forum.gif
Совершенствуй свои знания латышского языка!
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / diskusijas / Совершенствуй свои знания латышского языка!
  1.  
IerakstsAutors
Publicēts: 16.05.13 11:37
 citēt
Jā, vislabāk skaitļi ar komatu nolasās, kad nepieciešams uzskaitīt dažādus rādījumus un datus - "koeficienti 5,6, 7, 7,2, 5, 6,2" = vizuāli tik pārskatāmi, ka bail... Bet, toties, pareizi :)
Publicēts: 16.05.13 11:47
 citēt
f-foto:Daudzi ir piemirsuši par semikolu. Fotoblogā to laikam lietoju tikai es.

"5,6; 7; 7,2; 5; 6,2"

Tu varētu to lietot biežāk :D
Publicēts: 16.05.13 11:47 labots
 citēt

4. Semikols

4.1. Semikols ir spēcīgāka pieturzīme nekā komats. Semikolu lieto, ja grib parādīt teikuma daļu lielāku patstāvīgumu, piemēram:

Līks kā loks, nav loks; zied kā puķe, nav puķe. (Latviešu tautas mīkla.)

Darbs nedara kaunu cilvēkam; diemžēl dažkārt gadās cilvēki, kas apkauno darbu.

4.2. Semikolu lieto zinātniskajos un lietišķajos rakstos, lai nodalītu dažādas parādības vienādas pakāpes pakārtojumā. Te semikols var būt lietots arī starp teksta daļām, kas sastāv no vairākiem teikumiem.

Pieturos pie šī, ko skolā mācīja - ir vēl kāds likums attiecībā uz semikolu, kuru būšu garām palaidis? It kā jau 4.2. atbilst, bet vai tomēr? Vai foruma ierakstu var uzskatīt par zinātnisko vai lietišķo rakstu?
Tiesa, var piekrist, ka semikols nav biežāk lietoto pieturzīmju skaitā; iespējams, tas tādēļ, ka vismaz dažās skolās semikolam un tā lietošanai tiek atvēlētas tikai pāris nodarbības visu 12 izglītības gadu garumā.

Citur gan atradu skaidrojumu, ka var izmantot šādā gadījumā. Tas tikai parāda, ka semikolam tiešām derētu pievērst lielāku uzmanību. Tiesa, tas gan ir ES Publikāciju biroja rokasgrāmatā par publikācijām latviešu valodā - kas zina, varbūt apzināti valodu grauj... publications.europa.eu...

Pats semikolu ikdienā lietoju gana bieži; vairākās manis lietotās programmēšanas valodās tas ir rindas vai izteiksmes beigu simbols.
Publicēts: 16.05.13 12:00
 citēt
Maris:
f-foto:Daudzi ir piemirsuši par semikolu. Fotoblogā to laikam lietoju tikai es.

"5,6; 7; 7,2; 5; 6,2"

Tu varētu to lietot biežāk :D
Pasažieris vaētu lietot mazāk...
Jauns tematsAtbildēt
  1.  

Mana info:

Forum saīsnes:

Meklēt
Kategorijas
Diskusijas

Šobrīd online (0):