Vakar pie vienas bildes meduslacis mani pratināja. Un cepšanās par ''dzēst'' nekad nav rimusi...Ha skatos mans viedoklis šai jautājumā sakrīt ar slavenāku feisu domām ''Kā iespējams atšķirt labu fotogrāfiju no sliktas?
Fotogrāfija ir ļoti personisks medijs. Galu galā, tā uzrunā tevi, tavu prātu un sirdi. Manā uztverē laba fotogrāfija ir tā, kas liek man domāt vai uzdod jautājumus, vai aizskar kaut ko personisku manī. Ja fotogrāfija man neko nenozīmē, man tā ir vienaldzīga. Tad tai nav nekādas vērtības. Taču nav iespējams pateikt, kas ir pareizi un kas ir nepareizi fotogrāfijā, jo mēs katrs meklējam tajā kaut ko citu. Tas, ko esmu sapratis, kas ir svarīgi – fotogrāfijai nav jāsniedz atbildes, tai ir jāuzdod jautājumi. Un to es mēģinu darīt ar savām fotogrāfijām. Es nebraucu uz tālām zemēm, lai ieliktu stāstos savu politisko vēstījumu, lai uzspiestu to citiem, es braucu, lai uzdotu jautājumus, es veidoju stāstus, lai cilvēki par tiem aizdomātos un rastu paši savus risinājumus. Taču fotogrāfija var būt arī romantiska vai emocionāla – ja tā izraisa manī šīs sajūtas, arī tā ir laba fotogrāfija.''
jautājumi jau arī mēdz būt dažādi, nevar būt, ka fotogrāfijai jautājums ir vienīgais kritērijs, vienīgais sasniedzamais mērķis. tipiskākais jautājums, ko uzdod lielākā daļa fotogrāfiju: "priekš kam šitās huiņas dēļ vajadzēja deldēt slēdzi?"
" Es zinu tavus darbus, ka tu neesi ne auksts, ne karsts. Kaut jel tu būtu auksts vai karsts. Tā kā tu esi remdens, ne auksts, ne karsts, Es tevi izspļaušu no Savas mutes."
talavietis:daudz burtu. Fotogrāfijai vienkārši jāizsauc emocijas un vienaldzība vēl nenozīmē, ka fotogrāfija ir slikta.. problēma var būt arī komunikācijā!
Vienaldzīgās fotogrāfijas VISPĀR NAV !!! Pofig laba vai slikta,ja skatītājs panesas garām un vispār to neredz.
nē smartins,runa ir par ko citu. Par to ,ka konkrētos apstākļos ar tizlu ziepi uzjemts mps kadrs var būt krietni efektīgāks par izolē slavena autora notirgotu ļimonvērtu darbu
Rolands66:nē smartins,runa ir par ko citu. Par to ,ka konkrētos apstākļos ar tizlu ziepi uzjemts mps kadrs var būt krietni efektīgāks par izolē slavena autora ļimonvērtu darbu
protams, fakta fiksācija. ja fiksētais notikums ir pietiekami unikāls tad nav nozīmes kas ir autors un ķāda aparatūra, noteicošais ir sižets-situācija. nu un kādu lomu spēlē šinī gadijumā fotogrāfs? vienkāršs pogspiedis.... bet šādi var iebraukt ne tikai auzās vien.. fotogrāfijā ir tik daudz virzienu un katram ir savi noteikumi lai bildi varētu uzskatīt par labu, dokumentālajam foto prasības ir pavisam citas nekā glamūram studijas foto... diskusija iegūst tāda kā burziņa ievirzi, kautkas par kautko, bet nekā konkrēta
martc,runa konkrēti ir par to,ka šai vietnē dominā viedokļi un kaislības pamatā no knipsētāja pozīcijas,nereti piemirstot SKATĪTĀJU filozofiju. Un tad sākas pretrunas. Reāli pasaulē jau sen ir foto milzu pārprodukcija,neviens nezina kurp šis process virzās un pie kā nonāks. Ja es nekad neesmu redzējis un nekad neredzēšu 99 % no pasaules foto,tad faktiski kas sanāk ??? sanāk,ka jebkurš skatītajs redz kādu kripatiņu,bet pārējā nav . Neatkarīgi cik labs vai slikts tas nebūtu. Pa manam jāierubī cita domāšana,neiespringstot par šķirošanu principā.
Jā gan.Martcam būs taisnība.Mēs mēģinam aptvert neaptveramo.Tūkstošiem cilvēku ir strādājuši visu mūžu un tā arī nev formulas-labs vai slikts.Būtu formula,tad jau nebūtu viduvēju un sliktu bilžu kā šķiras.Kas tad tā būtu par dzīvi,ja apkārt vieni vienīgi šedevri!Visi čempioni!Par aparatūru vispār runā tikai paši fotografētāji(un arī nebūt ne visi).Skatītāju tas neinteresē nemaz.
izšķiļās apm. 90% olu, bet ne visi 90% aizlido uz Dienvidiem... tāpat ir ar foto. Blogs ir sava veida rupjais siets, kas liek knipserim atsēsties, jeb celties spārnos tālākam lidojumam.. Te dažkārt vajadzīga ne tikai laba fotogrāfija, bet gan liela uzcītība un veiksmīgs menedžments, jo ne katrs, kurš prot bildēt ir labs savu bilžu prezentētājs... un nevajag iedomāties, ka bilde izgājusi caur blogu, kaut kādu com, vai šedevr.ru būs jau gatavais mākslas darbs. Tam vēl jāiztur laika pārbaude... fotogrāfijā visticamāk šī laika pārbaude būs sasaukšanās ar tā laika spilgtākajiem notikumiem, attainos tā laika būtisko, vienalga vai tā būtu reportāža, portrets vai vienkārši ainava... Ja par pēdējo, tad droši varu apgalvot, ka bilde no mamutu laikiem ar šiem lopiņiem ganībās būtu sava veida šedevrs...
Rolands66:martc,runa konkrēti ir par to,ka šai vietnē dominā viedokļi un kaislības pamatā no knipsētāja pozīcijas,nereti piemirstot SKATĪTĀJU filozofiju. Un tad sākas pretrunas. Reāli pasaulē jau sen ir foto milzu pārprodukcija,neviens nezina kurp šis process virzās un pie kā nonāks. Ja es nekad neesmu redzējis un nekad neredzēšu 99 % no pasaules foto,tad faktiski kas sanāk ??? sanāk,ka jebkurš skatītajs redz kādu kripatiņu,bet pārējā nav . Neatkarīgi cik labs vai slikts tas nebūtu. Pa manam jāierubī cita domāšana,neiespringstot par šķirošanu principā.
Bet tu esi dzirdējis visu mūziku vai izlasījis visus dzejas krājumus?Redzējis visas filmas? Tāda pat pārprodukcija ir gan rokmuzikā gan kino gan literatūrā.Kas nu nonāk man rokās(reizēm pilnīgi nejauši),par to arī varu spriest.Es tak nevaru ieņemt kaut kādu teorētiska skatītāja viedokli...tikai savu,kas ir bāzēts uz tā ko esmu redzējis vai dzirdējis.
Rolands66:martc,runa konkrēti ir par to,ka šai vietnē dominā viedokļi un kaislības pamatā no knipsētāja pozīcijas,nereti piemirstot SKATĪTĀJU filozofiju. Un tad sākas pretrunas. Reāli pasaulē jau sen ir foto milzu pārprodukcija,neviens nezina kurp šis process virzās un pie kā nonāks. Ja es nekad neesmu redzējis un nekad neredzēšu 99 % no pasaules foto,tad faktiski kas sanāk ??? sanāk,ka jebkurš skatītajs redz kādu kripatiņu,bet pārējā nav . Neatkarīgi cik labs vai slikts tas nebūtu. Pa manam jāierubī cita domāšana,neiespringstot par šķirošanu principā.
Bet tu esi dzirdējis visu mūziku vai izlasījis visus dzejas krājumus?Redzējis visas filmas? Tāda pat pārprodukcija ir gan rokmuzikā gan kino gan literatūrā.Kas nu nonāk man rokās(reizēm pilnīgi nejauši),par to arī varu spriest.Es tak nevaru ieņemt kaut kādu teorētiska skatītāja viedokli...tikai savu,kas ir bāzēts uz tā ko esmu redzējis vai dzirdējis.
------------- mākslinieka darbi ilgi glabājās bēniņos un malkas trūkuma dēļ daži tika pat sakurināti, līdz pēkšņi nejauši pārpalikumu ieraudzīja mākslas jomas pazinējs...
Jēēēēēēēē tālavietis ++++. UN TGAD,nafig es šo sarunu iesāku??? Fotoblog tomēr ir Latvijas mērogā nopietns spēlētājs ar vērā ņemamu lietotāju skaitu. Kas te īsti notiek? Peldam ,kā sūdz pa straumi velkot deķi katrs pie sevis,vai te ir vēl palikuši ļaudis,kam rūp nacionālā foto virzība. Vai vispār tas kādam vēl interesē???
Rolands66:nē smartins,runa ir par ko citu. Par to ,ka konkrētos apstākļos ar tizlu ziepi uzjemts mps kadrs var būt krietni efektīgāks par izolē slavena autora notirgotu ļimonvērtu darbu
Klasiska pretruna. Kā "martc" pareizi saka, ja "...fiksētais notikums ir unikāls..."(c) un šis ar ziepi / haseli mājsaimnieces / profa bildētais darbs, nonācis apritē, tiks attiecīgi novērtēts / apmaksāts / nopirkts. Tai pašā izsolē, par to pašu ļimonu. Ja viņam patiešām ir pievienotā vērtība. Patika replika: "Tā ir Grarupa nelaime, es tik daudz nedzeru, lai man sāktu rēgoties runājošas bildes."(c). Atsauca atmiņā senu aņuku par klēpja sunīti, kuru saimniece paņēmusi līdzi uz zoodārzu. Ieraugot Lauvu, mazais noņurd - kas tas par nīkuli....
Voldemorts: Klasiska pretruna. Kā "martc" pareizi saka, ja "...fiksētais notikums ir unikāls..."(c) un šis ar ziepi / haseli mājsaimnieces / profa bildētais darbs, nonācis apritē, tiks attiecīgi novērtēts / apmaksāts / nopirkts. Tai pašā izsolē, par to pašu ļimonu. Ja viņam patiešām ir pievienotā vērtība. Patika replika: "Tā ir Grarupa nelaime, es tik daudz nedzeru, lai man sāktu rēgoties runājošas bildes."(c). Atsauca atmiņā senu aņuku par klēpja sunīti, kuru saimniece paņēmusi līdzi uz zoodārzu. Ieraugot Lauvu, mazais noņurd - kas tas par nīkuli....
Tam nu gan nepiekrītu.. Mākslas darba cena nebūt nav kvalitātes rādītājs. Piemēram: petapixel.com... Vai tiešām to var saukt par mākslu ar īpašu vērtību? Protams, ja par vērtību neuzskata vienkārši mākslīgi uzpūsto cenu.. Tieši tāpat, kā par lielu cenu tiek pārdoti slavenu cilvēku "mākslas darbi" kuru vienīgā "pievienotā vērtība" ir autora vārds.
Voldemorts: Klasiska pretruna. Kā "martc" pareizi saka, ja "...fiksētais notikums ir unikāls..."(c) un šis ar ziepi / haseli mājsaimnieces / profa bildētais darbs, nonācis apritē, tiks attiecīgi novērtēts / apmaksāts / nopirkts. Tai pašā izsolē, par to pašu ļimonu. Ja viņam patiešām ir pievienotā vērtība. Patika replika: "Tā ir Grarupa nelaime, es tik daudz nedzeru, lai man sāktu rēgoties runājošas bildes."(c). Atsauca atmiņā senu aņuku par klēpja sunīti, kuru saimniece paņēmusi līdzi uz zoodārzu. Ieraugot Lauvu, mazais noņurd - kas tas par nīkuli....
Tam nu gan nepiekrītu.. Mākslas darba cena nebūt nav kvalitātes rādītājs. Piemēram: petapixel.com... Vai tiešām to var saukt par mākslu ar īpašu vērtību? Protams, ja par vērtību neuzskata vienkārši mākslīgi uzpūsto cenu.. Tieši tāpat, kā par lielu cenu tiek pārdoti slavenu cilvēku "mākslas darbi" kuru vienīgā "pievienotā vērtība" ir autora vārds.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ku kolosāls projekts
vai tiešām ir kāds cirvis kas iedrošināsies oponēt, ka tas nav šodienas fotogrāfijas spogulis?
savulaik fotogrāfija izcīnija tiesības būt arī kā mākslas darbs. Bet kāpēc šeit daži ieņēmuši galvā,ka laba fotogrāfija VIENMĒR ir mākslas darbs??? Nav bik ieciklējies kas?
Foto joma gan laikam ir tik plaša, ka "laba fotogrāfija" un "mākslas darbs ir tikai aisberga redzamā / redzamākā daļa. Svaigs piemērs: nupat dabūju pa ausīm, ieliekot motocikla bildi, tādā rakursā, kurš interesē mani un daudzus citus moto/ auto mehāniķus - bildes centrā dzinējs. Tūdaļ pamodās kanonu speciālists un sev raksturīgā idzīga virsdienestnieka manierē sāka pratināt - kur palikusi aizmugures rata daļa (valsts numura zīme interesēja?). Cits autors silti ieteica tādas bildes glabāt datorā, kā iemeslu minot - nevajagot taču šeit rādīt ielas bruģa rakstus, lai vai cik interesanti tie nebūtu (brīvs atstāsts). Labi zinu, ka F/blogā ir autori, kuri zina, kas ir motors. Ne tikai pēc bildēm, bet paša izjaukts, paša salikts, un visjocīgākais, pēc tā visa vēl labi ejošs. Viņi arī spētu to novērtēt. Domājams, ka arī bruģa raksti - bruģa, kura vecums bieži mērāms daudzās cilvēku paaudzēs, varētu ieinteresēt cilvēkus, kuri kaut ko zina, saprot par bruģi. Tā vēsturiskiem pirmsākumiem, dažādo reģionu īpatnībām rakstu veidošanā. Viņi tad arī to novērtētu.
Voldemorts: Tūdaļ pamodās kanonu speciālists un sev raksturīgā idzīga virsdienestnieka manierē sāka pratināt - kur palikusi aizmugures rata daļa (valsts numura zīme interesēja?).
Pazemīgi palūgšu atbildēt - kāpēc tu domā, ka mani var interesēt hvz, kam piederoša transporta numurs un ko man dos tas, ja uzzināšu, ka tur ir bleķītis ar burtiņiem AB 1234? Un vēl - kur tevi tik stipri un regulāri ir pratinājuši virsdienestnieki, ka vari runāt par viņiem raksturīgu manieri? Vai jau tev akal sākas Čečņas upuri Ziemeļu pilsētiņā? Nu vispār jau pareizu laiku izvēlējies, karstumā dullumam mazāk vajag. Ja kas, es arī zinu, kas ir motors, pats esmu jaucis, salicis un pēc tā visa tas ir bijis labi ejošs.
Pēc gandrīz gada iekļaušanās fotobloga rindās esmu izpratis, kādai jābūt standartizēti vidējai bildei, lai tā šeit garantēti saņemtu daudz plusiņu, līdz ar to tiktu atzīta par labu esam. 1) Sižets - ainava. 2) Ūdeņi kadrā ļoti vēlami 3) Uzņemtam vēlams būt no 30-50 cm augstuma virs grunts 4) Debesīs jābūt mākoņiem (jo gubaināki un kontrastaināki, jo labāk) 5) Mākoņiem un ūdeņiem vēlams būt tādās krāsās, kādās tie parasti Baltijas apstākļos nav 6) Priekšplānā būtu vēlams kāds priekšmets (akmens, celms, laiva u.t.t.) 7) Saulriets vēlams, bet ne obligāts
Nu apmēram kaut kas tāds, tikai vēl laiva priekšplānā iederētos www.fotoblog.lv...
jg101, acīm redzot gads ir krietni par maz, lai saprastu bilžu vērtēšanas specifiku, kas ir fotoblogā. Nekam no Tevis uzskaitītā nav izšķirošas nozīmes. Te ir tāds čomošanās pasākums, tas arī viss. Kartiņu kvalitātei vai mākslinieciskajai vērtībai NAV nozīmes. Nav nozīmes arī citiem Tevis it kā ar nepatiku minētajiem kritērijiem.
man šķiet ,ka fotoblogs nekad nav bijis magnum filiāle. Drīzāk tāds tīmekļa plenērs ,lai jaunie censoņi paburzītos ar pieredzējušākiem vai ar marasmātiķiem. Nu tā tīri relaxam. Sūdi sākās,kad daļa pārāk nopietni uztvēra iedomātu misiju. Par labu foto. Nezinu,pa manam godīgi izpildīts vienkāršs foto darbs bez jebkādas idejas un pievienotas vērtības arī var sniegt estētisku baudu. Līdzīgi,kā pamatīgi un pārdomāti gatavots sadzīves prieksmets līdzās dizaina skolas studenta radošam kroplim.
Arī parastai skatu kartiņai ir savas tiesības uz eksistenci. Pie tam - uz katru, smalkā izstādē apjūsmotu māxlas fotošidervu, kurā redzama tukšu pudeļu kaudze ar pliku sievišķi fonā, ir miljoni pārdotu suvenīru bildīšu ar mākoņaini ūdenīgiem dabasskatiem, ar un bez laivām priekšplānā.
jg101:Pēc gandrīz gada iekļaušanās fotobloga rindās esmu izpratis, kādai jābūt standartizēti vidējai bildei, lai tā šeit garantēti saņemtu daudz plusiņu, līdz ar to tiktu atzīta par labu esam. 1) Sižets - ainava. 2) Ūdeņi kadrā ļoti vēlami 3) Uzņemtam vēlams būt no 30-50 cm augstuma virs grunts 4) Debesīs jābūt mākoņiem (jo gubaināki un kontrastaināki, jo labāk) 5) Mākoņiem un ūdeņiem vēlams būt tādās krāsās, kādās tie parasti Baltijas apstākļos nav 6) Priekšplānā būtu vēlams kāds priekšmets (akmens, celms, laiva u.t.t.) 7) Saulriets vēlams, bet ne obligāts
Nu apmēram kaut kas tāds, tikai vēl laiva priekšplānā iederētos http://www.fotoblog.lv/img/345280/?cid=65194
---------------- Tu esi uz pareizām domām un galvenais, padodas neslikti dabīgais sniegs !
Rolands66: foto darbs var sniegt estētisku baudu. Līdzīgi,kā pamatīgi un pārdomāti gatavots sadzīves prieksmets līdzās dizaina skolas studenta radošam kroplim.
Varbūt Tu varētu nedirst par lietām no kurām nejēdz absolūti neko? Cik LMA vai RDMV dizaina skatēs esi bijis un cik kropļus tur esi redzējis? Tur nav ne mazākās cerības ar ko neproporcionālu nostartēt
Tu dzīvo valstī kur sadzīves dizaina priekšmeti ar uguni jāmeklē - 99% bodes lietu ir *bizantiski* (slāviski karoče) izplūduši bezgaumības paraugi. Aizbrauc uz Dāniju, kur situācija ir diametrāli pretēja, un ieraudzījis kas ir dizains, padomā par savu dizaina eksperta lomu
a tautai patīk ainaviņas, pučītes ..... Kā kādreiz teica viena vēsturniece/muzejniece: "Ja gribi lai Tavas bildes pērk - izstādi ainavas un pučītes, ja vienalga - tad "lielo mākslu"".....
Marim,ar ko profānisms lasītprasmē atšķiras no profānisma dizaina jautājumos? Lasīts un citēts. Ja rakstīts par NEFUNKCIONĀLU KROPLI,tad tā arī bija domāts,nekokretizējot ne mācību iestādi,ne kāda prasmi. Nez ko tāds stress? Ir kas nesaprot un apliek?. It kā tak mūsējie starptautiskas balvas regulāri šķin.