forum.gif
Zirneklis
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / tehnika / Zirneklis
    Iet uz lapu
  1. <
  2. 1
  3. 2
  4. >
IerakstsAutors
Publicēts: 19.09.13 13:24
 citēt
Haiduks:Redzi, Vaards, tas naf stilīgi, bet realitāte, ar kuru fotogrāfs saskaras, kad izdomā taisīt izstādi, un darbi ir jādrukā, vai arī, kad atdod sagatavotas bildes drukai, klients izdrukā un nāk ar beisboleni tevi test, jo buldēm slikts tonis virsū.
Es absolute neesmu pret kalibrāciju, ja to taisa cilvēks, KAS PROT ar iekārtu, KAS SPĒJ!
Mani teksti naf manis izdomāti, bet kā jaf teicu, no noklausītām fotogrāfu sarunām par drukātuvēm, un ka drukātuves sasit bildi :P
Ceru, ka jūsu mīstie pauri spēj izlasīt ko raksta cietpauris :P

Fotogrāfa gala rezultāts ir taustāma fotogrāfija, nevis virtuāls interneta attēls, ko piedevām attiecīgās vides proga pārveido- salīdzini šos virtuālos attēlus, tepat blogā at to pašu attēlu 500px saitā. Vienā dzidra bilde, atrā pelēcīga... bet orģināls būs vienīgi uz papīra, kuru vairs nevarēs katrs piekruķīt pa savam!

> no noklausītām fotogrāfu sarunām par drukātuvēm, un ka drukātuves sasit bildi :P

Mani sen nepārliecina termins " fotogrāfi". Esmu salīdzinoši negudrs kalibrēšanas jautājumos, bet gribot ieraudzīt uz papīra bildi ko redzu mnitorā, esmu diezgan daudz naudas iztērējis un sāli apēdis naudas tērēšanas porcesā, lai teiktu -

fotogrāfi (krutie, zināmie un nekrutie) pārsvarā neko nesajēdz no tā visa.
Publicēts: 19.09.13 13:59
 citēt
Man nevajag kalibrēt monitoru, ja bildes printēju savas ģimenes vajadzībām (ļoti reti), bet klienti saņem bildes cipariņu formā, un visdrīzāk drukā apšaubāmos kaktu kantoros! Es pareizi saku? :)
Publicēts: 19.09.13 14:16 labots
 citēt
Ritz:Man nevajag kalibrēt monitoru, ja bildes printēju savas ģimenes vajadzībām (ļoti reti), bet klienti saņem bildes cipariņu formā, un visdrīzāk drukā apšaubāmos kaktu kantoros! Es pareizi saku? :)

Nu ja monitors rāda šķībi, tad uz šķībā monitora smuki sataisītās bildes uz citiem monitoriem būs šķības.

Vaards:
Mani sen nepārliecina termins " fotogrāfi". Esmu salīdzinoši negudrs kalibrēšanas jautājumos, bet gribot ieraudzīt uz papīra bildi ko redzu mnitorā, esmu diezgan daudz naudas iztērējis un sāli apēdis naudas tērēšanas porcesā, lai teiktu -

Jā - tikai piekrist - daudzi domā, ka bildes ir krutas, jo uz viņu itkā, vai iespējams patiešām krutā monitora, kurš kādreiz varbūt ir iespējams pat sakalibrēts (vai pareizi?), bet nesot to bildi uz dajebkuru drukātavu - iespējami brīnumi.
Kaut gan ja ekrāns ir sakalibrēts atbilstoši etalonam pareizi un cilvēks ar acīm redz kā nākās, tad uz pareizi kalibrēta monitora radīā bilde ir ar lielāku varbūtību drukātā versijā sanākt atbilstoša ekrāna rādījumam...
Bet te formula - Ekrāns, krāstelpa, drukmašīna, tinte, drukas nesējs - ir vienota ķēde. Ja te kaut ko izlaiž - uz ekrāna smuki - galā pārāk tumšš/gaišs, pārāk košs/blāvs, nedod dievs vēl ar krāsu nobīdēm, kur neitrālie paredzētie toņi kļuvuši zilāki, zaļāki, sarkanāki vai jebkura nobīdes kombinācija...

Un vistrakāk ir ar lielformāta druku - materiālu daudzveidība un pieejamība - traksvarpalikt, bet izpratnes kā nokalibrēt iekārtu atbilstoši materiālam - daļāi nav, bet tiem, kam ir lielākoties - nav gribēšanas vai iespēju to nodarīt. Trāpīt uz kantori, kam ir ICC profili atbilstoši kombinācijai - materiāls + drukas izsķirtspēja/režīms + tintes uz jebkuru apdrukai piedāvāto materiālu - ir gandrīz neiespējami...
Tā teikt - met krustu un ceri uz labāko...
Publicēts: 19.09.13 14:19 labots
 citēt
Vaards:
Haiduks:Redzi, Vaards, tas naf stilīgi, bet realitāte, ar kuru fotogrāfs saskaras, kad izdomā taisīt izstādi, un darbi ir jādrukā, vai arī, kad atdod sagatavotas bildes drukai, klients izdrukā un nāk ar beisboleni tevi test, jo buldēm slikts tonis virsū.
Es absolute neesmu pret kalibrāciju, ja to taisa cilvēks, KAS PROT ar iekārtu, KAS SPĒJ!
Mani teksti naf manis izdomāti, bet kā jaf teicu, no noklausītām fotogrāfu sarunām par drukātuvēm, un ka drukātuves sasit bildi :P
Ceru, ka jūsu mīstie pauri spēj izlasīt ko raksta cietpauris :P

Fotogrāfa gala rezultāts ir taustāma fotogrāfija, nevis virtuāls interneta attēls, ko piedevām attiecīgās vides proga pārveido- salīdzini šos virtuālos attēlus, tepat blogā at to pašu attēlu 500px saitā. Vienā dzidra bilde, atrā pelēcīga... bet orģināls būs vienīgi uz papīra, kuru vairs nevarēs katrs piekruķīt pa savam!

> no noklausītām fotogrāfu sarunām par drukātuvēm, un ka drukātuves sasit bildi :P

fotogrāfi (krutie, zināmie un nekrutie) pārsvarā neko nesajēdz no tā visa.

Nu viens bija Arhipovs, kas savām pēdējām izstādēm veda failus uz Maskavu pieregulēt un drukāt (bija drukājis interesantā tehnikā )
vēl viens mums visiem te zināms fotogrāfs un bieži mans opponents (niku neteikšu- pats pieteiksies, ja gribēs) man paiezvana, ka vakara atrādīšanai sasista bilde, atsūta man fail, lai izprintēju... nodomāju, lai liek man mieru un pateicu- piečuks... bet nekā, vajagot, aptuveni pateica kādu nokrāsu gribējis... nācās pasvīst :P
Bet pirtiņās šīs tēmas ir regulāra lieta. Pats, ja man ko vajag drukāju pie valmierieša Rundeļa (failu aizsūtu, bildes man atved)... esmu dikti apmierināts, jo man ir tas, kas uz ekrāna... varbūt tā ir sagadīšanās, ka mums viss sapas :D
Publicēts: 19.09.13 14:55
 citēt
Haiduks:
Fotogrāfa uzdevums ir labs galarezultāts- izdrukāts attēls... kā tas radies, nevienu neinteresē :P

cilvēk mīļo kurā gadsimtā esat iestrēdzis? :face-smile: Jau labu laiku arī vairums pro fotogrāfu ražo bildes galvenokārt skatīšanai uz monitora, varu saderēt ka vairāk kā 90% un nekad netiks pat izdrukātas.

Haiduks:
piedod par jautājumu- www.fotoblog.lv...
vai šī bilde ir uz kalibrēta ekrāna radīta :)

Vispār tas kadrs radīts ar mobilku nevis uz ekrāna, nedaudz pakoriģēju šopā(krāsas un kontrasts/gaišums) uz laptopa, protams nekalibrēts. Likās ok kad iemetu galerijā. Bet tad apskatīju uz cita tāda pat štrunta laptopa, likās pa blāvu un mazkontrastainu, vēl piekoriģēju. Bet nu skatot uz iepriekšējā laptopa liekas pa košu, tādi vot pigori :face-grin: Tik lieta tāda ka nu mani tas maz uztrauc, var teikt pie kājas man :face-smile: Bet vēl pirms gadiem 6 biju tāds pats kalibrēšanas "fetišists" kā Vaards, vienkārši ar foto pelnīju un nepārtraukti šīs attēla nobīdes mani varēja novest līdz baltkvēlei, reti kad biju apmierināts ar galarezultātu :anger: Tā ka silti iesaku visiem kas vēlas maksimāli kontrolētu rezultātu uz saviem krutajiem monitoriem un palagdrukām, ieklausieties ko Vaards skaidro, noderēs :face-wink:
Publicēts: 19.09.13 15:08 labots
 citēt
Kaut kad reiz jau tiku minējis, ka biju izstādē, Vācijā un iekrita acīs motitora kalibrators, Quato iColor Display. Pasūtīju, firmas vajadzībām.
Lietoju jau vairāk kā gadu, moš pat divus. Daudz ērtāks un parocīgāks par EyeOne Pro. Daudz lētāks arī.
Quato maksāja šķiet 200 EUR kopā ar softu, kurā ir iekļauts arī Ugra tests, kas pārbauda, vai kalibrācija atbilst standartam.

Nav liela māka uzlikt štučku uz ekrāna un pēc minūtes pateikt, ka viss ir kalibrēts. Ja nav labs monitors (IPS matrica, u.t.t), kas ļaujas kalibrēties, tad visticamāk, ka kalibrācija būs veikta, bet būs šķībs pelēkās krāsas balans, neprecīzs profils un arī baltās krāsas punkts.

Tā, ka verķis pats no sevis brīnumus neizdarīs, bet labāk, tomēr ka tāds ir, nekā, kad nav. Ja nopirksi tādu, tad nākošais jautājums forumā noteikti būs - iesakiet, kādu normālu ekrānu.. :)

Par spyderiem runājot ir tā, ka viņiem ir gela, plastmasas diode, kas ar laiku izdeg/nolietojas un kalibrators reāli pēc diviem trijiem gadiem atkarībā kā lieto, vairs pilnvērtīgi nepilda savu funkciju.

X-Rite produktiem tanī pat laikā ir stikla lēca diodes vietā.
Iepriekš pieminētais Quato ir arī ar X-rite iekšām precīci tāds pats kā X-Rite ColorMunki Display, tikai citu nosaukumu un softu.
Publicēts: 19.09.13 15:28 labots
 citēt
Alibaba:
Haiduks:
Fotogrāfa uzdevums ir labs galarezultāts- izdrukāts attēls... kā tas radies, nevienu neinteresē :P

cilvēk mīļo kurā gadsimtā esat iestrēdzis? :face-smile: Jau labu laiku arī vairums pro fotogrāfu ražo bildes galvenokārt skatīšanai uz monitora, varu saderēt ka vairāk kā 90% un nekad netiks pat izdrukātas.

Kad parādījās televizija, arī sludinātāji sauce, ka kinoteātri, teātri, operas,baleti un cits izzudīs, bet nekā- dzīvo :P
Tagad šito murgaino sludekli piekar sev pie sienas un pirms ej pie dieva, pēdējo reizi izlasi, tad paraugies apkārt, vai eksitēs foto drukātā veidā, vai neeksistēs :D Ir vērtības, bet parasti tās ir taustāmas- arī garīgās vērtības parasti taustāmas tiek atzītas- tas ir, kad gudro formula uznes uz papīra :P
Ja agrāk daudzi turēja failos visu, tad tagad foto albūmu izdevēji ir noslogoti... cik patīkami šķirstīt ceļojuma albūmu un malkot... nevis stulbi blenzt televizorā(ekrānā) skatot bildes.
Publicēts: 19.09.13 15:38
 citēt
Pēdējā laikā ir sanācis tikties daudz ar cilvēkiem, kas it nemaz nav sajūsmā par fotogrāfiem, kas atdod simtiem bildes ko skatīt uz datora ekrāna.
Ļoti iespējams tieši tā iemesla dēļ, ka katrs ekrāns rāda savādāk un gala klients var it nemaz nebūt priecīgs par to, ko viņš redz.

Katrs var darīt kā grib, bet es personīgi atdodu bildes drukātā veidā, jo tajā brīdī es zinu, ka cilvēks
redzēs bildes tieši tādās krāsās un kontrastā, kā es to biju paredzējis.

Lai tas tā varētu notikt, ir protams jābūt kalibrētam ekrānam uz kura tiek apstrādātas bildes un atbilstoši kalibrēta
drukas iekārta no kuras nāk ārā bildes.

Šis viss protams, nav svarīgi, ne tiem fotogrāfiem, ne cilvēkiem, kas saņem 200 bildes, pofig kādas - galvenais lai ir daudz.
Publicēts: 19.09.13 15:52
 citēt
+++

Grāmatas arī sāka lasīt datorā, līdz sap rata, ka daudz ērtāk ir tomēr lasīt taustāmu grāmatu :)
Publicēts: 19.09.13 15:59
 citēt
Haiduks:
Alibaba:

Kad parādījās televizija, arī sludinātāji sauce, ka kinoteātri, teātri, operas,baleti un cits izzudīs, bet nekā- dzīvo :P
Tagad šito murgaino sludekli piekar sev pie sienas un pirms ej pie dieva, pēdējo reizi izlasi, tad paraugies apkārt, vai eksitēs foto drukātā veidā, vai neeksistēs :D Ir vērtības, bet parasti tās ir taustāmas- arī garīgās vērtības parasti taustāmas tiek atzītas- tas ir, kad gudro formula uznes uz papīra :P
Ja agrāk daudzi turēja failos visu, tad tagad foto albūmu izdevēji ir noslogoti... cik patīkami šķirstīt ceļojuma albūmu un malkot... nevis stulbi blenzt televizorā(ekrānā) skatot bildes.

-------------------
man ir gana daudz notirgotu bilžu, kuras ir kādas firmas mājas lapās vai interneta reklāmās. Kāpēc tad tikai papīrs?
Publicēts: 19.09.13 16:03
 citēt
Haiduks:cik patīkami šķirstīt ceļojuma albūmu un malkot... nevis stulbi blenzt televizorā(ekrānā) skatot bildes.

bildei vienalga kur tu to apskati, uz papīra vai ekrānā, tā nemainās saturiski, un piešūt te stulbumu vai gudrumu ir maigi sakot blondīniski :face-smile: Kad agrāk biju ciemos un man iebāž klēpī makten biezu albūmu un saimnieki tādi priecīgi uzvilkti apsēžas katrs savā pusē, lai varētu iekomentēt ikvienu, atkārtoju IKVIENU garlaicīgo un štruntīgi iebildēto kadru no ceļojumiem vai ģimenes arhīva, tad zinies man atliek tikai stulbi smaidīt un izrādīt maksimāli neviltotu interesi un sajūsmu :face-smile: Un ja arī kāda bilde mani tiešām ieinteresē, tad bieži vien vēlos saskatīt kādas detaļas tuvāk, bet to uz papīra mazajiem bilžukiem nu nekādi neizdarīsi. Toties uz monitora varu ērti palielināt vienā sekundē :face-wink: Tā nu mums ar radiem un draugiem jau sen izveidojusies tradīcija kopāsaiešanā skatīt bildes kāda fotoredaktorā kur var ērti un ātri uzskatāmi šo to pakoriģēt, parādīt kā veiksmīgāk izkadrēt vai pāris minūtēs no neglābjama tehniska brāķa(piemēram smagi neizeksponēts) tomēr saglābt kaut ko skatāmu. Jo vairumam jau foto ir "tumšā bilde", tik vien aprobežojas kā ar podziņas nospiešanu ziepī vai mobilajā, par WB vai ekspokorekciju nav pat dzirdējuši :face-wink:
Publicēts: 19.09.13 16:26
 citēt
Patīk man reizēm paskatīties, kā tēma aiziet beztēmā..
A cilvēks vienkārši apjautājās, kur aizņemties monitora kalibratoru.. :face-grin:
Publicēts: 19.09.13 16:35
 citēt
sfstudio:Patīk man reizēm paskatīties, kā tēma aiziet beztēmā..
A cilvēks vienkārši apjautājās, kur aizņemties monitora kalibratoru.. :face-grin:

Man patīk, ar kādu spēku te daži cenšas iestāstīt man visu to, ko zinu un nezinu. Alibaba, nepūlies, pirksti nodils, ieliec vienu bildi- baudāmu- nevis te doktordisertāciju raksti :D... bilde parādīs tavu vārdu spēku- tās ko redzēju ir kā mācītājam- neskati manus darbus, klausi manus vārdus :D
Publicēts: 19.09.13 16:47
 citēt
UldisMuzikants:Tēmas paplašinājums vienmēr ir interesantāks. kalibratorus un citas lietas neaizdodu, jo man tās pirktas lietošanai. Bet labprāt pateicu, ka iztiku bez visiem kalibratoriem.

Man tāda pārliecība radās visu izlasot, ka kalibrators jāsāk lietot regulāri pēc tam, kad esi jaf nokalibrējis pakļaujoties masu psihozei.

Kas ir tas rādītājs, kad rūpnīcā kalibrēts ekrāns būtu jāpakļauj kalibrēšanai???
Publicēts: 19.09.13 17:01
 citēt
Haiduks: Alibaba, nepūlies, pirksti nodils, ieliec vienu bildi- baudāmu- nevis te doktordisertāciju raksti :D... bilde parādīs tavu vārdu spēku- tās ko redzēju ir kā mācītājam- neskati manus darbus, klausi manus vārdus :D

oi savulaik esi atskatījies manas bildes kaudzēm, licis visus iespējamos paķīk un 555, kā arī ķēzījies, tiesa mazāk :face-grin: sen tas bij, un nav vairs svarīgi. Re par piemēru Vaards te spamo ar 0 bildi galerijā, bet ku sakarīgi runā!
Publicēts: 19.09.13 17:14
 citēt
Tā kādreiz arī Andris S. rakstīja(lai viņam vieglas smiltis) un neviens neņēma viņa tekstus galvā, jo bildes te nelika, bet grāmata tak ir izdota un teicās, ka vēl rakstīšot, nepaspēja...:(
Publicēts: 19.09.13 17:23
 citēt
talavietis:Tā kādreiz arī Andris S. rakstīja(lai viņam vieglas smiltis) un neviens neņēma viņa tekstus galvā, jo bildes te nelika

kas viņu pazina pēc darbiem un publikācijām, ņēma gan galvā :face-wink: bet kašķīgs vecis jau viņš bija, tamdēļ reti kāds varēja ciest.
Publicēts: 19.09.13 17:23
 citēt
Haiduks:
UldisMuzikants:Tēmas paplašinājums vienmēr ir interesantāks. kalibratorus un citas lietas neaizdodu, jo man tās pirktas lietošanai. Bet labprāt pateicu, ka iztiku bez visiem kalibratoriem.

Man tāda pārliecība radās visu izlasot, ka kalibrators jāsāk lietot regulāri pēc tam, kad esi jaf nokalibrējis pakļaujoties masu psihozei.

Kas ir tas rādītājs, kad rūpnīcā kalibrēts ekrāns būtu jāpakļauj kalibrēšanai???

Jābūt sapratnei par tiem punktiem ko uzskaitīju iepriekš. Ja sapratnes nav, tad var iztikt ar rūpnīcas kalibrēšanu - jēgas nebūs.
Publicēts: 19.09.13 17:32 labots
 citēt
UldisMuzikants:Kas ir Andris S?

Vai tik nebūs domāts Andris Š. (nevis S) :) Ja joprojām nenāk prātā, tad atslēgvārds "Lightroom".
Publicēts: 19.09.13 18:02
 citēt
Alibaba:
talavietis:Tā kādreiz arī Andris S. rakstīja(lai viņam vieglas smiltis) un neviens neņēma viņa tekstus galvā, jo bildes te nelika

kas viņu pazina pēc darbiem un publikācijām, ņēma gan galvā :face-wink: bet kašķīgs vecis jau viņš bija, tamdēļ reti kāds varēja ciest.

Bildes šeit: photo.net...
Blogs šeit: fotoapstrade.wordpress.com...
Nekrologs: nekropole.info...
Publicēts: 19.09.13 22:21
 citēt
UldisMuzikants:Haiduk, rūpnīcā kalibrēts.. Arī mājās kalibrēts itk pēc mēneša, vēlams, jāpārkalibrē, turklāt masveida produkcija tiek taisīta tā, lai uz ekrāna bilde izskatš labi, arī, ja tā faktiski ir tumša un bezkrāsaina. Izdrukājot bildi, kas apstrādāta uz ekrāna, kas pārāk kontrastains un gaišs, sanāk pelēcīgi tumša bildīte. Krāsu nobīde, manuprāt , nav tik svarīga, kā giši tumšās attiecības, tāpēc asc kalibrēšana, pārbaudot ar manis izgatavoto pāreju, ir pietiekami laba mājas lietošanai, par poligrāfijai. Jo- ja īsti nemāk zirnekli lietot, kādreiz sanāk acīm redzamas kļūdas, man par brīnumu.

Kas ir Andris S?

Vellos, cik garš , tik plats
RaitisSF:Monitoru vari nokalibrēt arī pašrocīgi. Izdrukā vienu bildi bez korekcijām trīs dažādās bilžu drukāšanas iestādēs un pieregulē monitoru tā, lai tas rāda to pašu, ko redzi fotogrāfijās - krāsu gammu, kontrastu, pustoņus...

un tad divas lapas jāpietaisa, lai nonāktu sākumpunktā. Nu dajotje :D
kas skan, ja ekrānā redzamais atšķirās no bildē redzamā, ekrāns jākalibrē :D
Publicēts: 20.09.13 10:11 labots
 citēt
Haiduks:

Tagad no galvas nepateikšu, ko tieši kalibrē rūpnīcā, bet pieslēdzot tā saucamo rūpnīcā kalibrēto ekrānu pie dažādiem datoriem tā pat būs dažādi rezultāti.
Kalibrējot ekrānu uz konkrēta datora, tiek veidots ICC profils kurš tiek saglabāts videokartes čipā.
Starp citu, Macintosh lietotāju ievērībai.. sākot no 10.8.x versijas, ekrānus ir praktiski neiespējami nokalibrēt precīzi dēļ tā, ka kaut kas vairs nav kārtībā ar Intel videokartes draiveriem operētājsistēmā. Uz dažiem ekrāniem palīdz kaut kādi ielāpi, bet pārsvarā no 10.7.x apgreidoties uz augšu es personīgi neiesaku.
Publicēts: 20.09.13 19:11 labots
 citēt
UldisMuzikants:gan jau tie āboli tiks salāpīti, neticu, ka tas tā paliks uz mūžu. Galu galā,tradicionāli uz MAC strādā liela daļa datorgrafiķu.

Šī problēma ir jau gadu.. un kaut kā nelāpa. Ir jau 10.9.x versija, bet vai tā ir labāka nezinu.
Nav bijusi iedvesma izmēģināt. Un vispār Ābolu dzelži, lai kā es par tiem nefanotu vairs nav
tādi kā agrāk. Diemžēl..
Publicēts: 20.09.13 20:33
 citēt
sfstudio:
UldisMuzikants:gan jau tie āboli tiks salāpīti, neticu, ka tas tā paliks uz mūžu. Galu galā,tradicionāli uz MAC strādā liela daļa datorgrafiķu.

Šī problēma ir jau gadu.. un kaut kā nelāpa. Ir jau 10.9.x versija, bet vai tā ir labāka nezinu.
Nav bijusi iedvesma izmēģināt. Un vispār Ābolu dzelži, lai kā es par tiem nefanotu vairs nav
tādi kā agrāk. Diemžēl..

Uz pro āboliem ar klāt liekamajiem monitoriem tā šaize?
Un kas tieši noticis - citi kļuvuši labāki vai ābols palicis sliktāks?
Interesanti kā var būt, ka uz PC driveris strādā, bet uz ābola nē?
Varbūt tā ir intel problēma?
Publicēts: 21.09.13 00:04 labots
 citēt
sfstudio:
Haiduks:

Tagad no galvas nepateikšu, ko tieši kalibrē rūpnīcā, bet pieslēdzot tā saucamo rūpnīcā kalibrēto ekrānu pie dažādiem datoriem tā pat būs dažādi rezultāti.
Kalibrējot ekrānu uz konkrēta datora, tiek veidots ICC profils kurš tiek saglabāts videokartes čipā.
Starp citu, Macintosh lietotāju ievērībai.. sākot no 10.8.x versijas, ekrānus ir praktiski neiespējami nokalibrēt precīzi dēļ tā, ka kaut kas vairs nav kārtībā ar Intel videokartes draiveriem operētājsistēmā. Uz dažiem ekrāniem palīdz kaut kādi ielāpi, bet pārsvarā no 10.7.x apgreidoties uz augšu es personīgi neiesaku.

Esi pārliecināts, ka videokartes čipā kaut kas tieg glabāts?
Man šķiet, ka glabā uz cietā diska, pie ICC profiliem un pārstartējot kompi, šie dati tiek nolasīti un ielādēti. Tas ir, videokartes 8 bit signāls tiek piekoriģēts, attiecīgi (toerētiski) visādi pustoņi var būt ne tik plūdeni kā PRO monitoriem, kurus tiešām kalibrē pašā monitorā.

Tas ir, kalibrēšanas dati tiek ierakstīti monitora LUT (Look Up Table), attiecīgi tas zin kā videokartes padotais signāls ir jārāda (kādas 2/3 uz leju www.cambridgeincolour.com... )

Teorētiski pacientam ir taisnība - viņa monitora (jebkura monitora) ražzotājs ir jau ielicis kaut kādu LUT monitorā. Tikai nianse tāda, ka tos ražo rūpnieciski un tās kalibrēšanas vērtības katram monitoram individuāli netiek piedzītas. Attiecīgi novirzes ir diezgan būtiskas.
Publicēts: 21.09.13 10:49
 citēt
Jo vairāk lasu, jo vairāk sāk likties, ka būs jāsauc specs, kas nokalibrē :)
Un atkal šaubas rada tieši ieraksti par Mac.

Jo tas ir fakts, ka uztaisi bildi, ieliec netā, un uz cik ekrāniem skati, redzi dažādas nianses uz katra ekrāna. Un lielāko tiesu nevis krāsās, bet tieši toņos, kas visizteiktāk redzami tumšajās vietās (parādās lieka, vai zūd esošā detalizācija)

Oki... Rīga... piesakās , kas ir ar mieru man nokalibrēt 27" Mac, pirkts gadu atpakaļ un ir iekšā jaunākā versija :)
Precīzus datus varu iedot pirmdien :)
Publicēts: 21.09.13 11:21
 citēt
piedodiet, kas ir kraasa un kaa taa atskjiras no tonjiem??? paldies.
Publicēts: 21.09.13 11:31
 citēt
imgfoto:piedodiet, kas ir kraasa un kaa taa atskjiras no tonjiem??? paldies.

Nu sarkans ir sarkans, bet tas būt violetāks vai oranžāks... :D

Ja pazūd detalizācija tumšajās vietās, tad drīzāk pie vainas ir gamma? Vai es NEKO nesaprotu?
Publicēts: 21.09.13 15:37
 citēt
Tad man nakamais jautaajums, kas ir melnais? krasa, tonis, vai vaarti uz 7 dimensiju?
Haidukam var ieteikt nechinjiit bildes uz monitora ar paargrieztu kontrastu, gaishumu un ar speeju atainot kraasu paarejas virs videeja monitora vulgaris:)
Publicēts: 21.09.13 15:53
 citēt
Kā - kas ir melnais? Melnais ir gaismas trūkums, jebkādas gaismas trūkums... :face-devil-grin:
Publicēts: 21.09.13 16:21
 citēt
Haiduks:Jo vairāk lasu, jo vairāk sāk likties, ka būs jāsauc specs, kas nokalibrē :)
Un atkal šaubas rada tieši ieraksti par Mac.

Jo tas ir fakts, ka uztaisi bildi, ieliec netā, un uz cik ekrāniem skati, redzi dažādas nianses uz katra ekrāna. Un lielāko tiesu nevis krāsās, bet tieši toņos, kas visizteiktāk redzami tumšajās vietās (parādās lieka, vai zūd esošā detalizācija)

Oki... Rīga... piesakās , kas ir ar mieru man nokalibrēt 27" Mac, pirkts gadu atpakaļ un ir iekšā jaunākā versija :)
Precīzus datus varu iedot pirmdien :)

Tev tak viss kārtībā, no rūpnīcas nokalibrēts ;)?
Publicēts: 21.09.13 17:35
 citēt
UldisMuzikants:Pēdējā pārkopējumā ir visai labi norādīts uz vienu problēmu- uz viena ekrāna bilde būs ar detaļām ēnās, uz cita- melna tumsība. Es dažkārt jūtos visai stulbi, kad aiznesu savas bildes pasūtītājam un šis tās skatās uz ekrāna, kas visu rāda zili melnu un tik veca, ka to vispār vairs nevar nokalibrēt. Tāpat var būt ar visādām bildēm, ko skatāmies draugiem.lv un šeit- katrs redz ko citu. Tomēr neredzu citu iespēju, kā ekrānu kalibrēt un bildes apstrādāt pēc kanona- lai ir detaļas ēnās un arī giasmās.

Man ir IPS matricas kruts NEC monitors un IPS matricas laptops. Nolieku abus blakus (svaigi nokalibrētus, ar vienādiem parametriem) un... Atšķirība ir jūtama. Uz laptopa kaut kā pelēcīgāk, neizteiksmīgāk .ut.t. Kamēr nekalibrēts viņš ir makten spilgts un spēcīgs - tuvu AdobeRGB.

Droši vien krāsu cipariskās vērtības vēl nav viss - ja tas NEC ir kulaka biezumā, bet laptopa ekrāns trešdaļa no mazā pirkstiņa... Droši vien konstruktīvās īpašības savu artavu piemet klāt arī.
Publicēts: 21.09.13 18:10
 citēt
Vaards:
UldisMuzikants:Pēdējā pārkopējumā ir visai labi norādīts uz vienu problēmu- uz viena ekrāna bilde būs ar detaļām ēnās, uz cita- melna tumsība. Es dažkārt jūtos visai stulbi, kad aiznesu savas bildes pasūtītājam un šis tās skatās uz ekrāna, kas visu rāda zili melnu un tik veca, ka to vispār vairs nevar nokalibrēt. Tāpat var būt ar visādām bildēm, ko skatāmies draugiem.lv un šeit- katrs redz ko citu. Tomēr neredzu citu iespēju, kā ekrānu kalibrēt un bildes apstrādāt pēc kanona- lai ir detaļas ēnās un arī giasmās.

Man ir IPS matricas kruts NEC monitors un IPS matricas laptops. Nolieku abus blakus (svaigi nokalibrētus, ar vienādiem parametriem) un... Atšķirība ir jūtama. Uz laptopa kaut kā pelēcīgāk, neizteiksmīgāk .ut.t. Kamēr nekalibrēts viņš ir makten spilgts un spēcīgs - tuvu AdobeRGB.

Droši vien krāsu cipariskās vērtības vēl nav viss - ja tas NEC ir kulaka biezumā, bet laptopa ekrāns trešdaļa no mazā pirkstiņa... Droši vien konstruktīvās īpašības savu artavu piemet klāt arī.

teorētiski ģīmja kosntruktīvajām īpatnībām pēc kalibrēšanas ar vienu un to pašu kalibratoru nevajadzētu rezultēt ar aci redzamā atšķirībā.
ja jau uz diviem ģīmjiem bilde ir nokalibrēta tad tiem jābūt 1:1, pofig kā tie to bildi konstuierē
Publicēts: 21.09.13 18:18
 citēt
palaidniex:

teorētiski ģīmja kosntruktīvajām īpatnībām pēc kalibrēšanas ar vienu un to pašu kalibratoru nevajadzētu rezultēt ar aci redzamā atšķirībā.
ja jau uz diviem ģīmjiem bilde ir nokalibrēta tad tiem jābūt 1:1, pofig kā tie to bildi konstuierē

ē nu kas par muļķībām :face-smile: ja NEC monitoram viss ir tehniski uzkonstruēts uz max precīzu rezultātu profesionālam darbam, tad jebkura laptopa monitors ir kompromisu kompromisi, neskaitāmi ietaupījumi un svara/izmēra samazinājumi uz kvalitātes rēķina. Tobiš kaut izstiepies bet tehniski nevar atrādīt to pašu bildi.
Publicēts: 21.09.13 18:23 labots
 citēt
UldisMuzikants:man ar liekas, ka uz visiem monitoriem būtu jābūt vienādiem toņiem, ja vien šie monitori visi ir vienādas klases, proti, visi spēj attēlot izmantojamo krāstelpu vienādi, vienādos procentos. Iespējasm, ka laptops spēj attēlot tikai 87 % Adobe RGB, nec- 97, bet, tā kā abiem tiek spiests rādīt Adobe RGB, tad gali vienkārši tiek nogriezti. Un laptops nerāda visas krāsas. Jākalibrē tajās robežās, ko ekrāns spēj parādīt.

zelta vārdi!
Bet, ja ekrāns iepriekš spēja parādīt kontrastaināk, tas nozīmē nr tikai košākas krāsas, bet arī gan adziļas ēnas.
Protams, ja moitoram maksimāli melnais ir nekāds, tad viņš protams tumšajā galā rāda tumši pelēku...
Tiesa ir vēl kāda īpatnībna - cilvēka acs spēj pielāgot baltā balansu, bet tehnika - nemelo :what:

Bet ja monitori ir potenciāli vienādi gaismas un tumsas spējīgi (vienāds kontrasts) tad teorētiski jāspēj rādīt 1:1
krāsu nobīdēm nevajadzētu bū, vienīgie ierobežojumi ir maksimāli spilgtie un tumšie gali...
Publicēts: 21.09.13 18:28
 citēt
Atļaušos piebilst, ka kalibrācija nozīmē to, ka izvadiekārtu, vai tas ir printeris, monitors, vai savādāka iekārta kalibrē uz noteiktu standartu, lai attiecīgā apgaismojumā attēls izskatītos vienādi, kā uz monitora, vai vairākiem, tā arī uz izdrukātā materiāla, vienalga vai tas ir papīrs vai audums. Tieši tā iemesla dēļ tiek arī ražoti ICC profili, kas satur informāciju par to, kā šī bilde konkrētai iekārtai ir jāattēlo.

Tur kaut kas jautāja, kas ir melnais..
Ir melni punkti, balti, pelēki, vēl visādi.. kalibrējot kalibrators mēra attēloto krāsu nosakot LAB vērtības un ja tās nav korektas (piemēram melns ir nevis melns, bet gaišāks par pieļaujamo, tātad pelēks), tad veidojot krāsu profilu veic korekcijas. Vēl pastāv tāda lieta kā DeltaE pieļaujamās normas, kas pēc standarta ir +/- 5. Cilvēka acs var saskatīt atšķirību jau sākot no 1.5 DeltaE, tātad, ja būs kaut vai divi vienādi ekrāni, vienādi kalibrēti, katram būs novirze piemēram 3%, dažādos virzienos, tad kopā būs jau 6% un protams, ka atšķirību jau kaut kur varēs redzēt.

Tas ka būs kalibrēts ekrāns, vēl nenozīmē, ka viss ir forši, jo nav zināms, kā ir kalibrēta drukas mašīna no kuras nāk ārā bildes.
Publicēts: 21.09.13 18:37
 citēt
Atradu problēmu. Nebiju saskāries ar jaunās paaudzes tehnoloģijām un procesoros ieceptām videokartēm: www.laszlopusztai.net...
Publicēts: 26.09.13 15:35
 citēt
Vaards:
Gabiz:Normāliem datorgrafiķiem (fotoapstrādātājiem) uz moņiem stāv širmīši

un piekāst kādas lampas tev apgaismo telpu. Pie kam normālam monitoram krāsas nemainās no apkārtējās gaismas, kontrasts acij gan.

Tas šīrmītis maksā divu kalibratoru cenā, starp citu ;-)

Kur tad, es 24" monim pirku pa 12ls. Jauns.
Publicēts: 26.09.13 16:25
 citēt
Var jau uzlocīt arī no melna papīra.
Bet šādam širmītim arī ir svarīgi tas kāda ir materiāla visma.

Nu tas, tā starp citu..
Publicēts: 26.09.13 18:05
 citēt
sfstudio:Var jau uzlocīt arī no melna papīra.
Bet šādam širmītim arī ir svarīgi tas kāda ir materiāla visma.

Nu tas, tā starp citu..

\Nu jav nu jav pilsētas leģendas. protams nevar būt spoža, bet vienkārši matēta gaismu apsorbējoša virsma un nekas vairāk, tādas plastmasas ir cik uziet un ja arī nav tad nokrāsot var, bet orģināls gatavs maksā tikai 12 ls, ta ka nav jēgas mocīties.
Jauns tematsAtbildēt
    Iet uz lapu
  1. <
  2. 1
  3. 2
  4. >

Mana info:

Forum saīsnes:

Meklēt
Kategorijas
Diskusijas

Šobrīd online (0):