Gribās atcerēties jaunību, izbildēt/attīstīt kādu BW filmu, pēdējo reizi to darīju pirms gadiem 20 Redzu, ka filmas un ķīmija nopērkami BFS, par fimām tā kā skaidrs, par ķīmiju ne pārāk, BFS redzu dažādus Ilford attīstītājums, taču neredzu fiksāžu.
eriks1531:Gribās atcerēties jaunību, izbildēt/attīstīt kādu BW filmu, pēdējo reizi to darīju pirms gadiem 20 Redzu, ka filmas un ķīmija nopērkami BFS, par fimām tā kā skaidrs, par ķīmiju ne pārāk, BFS redzu dažādus Ilford attīstītājums, taču neredzu fiksāžu.
Būsi patīkami pārsteigts - nekas vairs jaunību neatgādinās - salīdzinot ar mūsdienu Ilford, Kodak filmām un ķīmiju, krievu materiāli ir fantastisks mēsls
BFS uz vietas fiksāža ir vienmēr (jo tā der gan filmai un papīram) filmas un papīra attīstītāji arī - vispirms Ilford lapā izpēti kuru filmiņu Tev vajag (viņu īpašības, uzvedība, pielietojums atšķiras, bet viss ir smalki aprakstīts) - tad turpat nokačā filmas pdf un izlasi kurš tīsteklis tai ir vislabāk piemērots - BFS bodē paskaties vai uz vietas esošais ir ieteiktajā sarakstā un pērc nost
jaucās vis pēc sīrupa principa - pielej ūdenim vajadzīgo daudzumu koncentrāta, apmaisi un lieto.
Tikai viena nianse,jā tiešam "kādu filmiņu",tad jautājums cik lietderīgi ir pirkt visu pudeli koncentrēta attīstītāja.Lāčplēšielas komisjonkā droši vien kāda krievu fiksāža atradīsies(neskatoties uz vecumu tai nebūs ne vainas),kā ar to rīkoties droši vien atceries.Varētu arī attīstītāja recepti pievienot,bet droši vien gribēsi tā pa moderno no šķidrā koncentrāta brūvēt.
Maris:Tas tiesa - fiksāža derēs un teiksim labu labo, universālo Kodak D-76 var uzjaukt 10x lētāk kā koncentrātpreperātus
sastāvdaļas teiksim šeit:
[url=http://www.enola.lv/
Nūū]http://www.enola.lv/
Nūū[/url] es pats lietoju un citiem,sevišķi iesācējiem/aizmirsējiem ieteiktu D23 (100g NaSulfīta,7.5g Metola 1L) šķaidītu vismaz 1+1 (pats škaidu 1+4).Tīstīšanas laikus var meklēt šeit:
Veči,davai papļāpās.Nesen man viens veco laiku māsters izteicās,ka esot dzirdējis no vēl zinošākiem ļaudīm,ka esot tāda štelle ar analogo mūsdienās,ka kopēšana praktiski jāmācās no jauna.Viņš nejēdza teikt vai dēļ materiāliem-ķīmijas un papīra vai dēļ kādiem jauniem palielināšanas principiem vai tehnikām.Nezinu.Bet veco bagāžu varot pakārt uz nagliņas ar visām punkta gaismām.Tas gan neattiecās uz negatīvo procesu,bat pozitīvo.Kas tur ir tāds,ka nu gluži jāpāriet iesācēja kategorijā?Tīri sportiskai interesei.
Paldies par ierosmi, rādās, ka filma vēl nav mirusi, jāatrod kāds aparāts un jādodas pēc ilforda.
par [url=www.enola.lv]www.enola.lv[/url] nesapratu - viņi tikai pārdod reaģentus vai ir gatavi uzjaukt pēc receptes ? par cik vielas nelietoju, aptiekas svaru man nav
Nu tak saka tev,nekas nav jāsver un nekas nav jādomā.Nopērk koncentrētā veidā un attiecīgi atšķaida.Tieši tā arī darīja krievu laikos,tikai nepirka,bet koncentrātu paši taisīja.Cik daudz atšķaidīt un cik ilgi attīstīt-pēc tabulām.Labāk,protams,vispirms izlaist cauri kādu proves filmas gabaliņu no tās pašas partijas.Tad ir droši.Atliek tikai stigri pieturēties pie atrastā režīma.
Biju iegājis Lāčplēšielas veikalā, tur var dabūt "izlejamo" ķīmiju, kaut priekš vienas fimas. Runājot par filmām - tur bija "Svema 65", 1993. gada, par latu gabalā, esot vēl pilnīgi Ok.
Procesu notopēja tas, ka izrādījās - man vairs nav filmu kameras
UldisMuzikants:ir brīnišķīgi vienkāršs attīstītājs, Ilfordam saucas Perceptols. Tikai Sulfīts un mazliet metols klāt. Ļoti izlīdzinoši attīsta, īpaši , ja atšķaida un tīsta attiecīgi daudz ilgāku laiku, kādas 20 minūtes. Ilfordam ir datu lapā, kā tas darāms, + filma jāpaŗgaismo 2-8 reizes
"Jūsu Gaišībai vienmēr ir taisnība,taču šoreiz jūsu gaišība kļūdās" sulfīts un metols ir D23,kodaka izstrādājums,ja nemaldos.Perceptols ir D23 atvasinājums,ar drusku sarežģītāku sastāvu :Natrija tripolifosfāts 3.5 , Metols 5 ,Natrija sulfīts 100 ,Natrija hlorīds 30 . A melnbalto filmu vienmēr ir vēlams pārgaismot par robu un tīstīt šķaidītā zupā mīkstāk(tas gan vairāk par šaurajām,platajam un sevišķi lielajam formātam varbūt nevajag) ,jo kontrastu pēctam uzraut var ,a pārtīstītu filmu saglābt jau ir grūtāk.
viecha:Nu tak saka tev,nekas nav jāsver un nekas nav jādomā.Nopērk koncentrētā veidā un attiecīgi atšķaida.Tieši tā arī darīja krievu laikos,tikai nepirka,bet koncentrātu paši taisīja.Cik daudz atšķaidīt un cik ilgi attīstīt-pēc tabulām.Labāk,protams,vispirms izlaist cauri kādu proves filmas gabaliņu no tās pašas partijas.Tad ir droši.Atliek tikai stigri pieturēties pie atrastā režīma.
Kas Tev tā par *pozitīvo kopēšanas metodi*? :/
Krāsu kopēšanas procesā... kāda nu tur īpašā šķirba - normālai palielinātāja galvai vairs (bet nu jopcik cik sen jau) nemaina toni ar filtru plāksnītēm, bet uzgroza ar C, Y, M pogām, kā arī nemokās ķerot vienmērīgu laukumu ar punkta gaismu, bet galvā esošā *spoguļkaste* to uztaisa gana vienmērīgu. Tiesa man grūti iedomāties kā krāsu kopēšana šobrīd varētu sacensties ar pro tintes druku....
Tad lielāku atšķirību varētu saskatīt melnbaltajā procesā kopējot uz multikontrasta papīra - tam ir polietilēna bāze un tikpat kā nevar attīstīšanas procesu ietekmēt ar ķīmijā turamo ilgumu - kontrastu maina nevis ar papīru, bet ar *apgraizītu krāsu galvu* (kurai ir tik viena poga aveņsarkanais-oranžais) un ekspozīcija jātrāpa perfekti ne jārauj pāreksponētu no vannas ātrāk ārā vai nedaeksponētu turot par ilgu
Bet nu lai arī polietilēna bāzes papīri dod baigo ātrumu + praktiski nav jātaisno (var žāvēt uz auklas) - tomēr tik plāns sudraba nitrāta slānis neskaitās košers un kruta ir papīra bāzes želantīna papīrs - a tur nekādas šķirbas tikai Durst palielinātāji, Šneidera optika un Ilford papīri kvalitatīvāki
No ilford attīstītājiem varu ieteikt ID-11 (pasūtīju no eBay pa lēto pulvera veidā). Tas pats, kas Kodak D-76. Ļoti labi rezultāti, var paspiest arī filmiņas gaišākas, ir sanācis līdz pat ISO 12800. Līdzīgs, ko var nopirkt tepat bfs.lv ir Microphen.
Ir mēģināts arī Perceptol, kam ir labs asums, bet push-processingam šis neder. Ja es plānoju attīstīt filmiņu ar tādu nominālu, kāds ir uz iepakojuma, tad es izvēlos perceptol.
Labākais, protams, ir DD-X (tas koncentrāts, kuru var dabūt bfs.lv), bet tas iziet ātri. Tos pulverveidīgos var glabāt pudelēs, lietot atkārtoti.
Vienīgi komentārs par ID-11, pēc pāris atkārtotām lietošanas reizēm man tajā laikam izdalījās sudrabs, kopš tā brīža tas ir ieguvis dīvainu nokrāsu un kaut kādus krikumus (kurus es izfiltrēju caur zeķi) Esmu lietojis to vismaz reizes 10, pagaidām viss vēl ir OK.