Sveiki! Vai kādam nebūtu aizķēries kāds lieks eksponometrs? Vai varbūt kāds zin kur tādu dabūt? Pats atradu kaut kādus jaunu digitālos eksponometrus, kur ir stipri, stipri par dārgu.. Interesē kaut kas vienkāršs par mazām naudiņām.
Lāčplēšā 56 bija viens kādu mēnesi atpakaļ. Bet labāk piemet pāris piecīšus klāt un nopērc labu eksponometru, jo pēc tam tā pati naudiņa, pat vairāk izies uz brāķiem.
a kam vajadzigs eksponometrs? Filmai! Resursu un laika izmaksas ir tik lielas ka lēts un klibs sūds galigi neatmaksājas! Karoče elkorā ap 100 sekonic stāv.
Nu labi, bet ja gribu tikai pamācīties/pamēģināt/paspēlēties (ar filmas aparātu), tad kāda jēga man maksāt lielu naudu? Ja tā lieta ieinteresēs un būs skaidrs, ka pēc pāris mēnešiem nemetīšu mieru, tad cita lieta..
+VB +Bormans Vecajiem krievu eksponometriem ir selēna elementi, kuri ar gadiem kļūst nejūtīgi un pārkalibrēt viņus nav iespējams. Jāskatās kāds uz baterijām darbināms daikts. Ja tiešām ir krāmēšanās ar filmiņām un vēl pie tam slaidiem, tad tiešām vērtīgāk ir iepirkt jaunu Gossen vai Sekonic lētā gala eksponometru.
Varu piedāvāt kādu no saviem - Leningrad 7 (5Ls) vai Gossen Sixtar (25Ls)
Nu bet vai tad nav iespējams tos rezultātus galvā pakoriģēt? Īsti par viņiem nezinu, bet nedomāju, ka viņi katru reizi citādāk rāda..
Piemēram, ja izfotografēju filmiņu pēc eksponometra rādītājiem un visas bildes ir, piemēram, par tumšu, tad skaidrs, ka nākamajā reizē to paturēšu prātā..
Atkarīgs kādu filmiņu. Melnbaltā noteikti piedod visvairāk ekspo kļūdas, arī krāsainā negatīvā, bet ja runa iet par dipiem, tad, lai dabūtu ciešamu rezultātu, bez laba eksponometra nu nekādi. Ja bildē ārā, tad var pielietot sunny 16 likumu pat bez eksponometra, bet citādos apgaismojumos grūši būs aprēķināt
nez. cik esmu ar ilfordiem bildejis, tikai vilshanas. nedagaismots gandriz viss. nopirku EOS 300, cereju, ka vareshu uz eksponometru paljauties.. ir vel trakak neka ar ricoh, kur viss manuali jaiestada bija. laikam kadu laiku attureshos no dargam filmam... neesmu izaudzis.
Atkarīgs kādu filmiņu. Melnbaltā noteikti piedod visvairāk ekspo kļūdas, arī krāsainā negatīvā, bet ja runa iet par dipiem, tad, lai dabūtu ciešamu rezultātu, bez laba eksponometra nu nekādi. Ja bildē ārā, tad var pielietot sunny 16 likumu pat bez eksponometra, bet citādos apgaismojumos grūši būs aprēķināt
Nu bac, ko juus te jaucat tos dipus iekshaa! Simt gadi neviens neies veikalaa un neprasiis dipus eksperimentiem ar zeniitu ) (cross-proc citas lieta)
Nu a kā ta Tev sanāks paexpermentēt ar nekorekti strādājošu aparatūru... Iegūsi nekorektus rezultātus un toch metīsi mierā...
Var izstrādāt savu izskaitļojošu metodi aptuveni orientējoties pēc gļukota eksponometra. Es sākumā pats tā darīja, manējam Ļeņingradam bija kādi trīs-četri moemnti kad es varēju piefisēt gaismas spēcīgumu un piekoriģēt pats
priekš tam jau arī korekcija, ja vien nemelo katrā galā savādāk.
bet nemeklē lētu. meklē lētu, bet labu un ja/kad neatradīsi, vienkārši labu. ideālnieks jau spotmēteri visādi, bet var jau pielavīties, tak tie, kas mēra 180 grādu lenķī gan nekam neder. lētāk tak šponi nopirkt, nekā sa d-t 10 - 20 - 30 filmas, pat ja bildē sev par prieku un sev par darbu nemaksā.
nez. cik esmu ar ilfordiem bildejis, tikai vilshanas. nedagaismots gandriz viss. nopirku EOS 300, cereju, ka vareshu uz eksponometru paljauties.. ir vel trakak neka ar ricoh, kur viss manuali jaiestada bija. laikam kadu laiku attureshos no dargam filmam... neesmu izaudzis.
Pats vārds Ilford brīnumus un šedevrus nerada. Tā ir vienkārši laba sudraba (ne visas) melnbaltā filmiņa kas nodrošina garantētu rezultātu pie visu nosacījumu ievērošanas, jeb arī neievērošanas ja zini ko dari. Jautājums kāda x pēc cilvēki pērk eksponometrus ar spotu 1grāds par 400 ls ja to visu var pēc sunny 16 un izslejot debesīs apsūkātu rādītājpirkstu?
Bet tas Tavs magic Ricoh gan ir zem jautājuma zīmes. Ok, mehānika- tur viss skaidrs, stikli arī pupu mizas, bet vai ir čekots ko dara exponometra baterija? Cik viņai ir 3,5,12 gadi? Vecās Merkurija oxida bačas, tātad tas ko dakters pizrakstijis bija 1,35 volti, tagadējās ko var iebāzt nāk alka- 1,5, sudraba oxida 1,55 tā jau ir mega starpība lai viss aizietu grīstē. Vilšanās izpaliek ja ir interese par to ko Tu dari.
Ok, viss garais stāsts ir par to, ka lai iegūtu garantētu sava darba rezultātu ir jāsaprot ko tu dari, un jāizmanto laba tehnika.
nu pēc f16 likuma jau mēģināju, bet tur man nekas īsti nesanāca. pieņemu, ka pieredze par mazu - vienkārši nespēju izdomāt - it kā ziema, patumšs, bet sniegs uzsnidzis utt.. no 36 kadru filmiņas normāli iznāca +/- kādi 3 vai 4 kadri..