forum.gif
autortiesibu atlidzibas ligums
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / burziņš :) / autortiesibu atlidzibas ligums
  1.  
IerakstsAutors
Publicēts: 30.12.07 18:06
 citēt
Sveiki.gribeju padalities ar kartejo marasmu musu latvijas likumdosana.Man piedavaja fotografet vienu pasakumu.Viss butu jau okey.sakoma solija,ka skaidra nauda samaksas uz rokas.Te peksni beidzama bridi pazino,vajag ligumu ar firmu,lai vareti parskaitit naudu.nav nekadu problemu,es siem piedavaju noslegt autortiesibu atlidzibas ligumu.Vini pret,jo siem jamaksa esot 46% no summas valstij,ja caur firmu,tad 18%.Vot marasms!!!
Publicēts: 30.12.07 18:26
 citēt
Sveiki.gribeju padalities ar kartejo marasmu musu latvijas likumdosana.Man piedavaja fotografet vienu pasakumu.Viss butu jau okey.sakoma solija,ka skaidra nauda samaksas uz rokas.Te peksni beidzama bridi pazino,vajag ligumu ar firmu,lai vareti parskaitit naudu.nav nekadu problemu,es siem piedavaju noslegt autortiesibu atlidzibas ligumu.Vini pret,jo siem jamaksa esot 46% no summas valstij,ja caur firmu,tad 18%.Vot marasms!!!

Nesanāk gan 46, manuprāt bija 25!

Ā...nu jā, pvn arī nevarēs noskaitīt nost...nu, tad jā, laikam tā ir! :/
Publicēts: 30.12.07 19:10
 citēt
welcome tu the LATVIA BIZNESS VIDE! jeee!!!

p.s. matematiski viss ir pareizi, ja tu gribi redzet 100Ls uz rokas, tad tev vajag no savas firmas panemt 100 + 25% + SOC nodoklis, bet klientam uz firmu tas viss jaskaita + 18% PVN. Bet Latvijas biznesa videe tas ir savadak, cilveki saprot, ka izskalot naudu ir problematiski (lai butu ko maksat uz kepas) un piedaavaa to pasu ieskaitiit uz firmu, labakajaa gadiijumaa + 18%. Turies! :)
Publicēts: 31.12.07 10:58
 citēt
firmai jau shaads te variants ir izdeviigaaks nekaa parastam darbiniekam maksaat. Taa vismaz vajadzeetu buut. BEt Tu saki, ka Tev tas nekasa vienu vietu un Tu gribi 100 uz rokas. Tas, ka shie procentus samaksaa ir vinju pashu probleema.
Publicēts: 31.12.07 12:08
 citēt
Cik ir stradāts, tad mākslinieki paši parasti nosaka tikai summu, ko vēlas uz rokas saņemt(savu soc. apdr. gan kārto paši no tās summas), pasaka kāds statuss viņiem ir un IIN vai PVN, atkarībā no statusa, ir pasūtītāja problēma - sarēķināt, gala summu līgumā ierakstīt un pārskaitīt.
Publicēts: 31.12.07 12:42
 citēt
nezinu gan kā ar tiem nodokļiem, bet ir nācies darboties šādi līgumā ierakstot honorārs tik un tik(nezinu vai tas maina lietas būtību vai nē?) kur ir skaidri noteikts cipars, kuru arī redzi savā kontā.
šobrīd intreses pēc skatos vienu sen noslēgtu līgumu un tur arī tā ir rakstīts -
SAMAKSAS NOTEIKUMI:
1.Par FOTOGRĀFA darbu FILMAS sagatavošanas un filmēšanas periodā PRODUNCENTE izmaksā FOTOGRĀFAM honorāru (summa pēc nodokļu nomaksas) 200.00 LVL (divi simti lati).
2. Samaksas kārtība:
2.1. Visa līguma summa tiek izmaksāta 10 darba dienu laikā pēc filmēšanas pēdējās dienas.
2.2. PRODUCENTE nomaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli saskaņā ar LR likumdošanu.
------------
un tas arī viss, lai gan nav ne mazākās nojausmas cik tad galu galā tas ienākumu nod. ir milzīgs.
Publicēts: 31.12.07 12:49
 citēt
nezinu gan kā ar tiem nodokļiem, bet ir nācies darboties šādi līgumā ierakstot honorārs tik un tik(nezinu vai tas maina lietas būtību vai nē?) kur ir skaidri noteikts cipars, kuru arī redzi savā kontā.
šobrīd intreses pēc skatos vienu sen noslēgtu līgumu un tur arī tā ir rakstīts -
SAMAKSAS NOTEIKUMI:
1.Par FOTOGRĀFA darbu FILMAS sagatavošanas un filmēšanas periodā PRODUNCENTE izmaksā FOTOGRĀFAM honorāru (summa pēc nodokļu nomaksas) 200.00 LVL (divi simti lati).
2. Samaksas kārtība:
2.1. Visa līguma summa tiek izmaksāta 10 darba dienu laikā pēc filmēšanas pēdējās dienas.
2.2. PRODUCENTE nomaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli saskaņā ar LR likumdošanu.
------------
un tas arī viss, lai gan nav ne mazākās nojausmas cik tad galu galā tas ienākumu nod. ir milzīgs.

sajaucu :)
Publicēts: 31.12.07 12:53
 citēt
Ja taisa autortiesibu atlidzibas ligumu,tad darba devejam valstij jasamaksa 46% no noteiktas summas.Ja caur firmu,tad tikai pvn.Daleji jau saprotu tos darba devejus.
Publicēts: 31.12.07 13:16
 citēt
bla,bla,bla..

tieši ko sajauci?!
Publicēts: 31.12.07 14:06
 citēt
sandriko tā vis nebūs

nav tāda firma, kas saņemot kontā 118Ls. tev skaidrā varētu atmaksāt 100Ls. (izņemot ja firmai ir zaudējumi un tā strādā ar nodokļu pārmaksu vai arī tās pamatdarbība ir /moika/ - tobiš tie ļaudis ir noziedzinieki)

sia jau nav gluži tā, ka pvn ir vienīgais nodoklis un 100 daļas no 118 daļām, kas ienāk kontā ir peļņa :)

ir vēl administratīvās, grāmatvedības izmaksas, sociālais nodoklis, ienākumu nodoklis darbiniekiem, peļņas nodoklis (piedevām avansā) un vēl daži sīkumi

ja tev, neštata darbiniekam, kāds nopogā skaidrā 100 no 118, tad tavā priekša stāv blēdis vai arī cilvēks kas tevi dotē (dotē būtībā abos gadījumos).
Publicēts: 31.12.07 14:22
 citēt
bla,bla,bla..

tieši ko sajauci?!

Es sajaucu procenta likmi. Vispār atkarīgs vai iedzīvotāju vai uzņēmumu ienākuma nodoklis.
Publicēts: 31.12.07 15:56
 citēt
sandriko tā vis nebūs

nav tāda firma, kas saņemot kontā 118Ls. tev skaidrā varētu atmaksāt 100Ls. (izņemot ja firmai ir zaudējumi un tā strādā ar nodokļu pārmaksu vai arī tās pamatdarbība ir /moika/ - tobiš tie ļaudis ir noziedzinieki)

sia jau nav gluži tā, ka pvn ir vienīgais nodoklis un 100 daļas no 118 daļām, kas ienāk kontā ir peļņa :)

ir vēl administratīvās, grāmatvedības izmaksas, sociālais nodoklis, ienākumu nodoklis darbiniekiem, peļņas nodoklis (piedevām avansā) un vēl daži sīkumi

ja tev, neštata darbiniekam, kāds nopogā skaidrā 100 no 118, tad tavā priekša stāv blēdis vai arī cilvēks kas tevi dotē (dotē būtībā abos gadījumos).

Māri, tu gan pārspīlē par tiem blēžiem. Ir jāpriecājas par katru latu, kas netiek samaksāts nodokļos. Bet nu nedomāju, ka kāds ar tik nelielām summām vispār kaut ko piedāvās noptimizēt. Tur vajadzetu vismaz kādas 2 - 3 nulles galā pierakstit, lai kaut kas notiktu, IMHO.

Savukārt par to naudas izmaksu legāli -- variantu ir daudz: 1) honorārs pēc autora līuguma, tad var no tiem 100 Ls atskaitīt attaisnotās izmaksas un par pārējo firma samaksā 25% nodokli un atlikumu izmaksā autoram, 2) Noformē līgumu par autora īpašuma pārdošanu un forma VID iesniedz paziņojumu par fiziskai personai izmaksātajām summām no kurām nav ieturēts IIN.

Ja autors baigi spēgā, tad es izvēlētos otro variantu.
Publicēts: 31.12.07 16:26
 citēt
oi nu ak34 es katru mēnesi cīnos ar to nodokļu maksāšanu un protams priecājos par katru latu ko izdodas nenomaksāt (legāli) nodokļos, bet man no 118 kontā ienākušām daļām aiziet smagi vairāk par 18
Publicēts: 31.12.07 16:39
 citēt
cik % ir tas iedziivotaaju ienaakumu nodoklis?
Publicēts: 31.12.07 16:44
 citēt
Eh stūlbie nodokļi... bet bez viņiem arī nekādi... tieši šinī bridi cenšos iztērēt visu naudiņu, kas ir kontā, lai nebūtu nodokļi jāmaksā. Lai paliek tikai tāda summa, ko spēj nosegt attaisnotie izdevumi.
Publicēts: 31.12.07 16:47
 citēt
Eh stūlbie nodokļi... bet bez viņiem arī nekādi... tieši šinī bridi cenšos iztērēt visu naudiņu, kas ir kontā, lai nebūtu nodokļi jāmaksā. Lai paliek tikai tāda summa, ko spēj nosegt attaisnotie izdevumi.

Es jau visu iztērēju pagaišnedēļ. No jaunā gada teica ka dividendes ar ar 10% apliksies. Tagad arī UIN negribās pat maksāt.
Publicēts: 31.12.07 16:48
 citēt
Kaada vella peec juus te par nodokljiem taa cepjaties? Nez kaapeec man taadas probleemas nav, viss ir kedaas un laikaa, un badaa nemirstu..
Publicēts: 31.12.07 16:51
 citēt
Kaada vella peec juus te par nodokljiem taa cepjaties? Nez kaapeec man taadas probleemas nav, viss ir kedaas un laikaa, un badaa nemirstu..

Laikam tāpēc ka pat 15 gadus pirms rekets 10x mazāk prasījānekā valdība tagad piespiež maksāt. :D
Publicēts: 31.12.07 16:52
 citēt

Nu ja man kotnā ir 1000Ls un ja es gribētu viņus dabūt ārā man sanāk maksāt sev algu un uz rokas dabūšu kādu 650Ls nez par to summu, kas nodokļos aiziet man sanāk labs objektīvs.
Publicēts: 31.12.07 16:56
 citēt
Tas Tev privatais konts?
Publicēts: 31.12.07 16:59
 citēt
Nu ko tur krenjkjeet.. agraak ar domaaju ka tuudi baigaakie.. bet kopsh man ir sava graamatvede, es vairs neatceros kaa tas ir par nodokljiem krenjkjeet.. kaut gan labi zinu ka taapat es nezjeeliigi daudz nodokljos samaksaaju..
Publicēts: 31.12.07 17:12
 citēt
Tas Tev privatais konts?

Nav privatais. Viss kas privata mans un basta :)

Lai dabūtu ārā no individuālā komersanta konta naudu man sanāk sociālo nodokli maksāt kautkas ap 30% esot.
Publicēts: 31.12.07 17:16
 citēt
ja ox3r,Tev gan pamatigi sanak maksat valstij.Kalvitim labas pusdienas sanak.Mums Latvija likumi galigi iznicinas privatos uznemejus-komersantus.
Publicēts: 31.12.07 17:17
 citēt
ja ox3r,Tev gan pamatigi sanak maksat valstij.Kalvitim labas pusdienas sanak.Mums Latvija likumi galigi iznicinas privatos uznemejus-komersantus.

tik traki nav, bet nu veicināšana gan ir pašvaka. Reāli visām pakalpojumiem par kuriem gribi kautkādu summiņu nopelnīt jāliek klāt 30%.
Publicēts: 31.12.07 17:19
 citēt
Tapec jau visi brinas,ka privatie fotografi un programmetaji baigos cennikus sagrudusi.Vini jau nesaprot,ka 1/3dala,mums ir jaatdod valstij.
Publicēts: 31.12.07 19:22
 citēt
cik % ir tas iedziivotaaju ienaakumu nodoklis?

IIN = 25% no ar nodokli apliekamajiem ienākumiem

Mani gan mulsina pieminētie 46%. Izstiepies kā gribi, man tādi procenti nekā nesanāk. Jeb kāds ir bijis tik fanātisks, ka rēķinājis, cik procenti no kopējās summas ir tie 25%, kurus atņem pēc Valsts sociālās apdošināšanas obligāto iemaksas veikšanas? :?
Publicēts: 31.12.07 19:31
 citēt
es gan parasti reekinu - ja gribi 100 samaksaat darbiniekam, valstij jaamaksaa arii 100. Mazaam algaam tas gan nav iisti speekaa - tur nostraadaa neapliekamais minimums. Savukaart, ja taja visaa reekin pvn, tad sanaak veel sliktaak - ja gribi 1000 samaksaat darbinekam, tad reekins par algu vien buus 2360 ls ar visu pvn.
Publicēts: 31.12.07 20:26
 citēt
es gan parasti reekinu - ja gribi 100 samaksaat darbiniekam, valstij jaamaksaa arii 100. Mazaam algaam tas gan nav iisti speekaa - tur nostraadaa neapliekamais minimums. Savukaart, ja taja visaa reekin pvn, tad sanaak veel sliktaak - ja gribi 1000 samaksaat darbinekam, tad reekins par algu vien buus 2360 ls ar visu pvn.

:):):) bet kurš tev ticēs. Visi ir pieraduši konvertā saņemt, neprasot, cik īsti maksā nauda konvertā.
Publicēts: 31.12.07 20:28
 citēt

:):):) bet kurš tev ticēs. Visi ir pieraduši konvertā saņemt, neprasot, cik īsti maksā nauda konvertā.

Tāpēc ar maksā konvertos :D
Publicēts: 31.12.07 21:49
 citēt
man nez kāpēc darbinieki algu negrib konvertos saņemt. Un es nemaz negribētu tā regulāri maksāt - pavisam slikt miegs tad pa naktīm būtu
Publicēts: 01.01.08 18:37
 citēt
mjā, sāpīgā tēma... par cipariem viens piemērs:

Pircējs par Pārdevēja mantisko tiesību uz Autora darbu pirkumu maksā Pārdevējam vienreizēju autoratlīdzību (honorāru) LVL 1117,46 (viens tūkstotis viens simts septiņpadsmit lati, četrdesmit seši santīmi) apmērā („Autoratlīdzība”). Šajā punktā noteiktā Autoratlīdzība ir pirms Iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas.

Ienākuma nodokli par Pārdevēja Autoratlīdzību aprēķina un budžetā iemaksā Pircējs atbilstoši Latvijas Republikas likumam par Iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Pircējs atskaita no Autoratlīdzības Pārdevēja kā Autora darba autora izdevumus 15% (piecpadsmit procentu) apmērā saskaņā ar Ministru kabineta 26.09.2006. noteikumiem Nr.793 „Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas noteikumi” LVL 167,62 (viens simts sešdesmit septiņi lati, sešdesmit divi santīmi).

Pēc Iedzīvotāju ienākuma nodokļa 25% (divdesmit piecu procentu) apmērā LVL 237,46 (divi simti trīsdesmit septiņi lati, četrdesmit seši santīmi) ieturēšanas Pārdevēja faktiskā Autoratlīdzība ir LVL 880.00 (astoņi simti astoņdesmit lati, nulle santīmi) apmērā.

gan tagad slinkums rēķināt, cik tas ir procentos, bet vispār jau zvērīgi. cik esmu strādājusi ar individuālajiem darboņiem, ērtāk ir, ja viņi ir noformējušies kā individuālais komersants - varbūt tev kā pakalpojuma sniedzējam ir sarežģītāk ar papīriem, bet vismaz ir iespējas saņemt lielākus ciparus (jo pircējam nebūs tās sūrās nodokļu summas jāmaksā), un pēc tam tur tip var izvēlēties, kad un kā maksāt arī PVN.
Publicēts: 01.01.08 18:53
 citēt
PVN var arī nemaksāt, ja apgrozījums nav kautkāds tur.
Publicēts: 01.01.08 19:08
 citēt

:D :D :D nemaksāt var visu, ko vien var noslēpt- arī pašu atlīdzību par darbu :lol:
Publicēts: 01.01.08 20:26
 citēt

Tas ir, ja apgrozījums zem 10 000 Ls gadā, vari nebūt PVN maksātājs.

Ja esi PVN maksātājs - saņem no klienta 1180 Ls (1000 + 18%), vari visu vai daļu norakstīt izdevumos, piem, nopirki objektīvu pa 590Ls (500 + 18%).

Ja neesi PVN maksātājs, saņem par to pašu 1000 Ls, bet objektīvu tik un tā nopērc pa 590Ls.

Nu un kas ir izdevīgāk?
Publicēts: 01.01.08 20:48
 citēt
1. Cien. shambala aprakstītais ir pašnāvnieka variants, der tikai tad, ja faktiskā „rentabilitāte” ir grandioza, citādi atskaitīt no apliekamās peļņas autora darba izdevumus pēc MK 793, nevis „pēc fakta” (tad gan jāved uzskaite visu gadu, bet izdevumus pavisam likumīgi var iztaisīt krietni lielākus, kā nožēlojamie 15%) nu galīgi neder.
2. Vēl no peļņas jāatskaita „socnodoklis”, vismaz noteiktajā minimālajā apjomā.
3. PVN bez kādas slēpšanas var nemaksāt, ja gada laikā apgroza mazāk kā 10 tonnas lašu, bet tas ne vienmēr ir izdevīgi. Ja klients („Pircējs”) ir PVN maksātājs, arī pašam izdevīgi par tādu būt (praksē ērti reģistrēt SIA), ja nav – uzstājies kā „pašnodarbinātais”, izņem VIDā nodokļu maksātāja apliecību, to vicini gar degunu (dod kopiju) katram klientam un likumīgi atbrīvo viņu no jebkādām rūpēm par saviem nodokļiem. Pašam nākas pie grāmatvedības piestrādāt, bet tas atmaksājas. Noslēpt ienākumus riskanti un nerentabli, bet „optimizēt” nodokļus var un vajag.
Publicēts: 01.01.08 20:48
 citēt

Ja esi PVN maksātājs - saņem no klienta 1180 Ls (1000 + 18%), vari visu vai daļu norakstīt izdevumos, piem, nopirki objektīvu pa 590Ls (500 + 18%).

Ja neesi PVN maksātājs, saņem par to pašu 1000 Ls, bet objektīvu tik un tā nopērc pa 590Ls.

Nu un kas ir izdevīgāk?

Nav katru mēnesi atskaites jāiesniedz :)

Pie maziem ienākumiem tas ir izdevīgāk nekā algot grāmatvedi vai pašam mēnesi vēltīt pus dienu papīriem.
Publicēts: 01.01.08 20:55
 citēt

Nu un kas ir izdevīgāk?

A var jau no klienta prasīt 1180 ne?

šitās lietas es toč vēl īsti nesaprotu :(
Publicēts: 01.01.08 21:03
 citēt
Tak izlasiet tos dažus likumus vai aizejiet uz grāmatvedības kursiem! PVN maksātājam ir izdevīgi būt, ja klienti ir PVN maksātāji. Ja tās ir priivātpersonas, tad labāk nebūt maksātājam ar nosacījumu, ka 12 mēnešu laikā (nevis gada laikā) apgrozījums nesasniegs 10k Ls.

Nu un protams ka ja kaut kāda vērā ņemama nauda grozās, tad vajag caur SIA strādāt, jo ienākuma nodoklis ir 15%, nevis 25%. Socnodokli arī var visādi maksāt - kaut vai pieņem sevi darbā uz 8h mēnesī un no tā tad maksā sev algu, kas ir 1/20 no minimālās. Ja galva uz pleciem, tad visādi var sashēmot.
Jauns tematsAtbildēt
  1.  

Mana info:

Forum saīsnes:

Meklēt
Kategorijas
Diskusijas

Šobrīd online (0):