Pašam pieredze ir daudz dažādu video filmēšanā un montēšanā, taču nu ienācās lūgums no paziņām nofilmēt kāzas. Formāts kā tāds patīk, tāpēc piekritu pamēģināt. Iepriekš šāda veida reportāža nav filmēta. Iznākumā būs īss klipiņš. Saprotu, ka viens visu noķert nevar, tāpēc meklēju palīgu ar pieredzi filmēšanā un savu tehniku. Pats filmēju ar 5dMKII. Vēlams palīgs arī ar canonu - krāsu profilus abiem aparātiem var vienādus uzlikt, attiecīgi ērtāk montēšanas procesā. Atlīdzinājumu pajautāju salīdzinoši simbolisku, jo vairāk piekritu pasākumam dēļ izaicinājuma. Datums 16. augusts. Sīkāk info privāti.
Un kas vainas videoklipam par kāzām? Katram savs - vienam vajag 8 stundas melno materiālu, kādam 30 min - 1 h dokumentālo filmu. Kādam 5-7 min videoklips ir pašā reizē... Tāpat ar kāzu bildēm, kaut, manuprāt, viss virs 300 bildēm nepadara kāzu reportāžu par labāku...
alchsh:Man nevajag dokumentālo filmu. Man vajag smuku klipiņu ap 4-5 min.
Tad nafig filmēt? Uztaisi slaidšovu no bildēm. Padomā par tēmu,kapēc filmē un ar ko tas radikāli atšķiras no fotogrāfijām. Pateikšu priekšā - bildēm nav skaņas.....
60uz5komats6:Cerams,ka esi lietas kursā kas obligāti kāzās jānofilmē.Jo ne visi filmētāji apzinās kāda ir atšķirība starp nofilmētām kāzām un videoklipu par kāzām.
alchsh:Man nevajag dokumentālo filmu. Man vajag smuku klipiņu ap 4-5 min.
Divi operatori un 4-5 minūtes? Tādu meistaru priekšā es noliecu galvu!
Lai uztaisītu labu 4-5 min klipu, mierīgi var šancēt gan 3. gan 4. čaļi. Video ir īpaši svarīgi maksimāli dažādi rakursi montāžā. Dinamiski montējot īsākie kadri var būt pat īsāki par sekundi, garākie padsmit sek. tad nu piesvied - cik daudz var sabāzt tajās 5. min, īpaši ja tos padsmit sek. fragmentus papildus aplīmēs ar bildēm no dažādiem rakursiem. Tā ka piedod, bet tavs koments pateica tikai to, ka pilnīgi neko nejēdz par tēmu.
Nu cik zinu tad mūsu klienti samaksāja par 3min klipiņu ~ 600 Ls, ja pārrēķina cilvēkstundās, tad mazāk kā par kāzu foto ņemu. 2 operātori, 8h filmēšana + montāža. Vārdu sakot nepiedur.
Ritz:
Divi operatori un 4-5 minūtes? Tādu meistaru priekšā es noliecu galvu!
Lai uztaisītu labu 4-5 min klipu, mierīgi var šancēt gan 3. gan 4. čaļi. Video ir īpaši svarīgi maksimāli dažādi rakursi montāžā. Dinamiski montējot īsākie kadri var būt pat īsāki par sekundi, garākie padsmit sek. tad nu piesvied - cik daudz var sabāzt tajās 5. min, īpaši ja tos padsmit sek. fragmentus papildus aplīmēs ar bildēm no dažādiem rakursiem. Tā ka piedod, bet tavs koments pateica tikai to, ka pilnīgi neko nejēdz par tēmu.
Ritz: Divi operatori un 4-5 minūtes? Tādu meistaru priekšā es noliecu galvu!
KO???? Tu gribi teikt, ka 5 minūšu klipu ir vieglāk uztaisīt kā 20 minūšu (vai vēl vairāk)? Domāju, ka kurš katrs tadu neuztaisītu! Tas pats, kas lektoram - lai runātu stundu nav jāgatavojas, bet, lai runātu piecas minūtes, tomēr nākas padomāt! Un es nerunāju par operatoru skaitu, bet par klipa ilgumu!
KO???? Tu gribi teikt, ka 5 minūšu klipu ir vieglāk uztaisīt kā 20 minūšu (vai vēl vairāk)? Domāju, ka kurš katrs tadu neuztaisītu! Tas pats, kas lektoram - lai runātu stundu nav jāgatavojas, bet, lai runātu piecas minūtes, tomēr nākas padomāt! Un es nerunāju par operatoru skaitu, bet par klipa ilgumu!
principā, īsākajā klipā uzdevums ir smagāks.Jo 3-5 min ir jāparāda VISS un smuki, turklāt tā, lai paliek garšīga sajūta, nevis vilšanās, ka kaut kas būtisks izmests. 20 min jau ir ķapļap vairāk - minūtīte no tejienes un šejienes, vēl 30 sekundes uz tilta utt utjpr - vieglāk gan. I jādomā mazāk. Ja minētajam lektoram stundas lekcija ir jāiespiež 5. min - ir problēma saprotama, ne ? Vispār montāžu, tās problēmas, vai veiksmes visvairāk ietekmē operatora darbs. Ja tas ir labs, tad sanāks gan labas 5. mi bez mokām, gan arī 20 un pat melnais būs skatāms ar baudu. Liela daļa filmētāju gan paļaujas uz to, ka montējot visas lažas izstrēbs un tad viss ir slikti. Pavisam labi ir, ja sākot darbu ir priekšstats par gala rezultātu.
Bet ir forša sajūta, kad starptautiskā konferencē ieplānoto 15 min vietā visiem pēkšņi dod 5 min, un pēc šādas saīsinātas uzstāšanās pēkšņi atskan ovācijas un sēdes vadītājs tev pasaka - lūk, cik daudz beidzot kāds var pateikt 5 minūtēs!
Btw -Rietumos kāzām ir mēģinājumi!! Visi zina - kur katrs dosies, cik laika ies cauri baznīcai - ~cik liga būs mācītāja runa utt. Viens filmē ar kameru, kas seko līgavai, kuru ieved baznīcā, un vēlāk pavada jaunopāri ārā... Ir čalis kas filmē visu no augšas no ērģelnieka balkona, ir čalis ,kurš ar telestiklu ķer portretus utt... ir čalis kas filmē kā no baznīcas atver durvis, bet ārā vēl viens, kas filmē durvis no ārpuses, kuras atverot parādās pāris utt. utjpr... Izmanto krānus kameru iekāršanai, steadykamus, sliedes, štorkas, iekares utt... Dzelžos vien - neskaitot kameras un objektīvus ir gan prāva čupa fiziski, gan naudā ekvivalenti...
Un jā - izstāstīt 5 minūēs 2x40 min lekcijas saturu ir gana sarežģīts uzdavums...