Svarīgs elements bilžu pēcapstrādē ir monitora kalibrēšanas "zirneklis". Tā kā kalibrēšana, šķiet, nav bieži nepieciešama (ja nu vienīgi mainot monitorus), tad tērēt vairāk kā 100 Ls galīgi negribas. Varbūt kāds var ieteikt, no kā var aizņemties / noīrēt to?
aizņemties jau var, bet vēl jau arī jāzin ko darīt. Tas nav maģiskais brīnumlīdzeklis, kurš pats izdomās ko Tev vajag. Esi pagooglējis kādu D, gammu un Lux tev vajag ieregulēt?
UldisMuzikants:tur taču ''vednī'' viss uzrasktīts, ko vajag. ja nav vairāki monitori pieslēgti vienam datoram, pietiks ar pašu lētāko variantu no Spaider4.
Padārgi... Spyder 4 express maksā ap 77 Ls, Spyder 4 pro ap 106 Ls. Ja cenas atšķirība vien 30 Ls, tad, protams, jāņem pro. Jebkurā gadījumā neredzu šobrīd nepieciešamību pirkt dajebkādu.
Monitoru vari nokalibrēt arī pašrocīgi. Izdrukā vienu bildi bez korekcijām trīs dažādās bilžu drukāšanas iestādēs un pieregulē monitoru tā, lai tas rāda to pašu, ko redzi fotogrāfijās - krāsu gammu, kontrastu, pustoņus...
RaitisSF:Monitoru vari nokalibrēt arī pašrocīgi. Izdrukā vienu bildi bez korekcijām trīs dažādās bilžu drukāšanas iestādēs un pieregulē monitoru tā, lai tas rāda to pašu, ko redzi fotogrāfijās - krāsu gammu, kontrastu, pustoņus...
RaitisSF:Monitoru vari nokalibrēt arī pašrocīgi. Izdrukā vienu bildi bez korekcijām trīs dažādās bilžu drukāšanas iestādēs un pieregulē monitoru tā, lai tas rāda to pašu, ko redzi fotogrāfijās - krāsu gammu, kontrastu, pustoņus...
Varētu uzaicināt Tevi pakalibrēt kādu monitoru. Ja atrastos gribētāji, kas maksātu pa kādam latiņam un varētu likmes likt - sanāks vismaz tikpat labs rezultāts kā bija nekalibrētam monitoram, vai būs daudz, daudz sūdīgāks.
Rolands66:nesarotu monitora ahūnās kalibrēšanas jēgu,ja neiet sasaistē ar printeri un drukāšanu.
Ar printeri un drukāšanu sasaistē var arī neiet. Bet Vajadzētu iet sasaistē ar apgaismojumu monitora tuvumā. Atceros kā vienreiz nonstopā apstrādāju kāzu bildes līdz trijiem naktī. Tad aizgāju gulēt un no rīta ķēros klāt atkal. Bāc, visas vakara bildes makteni tumšas šķiet. Jo redz, ja istabā iespīd gaisma no loga... Vai arī esi pielipis pie monitora gandrīz tumša, tik naktslampiņa deg... Bildes tumšums/gaišums būtiski atšķirsies.
Rolands66:nesarotu monitora ahūnās kalibrēšanas jēgu,ja neiet sasaistē ar printeri un drukāšanu.
Ar printeri un drukāšanu sasaistē var arī neiet. Bet Vajadzētu iet sasaistē ar apgaismojumu monitora tuvumā. Atceros kā vienreiz nonstopā apstrādāju kāzu bildes līdz trijiem naktī. Tad aizgāju gulēt un no rīta ķēros klāt atkal. Bāc, visas vakara bildes makteni tumšas šķiet. Jo redz, ja istabā iespīd gaisma no loga... Vai arī esi pielipis pie monitora gandrīz tumša, tik naktslampiņa deg... Bildes tumšums/gaišums būtiski atšķirsies.
Nu kaut kā tamlīdzīgi... Vakarā bildes apstrādājos, viss šķiet ok, bet pa dienu baigā tumsa, nebaudāmi :/
Vaards:
Nu kaut kā tamlīdzīgi... Vakarā bildes apstrādājos, viss šķiet ok, bet pa dienu baigā tumsa, nebaudāmi :/
Veel buutu forshi kaukaa nokalibreet monitooru attieciigai dzeeruma pakaapei , ato vakaraa pa shmigai izskataas taa neko, a no riita uz pohaam nebaudaamas
UldisMuzikants:Par kalibrēšanu uz aci- esmu to darījis, ļoti veiksmīgi, ir tāds utilīts Adobe Gamma, nāca līdzi vecajiem Ps un Ps El. Nu vairs nav, bet bija ērts CRT monitoriem, lai iegūtu neitrāli pelēku toni. Gaišumu- tumšumu var paŗbaudīt, pats izgatavojot pāerju no melna uz baltu, vai ir tāds nokia Monitor Test utilis, kur redzamas melnbaltas tonālas pārejas
Kādreiz sēdēju pie nekalibrēta laptopa. Pārejot uz superkalibrētu NEC, atklāju, ka visas fotošopos apstrādātās bildes ir zaļganīgi kaut kādas neforši-ar toni-kaut kādu tādu. Kalibrējot, tiešām - RGB līknītes paskatījos, viena līkne makteni zem vajadzīgās vērtības, pārējās divas biški virs.
Biju ņēmies ar Gammu un ar visādām manuālām krāsu skalām - likās, ka ir baigi ok! Acs `ta pierod.
Bija kādu laiku, jēgas īpaši nebija, priecājos nopārdevis par to pašu naudu par kādu pirku. Plus mīnus visu var saregulēt tā pat bez zīrnekļa palīdzības. Vienīgais labums tad ja pašam ir nopietna drukājamā iekārta un tad to saprofilēt ar redzamo monitorā. Bet tāds verķis izmaxā ap 300ls kādu ari biju pircis.
Varētu uzaicināt Tevi pakalibrēt kādu monitoru. Ja atrastos gribētāji, kas maksātu pa kādam latiņam un varētu likmes likt - sanāks vismaz tikpat labs rezultāts kā bija nekalibrētam monitoram, vai būs daudz, daudz sūdīgāks.
Ja izmaksāsi ceļa izdevumus, tad aizbraukšu un nokalibrēšu... Ja jāregulē laptopam, vai kautkāds lcd bez IPS, tad atsakos
UldisMuzikants:monitoru kalibrē pēc sRGB vai Adobe RGB krāstelpas, nevis pēc nezināma profila izdrukas.
Bilžmašīnas (te neiet runa par dažādiem mājas printeriem) tiek kalibrētas pēc viena standarta un pa lielam jebkurā foto kantorī izdrukātai bildei ir jāizskatās gandrīz vienādai. Neliela atšķirība ir jaunajām tintes bilžmašīnām ar melno krāsu, bet neliela. Pilnīgi cits stāsts ir par kantoriem, kuri drukā bildes uz dažādiem papīriem, audumiem, utt... Tur bez labas kalibrēšanas iekārtas neiztikt...
RaitisSF: Pilnīgi cits stāsts ir par kantoriem, kuri drukā bildes uz dažādiem papīriem, audumiem, utt... Tur bez labas kalibrēšanas iekārtas neiztikt...
Un bieži vien tiem kantoriem nav pa lielam nekādas nojēgas par krāsu profiliem, kas atbilstu viņu mašīnai, ar konkrētajām tintēm uz konkrētā īpatnējā materiāla... Un tad sākās... Un jā visas tās iekārtas itkā ir CMYK, bet bildes fočikos RGB, un daudzi, kas drukā nezina, ko saka viņu aperāta RIP driveris par RGB bildi vai par CMYK bildi, kuram tā karšo, kuru tas pārkošļā, kādā formātā iesniegtas utt...
UldisMuzikants:monitoru kalibrē pēc sRGB vai Adobe RGB krāstelpas, nevis pēc nezināma profila izdrukas.
Izdruka, izņemot īpašas drukātuves, ir sRGB, tā pat kā "širpotreba" monitori neko vairāk par sRGB nesaprot, līdz ar to par AdobeRGB aizmirstam kā sugu, vismaz līdz brīdim, kad iegādājamies pro monitoru un nedrukājam pro drukātuvēs.
Viens no vipareizākajiem kalibrēšanas veidiem, ja galaprodukts ir drukāta bilde... visa sistēma jāpiedzen drukātavai, kuru izvēlies. Teksts no pieredzes- klausoties drukātavu zākātājus ar kalibrētajiem ekrāniem Kalibrācijai ir jēga tikai pilnai sistēmai- kamera, dators, drukas iekārta. Fotogrāfija ir druka uz materiāla, bet uz ekrāna varam skatīt tikai dikti samazinātu kopiju izmērā un svarā
Viens no vipareizākajiem kalibrēšanas veidiem, ja galaprodukts ir drukāta bilde... visa sistēma jāpiedzen drukātavai, kuru izvēlies. Teksts no pieredzes- klausoties drukātavu zākātājus ar kalibrētajiem ekrāniem Kalibrācijai ir jēga tikai pilnai sistēmai- kamera, dators, drukas iekārta. Fotogrāfija ir druka uz materiāla, bet uz ekrāna varam skatīt tikai dikti samazinātu kopiju izmērā un svarā
Ierunājās cilvēks, kurš saklausījies šamaņu viedos vārdus.
Haiduks:
p.s. Bļaģ, ja tev mājās deg parastā lampiņa 3500K, tad visas bildes izskatīsies ahūni dzelteni siltākas, nekā uz monitora. Ja deg dienasgaismas lampas, tad pelēcīgi vēsas.
Vaards:
p.s. Bļaģ, ja tev mājās deg parastā lampiņa 3500K, tad visas bildes izskatīsies ahūni dzelteni siltākas, nekā uz monitora. Ja deg dienasgaismas lampas, tad pelēcīgi vēsas.
Nu tad nokalibrē sev redzi vispirms, un tad te šamaņus piesauc. Parādi, kurš normāls cilvēks sāk pie 3500K, tad pārslēdz dienas gaismu, tad varbūt vēl dzīvsudrabeni iegādājies. Ja tev ekrāns nerāda to pašu, ko esi izdrukājis(pie viena apgaismojuma), tad tiešām nomaini apgaismojuma lampu , būs uzreiz 1:1
Vaards:
Nu tad nokalibrē sev redzi vispirms, un tad te šamaņus piesauc. Parādi, kurš normāls cilvēks sāk pie 3500K, tad pārslēdz dienas gaismu, tad varbūt vēl dzīvsudrabeni iegādājies. Ja tev ekrāns nerāda to pašu, ko esi izdrukājis(pie viena apgaismojuma), tad tiešām nomaini apgaismojuma lampu , būs uzreiz 1:1
Normāliem cilvēkiem pa dienu iespīd saule, ar saviem 6000K vai pat 7000k, ja diena apmākusies. Un tici man, bilde ļoti atšķiras. Brīžam liekas baigi tumšā (Mājās, vakarā), dienasgaismā paskatoties - ir ok!
Tas ir... Fotolaboratorija (ja nav tādi paši idioti šamaņi) kalibŗē iekārtas pie D65 (dienasgaismas) un drukā atbilstoši. Attiecīgi tu atnes mājās bildi, skaties to pie parastās lampiņas 3500k un šķībi saregulē monitoru.
Tavā šamaņa stāstā nav ņemts vērā tas, ka tu patiesībā to bildi redzi nepareizu (Labs sūdīgi izdrukājis, bļaģ, teicu viņiem neko nemainīt!!! ), jo tā apgaismota ar 3500k.
Gaismas atšķirība istabā (tās intensitāte, temperatūra) ir tikai puse bēdas. Kalibrējot monitoru nepieciešams, lai būtušādi nosacījumi: 1. Vēlams apgaismojums ar 5500k (tas skaitās fotoapgaismojums, zibspuldžu un fotolampu. Pie šādas gaismas nopietnās izstādēs karina bildes un mākslasdarbus. Šeit jāuzmanās no manas kļūdas - nevar nopirkt dx.com kaudzīti ar lampām pa padsmit dolāriem gabalā. Tās ir viltus 5500k lampas - viņām ir nogriezti vairāki spektra gabali, attiecīgi dažas krāsas izskatīsies blābas, dažās spilgtākas. Piemēram, efekts, kad ekonomiskajās spuldžes iedegums izskatās spēcīgāks - attiecīgi efekts no šādu lampu lietošanas ir nulle, vai pat sūdīgāks par parastājām). Jāpērk ir pa dārgo, ja grib kā Haiduks - regulēt pēc bildes un salīdzināt izdrukas ar monitoru. 2. Jābūt nokalibrētam monitoram. Šeit prikols tāds, ka jebkura mēriekārta pati ir jākalibrē. Attiecīgi lētie kalibrējamie tūļi bieži vien ar laiku "izdeg" un nobīdās. Vēl ir efkets, ka LED monitorus un tos, kam paplašināts spektrs... Tos nemz šie lētie 150 LVL verķi īsti neņem pretim - viņi tās spilgtās krāsas īsti nesaprot, tur vēl ir kaut kādas nelinearitātes problēmas u.t.t. Bet ok, mājas lietošanai jebkāda kalibrēšana būs labāka par nekādu. Tātad, kalibrējam, iegūstam ICC profilu (cik spilgti monitors rāda sarkano, zaļo, zilo) un attiecīgi videokarte pēc šī profila saprot, kā tai jāpiekoriģē uz monitoru sūtāmais signāls. Sarkano vairs nerādīt super sarkanu, bet vērtība ir nedaudz mazāka. 3. Bildes profils. Vēl jau pašai bildei jābūt ar profilu (sRGB, aRGB, Prophotorgb u.t.t.), attiecīgi tā videokarte nolasa bildes vērtības, vadoties pēc šī profila un saprot, kā pēc monitora profila tā bilde būtu JUMS jāparāda. 4. Programmai, kas apstrādā (rādā, editē u.t.t.) grafiskos attēlus, ir jāsaprot bildes ICC profils un jāspēj pareizi nodot signāls videokartei. Ja tas tā nenotiek (Google chrome nerādā pareizi neko, ACD See nerāda pareizi, Irfanview un Faststone rāda daļēji pareizi - pārrēķina uz sRGB un vēl kaut kā šmaucās, attiecīgi dažreiz sanāk baigais feils).
Rezumējot, lai pārliecinātos, ka vismaz šī ķēdīte ar programmām un bildes parādīšanu uz ekrāna ir korekta, tad apskatāmies Pirmo bildi www.color.org... Ja, visas debesis ir zilas, kalns vienāds un krūmi zaļi, tad ir ok! Tad atliek vienkāršākais - pareizi nokalibrēt monitoru ar zirnekli.
Protams, pēc tam Jūs tāpat nevarat zināt, vai Fotoblogā ievietotajai bildei ir profils vai nav.
Normāliem datorgrafiķiem (fotoapstrādātājiem) uz moņiem stāv širmīši un piekāst kādas lampas tev apgaismo telpu. Pie kam normālam monitoram krāsas nemainās no apkārtējās gaismas, kontrasts acij gan.
Gabiz:Normāliem datorgrafiķiem (fotoapstrādātājiem) uz moņiem stāv širmīši un piekāst kādas lampas tev apgaismo telpu. Pie kam normālam monitoram krāsas nemainās no apkārtējās gaismas, kontrasts acij gan.
Tas šīrmītis maksā divu kalibratoru cenā, starp citu ;-)
UldisMuzikants:Var izgatavot no kartona un aplīmēt ar samta līmpapīru.
Arī vairants. Protams, Haidukam tā vai tā jāpērk lampas :/
Nevis man, bet gan tev. Man jaf 7 gadus ir viena veida apgaismojums uz ekrāna , tāpēc man nekad neienāktu galvā doma, ka apgaismojums man varētu radīt nobīdes Kad salasās fotogrāfi un sāk runāt par izdrukām, tad nu ir ko dzirdēt- tur tas sasita bildi, tur tas krāsas, tur tas gaišumu... bet man kalibrēts ekrāns ... te arī rodas jautājums- ko nozīmē kalibrēts ekrāns? Tas, ka visi redzam vienu un to pašu, via, ka tas ko redzam uz ekrāna redzam arī uz izdrukas - es uzskatu, ka pēdējais ir pareizais
Vaards:
Arī vairants. Protams, Haidukam tā vai tā jāpērk lampas :/
Nevis man, bet gan tev. Man jaf 7 gadus ir viena veida apgaismojums uz ekrāna , tāpēc man nekad neienāktu galvā doma, ka apgaismojums man varētu radīt nobīdes Kad salasās fotogrāfi un sāk runāt par izdrukām, tad nu ir ko dzirdēt- tur tas sasita bildi, tur tas krāsas, tur tas gaišumu... bet man kalibrēts ekrāns ... te arī rodas jautājums- ko nozīmē kalibrēts ekrāns? Tas, ka visi redzam vienu un to pašu, via, ka tas ko redzam uz ekrāna redzam arī uz izdrukas - es uzskatu, ka pēdējais ir pareizais
Bet tu neredzi ekrāna rezultātu uz bildes vai bildi uz ekrāna. Vienkārši tamdēļ, ka tev nav skaidrības par visu ķēdīti - esmu ļoti daudz sāls apēdis šajā jautājumā, ieskaitot monitora iegādi par divarpus štukām latu un tad atklājot, ka nekādu bildi tāpat neredzu pareizi.
Un, ko dod man tava ķēde? Man ir vajadzīgs tikai ticamības moments, lai tas ko es pseidoredzu (pilnu bildi 40x50 cm tāpat uz ekrāna neredz) uz ekrāna, man būtu uz papīra praktiski 1:1, krāsas, toņi, spilgtums un Āmen.
Alibaba:Vaards pareiz visu apskaidroja, žēl ka daži negrib tajā ierubīties
un ko dos fotogrāfam ierubīties dzelžos, ja naf paredzēts dzelžus mainīt Es neko neteiktu, ja ir iecere mainīt datoru- tad spec pielasīt mediju apstrādei, ekrānu paņemt atbilstošu. Fotogrāfa uzdevums ir labs galarezultāts- izdrukāts attēls... kā tas radies, nevienu neinteresē :P
piedod par jautājumu- www.fotoblog.lv... vai šī bilde ir uz kalibrēta ekrāna radīta
Haiduks:Un, ko dod man tava ķēde? Man ir vajadzīgs tikai ticamības moments, lai tas ko es pseidoredzu (pilnu bildi 40x50 cm tāpat uz ekrāna neredz) uz ekrāna, man būtu uz papīra praktiski 1:1, krāsas, toņi, spilgtums un Āmen.
tā īsti nespēju saprast to dziļo domu - kāds sakars krāsām un to atbilstībai ar to cik palielinātu vai samazinātu attēlu aplūko? kā mainās krāsas fotogrāfijai, ja to izdrukā 10x15, 40x60 vai 100x150? un kā mainās krāsas vai tu aplūko uz ekrāna ~1:1 attēlu (salien ekrānā visa bilde vai daļa atkarīgs no drukas izmēra (skat. augstāk) Un jā – kā mainās 1:1 bilde, ja aplūko vienu un to pašu bildi itkā 1:1 uz sekojošiem monitoriem: 27" 2550x1440; 21" 2550x1440; 27" 1900x1200; 21" 1900x1200, vai pat 15" 1900x1200?
Haiduks:(pilnu bildi 40x50 cm tāpat uz ekrāna neredz.
40x50cm bildei pa diagonāli jābūt uz ~25,2" līdz ar to uz 27" ekrāna tāda bilde 1:1 centimetros teorētiski būtu jāredz ka prieks! nu sliktākā gadījumā kāda no malām dēļ meņučiem mazuliet apkropota...
un jā - kad vioņa būš vairāk 1:1 uz 2550x1440 vai uz 1900x1200 izšķirtspējas 27" ģīmja?
Haiduks:Un, ko dod man tava ķēde? Man ir vajadzīgs tikai ticamības moments, lai tas ko es pseidoredzu (pilnu bildi 40x50 cm tāpat uz ekrāna neredz) uz ekrāna, man būtu uz papīra praktiski 1:1, krāsas, toņi, spilgtums un Āmen.
Tu tak esi viens apkaļķots cietpauris. Sāksim ar to, ka izdrukāta bilde 99% šejienes pacientiem ir reta parādība - blakusprodukts, kas rodas īpašos gadījumos. Ar tādu pašu ticamību to varu teikt par Tevi. Vienkārši esi iedomājies, ka piesaukt drukātu bildi ir stilīgi - tāpat visu ņemtni ar bildi veic pie tā monitora uz kura nevari redzēt 40*50 izmēra bildi.
Nopērc 30 collu monitoru (tagad dārgi vairs nemaksā) un redzi 65*40 cm bildi labākā kvalitāte kā uz papīra. Jo papīram nav fonā gaismas, kas tam spētu krāsas tik spilgtas parādīt.
Vēl turpinot par bildes salīdzināšanu ar monitoru, pieņemsim, ka tev ir paveicies un monitors rāda pa glauno, kā nokalibrēts: 120 cd/m², D65, Gamma 2,2.
Rodas jautājumi: kā tu nodrošini un nomēri 6500K gaismu un apgaismojumu uz bildes, ko salīdzini ar monitoru: 120cd/m²
Ok, lai arī augšminētie cipari ir standarts fotoapstrādei un monitoru kalibrēšanai (lai var divi tirliņi internetos teikt - man ir kalibrēts monitors, tava bilde par tumšu/šķibu/sūdīgu), pastāv iespēja kalibrēt monitoru ar kādu D50 (tas izskatīsies dzeltenīgi netīrāks), gammu 1.8 un patumšu: 80 cd/m²
Redzi, Vaards, tas naf stilīgi, bet realitāte, ar kuru fotogrāfs saskaras, kad izdomā taisīt izstādi, un darbi ir jādrukā, vai arī, kad atdod sagatavotas bildes drukai, klients izdrukā un nāk ar beisboleni tevi test, jo buldēm slikts tonis virsū. Es absolute neesmu pret kalibrāciju, ja to taisa cilvēks, KAS PROT ar iekārtu, KAS SPĒJ! Mani teksti naf manis izdomāti, bet kā jaf teicu, no noklausītām fotogrāfu sarunām par drukātuvēm, un ka drukātuves sasit bildi :P Ceru, ka jūsu mīstie pauri spēj izlasīt ko raksta cietpauris :P
Fotogrāfa gala rezultāts ir taustāma fotogrāfija, nevis virtuāls interneta attēls, ko piedevām attiecīgās vides proga pārveido- salīdzini šos virtuālos attēlus, tepat blogā at to pašu attēlu 500px saitā. Vienā dzidra bilde, atrā pelēcīga... bet orģināls būs vienīgi uz papīra, kuru vairs nevarēs katrs piekruķīt pa savam!