Daudz pētot informāciju par un ap kameru izskatās pēc labas kameras, bet mani stipri interesē kā reāli ir ar to autofokusu. Daudzos review uzsvērts, ka tas ir lēns. Gribētu no reālajiem lietotājiem dzirdēt, cik ļoti AF ātruma trūkums traucē fotogrāfēt sportu un kustīgus modeļus. Interesējos, jo man bieži sanāk fotogrāfēt zirgus un jāšanas sportu, kur viss notiek strauji. Ir daudz lietu, kas runā par labu 10D, bet šis ir svarīgs punkts par ko ir šaubas. :?
Daudz pētot informāciju par un ap kameru izskatās pēc labas kameras, bet mani stipri interesē kā reāli ir ar to autofokusu. Daudzos review uzsvērts, ka tas ir lēns. Gribētu no reālajiem lietotājiem dzirdēt, cik ļoti AF ātruma trūkums traucē fotogrāfēt sportu un kustīgus modeļus. Interesējos, jo man bieži sanāk fotogrāfēt zirgus un jāšanas sportu, kur viss notiek strauji. Ir daudz lietu, kas runā par labu 10D, bet šis ir svarīgs punkts par ko ir šaubas. :?
Domāju, ka continous shooting nav salīdzināma ar 5D un L sērijas USM. Bet ja salīdzina ar ziepi, tad ātrums ir zverīgs!
Ja es pat ar k100d un standart stiklu esmu bildējis "kustīgus modeļus" bez problēmām, pie normāliem gaismas apstākļiem tad ar k10 domāju, ka var tikt galā. I zirgs šķiet būs ņemams.
O.K., sapratu kļūdu Domāts salīdzinoši ar tuvākajām alternatīvām, Canon frontē.
Canonam autofokuss ir atkariigs no pashiem objektiiviem. Par alternatiivaam ir lieki jautaat - AF aatrumi nav saliidzinaami.
te nu tu kļūdies. Canon AF ātrums un precizitāte ir atkarīga arī no kameras. Bez ātra objektīva nesanāks ātri nofokusēties, bet ja kamera bremzēs, tad ātrs objektīvs arī nepalīdzēs.
njemot veeraa ka Canon keksi arii mazajaas spogulenees iekshaa baazj jaudiigu precesoru, bet lielajaas liek taadus divus, tad Canonistiem par kameras veiktspeeju galiigi nav jaasatraucaas kad runa iet par AF.
njemot veeraa ka Canon keksi arii mazajaas spogulenees iekshaa baazj jaudiigu precesoru, bet lielajaas liek taadus divus, tad Canonistiem par kameras veiktspeeju galiigi nav jaasatraucaas kad runa iet par AF.
No savas pieredzes varu teikt, ka 20D AF bieži vien netiek līdzi dažu Canon objektīvu fokusēšanās ātrumam. 300D ir vēl lēnāks. Tauta, kas ir 5D palietojusi, saka, ka tas ir vēl lēnāks par 20D. Bet, protams, nevar teikt ka 20D ir lēns.
AF vispār nav nekāda precīza lieta -- kustīgu obildēšanā ir svariga AF nostrādāšanas ātrums, fokusēšanās dažādās gaismās un kustības uzminēšana. Līdz ar to pat labākās AF sistēmas nedos 100% rezultātu sarežģītos apstākļos, kad bildejamie objekti kustas neparedzami vai uz tiem ir grūti nofokusēties.
ai ljaudis paskataas ko Tu dotografee, Tev tak arii pasaulee aatraakaa kamera ar aatraako AF nebuus gana laba.. bet paareejie tai pat laikaa neko labaaku par taadu verkji atkal veeleeties nevarees..
nez, shaubos gan, pa noteiktu trajektoriju lidojoshu putnu jaa, bet virs galvas randomaa rinjkjojoshu...? anyway, tas i fakc, ka katrai kameras paaudzei ir sava aatraa leeca, veca leeca jauna kamera - leeca bremzees, jauna leeca - kamera bremzees!
Nekāds AF Tevi neglābs, mācies ar MF !!! Tici man ! Vienā no Pēdējiem Digital Foto RU žurnāliem profi tikai apstiprinās manis teikto... AF noderēs ja ir laba gaisma, strauji nemainās fokusa attālums,utt. Pat L stikliem IS Tev nepalīdzēs !
Gaismjūtīga L USM autofokuss ar zibspuldzes lāzerstara palīdzību nostrādā precīzi pat tumsā.
Bet tumsā noteikti nav jāfotografē pat ar zibspuldzi.
čego!?
Katrā ziņā pašlaik ātrākais parastiem mirstīgiem ir 1dmk3 ar L fiks-stiklu. Pārējie ir +/- vienādi... Labā gaismā pietiekami kontrastainus objektus nofokusēs jebkura dslr ar viduvēju objektīvu. Tiktāl kamēr tas ir amatierisms vai pusprof. reportāža.
Nezinu -- man nav bijusi problēma ar AF ātrdarbību, ja neskaita, kad sportu mēģināju ar makro objektīvu bildēt. Autofokuss pamatā jau sporam arī tika izdomāts. Kā saprotu viens no retajiem sportiem, kur AF ir grūti izmantot ir volejbols, bet nu nēesmu to mēģinājis bildēt
Savukārt par Prtreti ieteikumu par zibspuldzes palīdzības gaismām. Tās vismaz Canon gadījumā strādā tik "Single shot" režīmā. "AI Servo" tas nedarbojas
Ir svarīgi, bet rallis priekš AF ir pavisam vienkārša lieta. Auto brauc ļoti paredzami. Sekošanas režīmā AF seko līdzi objektam nepārtraukti un tas, ka nofokusējas uz ko citu, tā jau ir fotogrāfa kļūda.
Piemeram futbols ir daudz grūtāks priekš AF un tur nav nekādu problēmu fokusēties, bet nu es sportu reti bildēju. Man grūtākais ir putni lidojumā un tur ir viss komplekts: maza gaisma, mazi, bieži ar vāju kontrastu priekš AF sistēmas, dažādiem sarežģītem foniem, neparedzama kustība. Un AF strādā kā vajag
Nu Jūs taču saprotat : ka svarīgi ir ar kādu ātrumu objekts maina fokusa attālumu, kāda ir gaisma, vai var pietiekoši lielu F uzlikt, lai nosegtu lielāku asuma dziļumu, ļoti cimperlīgs ir atvēruma laiks(bildē parasti no rokas ar provodku), pietiekoši īss asumam, pietiekoši garš dinamiskam fonam, ātrumā (tikai ļoti labs) AF var kļūdaini nostrādāt uz kādu citu objektiņu, parasti raļļos velk līdz ar daudzšāvēju, lai ierakstītu visu avāriju priekš ekselentākā kadra, tad lūk šeit AF paņem tikai pirmo spiedienu..., arī IS neko daudz nelīdz...,,( man šķiet ka viņš samazina asumu pārējiem kadriem), labi, īsumā pietiks, citādi vesela skola sanāks. Viss rakstītais attiecas tikai uz pedantiski asa objekta iegūšanu(tamdēļ atzīstu tikai ļoti nelielus ISO, kas papildus sarežģī dzīvi) ! Tātad tikai MF un M režīmā ! bet kā bildēt , tas jau ir cits stāsts...
imka7, Tad tev kaut kas par AI Servro režīmu nav skaidrs. Pat pie 10 kadriem sekundē pēc katra kadra tiek nolaists spogulis un notiek pārfokusēšanās un ekspozīcijas mērīšana. Ir vēl pat sarežģītāk, jo kamera AI Servo režīmā pieņem, ka objekts kustās un izkustēsies no fokusa iestādīšanas vietas līdz brīdim, kad tiks uzņemts kadrs (jāpaceļ spogulis, jāaiztaisa diafragma). Tāpēc kamera izrēķina par cik ir jākoriģē fokusa plakne katram kadram. Ja objekts kustas paredzami, tad nav problēmu, bet ja bieži maina ātrumu vai virzienu, tad var gadīties, ka daļa kadru būs neasi. Tad nu pie liela skaita kadru sekundē ir svarīgi cik ātri objektīvs var fokusēties, cik stipri jātaisa ciet diafragma, kāds ISO ir uzstādīts utt. Piemēram Canon 180L makro objektīvs nav spējīgs izsekot līdzi pat pretīm skrejošam zirgam pie 10 kadriem sekundē. Paredzēšanas dēļ ir vēlams ar autofokusu sekot objektam jau pirms bildēšanas, lai kamerai vieglāk paredzēt tā kustību. Sarežģītākas AF sistēmas var nodot objekta "vadību" no viena fokusa punkta citam -- no sākuma iestādi asumu ar centrālo punktu un tad ļauj objektam pārvietoties pa kadru un AF seko tam līdzi.
Nav ne jausmas, bet ekspozīcijas laikam nav nekāda sakara ar AF ātrumu -- tik ar kadru skaitu sekundē. ar 1/5 ekspozīcijas laiku nevarēsi bildēt ar 5 kadriem sekundē.
Pats gan ar 5D nēssmu bildējis, bet kā stāsta, šī kamera ir par lēnu sportam