Nekad ne par vienu bildi nebūs vienota viedokļa, jo cilvēki nav bezjūtīgi ieprogrammēti mehānismi. Arī viens un tas pats cilvēks vienu un to pašu bildi dažādos laika intervālos uztver dažādi.
To esmu novērojusi, kad cilvēki skatās, piemēram, manas bildes. Cilvēks (sauksim viņu par Ilgoni, kurš fotoaparātu tur rokās tikai tik daudz, lai iemūžinātu bērna augšanas mirkļus un tml.) skatās uz bildi, kas man pašai ļoti patīk, un es jau gaidu sajūsmas spiedzienus, bet ...... nekā..... Šodien Ilgonis šo bildi pat neievēro!!!!! Paiet kāds laika sprīdis – pieņemsim, mēnesis. Atnāk Ilgonis pie manis ciemos un jautā: „ Nu, parādi savas bildes!”. Šinī reizē Ilgonis ierauga manu mīļo bildi un saka: „Ak, Dies, cik skaisti...”.
Novērtēt objektīvi mākslu nav iespējams! Jebkurš vērtējums būs subjektīvs. Tāds Ilgonis vērtē bildes tikai no emocionālā viedokļa un viņam ir vienalga, vai horizonts šķībs, vai cilvēks kadrā ar nogrieztām rokām un kājām, par asuma dziļumu viņš pat dzirdējis nav. Bet mēs šeit esam savākušies tādi, kuri vairāk vai mazāk pretendē uz zināmu fotogrāfa statusu – profesionālis, amatieris – cilvēks, kurš zina vai mācās visu par fotogrāfiju.
Es pilnīgi neesmu absolūto kanonu piekritēja – man gan fotogrāfijā, gan dzīvē bieži vien patīk tieši nestandarta situācijas. Bet tomēr pastāv daži kanoni, kuri jau nu būtu jāievēro, nevis jāaizbildinās: „Es tā gribēju”. Un tie, kuri ir salikuši 555, atkal parāda savu nezināšanu. Ir arī otra galējība – cilvēks uzzinājis, kas ir zelta griezums, ka horizontam ir jābūt taisnam, - piesienas līdz pēdējam sīkumam un jebkurā situācijā to aizrādīs, nepaanalizējot, vai attiecīgajā situācijā tas tiešām samazina bildes vērtību. Rodas sajūta, ka bildi pēta ar lupu. Vai tas ir vajadzīgs?
Komentāros varam izlasīt tekstu - „Krāsas uzrunā” – bet bilde ir pilnīgi nekvalitatīva – fotografēts, piemēram, saulriets – trūkst elementāra asuma, bilde trokšņaina utt.. Nu tad lieciet emocijās 5 un izpildījumā – 3! Vai, piemēram, teksts - „Ļoti koši” un bildē redzams spilgti dzeltens zieds, kuram trūkst gan asuma, gan gaismas. Balsojums – 6.23. Par ko lika 555? Tikai par emocijām! Un tie, kuri salika 555 – viņi parādīja to, ka viņi nekad nav redzējuši neko labāku vai arī neko nesaprot no ziedu fotografēšanas – ka normāli ziedam (ja nav kaut kas īpašs padomā) noteikti vajag gaismu, ka jācenšas nofotografēt tā, lai zieds būtu telpisks utt. Tās pašas dienas „devumā” blakus gozējās bilde ar violetām mārtiņrozēm, kura tiešām nofotografēta ļoti labi – gan asuma dziļums, gan telpiskums, gan pie kompozīcijas piedomāts! Atsaucības nekādas, jo ..... nav jau koši dzeltens pleķis uz kontrastaina zila fona (vai tml.), kas krīt acīs.
Cik bieži mēs liekam 2 un 3? Bail? No kā? No atriebības vai no tā, ka autoram nepatiks? Sargājot autora sirdsmieru , mēs viņam nodarām tikai ļaunumu, nepasakot godīgi, ka bilde ir slikta un nenorādot – kas ir slikti. Līdz ar to autors tikai turpina bildēt tāpat tālāk, pieļaujot tās pašas kļūdas. Ja bail no atriebības – nu tur neko nevar darīt – ne visi piedzimst/kļūst par drosminiekiem. Atriebība ... to laikam nav iespējams izskaust. Tāda nu ir cilvēka daba, ja nav iekšējās harmonijas un dvēsele vāja. Vai arī teksts: „Paskaties uz savām bildēm labāk – Tev tur vispār ir tikai s****”. Ja cilvēkam nav fotogrāfa dotības, tas absolūti nenozīmē, ka viņš nespēj ar kritisku aci novērtēt citu bildes. Viņā mīt varbūt izcils kritiķis!
Pie tam, ļoti bieži „auklējot” savu „bērnu” t.i. bildi – autors tik ļoti pierod pie bildes, ka neredz mīnusus, ko cits no malas uzreiz pamana. Tam bieži vien palīdz laiks. Bildi apstrādājam, noliekam maliņā un pēc kāda laika paskatāmies ar svaigu aci. Jā jā jā – dzirdu, ka man jau saka – bet gribās pēc iespējas ātrāk izlikt fotoblogā. Es jau arī bieži vien tāpat rīkojos un nenosodu, bet stāstu, kā būtu ideālā variantā.
Es, personīgi, nevērtēju visas bildes. Ir daudzas bildes, kuras es vienkārši nesaprotu vai temats mani neinteresē. Un tas ir pilnīgi normāli. Jo šeit mēs esam savākušies tik ļoti dažāda publika, ar tik dažādu pasaules uztveri un dzīves pieredzi. Bet tāpēc jau es nesaku, ka bilde ir pilnīgi garām. Nevērtēju un nekomentēju (izņemot, tās reizes, kad autors pats izrāda pastiprinātu interesi).
Tāpat nekomentēju un nevērtēju smuko meiteņu bildes, kuras bieži vien ir uzņemtas kvalitatīvi, bet garlaicīgā standartpozā un „paņem” publiku tikai ar modeles dotumiem. Vērtēju tikai bildes, kurās saskatu kādu „odziņu”. Cilvēkus fotografēt ir ļoti sarežģīts darbs un labu bilžu šinī žanrā fotoblogā nav daudz. Un tāpēc, saņemot aizrādījumu: „Papētot,Dansingas atzīmes bildēm,kurās ir sievietes,liekas,ka viņai reti kāda patīk.Nemaz neskatās vai laba vai slikta bilde-tāpat nekad neliek visus 555 Greizsirdiiga,ka pašas nav” – atļāvos pasmaidīt.
Nu tādas ir manas domas par bilžu vērtēšanu fotoblogā.
P.S. Ādminim ieteikums – uztaisīt tā, lai nevar ielādēt bildi, ja nav nekā nosaukuma ailītē, vai arī – ja autors neraksta nosaukumu, tad pie saglabāšanas automātiski parādās , piemēram, zvaigznīte. Tas lai no komentāru teksta varētu tikt pie bildes.
PĀRĒJĀS BILDES ŠIM RAKSTAM
Autors: dansiga 39 komentāri
Komentāri:
mazaispuukainais@86.139.202.82 | 27.9.2007 18:10 cik var sho teemu malt? Cirsliitis@89.191.109.120 | 27.9.2007 18:12 Tieshi tik ilgi, kameer buus kaada skaidriiba un apsiiks, dooh! ) alksnis@88.249.50.176 | 27.9.2007 18:14 dansiga tagad dziivo kopaa ar vismantu?! jch@87.110.83.136 | 27.9.2007 18:15 labs temats, vajadziigs es pat teiktu. jaamaļ tik ilgi kameer cilveeki nekljuus tolerantaaki viens pret otra darbiem un domaam. jch@87.110.83.136 | 27.9.2007 18:16 vai arii kluus pats sapinos dansiga@62.85.63.205 | 27.9.2007 18:16 alksnis, a kas ir vismants? Cirsliitis@89.191.109.120 | 27.9.2007 18:18 Nevis tolerantaaki, bet kad iemaaciisies veerteet un apjeegs, ko grib pateikt ar savu veerteejumu un kad vispaar sajeegs kaa veerteet... mazaispuukainais@86.139.202.82 | 27.9.2007 18:25 mm nuu ir jau arii otrs aspekts, ka Tu nevienam nevari pateikt, kas ir jaapatiik un kam nav jaapatiik. kas vienam skaist otram negliits ne? un maaksla nav taa lieta, kur ir standarti, vismaz ne manaa skatiijumaa. un, aizkam, man liekas smiekliiga taa nejmshanaas par noveerteejumu. nu tak, Tu bildee un liec, lai ieguutu atziimi?!? un vai tas, ka parto raksta un raksta maina kko? diezvai. cilveeki ir skaudiigi, briizham pastulbi un truli, bet vai tas, ka mees to zinaam un sakaam ko maina? nez, manupraat tam vnk nav jeega un tpc saku, ka cik var malt. un, ko tad iisti var mainiit? izveidot kriteerijus peec kuriem veerteet un tabulu peec kuras sekojot izspriest ko kaa likt un cik? un paskaidrojumi kpc liek? zin, briizham shkjiibo horizontu taisnotaaji ar ir smiekliigi, jo perfekcionisms nejau vienmeer visur jaameklee un kaa burtu kalpam peec zelta likumiem graamataas rakstiities ar viss ir jaaveertee, ne? jo nez, reizeem tverts nepareizs mirklis ir emocionaalaaks nekaa pareizi taisni horiznoti un nezinkaadi veel lenkji. mazaispuukainais@86.139.202.82 | 27.9.2007 18:26 un veel ... nezinu iisti kam ir tiesiibas pateikt KAA veertee un daliit, kas sajeedz veertee un kas nee ... jo kaa jau ieprieksh mineeju maakslu ir jaabauda nevis jaadala atziimees un noteiktaas punktu sisteemaas etc. Schnircks@159.148.4.193 | 27.9.2007 18:26 Cirsliitis, es teiktu BINGO par komentu! plikas atzīmes bes komenta- praktiski neko nenozīmē mūsu e-laikmetā
Dansiga: Bravo! nekaanebija@87.110.153.174 | 27.9.2007 18:29 hmm. nezinu, man liekas, ka šādi raksti tomēr ir vajadzīgi, jo blogā tomēr regulāri ir jauni lietotāji, kas iespējams nešķirsta cauri visam bloga arhīvam "un paskaidrojumi kpc liek? zin, briizham shkjiibo horizontu taisnotaaji ar ir smiekliigi, jo perfekcionisms nejau vienmeer visur jaameklee un kaa burtu kalpam peec zelta likumiem graamataas rakstiities ar viss ir jaaveertee, ne? jo nez, reizeem tverts nepareizs mirklis ir emocionaalaaks nekaa pareizi taisni horiznoti un nezinkaadi veel lenkji." subjektīvi, mazaispuukainais, man tie horizonti šķiet ļoti traucējoši, ja ir šķībi, jo izjauc visu līdzsvaru bilē (nerunāju par kkādiem īpašiem gadījumiem, bet parasti gan)
un paldies, dansiga, man liekas, ka jau atkal biju mazliet par to vērtēšanu aizmirsusi mazaispuukainais@86.139.202.82 | 27.9.2007 18:31 subjektiivi? lai nu taa buutu. ko tad es peec principa, tak galnais ir taas atziimes, hehe dansiga@62.85.63.205 | 27.9.2007 18:35 patiesiibaa man shis raksts tapa peec paardomaam par uzbraucieniem komentaariem zem bildeem varbuut nepareizi salikti uzsvari rakstaa. Schnircks@159.148.4.193 | 27.9.2007 18:37 Tomēr jāatšķir, kur šķībs horizonts ir nolaidība, bet kur- kompozīcijas elements ng_blog@83.99.252.170 | 27.9.2007 18:45 Dažkārt ir ļoti labi pārbaudīt, ko citi domā par tavu bildi, ieliekot gan pārdomātu foto, pie kura ir piestrādāts, un arī kādu tādu, kurā ir kāds elements, kas tautā aiziet uz urrā. Piemēram, plika krūts. Vizuālais laikmets dara savu, jau pats fakts, ka te dienā desmitiem bilžu novērtē simtām reižu, neliecina par atvēršanu, apskatīšanu un apdomāšanu. Nu tad saproti pati ... dansiga@62.85.63.205 | 27.9.2007 18:47 es jau to visu saprotu un arii uzbraucienus man nenjemu galvaa - tik pasmaidu par sho uzbrauceeju bet man taa gribeejaas uzrakstiit - varbuut kaads aizdomaasies;-) nekaanebija@87.110.153.174 | 27.9.2007 18:48 mazaispuukainas - XDD tas bija domāts, ka tas ko es saku ir subjektīvi daiga35@87.110.153.88 | 27.9.2007 18:58 domāju, ka vajag arī šādus rakstus... manuprāt, ka ja cilvēks liek bildi blogā, tad toēr viņam ir svarīgs vērtējums, ja jau tas neinteresētu, tad neliktu blogā, bet mājās pats tik priecātos... Schnircks@159.148.4.193 | 27.9.2007 19:01 Daiga35:..citam svarīgs vērtējums ar skaidrojumu.... citam reitings imka7@62.63.157.38 | 27.9.2007 19:30 mans domāt, ka galvenais ir komentāri zem vērtējuma...
Annir@84.245.207.122 | 27.9.2007 19:35 man patiik varianti - nee, uzjautrina! Viens - meitene, kurai pashai ir triis bildes kuras man buutu kauns vispaar kaadam raadiit bildei, kurai visi ir likushi 555 un nevis vairums, bet VISI! ieliek 435... uzreiz var redzeet ka tas speciaali... nu pofig man tas reitings, pofig manas liigavas reitings, pofig ka tas par manu bildi varbuut veerteeshanas tiesiibas nevajag pieshkjirt cilveekiem kam nav vismaz viena bilde ar reitingu 5? piemeeram cenz@84.245.218.127 | 27.9.2007 19:50 Ja mana ieliktā bilde šeit neiedzīvojas - nevienam nepatīk, es to dzēšu arā, lai cik man tas nebūtu sāpīgi. Un tad es kādu laiku esmu nesaprašanā, nu kāpēc nevienam tā nepatīk, lai gan man tā šķiet tik laba. Tad man atkal ir vajadzīgs laiks, lai uzdrošinātos likt nākamo, jo tik ļoti negribas būt nenovērtētai! mazaispuukainais@86.139.202.82 | 27.9.2007 20:05 daiga35: nez, es laikam lieku, lai vnk paraadiitu, ko esmu paveikusi un daliitos itkaa arto, kas man pashai patiik nejau tpc, lai sanjemtu atziimi. manis speec vareetu tik buut iespeeja komenteet bez veerteejuma! mazaispuukainais@86.139.202.82 | 27.9.2007 20:12 lasot man briizham liekas, ka galvenaa ideja ir paarbaudiit un paarmaaciit, bilzhu veerteetaaju nevis daliities ar savu darbu ar citiem. piem. deviantart.com - neesmu redzeejusi nevienu komentu veel, kur kaads teiktu, ko riebiigu, nujaa, jaapiebilst, ka veerteet tur nevar, bet vai tad tur taa saals? nez, man liekas, ka kko bik ir sagaajis greizi ar to veerteejuma kaari un atziimeem, varbuut toch jaanonjem atziimes un tik jaaljauj komenteet? varbuut tad tas idiotisms par kliegshanu, ka neveertee pareizi beigtos? grabeklis@87.110.37.247 | 27.9.2007 20:26 Labs raksts. Tacu pie visa ta velos piebilst, ka nav nozimes ari vertejumam 555 vai 333, bet gan realam skaidrojumam kas un ka... Nevis piemeram "kaut kas nepiesaista" vai utt... So temu vares malt un malt... un reali ari nebus viena kopsauceja, ta ka fotoblogs ir portals ikvienam fotocensonim, tad vertesana bus ari neobjektiva...
Shadow@91.188.49.160 | 27.9.2007 20:32 apsveicu, tu esi tieshi 27 kura raksta par shim lietam bloga rakstos, kas pectam tiek parnesti uz forumu. Aiztaupi mums laiku, izdari to pati ...
no offence, bet izlasi noteikuma punktu SARKANA KRASA:
Raksti, kas saturēs sūdzības / ieteikumus par fotoblog.lv/ jautājumus administrācijai, kā arī raksti, kas vairāk atbilst foruma diskusijas aicinājumam, tiks dzēsti.
Es saprotu tavus labos nodomus, bet shadi to neatrisinasi ... dansiga@85.115.107.202 | 27.9.2007 20:37 shadow, neatrisinaas! tas bija vienkarshi taads mans pardomu raksts - bet varbuut vismaz vienam liks aizdomaaties un parveerteet savu attieksmi Pag - ko tad tu gribi lai es tagad izdaru? Shadow@91.188.49.160 | 27.9.2007 20:43 Nokopee sho rakstu, atver foruma jaunu topiku, ieliec tur tekstu, tad panjem savu bildi, nohostee to kaut kur (piemeram, bildez.lv) un foruma ieliec linku kaa
ja velies, vari saglabat ari esoshos komentarus. mazaispuukainais@86.139.202.82 | 27.9.2007 20:44 njem un izdzees to mazaispuukainais@86.139.202.82 | 27.9.2007 20:45 ak un jaa paarleic uz forumu optimiste@78.84.68.44 | 27.9.2007 20:48 Neizlasīju, bet tomēr. Kāda jēga no atzīmēm. Galvenais ir komentāri-kritika, uzslava utt.. man tā ir un vienmēr arī būs.
paldies. (: dansiga@85.115.107.202 | 27.9.2007 20:48 shadow, ok - izdariishu. Un ko driikst likt shinii sadaljaa!? Shadow@91.188.49.160 | 27.9.2007 20:50 visu to, kas ir arpus bloga! Shadow@91.188.49.160 | 27.9.2007 20:50 palasi manus rakstus, ta bus vienkarshak Shadow@91.188.49.160 | 27.9.2007 20:50 vai Elika Shadow@91.188.49.160 | 27.9.2007 20:50 nee! Shadow@91.188.49.160 | 27.9.2007 20:51 palasi jensen un Zandymama! Shadow@91.188.49.160 | 27.9.2007 20:51 tie abi ir mani favoriiti! Shadow@91.188.49.160 | 27.9.2007 20:51 www.fotoblog.lv...
nuuu ... man vajag ilgi sanjemties uz taadu rakstiishanu ;-)))) bet kad piespiezhu sevi - tad aiziet ;-) Tu jau akal gribi to vieglaako darbu ..... ierochus nest ..... a man liksi ciiniities .... nee nee - pietiek ;-))) es jau taa paaraak daudz to esmu dariijusi ;-)
īsajā laikā kopš esmu blogā ir izveidojies savs priekšstats par vērtēšanu. Liekot bildi blogā gribu pārliecināties vai tā varētu patikt arī citiem. Mani pašu galvenokārt interesē līdzīgi domājošo viedoklis. no vērtējuma viedokļa, tas 555 vai 333, manuprāt jau ir pat lieks, jo ideju bildēt saulrietu jūras krastā par oriģinālu nekādi nenosauksi, bet tas nenozīmē, ka nav labu bilžu par šo tēmu. . man pietiktu ar + , ja bilde patīk un to akceptēju, protams ar komentāriem, vai nebalsoju vispār varbūt tikai komentēju. summārum, gribas zināt cik blogeriem mana bilde bijusi interesanta un viedokļi, viedokļi, viedokļi. nu ir man kategorija bilžu par kurām esmu balsojis ļooti reti, tās ir kukaiņbildes, lopiņi - tobiš dzīvnieki un rasas lāses uz zālu stiebriem. Nu nav tā mana stihija un šīm bildēm ir sava pietiekami liela interesentu grupa. nereti tiešām var pabrīnīties kā tautās aizskrien haltūriņa un labās bildes paliek bez balsojuma.
Sev esmu apsoliijis saakt kritiskaak veerteet bildes. Galu galaa no FAQ ņemot.....
4 - laba! saprotu un piekrītu 5 - IR! Der! Yeah!
Kad tā padomā, cik bildēs, kur esmu sagrūdis 5-ciniekus, tieshām bija YEAH!?? Reti kuraa.... 4 ir normāls vērtējums, tikai visi pieradushi paaraak pie pieciniekiem.
domkrats, nu bet par ko es runaaju!!!! Un tad kad ir YEAH - tad ar nozheelu saka ..... zheel ka nav augstaaku ciparu verteejumam!!!! Uzskatu ka 4 ir pat ljoti laba atziime!
Varetu kaut kadu atgadinajumu sistemu uztaisit sakara ar 5-5-5=5-5-5 Nu tip man kads ieliek max vertejumu un man kaut kur paradas karodzinsh, ka jaiet ari vinja bilde jaieverte tapat? :P
bet ja nopietni tad vajadzeetu iespeeju autoram izdzeest shos 5-5-5, man gribeetos reaalu veerteejumu po ka tas var buut 2-1-2, ciest nevaru ja pats redzu nu ka nav uz max bet iegruuzh man 5-5-5.....
Atceros, kad tikko pieregistrejos vel pavisam zaljsh kaut kur ap februari, tad toch tikai ieverigas bildes bija virs 6. Tagad, ja kvalitate ir daudz maz laba, bilde krasaina un uzmanibu piesaistosha, praktiski, lai kas tas ari nebutu - 6 viena spjaviena var nopelnit. Bet tas jau daljeji ari skaidrojams ar lietotaju skaita pieaugumu.
Ot nomierinaji mani , mans velas lai butu iespeja atrubit toss bezjedzigoss ciparuss BET lai var raxstit FUNKTIERI ! Tipa lai tie mazinjie kuri te taga mocji toss bezsakara veretjumus ceriba pieverst uzmanibu UZ PRIEKSJU butu spiesti SMADZENES KUSTINAT kautko uzraxstor ceriba ka es vineim KAUTKO IELIKSJU neviss samocji ko pilniga nesaka un GAIDA SEV LAIMI :