Friidis:Luni, kāds naidnieks Tavu tekstu varētu iztulkot arī visai īsi un skeptiski - "esmu nevis labs, bet dārgs fotogrāfs "...
Frīžonkuls man NAIDNIEKI vienaldzīgi ,tāpat kā viņu domas. Ne viņi zin ko un kam es bildēju ne viņiem iespēju to uzzināt No malas kā jau vienmēr esmu teicis KLIENTUS NEŅEMU , man tas nav nepieciešams Es par PROFESIONĀLU darbu bez "Laimes spēlēm" un haltūriņām tipa "Gan kaut ko noķers" arī citiem CEREMONIJĀ nemēdzu čakarēt biznesu ne Video ne Skatītājiem ne Macītājiem . JA KĀDS šai posmā LOXS DILETANTS es izvēlos nepiedalīties . Es piemēram redzu ka LATVIJĀ kāzās bieži nav praktiski nekā no OFICIĀLĀ un jo tas "Jāķer" bet ķert pamatā NEPROT vai to vienkārši AIZLIEDZ darīt Ir vVIEN VIENĪGA pastulbas VIENĀDAS "Foto seiju MAKSLA" ceremonija ir VIENĀDA pēc standartiem bet ja SESIJAS VIENADAS un CEREMONIJAS NAV kas tas par kāzu foto ?
Atļaušos šeit nepiekrist. Tiešām labs (profesionāls) fotogrāfs spēs pieņemamā līmenī uzbildēt jebkuru pasākumu. Ja fotogrāfam labam rezultātam vajag "siltumnīcas apstākļus", tātad tas vairs nav nekāds profesionālis, bet vienkārši izlepis fotobiznesmenis!
Friidis:Atļaušos šeit nepiekrist. Tiešām labs (profesionāls) fotogrāfs spēs pieņemamā līmenī uzbildēt jebkuru pasākumu. Ja fotogrāfam labam rezultātam vajag "siltumnīcas apstākļus", tātad tas vairs nav nekāds profesionālis, bet vienkārši izlepis fotobiznesmenis!
JĀ esmu izlepis , ar to ar lepojos , klienti man ar IZLEPUŠI viņi maksā un par savu piķi SAŅEM VIENMĒR tieši to par ko maksā , nevis par "MĒĢINĀJUMU iegūt kaut ko"
Friidis:Atļaušos šeit nepiekrist. Tiešām labs (profesionāls) fotogrāfs spēs pieņemamā līmenī uzbildēt jebkuru pasākumu. Ja fotogrāfam labam rezultātam vajag "siltumnīcas apstākļus", tātad tas vairs nav nekāds profesionālis, bet vienkārši izlepis fotobiznesmenis!
Laikam jau ir pavisam dažādas lietas: 1)pieņemt kā izaicinājumu un sakapāt KĀ NEVIENAM-ar tādu motīvu reizēm aizvelkos kaut kur ar visādiem pribanbasiem un varonīgi čakarējos. 2) regulāri visu nolādot strādāt sūnainos apstākļos,tip kā ķīnas komjaunieši savulaik.
f-foto:Visa dzīve jau tā liels teātris, ar talantīgiem aktieriem un aktrisēm, vēl kaut ko kopēt no ASV, pie tam visai bezjēdzīgu "pokazuhu"? Man jau šķiet, ka ceremonijas arī mūsdienās ir bagāto - un tikai bagāto - izpriecas. Līdz ar to kārtējo reizi kaut ko 1:1 kopēt no kaut kurienes?
Dažkārt paskatos viena Lielbritānijā strādājoša latviešu fotogrāfa bildes. Nu, neizskatās, ka tur visur būtu ceremonijas pazīmes, jo daudz ir arī ielas kadru.
Te raksta: www.precos.lv... "Kāzas nekādā ziņā nav teātra izrāde viesiem, gluži otrādi, viesi kāzās piedalās, lai godinātu jauno pāri."
Man citu dzīves vienaldzīgas, tikai gribētos saprast, kāpēc esam iecelti prasto ļaužu kārtā tik tāpēc, ka nedarām kā bagātnieki ASV.
JĀ tas ir "Improvizācija" kur var IZPAUSTIES un te nu var koļit MAXSLU uz nebēdu, un meitene tai Precos raksta PROFESIONĀLI, kā tas ar normāli notiek. Tik LATVIJĀ pēdējos gados ir NEJEGU variants kad neviens vairs īsti NEZIN / NEPROT un valda pilnīgs haoss. CITUR ar "Nezin NEPROT" bet tāpēc viņi ar to nelielās bet VISI IEMĀCĀS mēģinājumos! Mums te LEPOJĀS, ka "Nejēdzu un LEPOJOS!" tā ar vajag, pilns ar Tušņiem, Omjiem un LĪDZĪGIEM kam katram SAVI haotiski uzskati par JĀBŪT TĀ! un IEPŪT.! Kaut kādā Latgalē kur cilvēks arī IKDIENĀ iet baznīcā viņš ZIN kā kas notiek un BARDAKS nelīdzināmi mazāks lai neteiktu ka minimāls, jo tuvāk "Izstellēties kāriem KLAUNIEM" pāķiem un muļķiem kuri baznīcā nekad nav gājuši bet "Izstellēties gribās", un MĀCĪTĀJI ceremoniju vadītāji utt. ne mazums tādi paši neskoloti "Avangardisti" viss notiek KĀ IENĀK PRĀTĀ jo nekad nav ZINĀJIS kā notiek normāla vBAZNĪCAS vai zaxsa ceremonija MAZ ka ceremonija nebaudāma jo VISIEM ir strjoms ka NEKO nevar redzēt neko nevar SAPRAST un ČEREZ -Ž. BET Tušniem taka tas kruta, par patarkšķēt, mož var iemest kādu sotaku turpat Baznīcā, mož vel kā "Mīļi IERASTI sev " patīkami izpausties MUĶI nejēgas un LEPOJĀS.
Te nu gan sviests! Profi strādā ar konkrētām lietām un konkrētos apstākļos - ne tikai foto, bet gandrīz visās jomās. Tās pašas kāzas ir līdz sīkumam saplānots pasākums, kurā nav vietas improvizācijai. Viss notiek secīgi pēc konkrēta plāna..
Uzreiz var manīt, ka Gabiz nedzīvo Latvijas provincē...
Un es ar profesionāli saprotu nevis cilvēku, kas kaučkādā jomā kaučkādā veidā pelna naudu, bet gan perfektu sava aroda speciālistu. Kāda jēga no kāzu "fotogrāfa", ja viņš pratīs tikai sabildēt līdz sīkumam ieplānotu laulības ceremoniju labās gaismās, bet apjuks, piemēram, līgavas zagšanas brīdī tumšas lauku sētas stūrī vai kādā citā neprognozējamā kāzu situācijā...
Friidis:Uzreiz var manīt, ka Gabiz nedzīvo Latvijas provincē...
Un es ar profesionāli saprotu nevis cilvēku, kas kaučkādā jomā kaučkādā veidā pelna naudu, bet gan perfektu sava aroda speciālistu. Kāda jēga no kāzu "fotogrāfa", ja viņš pratīs tikai sabildēt līdz sīkumam ieplānotu laulības ceremoniju labās gaismās, bet apjuks, piemēram, līgavas zagšanas brīdī tumšas lauku sētas stūrī vai kādā citā neprognozējamā kāzu situācijā...
Friidis: Kāda jēga no kāzu "fotogrāfa", ja viņš pratīs tikai sabildēt līdz sīkumam ieplānotu laulības ceremoniju labās gaismās, bet apjuks, piemēram, līgavas zagšanas brīdī tumšas lauku sētas stūrī vai kādā citā neprognozējamā kāzu situācijā...
TĀ lieta ietilpst "Reportāžā" un nesāgāda PILNĪGI nekādas problēmas nevienam jo kā saka "Pjankas balagānus" pie mums "Prot tebkurš" bildēt PROBLĒMA Latvijā ir tā ka NEPROT / NEVAR uzbildēt CEREMONIJU jo vai nu tā ir pilnīgs SVIESTS / HAOSS kur vienkarši FIZISKI neko nevar nobildēt vai arī NEMĀK Pjankas un "Sesiju saulrietā LABĪBĀ" katrs tīnis MŪSDIENĀS var un uzskata par "Mega pilotāžu" , tik tā nav OBLIGĀTĀ programma bet APMELS kura VĒLĀK maz kuru interesē
Lunis:
...... man NAIDNIEKI vienaldzīgi ,tāpat kā viņu domas. Ne viņi zin ko un kam es bildēju ne viņiem iespēju to uzzināt
Te tu maldies ieslēgts lodāmurs un visu pastāstīsi un pat vairāk kā zini
Nu kamdēļ tik brutāli ar duršanu... Klasika esot gludeklītis uz vēdera, ieregulēts uz diviem punktiņiem... Atbilde uz jebkuru jautājumu tiekot saņemta otrajā minūtē...
Jā... man kādreiz, pirms gadiem 7-8, iekš foto.ru bija interesanta diskusija ar Maskavas kāzu fotogrāfiem par gaismu, kurā viņi centās man pierādīt, ka visas kāzas biezajā krogā (sekoja nosaukumi, tipa "Sedjmoje ņebo" Ostankinas tornī) var mierīgi nobliezt bez blices. Kad es viņiem apskaidroju, ka kāzu galdi dažreiz gadās arī lielā armijas teltī pļaviņā aiz šķūņa, bet dejošana - pagalmā, kuru apgaismo divas spuldzes, uzkārtas pagalma stūrī augošā bērza zarā, viņi bija stipri pārsteigti. Lunis arī izskatās pēc Bugatti īpašnieka, kurš mēģina mācīt golfiņu braucējiem pareizu mašīnas ekspluatāciju. Manas sievas radinieks tik pirms pāris gadiem kļuva par pilntiesīgu mācītāju, pats vēl fotografēju gan viņa iecelšanas amatā ceremoniju, gan pirmo dievkalpojumu, varu pateikt, ka jauno mācītāju kāzu ceremonijās nav nekādu AVANGARDISMU, Lunis laikam bildē Bļeģajeva sektas raganu balles laulību laikā.
Lunim daudzējādā ziņā ir taisnība. Nu nav komfortabli strādāt, ja nezini, kas notiks tālāk. Ir nācies strādāt kāzās, kurās nav precīza scenārija - ir tikai pāris pieturas punkti noteiktos laikos un tad nu visa kolona nesamies no Valmieras uz Skaņo kalnu ar 180 km/st, priekš fotografēšanās laiks vispār nav paredzēts, neskatoties uz manu atgādinājumu vēl pirms kāda mēneša. Labi, ka es pielauzu sabildēt standarta bildes pie baznīcas.
Ar celtnieks nevar normāli pastrādāt ja nezin cikos un kādi būs materiāli un kur būs logs un kur durvis utt Un ar nestrādās ar klientu ja zinās ka beigās tur vien grausts ne māja sanāks par kuru nevarēs teikt to uztaisīju es
Vai ar ceha strādnieks pasūtīs darba devēju pupās ja būs daudz dīkstāves, neskaidri ražošanas noteikumi, štruntīgi darba apstākļi utt (lai ar viņam maksātu pa stundām tāpat skaidrs ja dīkstāves tad nauda neražojas un ar alga nepalielināsies).
Tad kāpēc fotogrāfam vajag mocīties ar klientiem kas čakarē prātu, un ja citu radītā bardaka dēļ fotogrāfijas sanāk ne tik labas kā vajadzētu + vēl slikti padarītais darbs tev rada sliktu reklāmu.
zagsa CEREMONIJA skaidrs ka jābūt noteiktai kārtībai kādā viss notiek ) baznīcas RITUĀLS Tur jau vienlaga astotās dienas gaisā spertie vai jumba jamba cilts ar visam jānotiek rituāla paredzētajā kārtībā.
+ kautkur viens rakstija ka fotogrāfs ir kā apkalpojošais personāls trauku mazgātājs vai tamlīdzīgi Tā jau gluži nebūs viņs tomēr ir ceremonijas sastāvdaļa un viņam jātrodas konkrētās vietās utt nevis kedās un šortos jāklejo kadru meklējumos ( to var darīt pēc ceremonijas ).
Nu re ,kad histēriska bļaustīšanās un apsaukāšanās beidzās,parādījās arī normāli komenti par šo tēmu. Neieslīgstot dzejā par diplomiem un tituliem,ja jau cilvēks kaut ko dara,jāizturas ar cieņu pret viņa darbu un amatu. Nekam neder attieksme kā pret ekstrēmo šovu dalībnieku,tip ja nerauj palagu dirsā,kamēr asins pa nāsīm-tātad stulbs. Vienīgais no arodiem,ko esmu mācījies un kur nopietni mācīja SEVI saudzēt ,bija kokgāzēju kursi. To esmu atcerējies uz visiem laikiem,un apmācot jaunos savā tagatējā arodā veltu zinamu stundu skaitu,lai izskaidrotu visādas nianses,kā taupīt fizisisko un garīgo veselību. Tas rezultātā dod tikai labumu. Un kapēc fotogrāfs lai būtu izņēmums? Tā nevajadzīgā pašupurēšanās ka tik nav no laikiem ,kad ar svētām trīsām par Matrosovu ar granātu klārēja ausī
Par to cieņu. Sen senos laikos cilvēki speciāli gatavojās uz bildēšanos (sagatavoja solus, bluķus, mucas ar dēļiem pāri), lai visi klātesošie varētu normāli sastāties, satupties, sagulties un 100% visi bildē redzami un pat atpazīstami. Tagad neraugoties uz fotogrāfa ieteikumiem mēdz aizmirst ieplānot laiku nemaz nerunājot par piemērotas vietas piemeklēšanu. Kad beidzot visi ir sastutēti savās vietās un pat bērni kā arī daži labi iesilušie šņbdeguņi nomierinājušies, no ierindas izlec personāžs ar ziepīti, tad nākošais un nākošais, arī telefonu īpašnieki cenšas neatpalikt. Rezultātā to aunu baru vari kārtot no jauna vai arī samierināties ar rezultātu kāds redzams šīs reportāžas 4. bildē: www.fotoblog.lv... Laikam jāņem līdzi labi dresēts suns, kurš noklīdušām avīm kostu stilbos un sadzītu atpakaļ ierindā! Ka nu pieminēju šņbdeguņus, kā Jūs pārvēršat stopsignālveidīgās sejas par normālām? Pūderējat tos degunus pie datora vai dabā?
Fons:Par to cieņu. Sen senos laikos cilvēki speciāli gatavojās uz bildēšanos (sagatavoja solus, bluķus, mucas ar dēļiem pāri), lai visi klātesošie varētu normāli sastāties, satupties, sagulties un 100% visi bildē redzami un pat atpazīstami. Tagad neraugoties uz fotogrāfa ieteikumiem mēdz aizmirst ieplānot laiku nemaz nerunājot par piemērotas vietas piemeklēšanu. Kad beidzot visi ir sastutēti savās vietās un pat bērni kā arī daži labi iesilušie šņbdeguņi nomierinājušies, no ierindas izlec personāžs ar ziepīti, tad nākošais un nākošais, arī telefonu īpašnieki cenšas neatpalikt. Rezultātā to aunu baru vari kārtot no jauna vai arī samierināties ar rezultātu kāds redzams šīs reportāžas 4. bildē: www.fotoblog.lv... Laikam jāņem līdzi labi dresēts suns, kurš noklīdušām avīm kostu stilbos un sadzītu atpakaļ ierindā! Ka nu pieminēju šņbdeguņus, kā Jūs pārvēršat stopsignālveidīgās sejas par normālām? Pūderējat tos degunus pie datora vai dabā?
MAN godīgi sakot punktu pielika trekno gadu sākumā parādījusies mode "Viesu" dalīšanā. PIRMKĀRT daļu publika nevar VISPĀR piedabūt grupņikā , nav saprotams ko tādi vispār atvilkušies , savukārt vēl vienu daļu "Nevajagot aicināt"jo tie nav pietiekami cienīgi , nu tipa "Nepietiekami turīgi" radi. Es uz pakaļas , tāds REĀLS "Pāķu Rīgā" variants. Maksāja protams labi un līga veselu brigādi kā jau "Ļaudīs izsitušies" , bet gājieni kā reālā Čangalienas lupatlašiem, man tādi kam "Sakāpj" derdzās , tādiem bez visa vienmēr liekas ka samaksāts par daudz vai saņemts par maz.
ai....brizhos kad visi grib bildet grupas bildes es ljauju iztrakoties...tad vajag uzkapt uz taburetes un paradit fuck you pirkstinju, tad visi uz sekundi vismaz paskatas viena virziena, ir fiksi jaskjilj!
pedeja laika cilveki jav spejigi nokoncentret uzmanibu uz kaut ko vienu ilgak par paris sekundem...+vienmer gadas kads idiots, kas bridi, kad nu visi daudz maz ir vietas, izdoma urbinat degunu vai zvanit pa telefonu...pedejos gados NEKAD neesmu klonejis citu galvu shim cilvekam klaat...lai ir ka ir, katrs dabu ko grib
Lunis:....tāds REĀLS "Pāķu Rīgā" variants. Maksāja protams labi un līga veselu brigādi kā jau "Ļaudīs izsitušies" , bet gājieni kā reālā Čangalienas lupatlašiem, man tādi kam "Sakāpj" derdzās , tādiem bez visa vienmēr liekas ka samaksāts par daudz vai saņemts par maz.
Luni, necepies. redzi, var jau cilvēki pamest laukus. Problēma tik tāda, ka lauki cilvēkus, ne vienmēr...
Friidis:Uzreiz var manīt, ka Gabiz nedzīvo Latvijas provincē...
Atkal grāvī... Tur jau ir tā bēda, ka visi dara visu, bet tā pa īstam neprot neko. Jo īpaši (sovdepā) provincē, tur jau viss "по простому" . Perfekts sava aroda speciālists nav ārsts, kurš var saārstēt gan kunģa čūlu, gan sirds kaiti, gan sāpošu zobu. Un tā varētu turpināt bez gala. Foto ir visai plašs jēdziens, studija, daba, reportāža, portreti, priekšmeti, mode, māksla, sports utt. katra joma prasa savādākas zināšanas, pieredzi, arī tehniku.
Gabiz, liels paldies, ka Tu- tāds liels kāzu spečuks- tērē savu dārgo laiku un mēģini citiem muļķīšiem arodu mācīt...
Cik saprotu, tēma ir par kāzu foto. Un LABAM KĀZU FOTOGRĀFAM, labi jāpārzin gan reportāža, gan portrets utt. Jebšu domā, ka jaunam pārim vajadzētu angažēt veselu "specializēto" fotogrāferu baru- vienu zagsam, otru- fotosesijai dabā, trešu- studijai, ceturto-gredzenu, līgavas pušķu un kurpīšu "klusajām dabām", piekto- reportāžai utt utml...?
man kaut kaa patiik pedeja laika specializeeties uz glamurigiem erotiskajiem foto pirms kaazam, kuru jauna sieva viram davina. Tagad shita mode ari pie mums saak ievazaties. Darbs interesants, nav jaskraida meeli izkarusham un nopelnit Ls/h var 4x vairaak