Tā kā diezgan regulāri forumā parādās jautājums, kādu fotoaparātu iegādāties iesācējam, tāpēc radās doma, apkopot cilvēku domas un atsauksmes vienā topikā, kas koncentrētā veidā palīdzētu jaunam fotogrāfam izvēlēties par labu kādam fotoaparātam. Zinu, ka tēma ir veca kā pasaule, bet tik pat arī aktuāla
Tad lūdzu, Jūsu domas un pieredze apkopotā veidā šeit un tagad (lūgums bez spama)!
Canon PowerShot A630 Cena ap 170Ls Fīčas - atlokamais ekrāns (ļoti ērti fotografēt gan brīvdabā, gan tur kur daudz cilvēku, gan tūrisma braucienos), laba attēla kvalitāte un normāla jūtība mazā apgaismojumā, var uzņemt video, akumulātoru vietā 4 AA baterijas, kas dod iespēju diezgan lēti nopirkt jaudīgas lādējamās baterijas un attiecīgi palielina bildēšanas laiku (pēc pieredzes teikšu, ka ļoti noderīga fīča). Ērts (subjektīvi).
Šāds (līdzīgs) ziepītis pašam bija, kad tiko sāku fotografēt. Priekš mācīšanās ļoti labs, jo ir visi automātiskie, pusautomātiskie un manuālie režīmi, kurus izpētot rodas laba sapratne par to, kā darbojas fototehnika, kas ir ISO, diafragma, slēdža ātrums, baltā balanss, eksp. kompensācija u.c.
Var protams strīdēties par attēla kvalitāti salīdzinot ar dārgākiem modeļiem, bet par šo cenu manuprāt - viss vajadzīgais.
+ Spēcīgs zooms (10x, 35mm equiv. ~310mm) + Nav aiztures bildējot, kā spied, tā arī nobildē + Visi automātiskie, pusautomātiskie, manuālie režīmi + Var uzņemt kvalitatīvus video 640x480 @ 30fps + Izskatās pēc mazas spoguļakameras :roll:
- Liels troksnis pie lielākiem ISO (400) - Grūti fokusējas tumsā
Ja pēc tam ir vēlme daudzmaz nopietnāk pievērsties fotomākslai, jebkurā gadījumā jāņem spoguļkamera (zini, autoskolās arī mums māca braukt ar mehāniskajām kārbām, nevis ar automātu). Ja nepietiek naudiņas digitālajai, tad nu mehāniskajai spogulenei notiekti pietiks. Pats sāku ar Zenit 122. Pirms 5 gadiem komisijas bodē maksāja 35Ls. Plusi - exponometrs ļoti kruts (skatumeklētājā ar diožu gaismiņām parāda vai ir pa daudz gaismas, vai pa maz) un precīzs arīdzan. izturīgs, maita. Pamatobjektīvs ļoti labi zīmē (uzprasiet Santim, ja neticat). Vienīgais mīnuss - max. exp. 1/500 dažreiz ir par lēnu. (tāpēc jāpērk japāņu spogulenes, kurām ir līdz 1/1000). ā un vēl neērti turēt šamo, bet sliktam dejotājam jūs jau zinat, kas traucē!
SONY DSC - T10 (tieši ziepjutrauka ieteikums) Cena: 170 - 210 Ls
+ ļoti mazs un kompakts (90 x 55 x 21 mm) + stilīgs (stila klases aparāts kā nekā) + liels ISO (1000) un IS + ļoti labs makro (no 1cm attāluma) + labs video režīms ( 640*480 30fps un filmē kamēr karte pilna)
- lēna ieslēgšanās - mazs bateriajs darbības laiks (200 - 250 kadri) - mazs optiskais Zoom's (3x - ekvivalents 114mm) - mazs maksimālās ekspozīcijas laiks (1sek)
Jāsāk ir ar ābeci(piekrītu Armandamk),daudzi,nebaidīšos pat teikt LIELĀKĀ DAĻA blogeru un vispār fotografētāju nezin kas,kā un kāpēc notiek fotoaparāta ''vēderā''.Digitalizācija patiesībā nodara lielu ļaunumu FOTOGRĀFIJAI-neaug nianses zinoši jaunie fotogrāfi
Un tādēļ - ZENIT kā maksimums,ja ne SMENA un vecais labais rokas eksponometrs!!!
+ Cena aparātam un aprīkojumam Aparāta izmēri un dizains Laba bilžu kvalitāte kartiņām 10x15cm Labi automātiskie iestatījumi Ātri ieslēdz un darbojies
- Mazs optiskais zoom Vāja baterija
Vīrietim:
Canon PowerShot S5 IS
Cena (dati no salidzini.lv) 279Ls-328Ls
+ Izskatās kā spoguļkamera Ļoti labi automātiskie iestatījumi Ir iespēja visu iestatīt manuāli Lielisks SuperMacro režīms 12x optiskais zooms Video uzņemšana ar stereo skaņu Veiglie pievienojama ārējā zibspuldze Grozāms ekrāns Darbojas ar AA akumulatoriem, ar pilnu uzlādi ļoti ilgi var bildēt Sejas atpazīšanas funkcija IS Ātri ieslēdz un darbojies Priekš šādām iespējam cena ir pieņemama
nepeciet HP... itka jau digitim nav nekadas vainas! bet ko dariit ja saluus un garantija ir beigusies? tada gadijuma tiri jamet ara jo latvija nav hp digitalo labotava! un manam vel gadijas problema ar ladetaju tieshi garantijas laika bet ladetajiem nav garantiju!
+ daži sīkumi: vienā kadra galā gaismo par 1/2 robu vairāk, X=1/30, garākais laiks laikam arī, nospiežot lec no nagiem ārā, mēra tikai pie cietas fragmas, stikli 1/2 minūti, kamēr nomaina, tumsā neeksponē, kadrs skatu meklētājā neatbilst tam, kas uz filmas, AF nav, vaindera nav, stikls pretgaismu netur, matstikls tumšs un rupjš. pats ar E, TTL un 19. "izza njeimenjija lucjshego" ilgus gadus bildēju, bet tagad taču vienīgo "Zenīta" labumu, ka SLR var dabūt tikai 2-3X dārgāk un 17,93-39,42X labākā izpildījumā, ja nepaslinko piestaigāt uz komakiem un/vai palasīt sludekļus.
Nu ko!Te jau pamatā pateikts.Pats no digitāliem sāku ar Fuji 5600,un cits turpina.Sākumam ar atliektiem galiem pietiek!(Tagad patīkama cena).No spogulenēm var ieteikt PentaxK100.Nu augstāki plaukti jau jāanalīze pašiem ,kad jau zin ko grib un var!
iesācējam nav vajadzīga spogulene! labākajā gadijumā ja zin ko vajag tad SLR like. ko iesācējs var darīt ar spoguli? bliezt auto, nezinuot pat 20% ko ko ar spoguli va paveikt! un neronājot v ai viņš vispār zin kas ir spoguļkamera! ja zin ko vajag ok lai pērk, bet nu nejau nopirkt un priecāties!
Piekrītu musco . Vienmeŗ cilvēki grib kaut ko krutu, bet ja mēs paskatamies, pokemōni nezina kas ir SLR, pat nezina kas ir slēdža ātrums. SLR like un ziepītis ar manuālo režīmu ir ideāls. Bet..nekas nepārsit vecos filmiņniekus. sapratīsi visu.
Ja man nebutu bijis Zenit, nekad nesapratu ko dod diafragma, ka rodas attels uz filmas/matricas, un kur parametri tad tiesham ietekme bildi. ja man nebutu bijis zenit, nebutu bijis ricoh ja man nebutu bijis ricoh, ar savu full-frame EOSu :twisted: es tagad auto blieztu.
lai nu arī kāds zenits nebūtu sūds, bet paņemot un pabildējot kaut filmu, tu vai nu "iemīlies" visā (d)SLR padarīšanaā, vai arī saproti ka tas nav priekš tevis...ja tev patiksies visa fokusēšanās padaīšana, skatumeklētājs nevis ekrāns, gaismas mērīšana tad arī var sākt domāt par attīstību
Viennozīmīgi iesācējam vislabāk der Pentax K100D Super + Spoguļkamera + Lēta + Saderīga ar visiem pentax aksesuāriem (objektīviem, zibspuldzmēm) + alternatīvie ražotāji SIGMA, TAMRON
Ja iesācējs domā par fotografēšanu turpmāk tad viņš viennozīmīgi vēlāk pirks spoguļkameru, un pirkt ziepjutrauku ir nevajadzīgi, rezultātā sanāk vairāk maksāt + mazāk zināt... Pērkot spoguļkameru iesācējs tiek klāt visiem spoguļkameru fīčām un mācās "parezi" fotografēt gūstot 100% kontroli par fotogrāfiju. Ziepjutraukiem, retam un dārgam ir 70% no spoguļkameru iespējām... Ja jums neinteresē fotografēšana kā tāda, bet ga kā notikumu, lietu, atmiņu fiksēšana, tad derēs ziepjutrauki... savādāk nekurā gadījumā nesāciet ar ziepi... nožēlosiet lieki izmesto naudiņu... jo jau pēc 4-6 mēnešiem gribēsiet pāriet uz spoguļkameru...
Labāk samaksāt 2rez vairāk uzreiz un ātrāk tikt pie zināšanām, nekā samaksāt 3 reiz vairāk un uzzināt, iemācīties visu vēlāk...
Viennozīmīgi iesācējam vislabāk der Pentax K100D Super + Spoguļkamera + Lēta + Saderīga ar visiem pentax aksesuāriem (objektīviem, zibspuldzmēm) + alternatīvie ražotāji SIGMA, TAMRON
Ja iesācējs domā par fotografēšanu turpmāk tad viņš viennozīmīgi vēlāk pirks spoguļkameru, un pirkt ziepjutrauku ir nevajadzīgi, rezultātā sanāk vairāk maksāt + mazāk zināt... Pērkot spoguļkameru iesācējs tiek klāt visiem spoguļkameru fīčām un mācās "parezi" fotografēt gūstot 100% kontroli par fotogrāfiju. Ziepjutraukiem, retam un dārgam ir 70% no spoguļkameru iespējām... Ja jums neinteresē fotografēšana kā tāda, bet ga kā notikumu, lietu, atmiņu fiksēšana, tad derēs ziepjutrauki... savādāk nekurā gadījumā nesāciet ar ziepi... nožēlosiet lieki izmesto naudiņu... jo jau pēc 4-6 mēnešiem gribēsiet pāriet uz spoguļkameru...
Labāk samaksāt 2rez vairāk uzreiz un ātrāk tikt pie zināšanām, nekā samaksāt 3 reiz vairāk un uzzināt, iemācīties visu vēlāk...
Šito laikam garām...iesāc'js ieiet veikalā un fotoaparātu pērk tāpat kā mobilo...uz dullo. Pēc iespējas mazāku ar lielākiem pikseļiem!!! Bet lai pērk, vienīgais, ko no sevis iesaku (noderēs) lai objektīvam būtu 12-15X zoom. Un kāpēc maksāt 2rez vairāk uzreiz, ja tāpat pēc gada sapratīsi, ka nopirktais kits nekam neder, un tāpēc nav asu bilžu bijis
Mans pirmais "personīgais ziepis" bija "Smena-2", mācījos tēva vadībā arī uz viņa "Zenit-S". Piekrītu,ka iesācējam, un arī pieredzējušākam bildētājam filmu aparāts liek vairāk piedomāt pie katra kadra, taču, ja cilvēks tiešām grib mācīties, manuprāt daudz efektīgāk un ātrāk tas ies ar advancētu digiziepi (ar manuālajiem režīmiem P, Av, Tv, M), uzreiz analizejot rezultātus.
Attiecībā par digitālā aparāta pirkšanu, uzskatu, ka advancēto , dārgo un lielgabarīta "kompaktkameru" (like SLR utml) pirkšana nav prāta darbs priekš cilvēka, kuram ir reāla, nopietna un perspektīva interese par foto. Pamatojos uz paša pieredzi- mans pirmais personīgais digi bija samērā lētais, bet ar pretenziju uz SLR- Fuji S5000. Kad pirmie digiprieki pārgāja, sapratu, ka ar to man ir par īsu, ar zaudējumu pārdevu un nopirku mazlietotu Canon 300D. Canon tādēļ, ka filmu EOS-100 jau bija. Domāju, ka pareizāk tomēr kā pirmo digi pirkt mēreni advancētas mazgabarīta (ieliekamas kabatā) kameras ar "visām ērtībām", manuāliem režīmiem un maksimāli lielu sensoru (1/1,8-1/1,6", nevis 1/2,5". Kad pirmie digiprieki noplaks, tāds aparāts vēl ilgi un dikti noderēs "ģimenes foto" vajadzībām. Toties dārgais un lielais advancētais "kompakts" būtu ar zaudēji\umiem jāpārdod. Canon variantā tā būtu Power Shot A sērija ar 1/1,8 sensoru un grozāmu displeju- gadu atpakaļ nopirku dēlam ss.lv A95 pa 65 Ls un visa ģimene lieto uz nebēdu.
Attiecībā par digitālā aparāta pirkšanu, uzskatu, ka advancēto , dārgo un lielgabarīta "kompaktkameru" (like SLR utml) pirkšana nav prāta darbs priekš cilvēka, kuram ir reāla, nopietna un perspektīva interese par foto. Pamatojos uz paša pieredzi- mans pirmais personīgais digi bija samērā lētais, bet ar pretenziju uz SLR- Fuji S5000. Kad pirmie digiprieki pārgāja, sapratu, ka ar to man ir par īsu, ar zaudējumu pārdevu un nopirku mazlietotu Canon 300D. Canon tādēļ, ka filmu EOS-100 jau bija. Domāju, ka pareizāk tomēr kā pirmo digi pirkt mēreni advancētas mazgabarīta (ieliekamas kabatā) kameras ar "visām ērtībām", manuāliem režīmiem un maksimāli lielu sensoru (1/1,8-1/1,6", nevis 1/2,5". Kad pirmie digiprieki noplaks, tāds aparāts vēl ilgi un dikti noderēs "ģimenes foto" vajadzībām. Toties dārgais un lielais advancētais "kompakts" būtu ar zaudēji\umiem jāpārdod. Canon variantā tā būtu Power Shot A sērija ar 1/1,8 sensoru un grozāmu displeju- gadu atpakaļ nopirku dēlam ss.lv A95 pa 65 Ls un visa ģimene lieto uz nebēdu.
Ļoti respektējams viedoklis! Man sanāca nomainīt 2 dSLR like, kaut zaudējumi bija visai niecīgi veicot pārdošanu...
par piecām galvām famousāks nekā nikon :twisted: 8) prieks par Canon :lol:
Zini, piemēram, Latvijā Toyota arī ir vispārdotākā marka starp jaunajiem auto, VW vispopulārākā pēc rģistrēto skaita, bet nezkāpēc, ne viens ne otrs nesniedz tādu performanci kā BMW vai MB...
Širpotrebs ne vienmēr ir kvalitatīvākais vai advancētākais... Širpotrebam ir citas priekšrocības... Cena, vienkāršums lietošanā utt...
Zini, piemēram, Latvijā Toyota arī ir vispārdotākā marka starp jaunajiem auto, VW vispopulārākā pēc rģistrēto skaita, bet nezkāpēc, ne viens ne otrs nesniedz tādu performanci kā BMW vai MB...
Širpotrebs ne vienmēr ir kvalitatīvākais vai advancētākais... Širpotrebam ir citas priekšrocības... Cena, vienkāršums lietošanā utt...
Normāls domājošs pērk amerikāni, tajā valstī viss ir domāts priekš cilvēka.
nu, starp gada labākajām kamerām /Minolta XG-M, Minolta X-100, Pentax K-1000, Pentax-Me Super, Pentax Super Program, Canon A1, Nikon FE-2 u.t.t./ nekad nav bijusi neviena profesionālā, vismaz tajās reizēs, kad par gada labāko atzīst visvairāk pirkto.
Es domaju, ka šī tēma ir nekonstruktīva savā būtībā. Kā var k-ko tādu vispārīnāt? Tik pat pareizi būtu mēģināt visām sievietēm piemeklēt apakšveļu. Katrai sava gaume, savi morālie uzskati un izmēri. Manuprāt pirms vispār kautko pirkt, ir jaiedziļinas fotografijas būtībā, jāatbrivojas no ilūzijam, tai skaitā par fotoaprikojuma cenu izmēru un rezultāta iespaidīgumu. Jāizlasa šo to no fotovēstures, no fototeorijas, kompozīcijas. Tad atkartoti jāatgriežas pie mākslinieciski vērtīgām galerijam... Un tur arī radīsies saprašana, ko īsti vajag no tehnikas, lai varētu sevi ispaust. Bet atnākt pie fotoonkuļa, paraustīt to aiz piedurkņa un vaicāt "Ko lai es pērku, lai man tā ka tev sanāk, bet ne tik dargu un lai es savā vakara somiņā varētu paslēpt??" Ir vnk nekorekti... Ar uzdot tadu jautājumu forumā = provocēt fotoaprikojuma onanistus uz sakāvi.
Es saaku ar Finepix 5500s ... man patika, apguvu pashus pamatus kas un kaa vispaar notiek... tad nonaaca manaas rokaas Finepix S9600 uzskatu ka vienkaarshi ideaals profesionaals ziepiitis (!) no kura var izspiest labas bilses, patikaas, ka ir manuaalais zuums, saliekams displejs, var pievienot areejo zibeni, pietiek labam laikam. Tagad metu aci uz Nikon D80 - buus ok... turklaat Nikonam vienmeer ir labaaka optika nekaa Canon. Serviss Latvijaa sliktaaks, bet visu izshkjir stikli.... tikai un vieniigi manas domas...
a man ir cits viedoklis. dereetu nodefineet, kas ir iesaaceejs... fotomiilis, kas uzsaak jaunu hobiju, un aizrausies ar to tik ljoti, ka veltiis tam gandriiz visu briivo laiku? vai arii cilveecinjsh, kuram gribaas ieriici, ar kuru fikseet momentus celjojumos un daarza sveetkos?
(veeraa buutu jaanjem arii pieejamais budzhets) ja 1. variants, tad es iesaku kaadu Canon 5D vai 20D, Nikon 200, 300 utt. nu, juus saprataat. ne par brendu, bet par liimeni tagad runaaju... buutu man bijis zinaat, ka tik dikti aizraushos, buutu ietaupiijis praavu naudas kaudziiti. kad saaku, ilgi domaaju - njemt uzreiz kauko jaudiigu, vai arii pakaapeniski. taa vietaa, lai nopirktu 20D (metu uz to acis), saakumaa iegaadaajos Fuji S7000, tad Nikon D50 un tikai peec tam D80 (gan jau pienaaks laiks, kad tresho nikonu savajadzeesies). rezultaataa esmu zaudeejis Nikkor 80-200/F2.8 ja 2.variants - jebkurs point&shoot derees...
a man ir cits viedoklis. dereetu nodefineet, kas ir iesaaceejs... fotomiilis, kas uzsaak jaunu hobiju, un aizrausies ar to tik ljoti, ka veltiis tam gandriiz visu briivo laiku? vai arii cilveecinjsh, kuram gribaas ieriici, ar kuru fikseet momentus celjojumos un daarza sveetkos?
He, he, to jau reizēm pats iesācējs nemaz nezin, vai viņš ar šo lietu aizrausies un cik daudz.