...varbūt ainavistiem un interjeristiem varbūt ir jēga hdr 32 bitos uz kanālu kaut ko konservēt? Ko vēl? Laikam var vēl izdrukāt. Visu saišķi 2vos datu nesējos laikam norma. Kādi vēl varianti? Mož ko nepareizi te sagvelzu?
1. Uztaisi parasto sudraba papīra bildi. Praksē pierādīts, ka tādas glabājas ap 150 gadiem. 2. Izdriķē dajepkādā tehnoloģijā uz papīra lapas un iedod kapu pieminekļu meistariem, lai iekaļ akmens plāksnē. Praksē pierādīts, ka glabājas tūkstošiem gadu.
Schneider:1. Uztaisi parasto sudraba papīra bildi. Praksē pierādīts, ka tādas glabājas ap 150 gadiem. 2. Izdriķē dajepkādā tehnoloģijā uz papīra lapas un iedod kapu pieminekļu meistariem, lai iekaļ akmens plāksnē. Praksē pierādīts, ka glabājas tūkstošiem gadu.
Platīna tehnikā taisītas glabājas līdz papīrs sairst. Un nez vai tas derēs piemēram pagsta muzejam-šamiem vispār nav ne jausmas kā glabāt tās drupačas,kas līdz viņiem nonākušas
tik pie datu neseeju saiskja atceries pietiit datu lasiitaajus Gan jau 5,25 disketees dati veel nav galiigi sapuvushi a bet ar ko nolaisiit buus probleema
didams:tik pie datu neseeju saiskja atceries pietiit datu lasiitaajus
Tas šķiet ir baigi nopietni-atceroties šitos
bet tie nav vienīgie,man kaut kur viens hitrijs Sony ražojums mētājas,par kuru nav ne jausmas kamā var nolasīt. Bet liekas par datu pārnešsanu uz nolasāmiem nesējiem jārūpējas tiem tārpiem,kas to mantu glabās-
Schneider:1. Uztaisi parasto sudraba papīra bildi. Praksē pierādīts, ka tādas glabājas ap 150 gadiem. 2. Izdriķē dajepkādā tehnoloģijā uz papīra lapas un iedod kapu pieminekļu meistariem, lai iekaļ akmens plāksnē. Praksē pierādīts, ka glabājas tūkstošiem gadu.
+124
p.s. Uztaisi platinotipijā glabājas vēl ilgāk par želatīnā mērcētā papīra tehnoloģiju. Uztaisi cianotipu, ja izbalēs pēc pārsimtgadiem, tad paglabājot tumsā attēls reģenerēsies un tā vēl pāris tūkstošus gadus. Ja akurāt vajaga krāsainu vari taisīt gumidrukā vai krāsu karbodrukā glabāsies tik ilgi cik papīrs turēs. Labs papīrs turot vismaz 4000 gadu. Uz metāla vari glabāt - vislabāk uz alumīnija, arī tūkstošus gadu var turēt.
p.p.s. Tik galvenais to bildi apdrošini, jo dārgāka apdrošināšana, jo rūpīgāk glābs pie kauč kādām kataklizmām.
Baigie rupuči, es te cilvēks mēģinu globālu problēmu apsriest,bet šitie tak mulķi dzen,nez kā uz šito raugās Latvijas muzeji un pagastu vēsturiskās pūralādes uzpasētāji? Laikam linu palagos ieauž
probleemas jau nav, ja tava bilde buus to veerta ta viņu visādi muzeji, grāmatas ,saiti, kolekconaari utt sagalbaas ja ne orģinālu tad kopijas a taa 99.99 procenti lemti sapuušanai
Vienīgais veids-iekļūt ļaužu atmiņā.Kā leģendai,kā bītlam...Cilvēki pēc 300 gadiem taču zinās Rolanda spilgtākos darbus bez jebkādām fiziskām liecībām.Mēs tak zinām Džizes Kraistu,bet par to viņa līķautu vēl zinātnieki strīdas-ir īstais vai krutka!